AnasayfaBlogGeleceğinizi düşünün
İş Hayatı

Geleceğinizi düşünün

17 Ağustos 2018
Kollarını havaya kaldırmış, gözleri sımsıkı kapalı ve yüzünde hafif bir gülümseme olan bir kadın. Elleri açık, parmakları iki yana açılmış ve saçları at kuyruğu şeklinde geriye doğru toplanmış. Üzerinde yüksek yakalı ve kısa kollu beyaz bir elbise var. Resmin arka planında parlak, güneşli bir gökyüzü ve uzakta hafif bulutlar var. Kadın sanki dünyayı ele geçirmeye hazırmış gibi neşe ve heyecanla dolu görünüyor. Kendinden emin, başarılarıyla gurur duyan ve bundan sonra ne olursa olsun üstlenmeye hazır bir şekilde duruyor.
KonuÖnemli NoktalarÖnerilen Eylemler
Gelecek Planlamaİlköğretimdeki öğrencilerin %65'i gelecekte var olmayan mesleklerde çalışacak.Trendleri takip et, yeni meslekler ve beceriler hakkında bilgi edin.
İş DeğişiklikleriBirçok farklı nitelikli iş gücü ortaya çıkmıştır. Example: Bordro Uzmanı, Maliyet Muhasebesi Uzmanı.Özellikli alanlarda eğitim al, kendini geliştir.
Eğitimin Önemiİş bulmak için rekabette bir adım öne çıkmak gerekir.Eksikliklerini belirleyip, hedefli eğitim al.
Bireysel FarkındalıkBireysel farkındalık arttıkça, iş bulma olasılığı artar.Kendini tanı, güçlü ve zayıf yönlerini belirle.
GelişimDeğişime ve öğrenmeye açık olunması gerekiyor.Araştırmacı ol, yeni bilgi ve beceriler edin.
Kariyer PlanlamaHer aşama, bir sonraki aşamanın temelini atar.Kısa ve uzun vadeli hedefler belirle, bu hedeflere ulaşmak için stratejiler geliştir.
EmeklilikEmeklilik planlaması genellikle göz ardı edilir.Emeklilik için erken plan yap, düzenli birikim yap.
Pozisyon ve MaaşDaha iyi bir pozisyon ve maaş genellikle hedeflenir.Mesleki ve kişisel becerilerini geliştirerek, kendini diğer adaylardan farklı kıl.
GelecekGelecek hızla gelmekte ve bu genellikle beklenenden daha hızlıdır.Kendine güven ve hazırlıklı ol, geleceği şekillendir.
ÖğrenimHayat boyu öğrenimin önemli olduğu altı çiziliyor.Sürekli yeni şeyler öğren.

Günümüz koşullarında her gün değişen çalışma şartları, yeni yeni meslekler, yeni iş fırsatları, üniversite, yüksek lisans, tecrübe ... daha düşüneceğimiz çok konu var değil mi?

Geleceğinizi Planlayın!

Araştırmalara göre bugün ilköğretimde okuyan öğrencilerin %65 'i ileride çalışmaya başladıkları zaman şuanda var olmayan işlerde çalışacaklar. Üniversiteyi bitiren yeni mezun bir aday bile iş bulmakta zorlanırken nelerle karşılaşabileceğimizi ancak hayal edebiliriz. Hele emeklilik, hayal bile edemeyeceğimiz kadar uzakta.

Son yıllarda ortaya çıkan yeni ve farklı nitelikte işler, yeni uzmanlıklar kişilerin firmaya olan aidiyet duygusunu bitirip mesleğe olan bağımlılığı arttırdı. Eskiden Muhasebeci varken ve bütün işleri yaparken şimdi Maliyet Muhasebesi Uzmanı, Bütçe Uzmanı, Bordro Uzmanı, SPK Lisanslama vb. bir çok farklı niteliklerde iş gücü ortaya çıktı. Sonucunda hepimiz büyük bir yarışın içinde bulduk kendimizi, İşsiz kaldığımız dönemlerde eğitim almaya devam ettik, sırf rekabette bir adım öne çıkabilmek için. 

Ne Yapmalı?

Öncelikle insan kendini iyi tanıyıp eksiklerini bulmalı, bireysel farkındalığını arttırmalı. Bir yıldır iş arayıp defalarca iş görüşmesine gidip iş bulamayan çok insan tanıyorum. Hepsine de aynı soruyu soruyorum, bir yıldır sende ne değişti? Verdikleri cevap zaten neden iş bulamadığının da cevabı. Eğitim elbette önemli mesleki amaç için aldığımız eğitimi kullanabiliyor olmamız lazım. Bu yüzden eksikliklerimizi belirleyip gelişim tercihlerimizi doğru planlamalıyız.

Nasıl bir gelişim?

Gelişime ve değişime kapalı olmamalıyız. Hayatın her aşamasında insan gelişir ve değişir. Araştırmacı olmak sanırım bu işin anahtar kelimesi. Yaptığımız işi en iyi şekilde yapmak, gelişimimizi devam ettirebilmek için her türlü veriye ihtiyacımız var. Teknoloji çağında veriye ulaşabilmemiz çok kolay fakat bunun bulunması ve işlenmesi araştırmacı yapımızla alakalı. Oracıkta duran bilgi bizim için çok değerli olabilir, çok gerekli de olabilir bunun için araştırmaktan vazgeçmemeliyiz, unutmamalıyız ki öğrenilmemiş bilgi yenidir!!!

Nasıl bir kariyer planı?



Çalışırken veya okurken aslında hep bir sonraki adım için çabalarız. Her aşama bir sonraki aşama için bize gerekli alt yapıyı sağlar. Kariyer planında en önemli nokta ise bulunduğumuz şartlar. Gençlik yılları, öğrencilik, evlilik, aile ve çocuk gibi sahip olduğumuz çeşitli değerlerimiz kariyer planımızı çok etkiler. Aynı işi 30 sene yapan insanlarda var fakat günümüzde bu pek mümkün olmuyor. Attığımız her adım bir sonrakinin ilk adımıdır, dengemiz bozulabilir, motivasyonumuz düşebilir fakat yaşadığımız her şey bir tecrübedir. Birikimli olarak ilerlemek kariyer planının olmazsa olmazıdır. Unutmayalım ki doğru hedefler koymak ve gerçekleştirmek bir anda olmuyor. 

Gelecek mi?

Gelecek de bir gün gelecek, hem de çok çabuk gelecek. Geleceğimizi şekillendirmek, 65-70 yaşına kadar çalışıp emekli olabilmek tamamen belirsizliklerle dolu değil mi?

Kimse emekli olmayı hayal bile edemiyor, hepimiz mevcut şartları daha iyi olan, daha iyi bir pozisyon ve maaş beklentisiyle çalışıyoruz. Fakat kendimizi değiştirmeden, geliştirmeden bunları beklemek şans veya tesadüflerle gerçekleşebilir gibi gözüküyor. Dayanağımız sürekli öğrenme, değişim, gelişim oldukça hak ettiğiniz yerde olacağınıza eminim. Bugünden geleceği düşünmek çok zor olmalı ama ben derim ki geleceğinizi düşünün çünkü her şey hayal etmekle başlar.

Gelecek Planlama, İlköğretimdeki öğrencilerin %65'i gelecekte var olmayan mesleklerde çalışacak, Trendleri takip et, yeni meslekler ve beceriler hakkında bilgi edin, İş Değişiklikleri, Birçok farklı nitelikli iş gücü ortaya çıkmıştır Example: Bordro Uzmanı, Maliyet Muhasebesi Uzmanı, Özellikli alanlarda eğitim al, kendini geliştir, Eğitimin Önemi, İş bulmak için rekabette bir adım öne çıkmak gerekir, Eksikliklerini belirleyip, hedefli eğitim al, Bireysel Farkındalık, Bireysel farkındalık arttıkça, iş bulma olasılığı artar, Kendini tanı, güçlü ve zayıf yönlerini belirle, Gelişim, Değişime ve öğrenmeye açık olunması gerekiyor, Araştırmacı ol, yeni bilgi ve beceriler edin, Kariyer Planlama, Her aşama, bir sonraki aşamanın temelini atar, Kısa ve uzun vadeli hedefler belirle, bu hedeflere ulaşmak için stratejiler geliştir, Emeklilik, Emeklilik planlaması genellikle göz ardı edilir, Emeklilik için erken plan yap, düzenli birikim yap, Pozisyon ve Maaş, Daha iyi bir pozisyon ve maaş genellikle hedeflenir, Mesleki ve kişisel becerilerini geliştirerek, kendini diğer adaylardan farklı kıl, Gelecek, Gelecek hızla gelmekte ve bu genellikle beklenenden daha hızlıdır, Kendine güven ve hazırlıklı ol, geleceği şekillendir, Öğrenim, Hayat boyu öğrenimin önemli olduğu altı çiziliyor, Sürekli yeni şeyler öğren
geleceğinizi düşünün başarı gelecek kadın iş kadını bina plaza
Bu resimde ikisi de gözlük takan bir erkek ve kadın görülüyor. Adam mavi bir gömlek ve siyah bir pantolon giyerken, kadın beyaz bir gömlek ve mavi bir kot pantolon giymektedir. Her ikisinin de gözlükleri takılı ve dümdüz ileriye bakıyorlar. Adamın kolu kadının beline dolanmış ve yüzleri birbirine yakın göründüğü için birlikte bir anı paylaşıyor gibi görünüyorlar. Arka plan yumuşak, kirli beyaz bir renktedir. Işık hafif loş, görüntüye yumuşak ve sıcak bir his veriyor. Gözlüklerine rağmen, gözleri hala bir duygu belirtisi gösteriyor. Birbirlerinin varlığından memnun ve mutlu görünüyorlar.
Konuk Yazar
Blog Yazarı

İstanbul İşletme Enstitüsünde yazılarının yayınlanmasını isteyen konuk yazarlarımız için oluşturulan bilgi kartıdır. Birçok alanda ve disiplindeki yazıları bu hesap üzerinde bulabilirsiniz.

Benzer Yazılar
Doğru ve faydalı bilgiler sağlama konusunda kararlı olan uzman ekibimizle blogumuzu her zaman yeni makaleler ve videolarla güncelliyoruz. Güvenilir tavsiyeler ve bilgilendirici içerikler arıyorsanız, blog sayfamıza mutlaka göz atın.
Bir kişi elinde şeffaf bir cihaz tutmaktadır. Cihaz dikdörtgen şeklindedir ve siyah bir kenarlığa sahiptir. Cihazın ekranı aydınlatılmıştır ve çeşitli simgeler ve dosyalar içeren bir bilgisayar masaüstünü göstermektedir. Kişi beyaz bir gömlek ve mavi kot pantolon giymektedir. Saçları kısa ve kahverengidir ve gözleri cihaza odaklanmıştır. Arka plan bulanık ve odak dışıdır, bu da kişinin yakın çekimde olduğunu düşündürür. Odadaki ışık parlaktır ve görüntüye yumuşak sarı bir ton verir. Cihazı inceleyen kişinin yüzü sakin ve odaklanmış görünüyor.
Nasıl Yapılır?

Etkinlik Yönetimi Ne İşe Yarar?

25 Ocak 2021
Kameranın önünde neşeyle gülümseyen bir kadın duruyor. Hafifçe kırpılmış, göğsünü açıkta bırakan ve ortasında siyah bir logo bulunan beyaz bir atlet giyiyor. Sağ elinde siyah bir büyüteç tutarken, sol eli kalçasında durmaktadır. Arka planda siyah metinli gri dikdörtgen bir tabela ve sağ alt köşede bir cep telefonunun küçük ekran görüntüsü yer alıyor. Saçları toplanmış ve sanki bir fotoğraf için poz veriyormuş gibi rahat ve kendinden emin görünüyor. Yüz ifadesi dostça ve doğrudan kameraya bakarak izleyiciyi sevincini paylaşmaya davet ediyor.
Stratejik Planlama

Stratejik Planlama Nedir?

07 Haziran 2021
Bir kadın mavi elbisesiyle ayakta durmakta ve kameraya gülümsemektedir. Uzun, siyah saçları var ve altına beyaz bir atlet giymiş. Ön planda, üzerinde siyah yazılar olan gri dikdörtgen bir tabela var. Kadının sağında göğsünün yakın çekimi ve elinde bir büyüteç var. Arka planda bir cep telefonunun ekran görüntüsü ve üzerinde siyah bir logo bulunan beyaz bir kare yer alıyor. Kadının gülümsemesi büyüleyici, kendinden emin ve mutlu görünüyor. Üzerindeki mavi elbise, gülümseyen ifadesini mükemmel bir şekilde tamamlıyor.
Stratejik Yönetim

Strateji Nedir? Stratejik Planlama Nedir?

12 Kasım 2019