AnasayfaBlogİş Görüşmesinde Kıyafet Tercihi Nasıl Olmalı?
İş Hayatı

İş Görüşmesinde Kıyafet Tercihi Nasıl Olmalı?

05 Şubat 2020
Bir grup insan dikdörtgen ahşap bir masanın etrafında toplanmış, her birinin elinde çeşitli kağıtlar var ve bunları inceliyorlar. Masanın etrafı birkaç sandalyeyle çevrili ve bir kadının önünde bir dizüstü bilgisayar açık. Kadının yanında gözlüklü bir adam oturmakta, adamın solunda ise bir kadın masa başında oturmaktadır. Arka planda bir kişinin kafasının bulanık bir görüntüsü ve çerçevenin sağ üst köşesinde siyah beyaz çizgili bir nesne görülüyor. Ortada, üzerinde bir etiket bulunan pembe bir kutu mevcut. Çerçevenin sağ tarafında, bir dizüstü bilgisayarın yakın çekimi görülüyor ve yanında kırmızı ve sarı bir nesnenin bulanık bir görüntüsü seçilebiliyor. Sol tarafta ise bir kâğıdın yakın çekimi görülüyor.
KonuErkekler İçin ÖnerilerKadınlar İçin Öneriler
Genel İlkelerGörüştüğünüz pozisyonun bir ya da iki tık üzerinde giyin. İş mülakatı için kıyafet tercihinin profesyonel olduğunu gösterin.Görüştüğünüz pozisyonun bir ya da iki tık üzerinde giyin. İş mülakatı için kıyafet seçiminin profesyonel olduğunu gösterin.
Giyim TarzıŞirketin kıyafet kurallarına uygun şekilde giyin. Aşırıya kaçmayın ve abartılı aksesuarlardan kaçının.Şirketin kıyafet kurallarına uygun şekilde giyin. Aksesuarlarınızı düşünerek, abartı olmayacak şekilde kombin yapın.
Renk SeçimiRiskli ve iddialı renklerden kaçın. Açık renkli gömlek, koyu renkli takım elbise en iyi seçenektir.Renk seçiminde aşırıya kaçmayın. Profesyonel ve sade renkler tercih edin.
Temizlik ve BakımKıyafetler temiz ve ütülenmiş olmalı. Nefesinizin kötü kokmadığından emin olun. Baskın ve kötü kokulardan kaçının.Kıyafetler temiz ve ütülenmiş olmalı. Makyajınızı hafif ve doğal tutun.
Ayakkabı SeçimiTemiz ve bakımlı ayakkabılar giyin. Kıyafetlerinizle koordineli olmalılar.Kıyafetinize uyumlu, rahat ve şık ayakkabılar tercih edin.
Kıyafet KompleksiCeket, pantolon, gömlek, kravat, çorap ve ayakkabıdan oluşan bir takım elbise en uygun olanıdır.Elbise veya etek, gömlek veya ceket, tayt veya külotlu çorap ve ayakkabıdan oluşan bir kombin en uygun olanıdır.
Aksesuar KullanımıSade bir kemer, düz bir kravat tokası, temiz bir kol saati ve düz bir yüzük kullanabilirsiniz.Sade bir kolye, küpe, bilezik ve yüzük seçimi yapabilirsiniz. Ancak abartıya kaçmayın
Çanta SeçimiGerekli ise, tarzınıza ve kıyafetlerinize uygun bir çanta seçin.Uygun bir çanta seçin. Profesyonel ve özgeçmişe uygun, ancak çok aleni olmayan bir çanta idealdir.
KokuAsla kolonya veya tıraş losyonu kullanmayın. Nefesinizin kötü kokmadığından emin olun. Baskın ve kötü kokulardan uzak durun.Parfüm seçiminizde hafif ve ferah kokuları tercih edin. Aşırıya kaçmayın.
Saç ve MakyajSaçlarınız temiz ve düzenli olmalı. Sakalınız varsa, düzenli ve temiz olmalı.Saçlarınız temiz ve düzenli olmalı. Makyajınız hafif ve doğal olmalı.

Bir iş mülakatı, iyi bir izlenimi vermek isteyeceğiniz en iyi yer ve zamandır.

Mülakat kıyafeti seçiminde temel kural, istediğiniz işten bir ya da iki seviye daha iyi giyinmenizdir. Tamirci olarak bir işe giriyorsanız, işi tulumlarla yapacak olsanız bile kirli tulumlarla iş görüşmesi yapamazsınız. Açık yakalı bir gömlek, temiz pantolon ve belki bir ceket giyip saygınızı göstermelisiniz. Görüştüğünüz pozisyon için standart kıyafetin bir ya da iki tık üstünde giyinerek, kesinlikle bu işi önemsediğinizi ve oyunu bildiğinizi gösterin.

İş Mülakatı Kıyafet Tercihi Neden Önemli?

Bir iş mülakatı için yaptığınız kıyafet tercihi, potansiyel işverenlere kendinizi profesyonel olarak nasıl sunduğunuz hakkında ilk izleniminizi vermenizle ilgilidir. Kâğıt üzerinde harika görünseniz bile, bir iş görüşmesi için uygun giyinmezseniz, kendinize ve görüştüğünüz kişilere saygı duymadığınız izlenimini verirsiniz. Özel takım elbise giymenin norm olduğu bir sektörde üst düzey profesyonel bir iş için başvuruyorsanız ve görünümünüz bu duruma uygun değil ise; sizi neyin beklediğini bilmediğinizi ve standartları umursamadığınızı düşüneceklerdir. Aynı şekilde, anaokulu öğretmeni olarak bir işe başvuruyorsanız ve mülakat kıyafeti olarak kulüp kıyafetleri ile iş mülakatı yapmaya kalkarsanız, durumu doğru bir şekilde okumadığınızı göstermiş oluyorsunuz.

İşe uygun giyinmek sadece profesyonel görünmek değildir; aynı zamanda normların ve standartların var olduğunu bildiğinizin bir göstergesidir, çünkü uyulması gereken beklentilerdendir. Görünüşünüze göre değil yetenek ve becerilerinize göre değerlendirilmeyi bekliyor olsanız bile, duruma uygun giyinme, işvereninize ve müşterilerinize saygı duyduğunuzu gösterir. İşyerindeki genel kurallara uymaya eğilimli olduğunuzu gösterir. Profesyonelce giyinmek size bir güven duygusu verebilir ve sizi bir çalışma havasına sokabilir. Telefon görüşmeleri için bile iş kıyafetleri giymeniz faydalı olabilir, çünkü sizi bornozunuzla veya bir çift şortla iş mülakatı yapmaktan farklı bir zihniyete sokar.

Erkek Mülakat Kıyafeti

Erkeklerin bir iş mülakatı için kıyafet tercihi yapmakta zorlanmayacağı düşünülür. Mülakat kıyafeti olarak sadece bir takım elbise çek, kravat tak ve her şey tamam gitmeye hazırsın. Pek öyle sayılmaz. Herkesin kot pantolon ve rahat şeyler giydiği bir Startup’ta bir işe başvuruyorsanız, şirketler zinciri olan bir holdingin ceosu gibi görünmek istemezsiniz. Nasıl giyineceğiniz ile ilgili önemli bir ipucu; sizi izleyecek olan kişileri tanımanızdır. Mülakat kıyafeti konusunda şüpheye düşüldüğünde insanlar çoğunlukla aşırı derecede giyinirler. Mükemmel olmak için gereksiz bir çaba içinde olurlar.

Şirketin genel kıyafet kuralları hakkında daha iyi bir fikir edinmek mantıklıdır. Bunu ofiste çalışanların ne giydiği hakkında fotoğraf ve videoları görmek için şirketin sosyal medya sayfalarına ve web sitesine göz atın. Ofis rahat görünüyorsa uygun rahat bir gömlek ve güzel bir pantolon giyin. İş ortamı resmi görünüyorsa itina ile ütülenmiş bir gömlek ve kravat giymek gerekiyor. Şirketin kıyafet kurallarının bir adım üzerinde giyinmeye çalışın.

  • Başvurduğunuz pozisyona profesyonel olarak uygun bir şekilde giyin. Hemen hemen her durumda, bu bir takım elbise giymek anlamına gelir. Şirket kıyafet kuralları politikasından bağımsız olarak giyinmek nadiren uygundur. Şüphe duyduğunuzda ortalamadan uzaklaşmayın.

  • Aşırıya kaçmayın. Kimse jilet gibi giyinmenizi beklemez. Abartılı aksesuarlar çok özel durumlar dışında gereksizdir. Ceket cebindeki mendil abartıdır. Mor renk agresiftir. Riskli bir renktir. Çok iddialı görünebilir ya da rahatsız edici olabilir. Önemli olan kıyafet seçimine zaman ayırdığınızı bilmelerini sağlamaktır. Saygı gösterdiğinizi anlamalarıdır.

  • Mülakat kıyafeti olarak bir takım elbise seçmelisiniz. Abartıya kaçmadan uygun bir ceket ve pantolon, gömlek, kravat, koordine çorap ve ayakkabı uyumu sağlayın. Açık renkli gömlek üstüne koyu renkli bir takım elbise en iyi seçenektir.

  • Kıyafetler düzenli, temiz ve ütülenmiş olmalıdır. İş görüşmesi sabahında duş alın. Deodorant kullanın. Asla kolonya veya tıraş losyonu kullanmayın. Baskın ve kötü kokulardan uzak durun. Aksi halde son derece itici olabilirsiniz.

  • Nefesinizin kötü kokmadığından emin olun. İş mülakatı için evden ayrılmadan önce dişlerinizi fırçalayın ve iş mülakatı öncesi yemek yemeyin ya da sigara içmeyin.

Kadın Mülakat Kıyafeti

Genel olarak, kurumsal işlerde kadınlar için mülakat kıyafeti erkekler için olduğundan daha karmaşık ve çeşitlidir. Artan seçenekler, bir iş görüşmesi için kıyafet tercihi ve kombinasyonu kadınlar için erkeklerden biraz daha zordur. Örneğin, bir elbise veya etek giyiyorsanız, külotlu çorap giymeniz gerekip gerekmediğine veya çıplak bacakların kabul edilebilir olup olmadığına karar vermeniz gerekir. Kadınlar ayrıca iş mülakatı için aksesuarlarını düşünmeli ve uygun bir çanta seçmelidir. İş görüşmesi için en iyi çantalar, profesyonel ve özgeçmişe uygun, ancak gösterişli olmayan çantalardır.

  • Genel bir kural olarak, kurum kültürü ile paralel olmaya çalışın. Herkes pastel giyiyorsa ve siz siyah giyiyorsanız, göze batmanız muhtemeldir. Şirket kültürüne uyacak şekilde giyinmek, bir takım oyuncusu olduğunuzu ve sizin ve şirketin müşterilere sunduğu görünümü dikkate aldığınızı gösterir.

  • Şirket ne olursa olsun, sıkı veya seksi giysiler giymek uygun değildir. Kadınlar, erkeklere göre kıyafetleri nedeniyle daha sert bir şekilde yargılanabiliyor. Evet, haksızlık; ancak, bu, toplumun kültürel standartlarını değiştirmeyi denemenizin zamanı değil.

  • Aksesuarları nasıl kullanacağınızı öğrenin. Bir eşarp veya bluzu değiştirerek görünümünüzü değiştirebiliyorsanız, bu temel eşyalardan çok daha fazla yararlanabileceğiniz anlamına gelir.

  • Elbiseniz rahat olmalı ve size iyi uymalıdır; bel kemeriniz sizi ikiye ayırmak üzereyse veya ceketiniz çok sıkıysa, en iyi şekilde görünmeyecek veya hareket edemeyeceksiniz. 

  • Mülakat kıyafeti basit ve koyu renkte olmalıdır. Sıkı, parlak, kısa veya şeffaf herhangi bir şeyden kesinlikle kaçınılmalıdır. Diz boyu etekler önerilir. 

  • Elbisenizle muhafazakar bir bluz giyin. Parlak renkler, hayvan baskıları veya dantelli, şeffaf veya kesilmiş herhangi bir şey giymeyin.

  • Makyaj ve oje sade ve gurur verici olmalıdır; cilt tonunuza nötr tonlar genellikle tavsiye edilir. Parlak veya olağandışı renklerden veya çok uzun tırnaklardan kaçının.

  • Takılarınızı ve saç aksesuarlarınızı minimumda tutun ve gösterişli, dikkat dağıtıcı veya parlak olmayanlara sadık kalın. Her iki el için bir yüzük en iyisidir.

  • Ayakkabılar muhafazakar ve mümkün olduğunca alçak topuklu olmalıdır. Burnu açık ayakkabı giymeyin. Bir buluşmada veya bir kulüpte giyeceğiniz ayakkabılar muhtemelen uygunsuzdur. Uygun bir ayakkabınız yoksa mağazadaki satış temsilcisi size bu konuda yardımcı olabilir.

Mülakat Teknikleri

Hiç kimse iş görüşmesi yapmaktan hoşlanmıyor. En deneyimli profesyonellerin bile bir mülakat için hazırlanmaları gerekir. Ama kaçınılmaz olarak, bu siz ve hayalinizdeki iş arasında duran bir olaydır. İyi haber şu ki, mülakat öğrenebileceğiniz bir beceridir. Mülakat öncesi yapılması gereken hazırlıklar nedir iyi bilmek gerekir.

Bir iş görüşmesi her zaman kolay olmasa da geri dönüş alma ve şansınızı genel olarak artırmak için yapabileceğiniz birkaç şey vardır. Mülakat teknikleri ve başarılı iş görüşmesi için aşağıdaki ipuçlarına göz atabilirsiniz. Enstitü bünyesinde sunulan online eğitimler sayesinde kariyerinize yön verecek pek çok eğitime katılabilirsiniz. Mülakat teknikleri eğitiminde yanlış bilinen kavramlar hakkında bilgiler bulunmaktadır.

Olumlu olun

Kariyeriniz konusunda iyimserseniz daha çekici bir aday olacaksınız. Mülakatın en büyük ipuçlarından biri pozisyon için hevesli görünmektir. Bu beceriye hakim olmak büyük bir kazançtır. İşe ilgi duyduğunuz ve iyi bir takım oyuncusu olacağınız izlenimini verir.

Hedefler belirlemek

Görüşme yapmadan önce, 1 yıl, 3 yıl ve 5 yıl içinde olmak istediğiniz yeri yazmak için zaman ayırın. Net olun ve bu hedeflere nasıl ulaşacağınıza dair adım adım plan yapın. Hedeflerinize odaklanın ve inatçı olun. İşe alım departmanı tarafından bilinmelerini sağlayın.

Kendinizi ve Yeteneklerinizi İfade Edin

Masaya hangi faydaları ve becerileri getirdiğinizi bilin. İş tanımını okuyun ve işverenin endişelerini ve ihtiyaçlarını öngörün. Görüşmeciyi istediğiniz sonuçları verebileceğiniz konusunda ikna ederek, bir teklif alma olasılığınız daha yüksektir ve istediğiniz maaşı müzakere etme konusunda şansınızı artırırsınız.

Genel İlkeler, Görüştüğünüz pozisyonun bir ya da iki tık üzerinde giyin İş mülakatı için kıyafet tercihinin profesyonel olduğunu gösterin, Görüştüğünüz pozisyonun bir ya da iki tık üzerinde giyin İş mülakatı için kıyafet seçiminin profesyonel olduğunu gösterin, Giyim Tarzı, Şirketin kıyafet kurallarına uygun şekilde giyin Aşırıya kaçmayın ve abartılı aksesuarlardan kaçının, Şirketin kıyafet kurallarına uygun şekilde giyin Aksesuarlarınızı düşünerek, abartı olmayacak şekilde kombin yapın, Renk Seçimi, Riskli ve iddialı renklerden kaçın Açık renkli gömlek, koyu renkli takım elbise en iyi seçenektir, Renk seçiminde aşırıya kaçmayın Profesyonel ve sade renkler tercih edin, Temizlik ve Bakım, Kıyafetler temiz ve ütülenmiş olmalı Nefesinizin kötü kokmadığından emin olun Baskın ve kötü kokulardan kaçının, Kıyafetler temiz ve ütülenmiş olmalı Makyajınızı hafif ve doğal tutun, Ayakkabı Seçimi, Temiz ve bakımlı ayakkabılar giyin Kıyafetlerinizle koordineli olmalılar, Kıyafetinize uyumlu, rahat ve şık ayakkabılar tercih edin, Kıyafet Kompleksi, Ceket, pantolon, gömlek, kravat, çorap ve ayakkabıdan oluşan bir takım elbise en uygun olanıdır, Elbise veya etek, gömlek veya ceket, tayt veya külotlu çorap ve ayakkabıdan oluşan bir kombin en uygun olanıdır, Aksesuar Kullanımı, Sade bir kemer, düz bir kravat tokası, temiz bir kol saati ve düz bir yüzük kullanabilirsiniz, Sade bir kolye, küpe, bilezik ve yüzük seçimi yapabilirsiniz Ancak abartıya kaçmayın, Çanta Seçimi, Gerekli ise, tarzınıza ve kıyafetlerinize uygun bir çanta seçin, Uygun bir çanta seçin Profesyonel ve özgeçmişe uygun, ancak çok aleni olmayan bir çanta idealdir, Koku, Asla kolonya veya tıraş losyonu kullanmayın Nefesinizin kötü kokmadığından emin olun Baskın ve kötü kokulardan uzak durun, Parfüm seçiminizde hafif ve ferah kokuları tercih edin Aşırıya kaçmayın, Saç ve Makyaj, Saçlarınız temiz ve düzenli olmalı Sakalınız varsa, düzenli ve temiz olmalı, Saçlarınız temiz ve düzenli olmalı Makyajınız hafif ve doğal olmalı
iş mülakatı iş görüşmesi mülakat kıyafeti mülakat kıyafet tercihi kıyafet takım elbise
Koyu renk sakallı genç bir adam beyaz duvarlı bir odada durmaktadır. Yüzünde ciddi bir ifade var ve siyah bir tişört ile mavi bir kot pantolon giyiyor. Elleri yanında ve ayakları biraz açık. Kısa, koyu renk saçları ve güçlü bir çene çizgisi vardır. Sakalları kalın ve bakımlıdır. Gözleri derine dikilmiştir ve bakışları yoğundur. Uzun boylu ve gururludur, bir güç ve güven imajı çizer.
Gökşah Taşyürek
Blog Yazarı

İzmir Namık Kemal Lisesi mezunuyum. Girişimcilik, Bilgisayar Programcılığı ve Seo eğitimleri aldım. Anahtar kelime çalışması, short-tail ve long-tail keyword kullanımı, anahtar kelime gruplandırması, SEO’yu destekleyen site yapısı, teknik seo, site içi SEO konularında bilgi sahibiyim. 20 yıllık süreç içinde bu konular ile yakından ilgilendim. Pek çok okumalarım oldu. Bu alanlarda içerik üretmekte zorlanmıyorum.

Benzer Yazılar
Doğru ve faydalı bilgiler sağlama konusunda kararlı olan uzman ekibimizle blogumuzu her zaman yeni makaleler ve videolarla güncelliyoruz. Güvenilir tavsiyeler ve bilgilendirici içerikler arıyorsanız, blog sayfamıza mutlaka göz atın.
Mor atletli bir kadın kameranın karşısında durmaktadır. Gözlük takıyor ve uzun siyah saçları yüzünden geriye doğru toplanmış. Yüzünde hafif bir gülümsemeyle doğrudan kameraya bakıyor. Atletinin orta kısmı dar ve kıvrımlarını vurguluyor. Atlet açık mor renkte ve önünde siyah bir baskı var. Gözleri parlak ve tetikte ve güneş gözlüklerinden parlıyor. Arka plan parlak beyaz bir duvar ve etrafındaki hava durgun ve huzurlu. Kendinden emin bir şekilde duruyor, güç ve güzellik enerjisi yayıyor.
CV - Özgeçmiş

İş Görüşmesine Giderken Ne Giyilmeli?

30 Ağustos 2021
Bir grup insan bir masanın etrafında oturmaktadır. Bir adam kanepede oturmakta ve yukarı bakmaktadır. Etrafında yine kanepede oturan bir grup insan var. Bir kadın önündeki bilgisayar ekranına bakmaktadır. Başka bir kadın da yakındaki bir bilgisayarda oturmaktadır. Bir adam eğilmiş, aşağı bakarken görülüyor. Arka planda, beyaz bir fincan ve bir saksı içinde bir bitkinin bulanık görüntüsü görülüyor. Bir kişinin saçının yakın çekimi de görülebiliyor. Herkes derin bir sohbete dalmış gibi görünüyor, yüzleri yumuşak ışıkla aydınlatılmış.
Kişisel Gelişim

Nezaket ve Görgü Kuralları Nelerdir?

07 Mayıs 2019
Geleneksel pembe bir elbise giyen bir kadın sakin bir su kenarında duruyor. Elleri yanında, ayakları çimenli zemine sıkıca basmış bir şekilde duruyor. Arkasında, birden fazla sütunu ve çatısı olan büyük bir bina görülüyor. Ön planda, bir parktaki yemyeşil çimenler ve ağaçlar görülebiliyor. Çimenlerin ortasında yeşil bir direk duruyor ve çimenlerin arasından bir ipin sarktığı görülüyor. Görüntü hafifçe bulanıktır ve arka planda üzerinde pembe bir elbise olan bir kişinin kafası gibi görünen şeyi ortaya çıkarmaktadır. Sahne huzurlu ve dingin, geleneksel giysili kadın için pastoral bir fon oluşturuyor.
Kişisel Gelişim

Eskiden Koreliler Ne Giyerdi?

30 Aralık 2020