AnasayfaBlogİşsizlik Sürecinde ve İşten Çıkarılmada Neler Yapılmalı?
İş Bulmak

İşsizlik Sürecinde ve İşten Çıkarılmada Neler Yapılmalı?

25 Ekim 2019
Bu görüntü siyah gömlek giyen ve dürbünle bakan bir kişiyi göstermektedir. Dürbünün iki merceği ve siyah bir çerçevesi vardır ve kişi göz merceklerini tutmaktadır. Kişinin yüzü görünmüyor, ancak boynu ve göğsünün üst kısmı görünüyor ve kolları dürbünü tutmak için kaldırılmış. Arka planda, üzerinde beyaz bir harf bulunan kırmızı bir zemin vardır. Kişi harfin olduğu yöne doğru bakıyor gibi görünmektedir. Görüntü yakın çekimdir ve odak kişinin yüzü ve dürbün üzerindedir. Kişi, arka planda ağaçların ve yeşilliklerin göründüğü doğal bir ortamda görünmektedir.
SüreçAksiyonlar ve TaktiklerÖneriler
İşten ÇıkarılmaEksiklikler üzerinde düşünme, yaşanan deneyimlerden ders çıkarmaHer zaman kişinin suçlu olmadığını hatırla, deneyimlerinden ders çıkar
Yeni İş ArayışıAlan dışı işler, çeşitli mesleklerde deneyim kazanmaÇalışırken daha kolay iş bulunduğunu unutma, farklı alanları deneyimle
Kendini GeliştirmeYabancı dil öğrenme, seminerlere katılma, gönüllü işler yapmaKariyer hedefine yönelik kendini geliştir, işsizlik sürecini değerli kıl
Moral ve MotivasyonHobiler ile ilgilenme, kurslara katılmaKendini işsiz süreci içerisinde de geliştir, yeni aktivitelerde bulun
Eğitim ArayışıÜcretsiz online eğitimlerin arayışıHayalini kurduğun iş için eğitim araştır.
Sosyal HayatTopluluklara katılma, kalabalık ortamlara girmeSosyal hayattan kopma, yeniden iş bulmanın kapılarını aralamış olursun
İş Arayışıİstediğin işi bilme, ne yapmak istediğini ifade etmePlatformlar üzerinden iş arayışına devam et
MotivasyonNe istediğini bilme, pes etmemeHedefine doğru ilerlemeye devam et
Deneyim KazanmaÇeşitli sektörlere açık olma, deneyim kazanmaHer deneyimin katkı sağlayacağını unutma
Özgüvenin Yeniden İnşasıGeçmiş deneyimlerinden dersler çıkarma, yeniden güçlenmeHer sürecin geçici olduğunu hatırla ve güçlü kalma

İşsizlik günümüz gençliğinin en büyük problemleri arasında yer alır. Özellikle yeni mezun ya da deneyimsiz elemanların iş bulması aylar hatta yıllar sürebilir. Tanıdık çevrelerden yardım alarak, ya da kendi çabalarıyla internet üzerinden başvurular gerçekleştirirler. İş bulduktan sonra, yerini sağlamlaştırmak ve belli bir deneyim elde edene kadar orada kalabilmek de önem arz eder. Ancak kişi bazen beklenmedik durumlarla karşılaşabilir. İşten çıkarılma da bunların başında gelir. 

İşten Çıkarılma Durumunda Nasıl Bir Çözüm Yolu İzlenmeli?

Onlarca ilana başvurup, özgeçmişler düzenleyerek ve kendini en iyi şekilde pazarlayarak iş bulup sürpriz bir şekilde işten çıkarılma pek çok kişinin yaşayabileceği türden bir deneyimdir. Yöneticiler küçülmeye gittiklerini ya da performanstan memnun kalmadıklarını öne sürerek sizinle yollarını ayırabilir. Birçok birey işten çıkarıldıktan sonra kendinde eksiklikler hissedip, özgüvenini kaybettiğini düşünür. 

Ancak her işten çıkarılma durumunda eleman suçlu değildir. Sizden bağımsız bazı olaylar gelişebilir ve iş yaşamında deneyim eksikliğine sahipseniz gözünüzün önünde olan şeyleri fark etmeyebilirsiniz. Yapabileceğiniz en iyi şey orada çalıştığınız sürede öğrendiklerinizi cebine koymak ve işten çıkarılma olayını da bir çeşit deneyim olarak görmektir. Bu sayede, sonraki işinizde nasıl davranmanız ve neler yapıp yapmamanız gerektiğini bilerek daha dikkatli adımlar atarsınız.

Farklı Alanları Deneyimleyebilirsiniz

İşten çıkarılma sonrası yeni iş bulma süreci uzayabilir ve kendinizi en başa dönmüş gibi hissedebilirsiniz. Maddi sıkıntılar içerisindeyseniz ve çalışmaya çok ihtiyacınız varsa işsizlik süreci size daha da bunaltıcı gelebilir. Çoğu kişi, kariyer hedefini askıya alarak para kazanabilmek adına başka alanlara yönelir. 

Farklı mesleklerde kendini göstermeyi ve iş hayatında deneyim elde etmeyi hedefler. Çünkü çalışırken daha kolay iş bulunduğu bilinen bir gerçektir. Alan dışı işlerde deneyim kazanmanın yanı sıra, çevre de edinebilirsiniz. Böylece asıl yapmak istediğiniz işe ulaşabilme ihtimaliniz artar. 

İşsizlik Sürecini Kendinizi Geliştirmek Adına İyi Değerlendirin

Maddi sorunlar yaşamadığınız sürece, mutlu hissetmediğiniz işlerde çalışmak zorlaşır. Kendinizi kariyer hedefi olarak belirlediğiniz alanda yetiştirerek işsizlik sürecini değerlendirmek de size farklı bir çözüm yolu sunar. Yabancı dilinizi geliştirmek, mesleğinizle ilgili eğitim programlarına ya da seminerlere katılmak, gönüllü işler yapmak ya da az paraya çalışmak gibi çeşitli alternatifler yaratabilirsiniz. 

Ayrıca işsizlik süreci içerisinde kafanızı dağıtmak ve moralinizi yüksek tutmak adına yeni aktivitelerde bulunmak da sizi geliştirir. İşverenler özgeçmişlerde iş deneyimlerinin yanında, çalışacağı kişinin ilgi alanı olup olmadığına da dikkat eder. Çünkü hobiler kişinin karakterinin bir çeşit yansıması şeklinde kabul edilir. Özellikle yaratıcılık yönünüzü öne çıkarabileceğiniz kurslara giderek portföyünüzü genişletebilirsiniz. Üstelik bu tip kurslar işsizlik süreci uzarken size farklı ve beklemediğiniz bir meslek seçeneğini de sağlayabilir.

İşsizlik Sürecinde Ücretsiz Eğitim Nereden Alınır?

Artık işsiz kaldığınız sürede iş bulmak sandığınızdan çok daha kolay. İstanbul İşletme Enstitüsü sizi iş yaşantınıza hazırlayacak. Profesyonel hayata yardımcı olacak eğitimlerin yanı sıra fotoğrafçılık, blog yazarlığı, içerik editörlüğü, sosyal medya uzmanlığı eğitimi gibi onlarca farklı meslek eğitimiyle hayallerinizdeki kariyer için aradığınız başlangıç noktası olabilir. Pazartesi ve cuma günleri arası haftanın beş günü ücretsiz, cumartesi ve pazar günleri ücretli online eğitimler sayesinde hayalini kurduğunuz işe kavuşmanız mümkün. 

Sosyal Ortamlardan Kopmayın

İşsizlik sürecinde çoğu kişi kendini eksik hissettiğinden kalabalık ortamlardan uzak durmayı tercih edebilir. Çünkü birbirini yeni tanıyan herkes önce işinden bahseder. Sıra size geldiğinde de “işsizim” ya da “işten çıkarılma deneyimi yaşadım” demek istemezsiniz. Konuyu açtığınız takdirde işsizliğinizle ilgili her ağızdan bir yorum duyacağınızı düşünebilirsiniz. 

Ancak bu dönemde sosyal topluluklardan hiçbir şekilde uzaklaşmamaya özen göstermelisiniz. Çünkü ne kadar çok insanla etkileşim kurarsanız ve yeni fırsatların da kapılarını o kadar çok aralamış olursunuz. Hangi sektörde iş aradığınızı ve ne yapmak istediğinizi net bir şekilde ifade ederseniz, yeni insanlar aracılığıyla size yardım elleri uzanır.

Ne İstediğinizi Bilin ve Pes Etmeyin

İşsizlik süreci içerisinde ve işten çıkarılma gibi kötü deneyimlerde, pes etmeyerek hedefe doğru adımlarla ilerlemek önemlidir. Ne istediğinizi bilirseniz, inanırsanız ve bütün şartları olabildiğince zorlarsanız eninde sonunda emeklerinizin karşılığını alırsınız.

Yazar: Ayşe Aycan Arıcan

İşten Çıkarılma, Eksiklikler üzerinde düşünme, yaşanan deneyimlerden ders çıkarma, Her zaman kişinin suçlu olmadığını hatırla, deneyimlerinden ders çıkar, Yeni İş Arayışı, Alan dışı işler, çeşitli mesleklerde deneyim kazanma, Çalışırken daha kolay iş bulunduğunu unutma, farklı alanları deneyimle, Kendini Geliştirme, Yabancı dil öğrenme, seminerlere katılma, gönüllü işler yapma, Kariyer hedefine yönelik kendini geliştir, işsizlik sürecini değerli kıl, Moral ve Motivasyon, Hobiler ile ilgilenme, kurslara katılma, Kendini işsiz süreci içerisinde de geliştir, yeni aktivitelerde bulun, Eğitim Arayışı, Ücretsiz online eğitimlerin arayışı, Hayalini kurduğun iş için eğitim araştır, Sosyal Hayat, Topluluklara katılma, kalabalık ortamlara girme, Sosyal hayattan kopma, yeniden iş bulmanın kapılarını aralamış olursun, İş Arayışı, İstediğin işi bilme, ne yapmak istediğini ifade etme, Platformlar üzerinden iş arayışına devam et, Motivasyon, Ne istediğini bilme, pes etmeme, Hedefine doğru ilerlemeye devam et, Deneyim Kazanma, Çeşitli sektörlere açık olma, deneyim kazanma, Her deneyimin katkı sağlayacağını unutma, Özgüvenin Yeniden İnşası, Geçmiş deneyimlerinden dersler çıkarma, yeniden güçlenme, Her sürecin geçici olduğunu hatırla ve güçlü kalma
iş bulma işsizlikişsizlik süreci işten çıkarılma kariyer online eğitimler
Bu resimde ikisi de gözlük takan bir erkek ve kadın görülüyor. Adam mavi bir gömlek ve siyah bir pantolon giyerken, kadın beyaz bir gömlek ve mavi bir kot pantolon giymektedir. Her ikisinin de gözlükleri takılı ve dümdüz ileriye bakıyorlar. Adamın kolu kadının beline dolanmış ve yüzleri birbirine yakın göründüğü için birlikte bir anı paylaşıyor gibi görünüyorlar. Arka plan yumuşak, kirli beyaz bir renktedir. Işık hafif loş, görüntüye yumuşak ve sıcak bir his veriyor. Gözlüklerine rağmen, gözleri hala bir duygu belirtisi gösteriyor. Birbirlerinin varlığından memnun ve mutlu görünüyorlar.
Konuk Yazar
Blog Yazarı

İstanbul İşletme Enstitüsünde yazılarının yayınlanmasını isteyen konuk yazarlarımız için oluşturulan bilgi kartıdır. Birçok alanda ve disiplindeki yazıları bu hesap üzerinde bulabilirsiniz.

Benzer Yazılar
Doğru ve faydalı bilgiler sağlama konusunda kararlı olan uzman ekibimizle blogumuzu her zaman yeni makaleler ve videolarla güncelliyoruz. Güvenilir tavsiyeler ve bilgilendirici içerikler arıyorsanız, blog sayfamıza mutlaka göz atın.