AnasayfaBlogE-kitap mı, Basılı Kitap mı?
Kişisel Gelişim

E-kitap mı, Basılı Kitap mı?

11 Şubat 2020
Bir kişi masada oturmuş kitap okumaktadır. Kitap açık ve okuyucunun işaret parmağı bir sayfanın üzerinde. Kişi mor bir gömlek giymiştir ve yüzünde ciddi bir ifade vardır. Kitap siyah beyazdır, kapağında bir saat vardır ve arka planda mor bir tabelanın üzerinde beyaz renkle Beni Oku yazmaktadır. Ön planda, kitabı tutan bir elin yakın çekimi görülmektedir. Okuyucu öne doğru eğilmiş, dikkatle kitaptaki kelimelere odaklanmaktadır. Oda loş bir şekilde aydınlatılmıştır ve kitap görüntüdeki tek ışık kaynağıdır.
ÖzelliklerE-KitapBasılı Kitap
TanımElektronik ortamda okunabilir, resim ve seslendirmeler içerebilir.Kâğıt üzerine basılarak yayımlanan, dokunulabilir fiziksel özellikte olan kitap.
TaşınabilirlikBinlerce kitabı tek bir cihazda taşıma imkanı bulunmaktadır.Fiziksel ağırlığı ve boyutu nedeniyle taşıma zor olabilir.
Göz SağlığıUzun süreli kullanımda göz yorgunluğuna neden olabilir.Daha az göz yorgunluğuna neden olur.
PaylaşılabilirlikSatın alınan her kitap tek kullanımlık, başkalarıyla paylaşılmaz.Sevdiklerinizle kolaylıkla paylaşabilirsiniz.
GüncellenebilirlikKitaplar kolayca güncellenebilir ve hemen ulaşılabilir.Güncellemeler basılı sürüme uygulanamaz, yeni baskı gerektirir.
Çevresel EtkisiDaha az çevresel etkisi vardır.Her kitap için ağaç kesilmesi ve kâğıt üretimi gerektirmektedir.
MaliyetDaha düşük maliyetlidir.Baskı ve dağıtım maliyetleri nedeniyle maliyeti yüksek olabilir.
ÇeşitlilikTürkçe e-kitap seçenekleri sınırlıdır.Geniş bir kitap seçeneği bulunmaktadır.
DeneyimFiziksel dokunma hissi sunmaz, kokusu yoktur.Dokunulabilir, kokusu vardır ve her kitap kendi hikayesine sahiptir.
Enerji gereksinimiCihazın şarj edilmesi gereklidir.Enerji gerektirmez.

Gelişen bir teknolojinin içinde yaşıyoruz. Öyle ki telefonlar, tabletler elimizden düşmüyor. Neredeyse onlara dokunmadığımız bir zaman dilimi yok denebilir. Bu kadar vakit geçirilen araçlara sahip olmak eski alışkanlıkları istemeden de olsa bize unutturuyor. Yıllardır okuduğumuz basılı kitaplar gibi. Artık bu kitaplar yerini e-kitaplara bırakıyor.

E-kitap nedir?

E-kitap veya elektronik kitap olarak tanımlanan bu kitaplar içerisinde resimlerin ve seslendirmelerin de bulunduğu dijital ortamda yayımlanan bilgisayar, tablet, telefon gibi diğer elektronik cihazlarda okunabilen kitapların genel adıdır.

Günümüzde e-kitapların sayısı gün geçtikçe artmaktadır. Artık elektronik ortamda yayımlanan içeriklerle birlikte, basılmış kitapları da elektronik ortamda bulabiliyoruz. Bu sebeple e- kitap okuyucuları birçok kitaba kolayca ulaşabiliyor. E-kitap okuyucunun en önemli özelliği gözü yoracak kadar ışığı bulundurmamasıdır. Eğer kitap okuyucunuz yoksa tabletiniz veya akıllı cep telefonunuzdan da okuyabilirsiniz. Bunun gibi tüm cihazlarda okunabilmesi için Epub, Kindle gibi uygulamalar geliştirilmiş. Bu tarz uygulamalar yazı boyutunu istediğiniz boyuta getirip sağa sola kaydırmanıza gerek kalmadan rahatça okuyabilmenizi, ekran ışığını istediğiniz gibi ayarlayabilmenizi sağlar.

E-kitap neden tercih ediliyor?

E- kitapların birçok tercih edilme sebepleri var. Bunlardan ilki e-kitaplar metnin dışında resim, ses, video içerdiğinden sadece yazı okumayı sevmeyen okuyucuların da ilgisini çekiyor. İkincisi ise teknoloji sayesinde binlerce kitap taşınabilir cihazlarda her yere götürülebiliyor. Böylece her ortamda okuma fırsatı yaratıyor. Ayrıca güncelleme yapılarak kitabın son haline hemen ulaşılabiliniyor.

Son olarak bilginin her zaman yanımızda olması ve maliyetinin düşük olması gibi diğer önemli sebepler de karşımıza çıkıyor. Tabi bu sebepler e- kitaplar için olumlu sonuçlar yaratırken bu kitabın dezavantajları da yok değil.

E-kitabın dezavantajları:

  • E- kitapları satın alarak okuyorsanız indirdiğiniz her kitap size ait oluyor. Başka biriyle paylaşmanız mümkün olmuyor.

  • Uzun süre bir cihaza bakmak gözlerimizi yorabilir. Bu da birçok insanın hoşuna gitmeyen bir durumdur.

  • Türkçe e-kitapların sayısı oldukça az olduğundan okumak istediğiniz kitap popüler de değilse bu kitapların e-kitap halini bulmanız biraz zorlaşıyor.

  • E-kitap okumaya başlamadan önce cihazınızı mutlaka şarj etmeniz gerekiyor. Yoksa okuma işiniz yarım kalabilir.

Basılı kitaplar ise herhangi bir konuda, türde hazırlanan çoğaltılabilen kitaplardır. Kokusuyla, dokusuyla hiç şüphesiz hayatımızdaki yeri ve önemi oldukça fazladır.

Basılı kitapların avantajları nelerdir?

  • E-kitap da kitabı satın almadan önce sadece birkaç sayfayı ön izleme yapabiliyorken basılı kitap satın alırken herhangi bir kitapçıda istediğiniz zaman kitaplara uzun uzun göz atabilirsiniz.

  • Sevdiğiniz ya da sizin için özel olan bir kitabı sevdiklerinizle paylaşabilme imkânı sunarken yaptığınız bu alışverişin keyfi ve mutluluğu yanınıza kar kalıyor.

  • Diyelim ki okuduğunuz bir kitabı kütüphanenize kaldırdınız. Yıllar geçtikten sonra o kitabı tekrar elinize aldığınızda zihninizde birçok anı canlanacaktır ve bu sizi mutlu edecektir. Bir de bu kitabın az sayıda basıldığını ve bir tanesinin sizin elinizde olduğunu düşünün.

Basılı Kitapların Dezavantajları

Bilinen bir gerçek var ki o da kâğıt yapımında ağaçların kullanılıyor olması. Yani her basılan bir kitap için ağaçlar yok ediliyor. Tabi ağaçların yok edilmesini sadece kitaplara bağlamamız gerekir. Bunun yanında birçok etken de bulunuyor.

Son Karar Okuyucu Olarak Sizin

E-kitapları fazlasıyla benimsemiş kişiler mevcutken basılı kitaplardan vazgeçemeyenlerin sayısı da oldukça fazla. Bilgiyi hangi durumda olursa olsun kullanmak isteyen okuyucular için ikisini de tercih etmek faydalı olacaktır.

Tanım, Elektronik ortamda okunabilir, resim ve seslendirmeler içerebilir, Kâğıt üzerine basılarak yayımlanan, dokunulabilir fiziksel özellikte olan kitap, Taşınabilirlik, Binlerce kitabı tek bir cihazda taşıma imkanı bulunmaktadır, Fiziksel ağırlığı ve boyutu nedeniyle taşıma zor olabilir, Göz Sağlığı, Uzun süreli kullanımda göz yorgunluğuna neden olabilir, Daha az göz yorgunluğuna neden olur, Paylaşılabilirlik, Satın alınan her kitap tek kullanımlık, başkalarıyla paylaşılmaz, Sevdiklerinizle kolaylıkla paylaşabilirsiniz, Güncellenebilirlik, Kitaplar kolayca güncellenebilir ve hemen ulaşılabilir, Güncellemeler basılı sürüme uygulanamaz, yeni baskı gerektirir, Çevresel Etkisi, Daha az çevresel etkisi vardır, Her kitap için ağaç kesilmesi ve kâğıt üretimi gerektirmektedir, Maliyet, Daha düşük maliyetlidir, Baskı ve dağıtım maliyetleri nedeniyle maliyeti yüksek olabilir, Çeşitlilik, Türkçe e-kitap seçenekleri sınırlıdır, Geniş bir kitap seçeneği bulunmaktadır, Deneyim, Fiziksel dokunma hissi sunmaz, kokusu yoktur, Dokunulabilir, kokusu vardır ve her kitap kendi hikayesine sahiptir, Enerji gereksinimi, Cihazın şarj edilmesi gereklidir, Enerji gerektirmez
e-kitap nedir e kitap okumak e-kitap basılı kitap arasındaki farklar
Bu resimde ikisi de gözlük takan bir erkek ve kadın görülüyor. Adam mavi bir gömlek ve siyah bir pantolon giyerken, kadın beyaz bir gömlek ve mavi bir kot pantolon giymektedir. Her ikisinin de gözlükleri takılı ve dümdüz ileriye bakıyorlar. Adamın kolu kadının beline dolanmış ve yüzleri birbirine yakın göründüğü için birlikte bir anı paylaşıyor gibi görünüyorlar. Arka plan yumuşak, kirli beyaz bir renktedir. Işık hafif loş, görüntüye yumuşak ve sıcak bir his veriyor. Gözlüklerine rağmen, gözleri hala bir duygu belirtisi gösteriyor. Birbirlerinin varlığından memnun ve mutlu görünüyorlar.
Konuk Yazar
Blog Yazarı

İstanbul İşletme Enstitüsünde yazılarının yayınlanmasını isteyen konuk yazarlarımız için oluşturulan bilgi kartıdır. Birçok alanda ve disiplindeki yazıları bu hesap üzerinde bulabilirsiniz.

Benzer Yazılar
Doğru ve faydalı bilgiler sağlama konusunda kararlı olan uzman ekibimizle blogumuzu her zaman yeni makaleler ve videolarla güncelliyoruz. Güvenilir tavsiyeler ve bilgilendirici içerikler arıyorsanız, blog sayfamıza mutlaka göz atın.
Bu, bilgisayar ekranının önünde gülümseyen bir kadının görüntüsüdür. Muhtemelen C# programlama ile ilgili bir çevrimiçi kursa katılıyor gibi görünüyor. Siyah arka plan üzerindeki beyaz yazılar muhtemelen kurs materyalinin bir parçasıdır ve ekrandaki bulanık metin görüntüsü de kursla ilgili olabilir. Kadının yüzü yakın plandadır, bu da materyale çok dikkat ettiğini göstermektedir. Ayrıca, burnunun yakın çekimi de materyali dikkatle incelediğini göstermektedir. Görüntüden, kadının çevrimiçi bir C# eğitim kursuna katıldığı anlaşılmaktadır.
5
(51)

C# Eğitimi

10 Konu5 Saat
Açık sarı saçlı güzel bir kadın kameraya gülümsüyor. Gözleri mutlulukla parıldıyor ve dudakları davetkâr bir şekilde kıvrılmış. Beyaz yakalı mavi bir üst ve beyaz bir etek giyiyor. Cildi parlıyor ve yanakları hafifçe kızarmış. Elleri önünde kenetlenmiş ve bir çift beyaz küpe takıyor. Bakışları doğrudan ve dostça. Neşe, çekicilik ve güven yayıyor.Özlem Anı
913464
Bu resimde bir kadın kırmızı bir kazak giyerken kameraya gülümsüyor. Arka planda siyah metinli mavi beyaz bir işaret var, bu da kadının A1 seviyesinde bir Fransızca dil kursuna katıldığını gösteriyor. Buna ek olarak, beyaz metinli siyah ve kırmızı bir dikdörtgen var ki bu bir logo ya da kursla ilgili bir mesaj olabilir. Genel olarak bu görüntü, yeni bir dil öğrenmek için harika bir motivasyon olan neşe ve başarı duygusunu yansıtıyor.
5
(12)

Fransızca Kursu (A1)

14 Konu5 Saat
Omuz hizasında, siyah saçlı genç bir kadın kameraya genişçe gülümsüyor. Gözleri parlak ve ağzı geniş bir gülümseme şeklinde kıvrılmış. Yüzünde arkadaş canlısı ve davetkâr bir ifade var. Siyah, uzun kollu bir gömlek ve bir kot pantolon giyiyor. Rahat ve mutlu görünüyor. Arka plan bulanık ve odak dışı, bu da ona ilgi odağı olduğu hissini veriyor. Genel tavrı sıcaklık ve neşe dolu. Hayattan keyif alan ve anı yaşayan birinin mükemmel bir örneği.Jenya İçliyürek
1175464