AnasayfaBlogCesaretin Başarıya Etkisi
Motivasyon

Cesaretin Başarıya Etkisi

20 Mayıs 2019
Uzun sarı saçlı ve siyah yüz boyalı bir kadın, omzuna tünemiş büyük bir karga ile siyah bir arka plan üzerinde duruyor. Karganın kabarık bir kuyruğu var ve gagası sanki sesleniyormuş gibi hafifçe açık. Kadın doğrudan önüne bakıyor gibi görünüyor, bakışları kararlı ve kendinden emin. Kıyafeti sade; beyaz bir gömlek ve koyu renk bir pantolon. Kadının yüzündeki siyah boyanın keskin kontrastı ve tek renkli arka plan çarpıcı bir görüntü oluşturuyor.
KonularAçıklamaEtkileri
Başarının AnlamıKendi tarifinin herkes için farklı olması. Bir bebek için ilk adım, yükseklik korkusu olan biri için dağa tırmanma, vs.Kişiye özel motivasyon ve hedef belirleme.
Emek ve AzimBir şeyi ilk kez yaparken ve sonraki denemelerde emek ve azmin büyük rol oynadığı.Başarıya ulaşmada temel faktör.
MotivasyonKişisel ya da profesyonel hedeflere ulaşmak için motivasyonun önemi.İşteki verimlilik, hastalıklarla mücadele veya diğer hedeflere ulaşmak.
İnançBaşarının gerçekleşmesi için inancın etkisi ve önemiKişinin kendini geliştirmesi ve hedeflerini gerçekleştirmesi.
Risk AlmakBir işte başarılı olmak için gereken risk faktörünü göze alabilme.Yeni tecrübeler kazanma ve olası başarılı sonuçları elde etme.
Başarı HikayeleriKendini motive etmek ve başarının mümkün olduğuna inanmak için diğer başarı hikayelerinden ilham alma.Motivasyon artışı, hedefe ulaşmada yardımcı olur.
Başarının ReferanslarıBaşarının referanslarının hayatımızı nasıl yönlendirebileceği.Kendi başarı hikayemizi oluşturmak için rehberlik eder.
Kişisel KıyaslamalarKendimizi başkalarıyla kıyaslamamızın tehlikeleri ve herkesin kendi başarı hikayesine sahip olduğu.Özgüven ve yeterlilik duygusunu artırır.
EngellerBaşarı önündeki en büyük engellerin genellikle kişinin kendi zihni ve inançları olduğu.Zihinsel engellerin aşılmasının başarıya giden yolu açması.
Yetenek ve İlgiBaşarının, yetenek ve ilgiye göre şekillendiği ve ortaya çıktığı.Kişinin yeteneklerini ve ilgilerini benimsemesi, geliştirmesi ve bu sayede başarıya ulaşması.

Başarı deyince genelde, çoğu insanın aklına teknik konulardaki başarılar gelir. İş dünyasındaki, bilim dünyasındaki, okullardaki başarılar… Oysa başarı herkes için farklı bir şey ifade eder. Emekleyen bir bebek için attığı ilk adım bebeğin başarısıdır mesela. Yükseklik korkusu olan birinin dağa tırmanması onun bir başarısı, övünerek anlatacağı bir zaferidir. Benim içinse beynimdeki tümörü alt etmek oldu başarı. Okulda, ailede ya da iş hayatında başarılı olmanın yolları farklı farklıdır.

Teknik anlamdaki başarılı olmada çalışma ve azmin önemi büyüktür. Duygusal anlamdaki başarıda da durum bundan pek farklı değildir. Bir şeyi ilk kez yaparken azmetmek ve çalışmak, bizi başarılı sonuca hızlıca götüren iki önemli faktördür. İkinci, üçüncü kez yaparken de bu faktörler önemlidir tabii ama bir şeyi ilk kez yapmamıza rağmen başarı gösterirsek motivasyonumuz ve cesaretimiz artar. Bir hastalıkla mücadele ederken de bu böyledir. Tedavi sürecinde pes etmeden, inançla ve umutla hatta azimle yola devam etmek önemlidir. Karamsarlığa düştüğünüz, paniğe kapıldığınız an yanlış yola girmek üzeresinizdir.

Motivasyon Ne Kadar Önemli?

Motivasyon ve inanç aklınıza gelebilecek her konuda çok büyük önem taşır. Pek çok insana göre gerçek anlamda başarının sırrı ''motivasyon''dur. Motive olmadan ya da istemeden yaptığınız bir işte başarı göstermeniz elbette ki mümkün ama özveriyle ve istekle yapılmış bir işin sonucu daha etkileyici ve tatmin edici olacaktır.

hastalık sürecimde kendimi Motive Etmek için kitaplar okumasaydım, filmler izlemeseydim, hastalığını yenmiş, başarı hikayeleri olan kimseleri dinlememiş olsaydım muhtemelen tümörün tamamından kurtulamamış ya da ameliyattan büyük hasarlarla çıkmış olacaktım. başarılı bir operasyon olacağına inanmasaydım ve her fırsatta çok riskli olduğu söylenen ameliyata adım atmasaydım, hayatımın geri kalanını başkalarına muhtaç bir şekilde geçiriyor olabilirdim. tabii bir de yine başarının referansının büyük önemi var ki bu da hayatımızı yönlendirmemizde yardımcı oluyor. başarı referansı ve beynimdeki kritik bir yere nüfuz etmiş olan, her doktorun almaya cesaret edemediği dev tümörün iş birliği, beni dünya çapında başarılarıyla ismini duyurmuş doktor ve ekibiyle tanıştırmış oldu. ameliyatın sonucunda da yeni bir başarı hikayesi doğmuş oldu. hem benim hem doktorun hem ekibinin hem hastanenin adına.

Risk Almak Ne Kadar Zordur?

Riskin ismini duymak bile bazılarımızın tüylerini ürpertmeye yeter ama şunu çoğu zaman unutuyoruz ki risk her zaman, her yerde mevcuttur. Bir girişimin sonucuna odaklı olduğunuz zaman riski pek fazla düşünmezsiniz. Bu, günün nasıl geçeceğini bilmeden yeni bir güne başlamak gibidir. Günün bize neler hazırladığını bilmeyiz ve bu yüzden gözlerimizi rahatça açabiliriz. Gözünüzü açmanızın amacı ve sonucu sadece güne başlamaktır. Doktorlar bana ameliyatın risklerini anlatmaya başladıklarında korkunç tehlikeler üzerinde pek fazla düşünmedim. Düşünseydim korkabilirdim, kaçabilirdim, her şeyi zorlaştırabilirdim. Sonuçta iki ihtimal de riskliydi. Bir şeye başlarken de risk vardır, yerimizde sayarken de… Sadece sonuçlar farklıdır ve her zaman olmasa da bazen ve özellikle risk alırken bu sözü hatırlamakta fayda bulabiliriz.

Herkesin En Az Bir Başarı Hikayesi Var

Hepimiz muhakkak başkalarıyla kıyaslanmışızdır. Bir başkası kıyaslamamış olsa bile, kendimizi başkalarıyla kıyaslamışızdır. Başkalarının başarılarını takdir etmiş, imrenmişizdir ve onlara baktıkça kendimizi başarısız ve işe yaramaz hissetmişizdir belki...

Hâlbuki herkes en az bir başarı örneğine sahiptir. Bu dünyaya geldiğimizde hiçbir şey bilmiyorduk ve her şeyi çabalayarak, deneyerek öğrendik. Şu an bu yazıyı okuyor olabilmeniz bile zamanında gösterdiğiniz bir başarının sonucudur. Belki yetişkin ve toplumun beklentilerine cevap vermeye çalışan bireyler olmak, bize isteklerimizi ertelettiriyor veya ortalama bir yaşantı sürmemize sebep oluyor olabilir fakat kendi istediğimiz koşullarda başarılı olmamamız için hiçbir engel yoktur.

Başarı önündeki engelleri yaratan zihinlerimizdir, inançlarımızdır. Hayatımızı başarı hikayesine dönüştürecek olan şartları, çalışarak, azmederek ve inanarak sağlayabiliriz. Unutmayın; bir konuda bir kere başarmışsanız, diğer konularda da başarabilirsiniz. Başarının yetenek ve ilgiye göre şekillendiğini ve ortaya çıktığını düşünen biri olarak yazımı çok sevdiğim bir sözle bitirmek isterim. “Herkes bir dâhidir ancak bir balığın yeteneğini bir ağaca tırmanmasıyla ölçecek olursanız, tüm hayatını aptal olduğunu sanarak geçirecektir.”

Yazar: Didem Özberk

Başarının Anlamı, Kendi tarifinin herkes için farklı olması Bir bebek için ilk adım, yükseklik korkusu olan biri için dağa tırmanma, vs, Kişiye özel motivasyon ve hedef belirleme, Emek ve Azim, Bir şeyi ilk kez yaparken ve sonraki denemelerde emek ve azmin büyük rol oynadığı, Başarıya ulaşmada temel faktör, Motivasyon, Kişisel ya da profesyonel hedeflere ulaşmak için motivasyonun önemi, İşteki verimlilik, hastalıklarla mücadele veya diğer hedeflere ulaşmak, İnanç, Başarının gerçekleşmesi için inancın etkisi ve önemi, Kişinin kendini geliştirmesi ve hedeflerini gerçekleştirmesi, Risk Almak, Bir işte başarılı olmak için gereken risk faktörünü göze alabilme, Yeni tecrübeler kazanma ve olası başarılı sonuçları elde etme, Başarı Hikayeleri, Kendini motive etmek ve başarının mümkün olduğuna inanmak için diğer başarı hikayelerinden ilham alma, Motivasyon artışı, hedefe ulaşmada yardımcı olur, Başarının Referansları, Başarının referanslarının hayatımızı nasıl yönlendirebileceği, Kendi başarı hikayemizi oluşturmak için rehberlik eder, Kişisel Kıyaslamalar, Kendimizi başkalarıyla kıyaslamamızın tehlikeleri ve herkesin kendi başarı hikayesine sahip olduğu, Özgüven ve yeterlilik duygusunu artırır, Engeller, Başarı önündeki en büyük engellerin genellikle kişinin kendi zihni ve inançları olduğu, Zihinsel engellerin aşılmasının başarıya giden yolu açması, Yetenek ve İlgi, Başarının, yetenek ve ilgiye göre şekillendiği ve ortaya çıktığı, Kişinin yeteneklerini ve ilgilerini benimsemesi, geliştirmesi ve bu sayede başarıya ulaşması
başarı cesaret motivasyon başarılı olmak risk almak iş hayatında başarılı olmanın yolları
Bu resimde ikisi de gözlük takan bir erkek ve kadın görülüyor. Adam mavi bir gömlek ve siyah bir pantolon giyerken, kadın beyaz bir gömlek ve mavi bir kot pantolon giymektedir. Her ikisinin de gözlükleri takılı ve dümdüz ileriye bakıyorlar. Adamın kolu kadının beline dolanmış ve yüzleri birbirine yakın göründüğü için birlikte bir anı paylaşıyor gibi görünüyorlar. Arka plan yumuşak, kirli beyaz bir renktedir. Işık hafif loş, görüntüye yumuşak ve sıcak bir his veriyor. Gözlüklerine rağmen, gözleri hala bir duygu belirtisi gösteriyor. Birbirlerinin varlığından memnun ve mutlu görünüyorlar.
Konuk Yazar
Blog Yazarı

İstanbul İşletme Enstitüsünde yazılarının yayınlanmasını isteyen konuk yazarlarımız için oluşturulan bilgi kartıdır. Birçok alanda ve disiplindeki yazıları bu hesap üzerinde bulabilirsiniz.

Benzer Yazılar
Doğru ve faydalı bilgiler sağlama konusunda kararlı olan uzman ekibimizle blogumuzu her zaman yeni makaleler ve videolarla güncelliyoruz. Güvenilir tavsiyeler ve bilgilendirici içerikler arıyorsanız, blog sayfamıza mutlaka göz atın.
Koyu mavi bir küp tutan bir elin yakın çekimi. Küp avuç içinde durmakta ve tek bir parmak küpün yüzeyine dokunmak için uzatılmaktadır. Parmak hafifçe kavislidir ve tırnaklar hafifçe görülebilir. Küpün pürüzsüz, eşit kenarları ve parlak bir yüzeyi vardır. Arka plan bulanık ve odak dışıdır ve ışık kaynağı sahneye yumuşak, eşit bir parıltı yaymaktadır.
Popüler Yazılar

Yaratma Cesareti Nedir?

28 Haziran 2019
Takım elbiseli bir adam beyaz bir duvarın önünde durmaktadır. Sol elindeki kalemle düz siyah bir çizgi çiziyor. Elindeki işe konsantre olmuş ve çizginin mümkün olduğunca düz ve kesin olmasına dikkat ediyor gibi görünüyor. Bir merdivenin üzerinde duruyor ve bir eli duvarda, diğer eli merdivenin üzerinde vücudunu dengeliyor. Görüntünün sağ tarafında bir kişi bir dizi merdivenden yukarı doğru yürüyor. Sol tarafta ise bir adam elinde siyah bir ok tutmaktadır. Sahne, sağ taraftaki pencereden gelen doğal ışıkla aydınlatılmıştır.
İletişim

Pozitif Psikolojinin Düzeyleri

26 Temmuz 2021
Kollarını kavuşturmuş bir kadın beyaz bir arka planın önünde duruyor. Üzerinde beyaz yakalı açık mavi bir bluz ve siyah bir pantolon var. Yüz ifadesi soğukkanlı, dudakları bir çizgi halinde ve bakışları görünmeyen bir şeye odaklanmış. Kollarını göğsünün önünde kavuşturmuş, ellerini sıkıca kollarının içine sokmuş. Koyu renk saçları düzgün bir at kuyruğu şeklinde geriye doğru toplanmış, duruşu dik ve kendinden emin. Güçlü ve kararlı bir hava yayıyor ve vücut dili, karşısına çıkacak her türlü zorluğun üstesinden gelmeye hazır olduğunu gösteriyor.
Girişimcilik

Kadın Girişimcilerin Başarıları

11 Mart 2019
Bir adam önünde dizüstü bilgisayarıyla bir sandalyede oturuyor. Beyaz bir gömlek ve siyah bir ceket giymiş, sakallı ve yüzünde bir gülümseme var. Ayrıca güneş gözlüğü takmaktadır. Görüntünün arka planında sandalyenin yakın çekimi görülüyor. Ön planda siyah bir dizüstü bilgisayar var ve adamın hem boynunun hem de yüzünün yakın çekimi görülüyor. Gözleri güneş gözlüğünün arkasında gizlenmiş. Görüntü hafif bulanıktır ve genel atmosfere katkıda bulunur.
Başarı

Başarının İçimizdeki Gücü

22 Mayıs 2019