AnasayfaBlogPazartesi Sendromunu Fırsata Çevirmenin Yolları
Kişisel Gelişim

Pazartesi Sendromunu Fırsata Çevirmenin Yolları

17 Ocak 2021
Ahşap bir bloğun yanında bir saat ve sarı lalelerden oluşan bir buket yer almaktadır. Ahşap bloğun üzerinde bir 'N' harfi ve ahşap bir daire oyulmuştur. Saat odak noktasındadır ve akrep ile yelkovan mevcut zamanı göstermektedir. Saat, küçük bir topuz ve birkaç rakam gibi çeşitli küçük detaylarla çevrilidir. Laleler düzgün bir küme halinde düzenlenmiştir ve parlak ve canlıdır. Ahşap blok üzerine oyulmuş bir 'M' harfinin yanı sıra ahşap bir daire bulunmaktadır. Görseldeki öğelerin renk ve dokuları hoş bir görsel oluşturuyor.
ÖnerilerAçıklamalarPotansiyel Faydalar
Pazar gününüzü güzel geçirin.Kendinize ve ailenize zaman ayırarak Pazar gününün tadını çıkarın.Pazar gününüzü zinde geçirerek yeni haftaya enerjik bir başlangıç yapabilirsiniz.
Uygu ve yemek düzenini sağlamak.Pazartesi şoku yaşamamak için uykunuzu iyi alın ve dengeli beslenin.Dengeli bir uyku ve yemek düzeni enerjinizi korumanıza ve yoğun iş temposuna uyum sağlamanıza yardımcı olabilir.
Pozitif olmaya çalışın.Güne olumlu bir bakış açısı ile başlamaya çalışın.Pozitif bir tutum, işyerinde daha verimli olmanızı sağlar ve haftanın geri kalanını daha iyi geçirmenizi önler.
En sevdiğiniz kıyafetleri giyin.Haftaya kendinizi iyi hissederek başlamak için sevdiğiniz kıyafetleri giyin.Kendinizi iyi hissettiğiniz kıyafetler öz güveninizi artırabilir, bu da performansınızı pozitif yönde etkiler.
Pazartesi planları yapın.İş sonrası için keyif verici planlar yaparak lokusunu gün sonuna odaklayın.Planlarınızın olması iş yükünüzü ve stresinizi azaltabilir.
Kahvaltıyı atlamayın.Güne enerjik başlamak için kahvaltınızı ihmal etmeyin.Güzel bir kahvaltı, enerji verir ve zihinsel fonksiyonları iyileştirir.
Başka yollar deneyin.İşe giderken farklı yollar deneyin. Yeni yerler keşfedin.Yeni bir yol keşfetmek, rutinleri kırmak için harika bir yöntemdir.
İş durumunuzu irdeleyin.Pazartesi sendromunu sürekli yaşıyorsanız, işinizle ilgili bir sorun olabilir. Bir düşünün.İşinizdeki olası sorunları tanımlama ve çözme şansı.
Sevdiğiniz kahveyi yudumlayın.Gününüze kahve ile başlayın ve bu küçük zevkin tadını çıkarın.Kahve, beynin uyanması ve odaklanması için yardımcı olabilir.
Spor/Yoga gibi aktiviteler yapın.Hafta sonu yorgunluğunu atmak ve enerji toplamak için spor yapın.Spor/yoga enerji verir, stresi azaltır ve genel ruh hali üzerinde olumlu bir etkisi olur.

Pek çok kişi, yaşamının en az bir döneminde Pazartesi Sendromu ile tanışmıştır. Hafta sonu tatilinin ardından işe dönmek ve yeni haftaya başlamakta yaşanan zorluklar olarak tanımlanabilecek sendrom; stres, yorgunluk, edişe gibi belirtiler ile kendini göstermekte.

Yaşam biçiminde yapılacak ufak değişiklikler ile bunların üstesinden gelmek mümkün olsa da bazılarımız için sorun çok daha zorlu ve tekrarlayıcı olabiliyor. Fakat bu tatsız durumu fırsata çevirmek elinizde. Bazı gözden geçirmeler ile iş yaşamınızı daha verimli hale getirebilir hatta kariyerinizde köklü değişiklikler yapabilirsiniz. 

Pazar gününüzü güzel geçirin.

Pazartesi sendromu çalışanların hayatındaki korkulu kabuslardan biri. Haftasonu tatilinden sonra yeni bir haftaya başlama düşüncesi çalışanlarda pazar akşamından, salı gününe kadar devam eden psikolojik bir bunalıma sebep oluyor. Özellikle uykuyu sevenler için çok daha ağır geçmektedir bu sendrom. Çalışanlar kendilerine ait haftasonunu geçirdikten sonra ellerinden özgürlüklerinin, kendilerine ait zamanın alındığı kaygısına girerek kendilerini bu sendroma kaptırmış oluyor. Ancak bu korkulu sendromu atlatmak için bazı ipuçları bulunuyor;

Pazartesi sendromu kendisini pazar gününden hissettirmeye başladığı için pazar gününüzü güzel geçirmeniz oldukça önemli. Kendinize ve ailenize bolca zaman ayırın. Kendinizi rahat hissettirecek aktivitelerde bulunun ve belki de en önemlisi geçirdiğiniz pazar gününün son tatil gününüz olduğunu düşünmeyin. Uykuyu seviyorsanız pazar günü uykunuzdan fedakarlık edin ve öğlene kadar uyumamaya çalışın. Pazar gününüzü zinde geçirmek yeni bir haftaya daha enerjik başlamanıza yardımcı olur.

Cumalar Kral da Pazarların Suçu Ne?

Cuma günü mesai bitimine yakın yükselmeye başlayan enerjiniz iş çıkışı adeta tavan yapıyor! Önünüzde özgürce geçireceğiniz koca bir hafta sonu var. Hayat ne güzel, yaşasın! 

Ama bu büyük enerji topu, Pazar akşamüstü oldu mu sönerek yerlerde sürünmeye başlıyor. Ertesi gün için hazırlık yapmalısınız. Ama o kadar yorgun hissediyorsunuz ki kanepeden kalkamıyorsunuz bile. Sanki dün arkadaşları ile eğlenen kişi siz değilsiniz. İş yerini düşündüğünüzde bir çarpıntı, şakaklarınızda ağrı. Hava karardıkça içiniz de kararıyor adeta;

Hoş geldin Pazartesi sendromu!

Bu durum ile başa çıkmak için pek çok yöntem öneriliyor. 

  • Uyku ve yemek düzenini sağlamak

  • Spor /Yoga gibi rahatlatıcı bedensel aktiviteler yapmak

  • Günü efektif planlamak bunlardan bir kaçı. 

Ama bu çözümler sizi geçici olarak rahatlatsa da sorunu tümden ortadan kaldırmaya yetmeyebilir. O nedenle Pazartesi Sendromu gelip kapınızı çaldığında kendinize şu soruyu sormalısınız: 

Neden geldi bu durup dururken?

Bu soru, yaşadığınız sıkıntıyı fırsata çevirmek için ilk adımdır. Çünkü bulacağınız cevaplar size sorunun kaynağına gidip düzeltme şansı tanır. Böylece Pazartesi Sendromu hayatınızdan tümü ile çıkabilir. 

Ayrıca altta yatan nedenleri sorguladıkça iş yaşamınız ile ilgili daha önce fark etmediğiniz ipuçlarına da ulaşabilirsiniz.

Pozitif olmaya çalışın.

Pazartesi sabahı uyandığınızda aklınıza direkt kötü düşünceler getirmeyin. Güne daha pozitif bakmaya çalışın ve bugünün eninde sonunda biteceğini unutmayın. Negatif düşüncelerle uyanmak pazartesi gününüzün daha zor geçmesine sebep olacaktır.

En sevdiğiniz kıyafetleri giyin.

Pazartesi sendromunu atlamanın diğer önemli bir yöntemi de kıyafetlerinize dikkat etmenizdir. Pazartesi günü işe giderken en sevdiğiniz kıyafetlerinizi veya kendinizi en çok şık hissettiğiniz kıyafetlerinizi giymeyi tercih edin. Unutmayın haftaya şık başlamak kendinize olan öz güveninizi de olumlu yönde etkileyecektir.

Pazartesi planları.

İş sonrası arkadaşlarınızla veya aileniz ile güzel planlar yapın. Gerçekleştireceğiniz planların eğlence ağırlıklı olmasına dikkat edin. Pazartesi gününün stresini planladığınız aktivitelerle unutmaya çalışın.

Altın kural: Kahvaltı.

Kahvaltı hayatımızdaki en önemli öğündür. Güne güzel bir kahvaltı ile başlamak bizi gün boyunca zinde tutar ve iş hayatımızdaki başarılarımızı olumlu yönde etkiler. Bu yüzden pazartesi günleri kendinize güzel bir kahvaltı hazırlayın ve bunun tadını çıkarın. Kahvaltınızı ne kadar güzel ederseniz gün boyu kendinizi daha iyi ve mutlu hissedersiniz. Kahve seviyorsanız sabahları güne sevdiğiniz kahve ile başlamak sizi rahatlatacaktır.

Başka yollar deneyin.

İşe her zaman gittiğiniz yolu pazartesi günleri değiştirmeyi deneyin. Farklı yollar deneyerek işe gitmeye çalışın. Yeni yollar ve yerler keşfedin. Buraları keşfetmek ve hayatınızda yaptığınız değişiklik sizi mutlu edecektir. Belki de denediğiniz yeni yollarda iş sonrası gideceğiniz bir kafe keşfedebilirsiniz. Ancak işe geç kalmamaya ve kaybolmamaya çalışın.

Saydığımız bu yollar dışında pazartesi sendromunu belki de en çok etkileyen sebep kişinin çalıştığı işte mutlu olmasıdır. Eğer kişi çalıştığı işinden memnunsa ve tatmin oluyorsa pazartesi sendromunu atlamada daha başarılı oluyor. Fakat işini sevmeyen çalışanlar bu sendromu çok ağır atlatıyorlar. Eğer işinizden memnun değilseniz ve değiştirme durumunuz yoksa yukarıda bahsettiğim bu ipuçlarını kullanabilirsiniz. Ayrıca iş ortamınızdaki arkadaşlıklarınız da oldukça önemli. Sevdiğiniz kişilerle birlikte çalışmak size pazartesi sendromunu unutturacaktır. Eğer çalıştığınız iş yerindeki arkadaşlarınızla iyi anlaşamıyorsanız, sendromdan etkilenmemek ve verimli bir iş ortamı yaratmak için onlarla iletişime geçmeyi deneyebilirsiniz. Bu sendromdan kurtulmanın aslında zor olmadığını hiçbir zaman unutmayın.

İş Yerimde Yolunda Gitmeyen Ne Var?

Bu sorunun cevabını bulmak her zaman kolay değildir. Örneğin iş yükünüzün fazla olmasından yakınıyorsanız, sorumluluğunuzdaki tüm işleri maddeler halinde yazmayı deneyin. Belki de asıl sorununuz zamanı doğru yönetememektir.

Yapacağınız yeni bir düzenleme ile sırtınızdaki yükün hafiflediğini göreceksiniz.

Mutlu Pazartesiler İçin Erteleme-Üşenme 

Belki de Cuma gününün işlerini sonraki haftaya ertelemek sizde bir alışkanlık haline gelmiştir. İşte Pazartesi Sendromu için bir davetiye daha! Evet, Cuma’lar kraldır ama yeni haftaya temizlenmiş bir ajanda ile başlamak size kendinizi harika hissettirecek. Siz siz olun, Cuma’nın yüksek enerjisi ile tüm işlerinizi tamamlamayı ihmal etmeyin. Böylece yeni haftaya mutlu ve verimli başlayacaksınız.

İş Yerinde İnsan İlişkileri

İş arkadaşlarınız ile yaşamakta olduğunuz sorunlar da Pazartesi Sendromu için başlı başına bir nedendir. İş hayatında insan ilişkilerini yönetmek, özel hayatımızdan daha zordur.

Anlaşmazlık içinde olduğumuz kişiler ile ortak hedefler için takım halinde çalışmak hiç de kolay olmayabilir. Ancak olaylara olabildiğince profesyonel bakış açısı ile yaklaşmak ve ağırlıklı olarak işe odaklanmak sizi rahatlatacaktır. Böyle durumlarda gerekirse yöneticiniz ile konuşup öneri almaktan çekinmeyin.

Tüm bu sorgulamalara ve çözüm arayışlarınıza karşın Pazartesi Sendromu hala yaşamınızı etkilemeye devam ediyor mu? 

Cevabınız "Evet" ise yaşamınızda daha radikal kararlar almanızın zamanı gelmiş olabilir.

Yoksa Konfüçyüs Haklı Mı?

"Sevdiğiniz işi yaparsanız, bir gün bile çalışmış sayılmazsınız.” demiş ünlü düşünür. 

Gerçekten de araştırmalar sevdikleri mesleği yapan kişilerin hayattan daha çok zevk alan, kaygı düzeyleri düşük ve mutlu bireyler olduğunu göstermiştir. Pazartesi Sendromu ise yanlarına bile yaklaşamaz elbette.

Günümüzde, kariyerinde uzunca yol aldıktan sonra yönünü değiştirip farklı bir alana yelken açan çok sayıda insana rastlayabiliyoruz. 

Kendinize şunları sorun:

  • Yaptığınız işin sizi gerçekten seviyor musunuz? 

  • İşiniz sizi ruhsal olarak ne kadar tatmin ediyor? 

  • Mesleğiniz, yetenekleriniz ve ilgi alanlarınız ile ne kadar uyumlu? 

  • İşinizi yaparken sadece o ana odaklanıp hayatınızdaki diğer her şeyi unutabiliyor musunuz?

Bu ve bunun gibi sorulara vereceğiniz cevaplar belki de Pazar akşamları kanepeye gömülmüş enerjinizi kariyerinizde yeni bir alana yönlendirmek için fırsat olabilir.

Yeni bir kariyere başlamak özellikle orta yaşta iseniz, korkutucu gelebilir. Ancak günümüzde online eğitim veren birçok kurum ve sınavsız ikinci üniversite fırsatları size çıktığınız bu yolculukta destek olacaktır.

Pazartesi Sendromu olmadan yaşayacağınız mutlu haftalar sizi bekliyor.

Pazar gününüzü güzel geçirin, Kendinize ve ailenize zaman ayırarak Pazar gününün tadını çıkarın, Pazar gününüzü zinde geçirerek yeni haftaya enerjik bir başlangıç yapabilirsiniz, Uygu ve yemek düzenini sağlamak, Pazartesi şoku yaşamamak için uykunuzu iyi alın ve dengeli beslenin, Dengeli bir uyku ve yemek düzeni enerjinizi korumanıza ve yoğun iş temposuna uyum sağlamanıza yardımcı olabilir, Pozitif olmaya çalışın, Güne olumlu bir bakış açısı ile başlamaya çalışın, Pozitif bir tutum, işyerinde daha verimli olmanızı sağlar ve haftanın geri kalanını daha iyi geçirmenizi önler, En sevdiğiniz kıyafetleri giyin, Haftaya kendinizi iyi hissederek başlamak için sevdiğiniz kıyafetleri giyin, Kendinizi iyi hissettiğiniz kıyafetler öz güveninizi artırabilir, bu da performansınızı pozitif yönde etkiler, Pazartesi planları yapın, İş sonrası için keyif verici planlar yaparak lokusunu gün sonuna odaklayın, Planlarınızın olması iş yükünüzü ve stresinizi azaltabilir, Kahvaltıyı atlamayın, Güne enerjik başlamak için kahvaltınızı ihmal etmeyin, Güzel bir kahvaltı, enerji verir ve zihinsel fonksiyonları iyileştirir, Başka yollar deneyin, İşe giderken farklı yollar deneyin Yeni yerler keşfedin, Yeni bir yol keşfetmek, rutinleri kırmak için harika bir yöntemdir, İş durumunuzu irdeleyin, Pazartesi sendromunu sürekli yaşıyorsanız, işinizle ilgili bir sorun olabilir Bir düşünün, İşinizdeki olası sorunları tanımlama ve çözme şansı, Sevdiğiniz kahveyi yudumlayın, Gününüze kahve ile başlayın ve bu küçük zevkin tadını çıkarın, Kahve, beynin uyanması ve odaklanması için yardımcı olabilir, Spor/Yoga gibi aktiviteler yapın, Hafta sonu yorgunluğunu atmak ve enerji toplamak için spor yapın, Spor/yoga enerji verir, stresi azaltır ve genel ruh hali üzerinde olumlu bir etkisi olur
Pazartesi sendromu sendromsuz pazartesi iş stresi Pazartesi Sendromunu Fırsata Çevirmenin Yolları iş hayatı
Bu resimde ikisi de gözlük takan bir erkek ve kadın görülüyor. Adam mavi bir gömlek ve siyah bir pantolon giyerken, kadın beyaz bir gömlek ve mavi bir kot pantolon giymektedir. Her ikisinin de gözlükleri takılı ve dümdüz ileriye bakıyorlar. Adamın kolu kadının beline dolanmış ve yüzleri birbirine yakın göründüğü için birlikte bir anı paylaşıyor gibi görünüyorlar. Arka plan yumuşak, kirli beyaz bir renktedir. Işık hafif loş, görüntüye yumuşak ve sıcak bir his veriyor. Gözlüklerine rağmen, gözleri hala bir duygu belirtisi gösteriyor. Birbirlerinin varlığından memnun ve mutlu görünüyorlar.
Konuk Yazar
Blog Yazarı

İstanbul İşletme Enstitüsünde yazılarının yayınlanmasını isteyen konuk yazarlarımız için oluşturulan bilgi kartıdır. Birçok alanda ve disiplindeki yazıları bu hesap üzerinde bulabilirsiniz.

Benzer Yazılar
Doğru ve faydalı bilgiler sağlama konusunda kararlı olan uzman ekibimizle blogumuzu her zaman yeni makaleler ve videolarla güncelliyoruz. Güvenilir tavsiyeler ve bilgilendirici içerikler arıyorsanız, blog sayfamıza mutlaka göz atın.