AnasayfaBlog4 Köşeli Sağlıkla Kalın
Kişisel Gelişim

4 Köşeli Sağlıkla Kalın

06 Ocak 2021
Ön planda çeşitli renkli meyve ve sebzelerle dolu kalp şeklinde bir kase sergileniyor. Kase nar taneleri, muz dilimleri, çilek, bir portakal, bir dilim portakal, bir domates, kuşkonmaz ve kırmızı bir elma ile doldurulmuştur. Kase görüntünün merkezine yerleştirilmiş ve meyve ve sebzelerin parlak renkleriyle çerçevelenmiştir. Arka plan bulanıklaştırılarak kasenin görüntünün odak noktası olması sağlanmıştır. Yiyeceklerin canlı renkleri ve şekilleri güzel ve göz alıcı bir kompozisyon oluşturuyor.
Sağlık KöşesiTanımFaydaları ve Öneriler
BeyinDüşünce, algı ve cevap verme mekanizmalarında %80'lik yönetim hakkına sahiptir.Bilinçli nefes almak, beyin zarında daha fazla kan ve oksijen dolaşmasını sağlar ve stresi yönetmeye yardımcı olur.
EgzersizStresle başa çıkmada bilimsel kanıtlara dayanan etkili bir yöntem.Günlük 40 dakikalık yürüyüşler yorgunluğu giderir, kaslarda esneklik sağlar ve iyi bir uykuya geçişi destekler.
BeslenmeBireyin yaşamındaki en temel ihtiyaçlardan biri.Günde en az 1,5 litre su tüketimi ve kafein tüketiminin dengelenmesi, stresle başa çıkmada etkili olabilir. Sinir, sindirim ve bağışıklık sistemlerini destekleyici besinler tüketilmelidir.
Motivasyonİyi bir psikoloji ve güçlü bir ruh hali demektir.Pozitif düşüncelere yer vermek, hobiler edinmek ve günlük yaşam programı oluşturmak, motivasyonu taze tutar ve stresi kontrol altına alır.
Stres YönetimiStresin sağlık üzerindeki potansiyel etkilerini azaltma süreci.Stresi yönetebilmek sinir sistemi için önemlidir. Doğru nefes almak ve vermek, egzersiz yapmak ve sağlıklı beslenmek stres yönetimi stratejileri arasındadır.
Belirgin Nefes AlmakBilinçli nefes almayı içerir.Daha fazla kan ve oksijen dolaşmasını sağlar, sinirsel kasılmaları ve stres uyarılarını dengede tutar.
Dengeli BeslenmeGünlük alınan öğünlerin fazla şeker ve yağdan arınması gerekir.Bu, sinir sistemi ve sindirim sistemi üzerinde olumlu etkileri olan bir stratejidir.
Kafein TüketimiAdrenalin hormonu üzerinde doğrudan etkisi olan bir bileşiktir.Kafein tüketimini dengelemek, stres yararına olabilir.
Fiziksel AktiviteDüzenli ve disiplinli yapılan egzersizler.Fiziksel aktivite, stresle baş ederken bir kişinin ruh halini iyileştirir ve enerji seviyelerini yükseltir.
Düşünce YönetimiStresin etkilerini azaltmak için düşüncelerin bilinçli olarak yönlendirilmesi.Pozitif düşüncelere odaklanma ve alternatif çözümler bulma, düşünce yönetiminin etkili stratejileridir.

Son günlerde tüm dünyada popülerliği ile gündemde olan bir kelimedir, sağlık. Karşı karşıya kaldığımız Covid-19 sürecinde, sağlık için yoğun endişe ve stres içerisindeyiz. Endişelerden nasıl uzaklaşmamız gerektiği ise çoğu zaman bilinmez.

Stresi yönetmek önemli olduğu gibi, stresin farkına varmak ve stresi kabul etmekte bir o kadar önemlidir. Peki, bu yönetimi nasıl sağlayabiliriz? Gelin sizi 4 köşeli sağlığınız ile tanıştırayım.

4 Köşeli Sağlık Nedir?

Sağlık; mental ve fiziksel dengeyi koruyan, iyi tutma durumudur. Birbirine bağlı bu iki alanın stresten etkilendiği önemli 4 köşesi vardır. Stresle başa çıkma becerisi, stres tepkileri üzerinde ki etkilerini değiştirir. Stres zorluğunu değerlendirme sürecinde, önemi olan 4 köşeli sağlık hakkında biraz konuşalım;

Beyin

Beyin; düşünce, algı ve cevap verme mekanizmalarında %80’lik yönetim hakkına sahiptir. Siz ne düşünürseniz, beyin cevap hazırlar ve ya siz ne hissederseniz, beyin kendini savunur. Stres, beyini etkileyen en büyük negatif uyarandır. Bu sebep ile stresi yönetebilmek sinir sistemi için son derece önemlidir.

Doğru nefes almak ve vermek, işte tüm sırrı burada.. Bilinçli nefes almak, beyin zarında daha fazla kan ve oksijen dolaşmasını sağlar. Sinirsel kasılmalar ve stres uyaranını dengede tutar. Bu sayede stresi yönetebilmiş, mental ve fiziksel sağlığınızı korumuş olursunuz.

Egzersiz

Egzersiz, stres ile başa çıkmada bilimsel kanıtlara dayanan en etkili ikinci merkez köşedir. İnsanın strese verdiği tepkileri yorgunluk, uykudan verim alamama ve kas gerginliği olarak sıralamak mümkün. Uygulayabileceğiniz disiplinli yoga ve gevşeme egzersizlerini hayatınızın bir parçası haline getirmek, yaşam kalitenizde artış sağlayacaktır.

Günlük yapacağınız 40 dakikalık yürüyüşler; yorgunluk giderici, kaslarda esneklik, zinde kalan zihin ve iyi bir uykuya geçiş olarak olumlu geri dönüşler ile size destek sağlayacaktır.

Beslenme

Beslenme, bireyin yaşamında ki en temel ihtiyaçtır. Günde en az 1,5 litre su tüketimi stresin vücutta biriktirdiği toksinleri azaltır. Bunun yanı sıra, günlük çay ve kafein tüketimine de önem gösterilmelidir. Kafein, adrenalin hormonu üstünde direkt etki kurar.

Konuşma ve düşünme hızında dengesizlik, kekemelik, odaklanmada güçlük gibi sorunlara neden olur. Aynı zamanda günlük alacağımız öğünlerin fazla şeker ve yağdan arınması gerekir. Kaliteli bir yaşam için sinir, sindirim ve bağışıklık sistemlerini destekleyici besinler tüketilmelidir.

Motivasyon

İyi bir psikoloji, iyi bir ruh hali, güçlü bir motivasyon demektir. Hayata karşı bakış açınızda pozitif düşüncelere yer verin, alternatif öneriler ve çözümler arayın. Kendinizi yoğun stres altında hissettiğinizde, gözlerinizi kapatarak rahatlamanızı sağlayacak bir yerde hayal edin. Bu sayede motivasyonu taze tutmuş, stresi kontrol altına almış olursunuz.

Sinirlendiğiniz durumlara maruz kaldığınızda, içinizden en az 10 a kadar sayın ve 3 derin nefes alıp verin. Daha sakin, daha yapıcı ruh hali içinde kalmanızı sağlar. Aynı zamanda hobilerinize yönelmek, sizi yine iyi bir ruh hali içine hapsedecektir. Hobileriniz ile kendinizi tazeler, odak alanınızı değiştirir, zihninizi dinç tutarsınız. Bir ve ya birden fazla hobiler edinebilirsiniz.

Günlük, haftalık veyahut aylık yapacağınız ajanda planı ile hem tutarlı hem de düzenli yaşam sistemi kurabilirsiniz. Günlük yaşam programı oluşturmak, yaşamınızı düzene sokar ve bu sayede atacağınız adımları sıraya sokar.

4 köşeli sağlık, yaşamın her alanında ayakta duran birer domino taşları gibidir. Bir taşın düşmesi, diğer taşları da düşürür ve sonucu bir yıkım olur. Taşların dengesini korumak, yerini sağlamlaştırmak ve taşları parlak tutmak tamamen sizin elinizde.

Beyin, Düşünce, algı ve cevap verme mekanizmalarında %80'lik yönetim hakkına sahiptir, Bilinçli nefes almak, beyin zarında daha fazla kan ve oksijen dolaşmasını sağlar ve stresi yönetmeye yardımcı olur, Egzersiz, Stresle başa çıkmada bilimsel kanıtlara dayanan etkili bir yöntem, Günlük 40 dakikalık yürüyüşler yorgunluğu giderir, kaslarda esneklik sağlar ve iyi bir uykuya geçişi destekler, Beslenme, Bireyin yaşamındaki en temel ihtiyaçlardan biri, Günde en az 1,5 litre su tüketimi ve kafein tüketiminin dengelenmesi, stresle başa çıkmada etkili olabilir Sinir, sindirim ve bağışıklık sistemlerini destekleyici besinler tüketilmelidir, Motivasyon, İyi bir psikoloji ve güçlü bir ruh hali demektir, Pozitif düşüncelere yer vermek, hobiler edinmek ve günlük yaşam programı oluşturmak, motivasyonu taze tutar ve stresi kontrol altına alır, Stres Yönetimi, Stresin sağlık üzerindeki potansiyel etkilerini azaltma süreci, Stresi yönetebilmek sinir sistemi için önemlidir Doğru nefes almak ve vermek, egzersiz yapmak ve sağlıklı beslenmek stres yönetimi stratejileri arasındadır, Belirgin Nefes Almak, Bilinçli nefes almayı içerir, Daha fazla kan ve oksijen dolaşmasını sağlar, sinirsel kasılmaları ve stres uyarılarını dengede tutar, Dengeli Beslenme, Günlük alınan öğünlerin fazla şeker ve yağdan arınması gerekir, Bu, sinir sistemi ve sindirim sistemi üzerinde olumlu etkileri olan bir stratejidir, Kafein Tüketimi, Adrenalin hormonu üzerinde doğrudan etkisi olan bir bileşiktir, Kafein tüketimini dengelemek, stres yararına olabilir, Fiziksel Aktivite, Düzenli ve disiplinli yapılan egzersizler, Fiziksel aktivite, stresle baş ederken bir kişinin ruh halini iyileştirir ve enerji seviyelerini yükseltir, Düşünce Yönetimi, Stresin etkilerini azaltmak için düşüncelerin bilinçli olarak yönlendirilmesi, Pozitif düşüncelere odaklanma ve alternatif çözümler bulma, düşünce yönetiminin etkili stratejileridir
sağlık
Bu resimde ikisi de gözlük takan bir erkek ve kadın görülüyor. Adam mavi bir gömlek ve siyah bir pantolon giyerken, kadın beyaz bir gömlek ve mavi bir kot pantolon giymektedir. Her ikisinin de gözlükleri takılı ve dümdüz ileriye bakıyorlar. Adamın kolu kadının beline dolanmış ve yüzleri birbirine yakın göründüğü için birlikte bir anı paylaşıyor gibi görünüyorlar. Arka plan yumuşak, kirli beyaz bir renktedir. Işık hafif loş, görüntüye yumuşak ve sıcak bir his veriyor. Gözlüklerine rağmen, gözleri hala bir duygu belirtisi gösteriyor. Birbirlerinin varlığından memnun ve mutlu görünüyorlar.
Konuk Yazar
Blog Yazarı

İstanbul İşletme Enstitüsünde yazılarının yayınlanmasını isteyen konuk yazarlarımız için oluşturulan bilgi kartıdır. Birçok alanda ve disiplindeki yazıları bu hesap üzerinde bulabilirsiniz.

Benzer Yazılar
Doğru ve faydalı bilgiler sağlama konusunda kararlı olan uzman ekibimizle blogumuzu her zaman yeni makaleler ve videolarla güncelliyoruz. Güvenilir tavsiyeler ve bilgilendirici içerikler arıyorsanız, blog sayfamıza mutlaka göz atın.