Şirketlerin ticaret sicili tarafından tescil edilerek tüzel kişilik kazanmaları ve vergi dairesine kayıt olmalarını sağlayan bir dizi prosedürle birlikte şirket kurulur. Şirket prosedürleri kurulacak şirketin türüne ve ortaklık yapısına göre farklılık gösterir. Şirket kurma işlemleri vekalet vermek şartıyla mali müşavir tarafından yapılır.
İlerİde vergi ve diğer problemlerle karşılaşmamak için bu şekilde uzman kişilerden destek almak son derece faydalıdır. Son yapılan güncellemelere göre Türk Ticaret Kanunu ile artık şirket kurmak için 1 ortak yeterlidir. Anonim şirketler için en az 50.000 TL, limitet şirketler için en az 10.000 TL sermaye şartı aranırken, şahıs şirketlerinde sermaye şartı yoktur.
Şirket kurmak için öncelikle hangi işi yapacağımıza karar vermek gerekiyor. Önünüzdeki bir yıllık süre için maliyet ve ciro planlaması yapmalısınız. Mali müşaviriniz sizin için hangi kuruluş türünün şirket için uygun olacağına karar verecektir. Gerekli olan tüm yasal süreç tamamlandıktan sonra evraklar ilgili kurumlara teslim edilir. Şirkette çalıştırılacak personelin SGK işlemleri içinde başvuruda bulunulması gerekmektedir. İyi bir piyasa araştırması yaparak şirket kurmaya başlamalısınız. Yapacağınız işin, en ince detayına kadar bilgi edinin. İşe ne tür bir şirket kuracağınızı tasarlayarak başlayın. Sonrasında yapılması gereken yasal süreçleri takip edin.
Bütün bu aşamalardan sonra artık şirketinizi kurmuş oluyorsunuz. Bundan sonraki aşamada şirketiniz ticaret yapmaya açık olacaktır. Gelir-gider takibinizi, fatura ödemelerinin takibini, genel muhasebe işlemlerini bir sisteme oturtarak yolunuza devam edebilirsiniz. Bu aşamada şirket çalışanlarınıza Enstitü tarafından ücretsiz olarak verilen genel muhasebe eğitimi aldırarak da hem çalışanınıza hem de şirketinize destek verebilirsiniz.
Sorumlulukları sınırsız olan, tüzel kişiliğe sahip şirketlere ‘’şahıs şirketi’’ denir. Sayısı belli kişilerin kurdukları, ortak ekonomik bir çıkar gereği oluşan, sorumlulukları kişisel olan ortaklıklara şahıs şirketi denir. Ortaklığın devri uzun sürer ve ortakların sayısı azdır. Ortakların hepsinin onayı olmadan ortay payı başka kişilere satılamaz ve devredilemez. Şirket ortaklarından biri ayrılsa bile, üçüncü kişilere olan sorumluluğu devam eder. Bütün ortaklar gerçek kişilerdir. Ortaklar şirket borçlarına karşı tüm mal varlığı ile sınırsız sorumludur. Şahıs şirketi TTK ‘ya göre kolektif şirket ve komandit şirket olarak ikiye ayrılır.
Şahıs şirketi kurmak için vergi dairesi müdürlüğüne verilmesi gereken birtakım belgelerin tamamlanması gerekmektedir. Gerekli evrakları şahıs olarak tamamlayabilir ya da muhasebeciye vekalet vermek suretiyle işlemleri tamamlatabilirsiniz.
Şahıs şirketi kurmak için gerekli evraklar:
Şahıs şirketi kurmanın avantajları:
Şahıs şirketi kurmanın dezavantajları:
Bir ticaret unvanı altında bir ve daha fazla tüzel veya gerçek kişi tarafından kurulan, esas sermayesi belirli, ortakların sorumluluğu koymayı vaad ettikleri sermaye ile sınırlı olan şirketlere ‘’Limited Şirket’’ denir. Esas sermayeleri bellidir ve esas sermaye paylarının toplamından oluşur. Her türlü kanuna aykırı olmayan amaç ve konu için kurulabilirler. Sadece sigorta ve bankacılık alanlarında faaliyet gösteremezler.
Limited şirketin özellikleri:
Şirket kurulum işlemlerini sizin adınıza yürütecek bir mali müşavir veya muhasebeci ile anlaşmalısınız. Limited şirket kurmak için gerekli evrak bilgi ve belgelerin temin etmelisiniz. Şirket ana sözleşmesi hazırlamalısınız. Gerekli belgeleri hazırlayıp ticaret sicile bildirmelisiniz. Ticaret sicilde, şirket tescilinden sonra resmi olarak şirket kurulmuş olur. Tescilden sonra yasal muhasebe defterleri teslim alınır.
Faaliyet belgesini de almalısınız. Şirketin ticaret siciline tescilinden sonra gerekli evraklar hazırlanıp, vergi dairesine kayıt ve işe başlama bildirimi verilmelidir. Gerekli evrak ve bildirim işlemlerini muhasebeciniz sizin adınıza yapacaktır. Şirket kurulduktan sonra sanayi odasına kaydolmak durumundadır.
Bununla ilgili evraklar hazırlanıp başvuru işlemleri yapılır. Belediye ile ilgili tüm işlemler yapılmalıdır. İşyeri açma ruhsatı çıkarmak, çevre temizlik vergisi yatırmak gibi işlemler belediye işlemleridir. Bu işlemler sırasında da gerekli belgeleri götürmeniz istenir. Bütün bu süreçlerden sonra limited şirketi artık ticari faaliyetlerine yasal olarak başlayabilir.
Limited şirket kurmak için gerekli evraklar:
Limited şirket kurmanın avantajları:
Sermayesi belirli ve paylara bölünmüş olan, borçlarından dolayı yalnız malvarlığıyla sorumlu bulunan şirketlere ‘’anonim şirket’’ denir. Pay sahipleri, sadece taahhüt etmiş oldukları sermaye payları ile şirkete karşı sorumludur.
Anonim şirket nasıl kurulur?
Anonim şirketlerin kuruluş aşamasında yerine getirmek zorunda olduğu zorunluluklar vardır. Bunlar:
Şahıs şirketi kurmanın masrafı ne kadar?
Yaklaşık olarak muhasebeciye vereceğiniz hizmet bedeli toplam 800 TL-1000 TL arasındadır. Ticaret odasına başvuru yapacak bir işiniz varsa 750 TL, yazarkasa gerekiyorsa 300 TL masraf çıkacaktır. Bunun yanında bütün işlemleri gerçekleştirmek ve çıkabilecek bir takım artı masraflar için 300 liralık ek bütçe ayırmanız gerekebilir.
Limited şirket kurmanın maliyeti ne kadardır?
Limited şirket kurmanın maliyeti sermaye tutarı, müdür sayısı, kira tutarı, ortak sayısı gibi değişkenler nedeniyle farklılık gösterebilir. Ortalama olarak, bir müdür, 10.000 TL sermaye ve 1000 TL aylık kira bedeli olarak maliyet 2.200 TL olmaktadır. Bütün işlemler bu tutara dahildir.
Anonim şirket en fazla kaç kişi ile kurulur?
Anonim şirket, ortak sayısı 500'ü geçtiği takdirde Sermaye Piyasası Kurulu düzenlemelerine tabi olurlar. Şirket sonradan 1 ortak sayısının kalmasıyla tek ortaklıya yapıya dönüşebilir. Başlangıç sermayesi olarak anonim şirket kurulabilmesi için ortaklar tarafından en az 50.000 TL taahhüt edilmelidir.