AnasayfaBlogNeden İş Değişikliği Yapılır?
İş Hayatı

Neden İş Değişikliği Yapılır?

09 Şubat 2020
Üç farklı zara dokunan bir elin yakın çekimi. Zarlardan biri pembe ve üzerinde siyah bir harf var, diğer ikisi beyaz ve üzerlerinde çeşitli kelimeler var. Odak noktası, zarların yüzeylerine hassas bir şekilde dokunan parmaktır. Görüntü, zarlar arasındaki doku ve boyut farkını gösterirken, ışık zarların kenarlarından yansıyarak ince bir parlaklık sağlıyor. Parmak resmin ön planında yer alıyor ve izleyici ile zar arasında bir yakınlık hissi yaratıyor.
İş Değişikliği SebepleriÖrneklerÇözüm Önerileri
Mevcut işi sevmemeGörevlerin ilgi alanına uymaması, işten zevk alınamamasıSevdiğiniz ve yeteneklerinize uygun bir iş arayışına girmek
Maaş azlığıMaaş, geçim şartlarını karşılamıyor olabilirDaha yüksek maaşlı bir iş ya da ikinci bir iş arayışına girmek
Kurumsal ortamdaki olumsuzluklarBaskıcı yönetim, çalışanlar arasındaki ilişkilerin kötü olmasıKurumsal kültüre uygun bir iş ortamı arayışına girmek
Kariyer yapılamamasıİş yerinde ilerleme ve gelişim fırsatının olmamasıKariyer hedeflerinize uygun yeni bir iş arayışına girmek
İşin aşırı stresli olmasıİş yükünün aşırı olması, sürekli deadline pressureEsnek saatlerde çalışabileceğiniz veya iş yükünün daha az olduğu bir iş aramak
Şirket durumunun kötüye gitmesiŞirketin mali durumunun bozulması, iflas riskiMali durumu sağlam bir işletmede iş arayışına girmek
Kişi ile kurum arasında kültürel uyumsuzlukŞirket değerlerinin kişisel değerlerle çakışmasıDeğerlerinize uygun bir iş ortamı arayışında olmak
Yönetici veya iş arkadaşlarıyla yaşanan sorunlarBirlikte çalıştığı kişilerle anlaşmazlık yaşanmasıİyi bir iş ilişkisi kurabileceğiniz bir iş arayışına girmek
İşten mutluluk alınmamasıGörevlerin kişiye sıkıcı ve anlamsız gelmesiSevdiğiniz ve yeteneklerinize uygun bir iş arayışına girmek
İstediğiniz parayı kazanamıyor olmakMaaşın gereksinimleri karşılamamasıGetirisi yüksek bir iş aramayı denemek

Günümüz şartlarında kadın erkek fark etmeksizin iş bulmak herkes için bir ihtiyaç haline geldi. Üstelik işsizliğin bir problem haline dönüştüğü göz önüne alındığında mevcut işten ayrılma fikri neresinden bakılırsa bakılsın imkânsız gibi gözükebilir. Ama şartlar değiştiğinde iş değişimi yapılmak zorunlu bir duruma dönüşebilir. Cesaret isteyen bu adımı atmadığınız takdirde sadece iş hayatınızda değil kişisel dünyanızda da sorunlar yaşayabilirsiniz. İş değişikliği yapmanın önünde ki en büyük engel işini kaybetme ve işsiz kalma korkusudur. Kişisel huzurunuzu sağlayacak bir iş değişikliği yapabilmek için öncelikle “Var olan bir iş bırakılmaz.” tabusunu yıkmanız gerekiyor. 

İş değişikliği yapan kişilerin birbirinden çok farklı nedeni olabilir. Mevcut işi sevmeme, maaş azlığı, kurumsal ortamın kötü oluşu, kurumda baskı ve kişisel değerleri zedeleyici tutumlar oluşu, kariyer yapılması mümkün olmayan iş pozisyonları, işin aşırı stresli oluşu, şirket içi çalışanların arasındaki sorunların büyümesi, şirket  durumunun kötüye gidişi gibi birçok neden sayılabilir. Bu tip durumlarda iş değişikli hayat kurtarıcı nitelik taşımaktadır. Henüz vakit varken iş değişikliği için araştırmaya girmeniz istediğiniz bir iş bulma olasılığını arttıracaktır. Ama sürecin son haddine kadar beklerseniz mecburen önünüze çıkan ilk işe sarılmak zorunda kalırsınız. Ya da bir süre işsiz bile kalabilirsiniz.

İş Değişikliği Yapılması Gereken Durumlar

Peki; ne zaman iş değişikliği yapılması gerekebilir?  Bu sizin kendi kriterlerinize göre değişkenlik gösterebilir. Ama genel geçer bir çerçeveden bakılacak olursa belli başlı durumlarda herkesin iş değişikliği düşündüğü kabul edilebilir. İşte bu durumlara örnekler:

Çalıştığınız şirket hızla müşteri ve para kaybı yaşıyor olabilir. Bu süreç böyle devam ederse ilerde maaşınızı alamama gibi durumlar yaşayabilirsiniz. Çünkü şirket ya da kurum bir müddet sonra batma eşiğine gelebilir. Eğer siz süreci en başında değerlendirip gerekli adımı atmazsanız kurumun iflası durumunda önünüze çıkan herhangi bir işi yapmaya mecbur kalırsınız. Bu nedenle ön görülü davranarak pozisyonunuza ve isteklerinize uygun iş arayışına erken başlamanız daha mantıklı bir karar olacaktır.

Başka bir iş değişikliği gerektirecek durum ise kişi ile kurum arasındaki kültürel uyumsuzluk. Şirkette gereğinden baskıcı bir otorite varsa ya da şirket içindeki davranış ve tutumlar sizin karakterinizle örtüşmüyorsa olduğunuzdan farklı biri gibi davranmak zorunda kalabilirsiniz. Bu yüzden psikolojik sorunlar yaşayabilirsiniz. Bu da sizi mutsuzluğa itecektir. Mutsuzluğun bireylerin iş performansının etkilendiği artık bilinen bir gerçektir. Kişisel değerlerinizden ödün vermek yerine kendi idealinize uygun başka iş fırsatlarına yönelmeniz yerinde bir karar olacaktır.

Diyelim ki yönetici ya da iş arkadaşlarınızla aranızda geri dönülmez bir kopukluk yaşandı. Bu şekilde sağlıklı bir iş hayatınız olmayacaktır. Eğer aradaki sorun halledilmeyecek kadar büyükse işten çıkarılmadan önce yeni bir iş bularak yeni bir başlangıç yapmakta gecikmemelisiniz.

İşinizi yaparken mutlu değil misiniz? Bunun bir çok nedeni olabilir. İşiniz çok stresli ise ve bunu kaldıramıyorsanız sağlığınız için iş değişikliği gerekli olabilir. İşinizde kendinizi yetersiz hissettiğiniz için mutsuzsanız mesleki gelişim eğitimleri alarak bu durumu çözmeyi deneyebilirsiniz. Özgüven problemleriniz yüzünden mutsuzsanız kişisel gelişim kurslarına katılarak iyi ve başarılı yönlerinize odaklanabilirsiniz. Eğer işinizi sevmiyorsanız bu durumda sevdiğiniz bir işi yapmak için yeni arayışlara başlamalısınız. Sevmediğini bir iş sizi başarıya götüremez.  

Bu süreci iyi yönetebilmek için neden mutsuz olduğunuzu iyi analiz etmeniz gerekiyor. Eğer istediğiniz parayı kazanamıyorsanız getirisi yüksek bir iş aramayı deneyebilirsiniz. Tabi eğer işiniz de yükselme ve maaşta iyileşme söz konusu değilse bu kararı vermelisiniz. Öncelikle yöneticinizden bir talepte bulunmalısınız. Tüm oklar maaşınızın sabit kalacağını gösteriyorsa yeni bir adım atmanız için hiçbir engel yok demektir.



İş Arama Tüyoları

i̇ş arama süreci çoğu zaman sıkıntılı ve stresli olmaktadır. olumsuz sonuçlanan görüşmeler moral bozabilmektedir. aynı şekilde haftalarca sonuç alamadığınız görüşmeler de yaşayabilirsiniz. bu nedenle süreçte motivasyonunuzu korumanız ve hayal kırıklıklarıyla baş etmeniz gerekebilir. sonuç ne olursa olsun özgüven kaybı yaşamamalısınız. çünkü bir iş pozisyonu için gereğinden fazla başvuru yapıldığı ve şirketlerin de iyiler arasından en iyi olanı bulmaya çalıştığı bir gerçek. peki bu süreci daha az stresle ve kolaylıkla atlatmak için neler yapılabilir?

İş arama sürecinde sosyal medyadan faydalanın. Çalışmak istediğiniz firmaların sosyal medya hesaplarını takibe alabilirsiniz. Bu sayede şirket duyurularına kısa sürede ulaşabilir ve şirketi genel hatlarıyla tanıyabilirsiniz. Bu da mülakat sürecinde işinize yarayacak bilgiler elde etmenizi sağlayabilir. Ayrıca sosyal medya paylaşımlarınız konusunda seçici davranın. Şirketlerin başvuran adayların sosyal medya sayfasını inceledikleri artık bir gerçek.

  • İş arama süreci için yeterince zaman ayırmalısınız. Kısa sürede yeteneklerinizle uyuşan bir pozisyon bulmanız zorlayıcı olacaktır. Bulduğunuz işin ayrılmayı planladığınız işten çıkmaya değer olması gerektiğinden iş değişikliği olayına ciddiyetle yaklaşmalısınız.

  • Son dönem sıklıkla karşılaştığımız motivasyon mektubu için olumlu bakabilirsiniz. Çalışmak istediğiniz şirketlere CV yanında iş motivasyonunuzu anlatan bir yazı ekleyebilirsiniz. böylece mülakata çağrılma şansınız artabilir.

  • iş arama aşamasında CV için özen gösterin. Mümkünse yaratıcı bir CV hazırlamaya çalışın. Çünkü işverenlerin mülakat öncesinde dikkatini çekebilmenin en kritik yolu bu.

  • Mülakat için kesinlikle hazırlık yapın.  Her an mülakata çağrılacakmış gibi hazır olun. Bu şekilde stres etkilerini en aza indirebilirsiniz. Karşısında heyecanını kontrol altına alıp kendini ifade edebilen bir kişiyi işverenlerin fark etmemesi imkânsız. Ayrıca giyim, konuşma, beden dili kullanımı, göz teması gibi unsurları bir arada kullanmayı da ihmal etmemelisiniz.

İş Arama Sürecinde CV Önemi

CV, özgeçmiş yerine kullanılmaktadır. Özgeçmiş neyi, ne kadar bildiğinizi gösterir. Neler yapabileceğinizi işverene anlatabileceğiniz bir belge niteliği taşır. Ayrıca sadece iş üzerine olan yeteneklerinizi değil genel anlamda kendinizi de ifade etmenizi sağlayan bir araçtır. Çünkü şirket, CV incelemeleri sonucunda sizi mülakat için tercih edip etmeyeceğine karar vermektedir. Bu nedenle yaratıcı ve dikkat çekici CV’ler sizi ön plana çıkarabilir. Son dönem yayılma gösteren görüntülü CV tekniklerini de uygun iş başvuruları için tercih edebilirsiniz.

CV’ler konusunda dikkat etmeniz gereken bir diğer konu da başvurulan pozisyona göre CV içeriğinin sürekli düzenlenmesi gerektiğidir. Yani tek bir CV ile her işe başvurmak oldukça hatalı bir yaklaşım olur. Çünkü her pozisyon için en uygun kişi olduğunuzu anlatacak anahtar kelimeler farklıdır. Bu yüzden gerekirse Enstitü tarafından verilen CV hazırlama eğitimleri faydalı olabilir. Daha çarpıcı bir  özgeçmiş oluşturarak şimdiki işinizden çok daha iyi bir iş için fırsat kazanabilirsiniz.

Mülakat İçin Öneriler

  • Başvurduğun şirket ile ilgili araştırma yap.

  • Mülakata çağrıldığında teşekkür mesajı gönderme inceliğini göster.

  • Mülakat öncesi, kendini kısa ve etkili cümlelerle ifade etme çalışmaları yap.

  • Var olan mülakat sorularını araştır ve kendini dene.

  • Mülakat günü giyilecek kıyafet kombinleri oluştur.

  • Kendi kendine konuşma çalışmaları yap.

  • İş pozisyonuna uygun olduğunu net şekilde vurgulayan cümlelere odaklan.

  • Kendine güven ve gülümsemeyi ihmal etme.

  • Kariyer hedefinden kesinlikle bahset.

  • Mevcut işini değiştirmek istediğini çünkü bu iş için daha uygun olduğunu onlara kelimelerle kanıtla.

  • Mülakat öncesi konuşmalarını kaydederek tekrar dinle ve konuşma hatalarına odaklanarak düzelt.

Mevcut işi sevmeme, Görevlerin ilgi alanına uymaması, işten zevk alınamaması, Sevdiğiniz ve yeteneklerinize uygun bir iş arayışına girmek, Maaş azlığı, Maaş, geçim şartlarını karşılamıyor olabilir, Daha yüksek maaşlı bir iş ya da ikinci bir iş arayışına girmek, Kurumsal ortamdaki olumsuzluklar, Baskıcı yönetim, çalışanlar arasındaki ilişkilerin kötü olması, Kurumsal kültüre uygun bir iş ortamı arayışına girmek, Kariyer yapılamaması, İş yerinde ilerleme ve gelişim fırsatının olmaması, Kariyer hedeflerinize uygun yeni bir iş arayışına girmek, İşin aşırı stresli olması, İş yükünün aşırı olması, sürekli deadline pressure, Esnek saatlerde çalışabileceğiniz veya iş yükünün daha az olduğu bir iş aramak, Şirket durumunun kötüye gitmesi, Şirketin mali durumunun bozulması, iflas riski, Mali durumu sağlam bir işletmede iş arayışına girmek, Kişi ile kurum arasında kültürel uyumsuzluk, Şirket değerlerinin kişisel değerlerle çakışması, Değerlerinize uygun bir iş ortamı arayışında olmak, Yönetici veya iş arkadaşlarıyla yaşanan sorunlar, Birlikte çalıştığı kişilerle anlaşmazlık yaşanması, İyi bir iş ilişkisi kurabileceğiniz bir iş arayışına girmek, İşten mutluluk alınmaması, Görevlerin kişiye sıkıcı ve anlamsız gelmesi, Sevdiğiniz ve yeteneklerinize uygun bir iş arayışına girmek, İstediğiniz parayı kazanamıyor olmak, Maaşın gereksinimleri karşılamaması, Getirisi yüksek bir iş aramayı denemek
iş değişikliği iş arama cv özgeçmiş mülakat iş arama kariyer
Sağ elini başının üzerine koymuş mutlu bir kadın. Yüzünde parlak, içten bir gülümseme var ve gözleri kapalı, bu da rahatlamış olduğunu gösteriyor. Açık kahverengi saçları alnından geriye doğru taranmış ve beyaz bir bluz giymiş. Başı hafifçe sola eğik ve duruşu kendinden emin. Anın tadını çıkarıyor gibi görünüyor, yüzünden neşe yayılıyor. İfadesi memnuniyet ve mutluluktan ibaret.
Tuba Uyar
Blog Yazarı

1989 Aralık doğumdur. İskenderun/ Hataylıdır. Konya Necmettin Erbakan üniversitesi Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Eğitimi Öğretmenliği (BÖTE) bölümünden mezun olmuştur. 2019 yılında Anadolu Üniversitesi Türk Dili ve Edebiyatı bölümüne başlamıştır, halen devam etmektedir. Yüz yüze İş güvenliği, online olarak içerik editörlüğü eğitimleri almıştır. Dijital İllüstratör çizimleri yapmakta ve yazar olarak çalışmaktadır.

Benzer Yazılar
Doğru ve faydalı bilgiler sağlama konusunda kararlı olan uzman ekibimizle blogumuzu her zaman yeni makaleler ve videolarla güncelliyoruz. Güvenilir tavsiyeler ve bilgilendirici içerikler arıyorsanız, blog sayfamıza mutlaka göz atın.