AnasayfaBlogMüşteriye İsmiyle Hitap Etmek
Müşteri İlişkileri Yönetimi

Müşteriye İsmiyle Hitap Etmek

26 Şubat 2016
Önlük giymiş bir adam bir mağazada duruyor. Gözlük takmış ve dümdüz karşıya bakıyor. Elleri önündedir ve resmin sağ alt köşesinde ellerinden birinin bulanık bir görüntüsü vardır. Arka plan odak dışıdır ve resmin sol üst köşesinde bir kişinin bacağının bulanık bir görüntüsü vardır. Arkasında raflar ve çeşitli eşyaların sergilendiği bir mağazada duruyor gibi görünüyor. Yüzünde ciddi bir ifade var ve elindeki görevi üstlenmeye kararlı ve hazır görünüyor.
KuralAçıklamaÖnemi
Kişinin ismini daha çok ve uygun bir şekilde kullanınPotansiyel müşterinin ismini doğru zamanda ve aralıklarla kullanın. Bu samimiyet ve empatiyi artırır.Müşterinin kendini değerli ve önemli hissetmesini sağlar.
Doğru ismi kullanınHangi ismi tercih ettiklerini sormak, müşteriye saygı gösterir ve aradaki mesafeyi azaltır.Müşterinin kendisine hangi isimle hitap edildiğini fark etmesi ve bu durumun müşteri memnuniyeti üzerinde pozitif bir etkisi olur.
İsimleri hatırlayınToplantıdan ayrıldıktan sonra isimleri not edin ve tekrar karşılaştığınızda isimleri kullanın.Müşteriyle olan ilişkinin devamlı olduğunu hissettirir. İsimleri hatırlamak ilgi ve dikkat göstergesidir.
İsmin gücünü kullanınIsim kullanımı, bir satış ilişkisinde sıcaklık ve bağ yaratmanın basit bir yoludur.Kişinin kendine özgü hissetmesini sağlar ve bu da müşterinin alışveriş deneyimini pozitif kılar.
Müşteriye ismiyle hitap etMüşteriye ismiyle hitap etmek saygılı bir harekettir.Müşterinin kendisini değerli hissetmesini sağlar ve satışın başarılı olmasını kolaylaştırır.
İsimlerin doğru telaffuz edilmesiMüşterinin adının doğru telaffuz edilmesi büyük önem taşır.Doğru telaffuz, müşterinin sizin dikkatli ve saygılı olduğunuzu düşünmesini sağlar.
Kişiye özel sunumlar yapmakMüşterinin adını kullanarak yapılan sunumlar, her müşterinin bireysel olarak değerlendirildiğini hissettirir.Bireysel sunumlar, müşterinin ihtiyaçlarının anlaşıldığını ve önemsendiğini gösterir.
Takma isimler kullanmamakYaygın bir takma ismi olduğunu düşündüğünüz kişilere her zaman resmi ismiyle hitap edin.Müşterinin saygı ve özenle hitap edildiğini hissetmesini sağlar.
Unutulan isimlerEğer bir ismi unutursanız, açıkça ve dürüstçe bunu belirtin ve özür dileyin.Dürüstlük, müşterinin sizin profesyonel ve saygılı bir kişi olduğunuzu düşünmesini sağlar.
Kişiye özel teklifler sunMüşterinin adını kullanarak, ona özel teklifler sunun. Bu, teklifin kişiye özel olarak düşünüldüğünü hissettirir.Kişiye özel teklifler, müşterinin alışveriş deneyimini kişiselleştirir ve memnuniyetini artırır.

Bir satış uzmanı bir toplantıda bana bir şey satmaya çalışıyordu ve o satış uzmanının ismimi - doğru zamanda- çok fazla kullandığını fark ettim. Ve üzerimde çok ilginç bir etkisi oldu. Özellikle kendimi sohbete daha yakın hissettim ve onun benim satın almamı istediği şeye daha bağlı hissettim. Daha yakından dinlemeye başladım. Aslında orada olmaktan memnun oldum. Daha çok gülümsediğimi ve tam cevaplar verdiğimi fark ettim. Bu daha önce görmediğim birşeydi ve bu tamamen müşteriye ismiyle hitap etmek konusuyla alakalı... Bunu başaran şey de ismimi sadece birkaç kere duymamdı. Bence konuştuğumuz insanın ismini kullanarak daha çok satış yapabilir, daha havalı bir sunum yapabilir, yeni bir iş edinebilir ve daha çok şey başarabiliriz. Birisinin ismini kullanmanız onu önemsediğiniz, katılım gösterdiğiniz ve de orada olduğunuz anlamına gelir.

Müşteriye ismiyle hitap etmek zaten var olan birşey gibi mi gözüküyor? Belki de... Eğer öyle değilse de öyle olmalı. Ben müşteriye ismiyle hitap etmek konusunun olması gerektiği kadar yaygın olmadığını düşünüyorum. Özellikle satış konusunda bu konu çok daha önemli.

Müşteriye ismiyle hitap etmek ve daha fazla satış yapmak için üç altın kural.

1 - O kişinin ismini daha çok ve de uygun bir şekilde kullanın.

Muhtemel müşterinizin ismini doğru zamanda ve aralıklarla kullanın. Örneğin toplantıda birisiyle tanışırken "tanıştığımıza memnun oldum" yerine cümlenin sonuna o kişinin ismini ekleyin. Ya da sohbet ederken "anlıyor musunuz" yerine "Ahmet bey, önerdiğim şey senin işine yarıyor mu" deyin.

2 - Doğru ismi kullanın.

Son 20 yılda insanlar çocuklarına birden fazla isim koydular. Çok eski zamanlarda bu çok yaygın olan birşey değildi. Ama artık herkesin 3-4 ismi var :) Müşteriye ismiyle hitap etmek için müşterinin isminden hangisini tercih ettiğini sorun. Örneğin Mehmet Ali denilmesini veya Mehmet denilmesini isteyebilir. Otomatik olarak o kişinin nüfus cüzdanı ismini kullanmayın, sorun! Böyle yaparak saygı toplayacaksınız ve müşterinizle aranızdaki mesafeyi kapatacaksınız. Hatırlanması gereken başka bir şey de birisinin ismine göre yaygın olan takma bir isim kullandığını varsaymamak.

3 - İsimleri hatırlayın.

İsimleri hatırlama konusunda gayret göstermemiz gerektiği açık bir konu. Eğer isimleri hatırlamakta harikaysanız öndesiniz demektir. Gerçek şu ki çoğumuz bu konuda sıkıntı yaşıyor, bu yüzden toplantıdan ayrıldıktan sonra isimleri not edin ki zamanı geldiğinde kullanabilesiniz. Eğer bir kartvizit aldıysanız onu hafızanızı tazelemek için düzgün bir yerde tutun. O insanı görmeye tekrar gitmeden önce notlara bakın ve ona ismiyle hitap edin. İsimleri hatırlamak için ve müşteriye ismiyle hitap etmek için gayret gösterin.



Doğduğumuzda bize bir isim verilir. Genel olarak bu ‘’hey’’, ‘’kanka’’ veya ‘’len’’ değildir. Müşteriye ismiyle hitap etmek satış ilişkisinde sıcaklık ve bağ yaratmak için basit bir yoldur ve de herkesin bir şekilde bir şeyler sattığını düşünürsek isim kullanımının değerini düşünmemiz gerekir. Müşteriye ismiyle hitap etmek güzel bir bağ yaratmanın harika bir yoludur. En önemlisi müşteriye ismiyle hitap etmek saygılı bir harekettir.

Kişinin ismini daha çok ve uygun bir şekilde kullanın, Potansiyel müşterinin ismini doğru zamanda ve aralıklarla kullanın Bu samimiyet ve empatiyi artırır, Müşterinin kendini değerli ve önemli hissetmesini sağlar, Doğru ismi kullanın, Hangi ismi tercih ettiklerini sormak, müşteriye saygı gösterir ve aradaki mesafeyi azaltır, Müşterinin kendisine hangi isimle hitap edildiğini fark etmesi ve bu durumun müşteri memnuniyeti üzerinde pozitif bir etkisi olur, İsimleri hatırlayın, Toplantıdan ayrıldıktan sonra isimleri not edin ve tekrar karşılaştığınızda isimleri kullanın, Müşteriyle olan ilişkinin devamlı olduğunu hissettirir İsimleri hatırlamak ilgi ve dikkat göstergesidir, İsmin gücünü kullanın, Isim kullanımı, bir satış ilişkisinde sıcaklık ve bağ yaratmanın basit bir yoludur, Kişinin kendine özgü hissetmesini sağlar ve bu da müşterinin alışveriş deneyimini pozitif kılar, Müşteriye ismiyle hitap et, Müşteriye ismiyle hitap etmek saygılı bir harekettir, Müşterinin kendisini değerli hissetmesini sağlar ve satışın başarılı olmasını kolaylaştırır, İsimlerin doğru telaffuz edilmesi, Müşterinin adının doğru telaffuz edilmesi büyük önem taşır, Doğru telaffuz, müşterinin sizin dikkatli ve saygılı olduğunuzu düşünmesini sağlar, Kişiye özel sunumlar yapmak, Müşterinin adını kullanarak yapılan sunumlar, her müşterinin bireysel olarak değerlendirildiğini hissettirir, Bireysel sunumlar, müşterinin ihtiyaçlarının anlaşıldığını ve önemsendiğini gösterir, Takma isimler kullanmamak, Yaygın bir takma ismi olduğunu düşündüğünüz kişilere her zaman resmi ismiyle hitap edin, Müşterinin saygı ve özenle hitap edildiğini hissetmesini sağlar, Unutulan isimler, Eğer bir ismi unutursanız, açıkça ve dürüstçe bunu belirtin ve özür dileyin, Dürüstlük, müşterinin sizin profesyonel ve saygılı bir kişi olduğunuzu düşünmesini sağlar, Kişiye özel teklifler sun, Müşterinin adını kullanarak, ona özel teklifler sunun Bu, teklifin kişiye özel olarak düşünüldüğünü hissettirir, Kişiye özel teklifler, müşterinin alışveriş deneyimini kişiselleştirir ve memnuniyetini artırır
Müşteriye İsmiyle Hitap Etmekmüşteri hitapmüşteri kazanma müşteriye isimle hitap etme müşteriye ismiyle hitap etmek
Sarı saçlı bir kadın, beyaz arka plan, renkli gözlü
Beyza Keskin
Sosyolog, Blog Yazarı

Dokuz Eylül Üniversitesi Psikoloji bölümünden sonra Ege Üniversitesi'nde Sosyal Psikoloji bölümünden de mezun olmuştur. Sonrasında Marmara Üniversitesi'nde Sosyal Psikoloji bölümünü bitirmiştir. 

Benzer Yazılar
Doğru ve faydalı bilgiler sağlama konusunda kararlı olan uzman ekibimizle blogumuzu her zaman yeni makaleler ve videolarla güncelliyoruz. Güvenilir tavsiyeler ve bilgilendirici içerikler arıyorsanız, blog sayfamıza mutlaka göz atın.
Bu, gözlüklü ve beyaz gömlekli, büyük ve mutlu bir gülümsemeye sahip genç bir kadının yakın plan görüntüsüdür. Gözlüklerinin vurguladığı parlak gözleriyle doğrudan kameraya bakıyor. Saçları uzun ve koyu renk, yüzünü çerçeveliyor. Dudakları hafifçe ayrılmış ve dişleri görülebiliyor. Yanaklarında sağlıklı bir parıltı var ve gözleri neşe dolu. Kıyafetine şıklık katan bir kolye takıyor. Gözlükler klasik bir şekle sahip, siyah çerçeveli ve şeffaf camlı. Arka plan bulanıklaştırılarak odak noktasının kadın üzerinde kalması sağlanmış.
Müşteri İlişkileri Yönetimi

Müşteri İlişkileri Nedir?

27 Ekim 2021
Takım elbiseli bir adam, elinde bir pano tutarak bir araba galerisinde durmaktadır. Yakınlarda duran, yirmili yaşlarının sonunda olduğu anlaşılan bir kadınla konuşmaktadır. Adam mavi bir kravat takmaktadır ve kravat yakından görülebilmektedir. Gri takım elbise giymiş başka bir adama bir araba anahtarı uzatıyor. İçinde bir kâğıt olan bir el de yakından görülüyor. Bir adamın yüzüne yakından bakıldığında gözlerinin arabaya doğru baktığı görülür. Arka planda bir kişinin kolunun bulanık görüntüsünün yanı sıra bir odadaki bir kişinin bulanık görüntüsü de görülüyor. Takım elbiseli adam büyük olasılıkla diğer adamla arabayı tartışıyor ve kadın da büyük olasılıkla bir satış görevlisi. Görüntü profesyonel bir atmosfere sahip ve ışıklandırma parlak ve doğal.
Müşteri İlişkileri Yönetimi

Müşteri İlişkileri Yönetimi ile Kazanın

02 Ekim 2019
Uzun kıvırcık kahverengi saçlı bir kadın siyah bir gömlek giyiyor. Kolyesinde siyah zemin üzerine beyaz bir harf vardır ve ağzı yakından görülebilmektedir. Saçları dalgalı bir şekilde şekillendirilmiş ve doğrudan kameraya bakıyor. Gözleri uzun kirpiklerle çerçevelenmiş ve dudakları hafifçe ayrılmış. Kolyesi karmaşık detaylarla süslü ve ışıkta parlıyor. Yüz ifadesindeki gizemle, düşünceli bir halde kaybolmuş gibi görünüyor. Gömleğinin ince bir deseni var ve kumaş yumuşak bir doku oluşturuyor. Arka planın nötr olması kıyafetindeki detayların ve yüz hatlarının öne çıkmasını sağlıyor.
Müşteri İlişkileri Yönetimi

CRM Nedir? İşletmelere Faydaları Nelerdir?

23 Ocak 2019