AnasayfaBlogSağlıklı Yaşam İçin Günlük Rutinler
Kişisel Gelişim

Sağlıklı Yaşam İçin Günlük Rutinler

30 Ocak 2019
İki kadın dağlarla çevrili çimenlik bir alanda yürüyor. Daha uzun boylu olan kadının sırtında mavi bir sırt çantası ve yanında bir su şişesi var. Diğer kadın biraz daha kısa boylu ve saçlarını arkadan bağlamış. İkisi de dağlara doğru bakıyor ve beyaz, kabarık bulutlarla dolu güzel mavi gökyüzünü hayranlıkla seyrediyorlar. Bölge aynı zamanda yaprakları derin, canlı bir yeşil olan ağaçlarla dolu. Kadınlar huzurlu, pitoresk bir manzaranın tadını çıkarıyor, yüzleri memnuniyetle dolu. Temiz havayı ve etraflarını saran doğanın güzelliğini içlerine çekiyorlar.
Sağlıklı Yaşam FaktörleriAçıklamaNasıl Başlanır
BeslenmeDüzenli ve dengeli beslenme kaliteli bir yaşamın temelidir.İşlenmiş gıdalardan kaçının ve taze sebze, meyve, tam tahıllar ve protein tüketimini artırın.
Fiziksel AktiviteDüzenli egzersiz sağlık ve enerji seviyelerini artırır.Günde en az 30 dakika hafif bir egzersiz ile başlayın, zamanla süreyi ve yoğunluğunu artırın.
Stres YönetimiKronik stres, kalp hastalığından depresyona kadar bir dizi sağlık sorununa yol açabilir.Meditasyon, yoga veya yürüyüş gibi rahatlatıcı aktiviteleri günlük rutinine dahil edin.
UykuKaliteli uyku hem fiziksel hem de zihinsel sağlık için önemlidir.Gece uyandığınızda tekrar uykuya dönmekte zorluk çekiyorsanız, uyku hijyenine önem verin.
Su TüketimiYeterli su tüketimi vücut işlevlerini düzgün çalıştırır ve enerji seviyelerini yükseltir.Her gün en az 8 bardak su için ve dehidrasyondan kaçının.
Sigara ve AlkolSigara ve aşırı alkol tüketimi sağlık risklerini büyük ölçüde artırır.Sigara içmeyi bırakın ve alkol tüketimini sınırlayın.
KontrollerDüzenli sağlık kontrolleri olası sağlık sorunlarını erken saptar.Yıllık sağlık kontrolünüzü ve gerekli aşılarınızı yaptırmayı ihmal etmeyin.
Pozitif DüşüncePozitif düşünme, genel yaşam kalitesini artırır.Günlük olumlu düşünce egzersizleri yapın ve olumsuz düşünceleri değiştirin.
Sosyal İlişkilerSağlıklı sosyal ilişkiler genel sağlık ve yaşam kalitesini artırır.Arkadaşlarınız ve ailenizle düzenli zaman geçirin ve sosyal etkinliklere katılın.
Hobi EdinmeHobi edinme stresi azaltır ve yaşam kalitesini artırır.İlgilendiğiniz alanlarda bir veya birkaç hobi edinin.

Siz de son yıllarda oldukça popüler olan sağlıklı yaşam tarzını hayatınıza adapte etmek istiyor fakat nereden başlayacağınızı bilemiyor musunuz? Üzülmeyin, yalnız değilsiniz! Daha kaliteli, daha sağlıklı bir hayata sahip olmayı istememize rağmen iş uygulamaya geldiğinde oldukça zorlanırız. Yıllardır edindiğimiz alışkanlıklarımızı zararlı olduklarını bilmemize rağmen bir çırpıda değiştiremeyiz. 

Ayrıca her şeyi bir anda yenilemeye çalışmak, psikolojik baskı ve stres oluşturabilir. Dolayısıyla kendimiz için iyi bir şeyler yapmaya çalışırken, kötü bir etkiyle de karşılaşabiliriz. Böyle zamanlarda yapılması gereken en iyi şey küçük ama sağlam adımlarla ilerlemektir. Sağlıklı yaşam adına günlük programımıza ekleyeceğimiz basit uygulamalarla, uzun vadede ruhsal ve bedensel sağlığımız üzerinde büyük farklar yaratabiliriz.

Kaliteli Uyku

Şüphesiz, vücudumuz için en önemli ihtiyaçlardan biri kaliteli uykudur. Sağlıklı yaşam adına yetişkinler için tavsiye edilen süre 7- 9 saat aralığındadır. Geç saatlerde yemek yememek, kafeinli içecekler yerine rahatlatıcı bitki çaylarını tercih etmek, telefon ekranında mavi ışık filtresi kullanmak, nefes ve esneme egzersizleri yapmak uykuya dalmamızı kolaylaştıracaktır. Sabah tamamen dinlenmiş ve enerjik bir şekilde uyanmak günün devamı için hem ruhsal hem de fiziksel olarak bize enerji sağlayacaktır.

Kuru Fırçalama Yöntemi Nedir?

Birçoğumuzun belki de hiç duymadığı ‘kuru fırçalama’ için ihtiyacımız olan tek şey doğal malzemelerden yapılmış bir adet vücut fırçasıdır. Sabah uyanır uyanmaz yapabileceğimiz en güzel sağlıklı yaşam rutinlerinden biri olan bu uygulama cildimizin hemen altında bulunan lenf sistemimizi hareketlendirir. 

Kan dolaşımımızı hızlandırarak selüloit oluşumunu önlemeye yardımcı olur. Ayrıca cildimizi ölü derilerden temizleyerek gözeneklerin açılmasını sağlar. Fırçalama ayak tabanından başlanarak kalbe doğru yapılmalıdır. Hafif kızarıklık ve yanma hissi normaldir fakat tahrişlere dikkat edilmelidir. 

Oil Pulling 

Oil Pulling, sabah yemek yemeden önce ağza alınan 1 tatlı kaşığı yağı, yanak içi ve diş aralarında çalkalama işlemidir. Bu esnada yağ boğazda gargara yapılmamalı ve yutulmamalıdır. Uygulama süresi ise 20 dakikayı geçmemeli ve sonrasında dil ve diş temizliği yapılmalıdır.

Sağlıklı yaşam trendleri ile popülerleşen hindistan cevizi yağı, içeriğindeki antioksidanlar nedeniyle bu işlem için oldukça uygundur. Zeytinyağı ve susam yağı da kullanılabilir. Oil Pulling sayesinde gece boyu ağız içimizde oluşan bakteriler, çalkalama esnasında yağa yapışarak vücuttan atılır. Ağız içi yaraları, diş eti hastalıkları, diş taşı oluşumu, diş sararması, gribal enfeksiyonlar ve alerji gibi birçok soruna fayda sağlar.

Limonlu Su 

Günlük rutininize büyük bir bardak limonlu su eklemek sizi tazeleyecektir. İçeriğindeki bolca c vitamini sayesinde bağışıklık sisteminizi destekler. Kahvaltıdan önce sindirim sisteminizi yumuşatır. Kolon temizliğine yardımcı olur. Vücudunuzda alkali bir ortam yaratmayı destekleyen harika bir sağlıklı yaşam rutinidir. Asidik bir meyve olan limon, vücuda girdiğinde içindeki mineraller sayesinde bazik bir hal alır. Ilık suyla tüketildiğinde midede kalma süresi daha uzun olacağından, erken acıkma durumunu da önler.Tansiyon, reflü, gastrit gibi rahatsızlığı olanlar doktora danışmadan kullanmamalıdır. 

Düzenli Egzersiz Olarak Yürüyüş

Sağlıklı yaşam adına belki de en iyi bilinen yöntem düzenli egzersiz yapmaktır. Yapılan araştırmalara göre, kısa vadede yapılan ağır ve sonuç odaklı egzersizler yerine, hafif tempolu fakat sürdürülebilir olanları tercih etmek uzun vadede insan bedenine daha çok fayda sağlamaktadır. Sabahları 30 dakikalık tempolu bir yürüyüş vücudunuzda birçok etki yaratacaktır. 

Kalp damar sağlığınızı destekler ve bağırsak hareketlerinizi düzenler. Yürüyüş esnasında uyguladığınız doğru nefes teknikleri akciğerlerinizi güçlendirir. Metabolizmanızı hızlandırarak kilo kontrolü sağlar. Egzersiz esnasında salgılanan hormonlar daha mutlu hissetmenizi ve stresle daha kolay baş etmenizi sağlar. Bu da sağlıklı yaşam için oldukça önemlidir.

Yazar: Yeşim Sert

Beslenme, Düzenli ve dengeli beslenme kaliteli bir yaşamın temelidir, İşlenmiş gıdalardan kaçının ve taze sebze, meyve, tam tahıllar ve protein tüketimini artırın, Fiziksel Aktivite, Düzenli egzersiz sağlık ve enerji seviyelerini artırır, Günde en az 30 dakika hafif bir egzersiz ile başlayın, zamanla süreyi ve yoğunluğunu artırın, Stres Yönetimi, Kronik stres, kalp hastalığından depresyona kadar bir dizi sağlık sorununa yol açabilir, Meditasyon, yoga veya yürüyüş gibi rahatlatıcı aktiviteleri günlük rutinine dahil edin, Uyku, Kaliteli uyku hem fiziksel hem de zihinsel sağlık için önemlidir, Gece uyandığınızda tekrar uykuya dönmekte zorluk çekiyorsanız, uyku hijyenine önem verin, Su Tüketimi, Yeterli su tüketimi vücut işlevlerini düzgün çalıştırır ve enerji seviyelerini yükseltir, Her gün en az 8 bardak su için ve dehidrasyondan kaçının, Sigara ve Alkol, Sigara ve aşırı alkol tüketimi sağlık risklerini büyük ölçüde artırır, Sigara içmeyi bırakın ve alkol tüketimini sınırlayın, Kontroller, Düzenli sağlık kontrolleri olası sağlık sorunlarını erken saptar, Yıllık sağlık kontrolünüzü ve gerekli aşılarınızı yaptırmayı ihmal etmeyin, Pozitif Düşünce, Pozitif düşünme, genel yaşam kalitesini artırır, Günlük olumlu düşünce egzersizleri yapın ve olumsuz düşünceleri değiştirin, Sosyal İlişkiler, Sağlıklı sosyal ilişkiler genel sağlık ve yaşam kalitesini artırır, Arkadaşlarınız ve ailenizle düzenli zaman geçirin ve sosyal etkinliklere katılın, Hobi Edinme, Hobi edinme stresi azaltır ve yaşam kalitesini artırır, İlgilendiğiniz alanlarda bir veya birkaç hobi edinin
egzersiz kuru fırçalama limonlu su sağlıklı yaşam uyku yürüyüş
Bu resimde ikisi de gözlük takan bir erkek ve kadın görülüyor. Adam mavi bir gömlek ve siyah bir pantolon giyerken, kadın beyaz bir gömlek ve mavi bir kot pantolon giymektedir. Her ikisinin de gözlükleri takılı ve dümdüz ileriye bakıyorlar. Adamın kolu kadının beline dolanmış ve yüzleri birbirine yakın göründüğü için birlikte bir anı paylaşıyor gibi görünüyorlar. Arka plan yumuşak, kirli beyaz bir renktedir. Işık hafif loş, görüntüye yumuşak ve sıcak bir his veriyor. Gözlüklerine rağmen, gözleri hala bir duygu belirtisi gösteriyor. Birbirlerinin varlığından memnun ve mutlu görünüyorlar.
Konuk Yazar
Blog Yazarı

İstanbul İşletme Enstitüsünde yazılarının yayınlanmasını isteyen konuk yazarlarımız için oluşturulan bilgi kartıdır. Birçok alanda ve disiplindeki yazıları bu hesap üzerinde bulabilirsiniz.

Benzer Yazılar
Doğru ve faydalı bilgiler sağlama konusunda kararlı olan uzman ekibimizle blogumuzu her zaman yeni makaleler ve videolarla güncelliyoruz. Güvenilir tavsiyeler ve bilgilendirici içerikler arıyorsanız, blog sayfamıza mutlaka göz atın.