AnasayfaBlogMaaş Zammı İsterken Nelere Dikkat Edilmelidir?
Maaş Pazarlığı

Maaş Zammı İsterken Nelere Dikkat Edilmelidir?

18 Nisan 2019
İki adam aydınlık bir odada yan yana durmaktadır. Soldaki adam beyaz bir gömlek giymiş, sakallı ve bıyıklı. Sağ elini ağzına götürerek işaret etmektedir. Sağdaki adamın üzerinde mavi bir gömlek vardır ve sol elini çenesine dayamıştır. Arkalarında, üzerine tel ve kâğıt para yapıştırılmış bir ampulün bulunduğu bir duvar vardır. Sahne huzurludur ve adamlar derin düşüncelere dalmış gibi görünmektedir.
AdımAçıklamaÖnem
Piyasa Araştırması YapınAynı işi yapan kişilerin maaşları hakkında bilgi edinin ve bu doğrultuda bir maaş teklifi oluşturun.İstenecek maaşın piyasa şartlarına uygun olması önemlidir.
Zamanlamayı İyi YapınMaaş teklifi vermek için uygun bir zaman dilimi belirleyin.İsabetli bir zamanlama, isteğinizin olumlu karşılanma olasılığını artırır.
Neden Maaş Zammı İstediğinizi AnlatınDaha yüksek bir maaş talebinizin nedenlerini açıkça belirtin.İsteklerinizin işveren tarafından anlaşılmakta güçlük çekilmemesi için gerekçeleri belirtmek önemlidir.
Kendinize GüveninMaaş konuşması yaparken hem kendinize hem de yeteneklerinize güvenin ve bunu işverene yansıtın.Güven kazanılması işverenin gözünde değerli olmanızı sağlar.
Maaş Aralığını BelirleyinMaaş isteğiniz için bir aralık belirleyin. Kesin bir rakamdan ziyade bir aralık sunmanız, görüşmeyi daha esnek hale getirir.Bu aralığın belirlenmesi, görüşme sürecini daha üretken ve olumlu bir şekilde ilerletir.
Olumlu ve Yapıcı OlunTüm görüşme boyunca olumlu ve yapıcı bir tutum sergileyin.Olumlu bir duruş, gereksiz gerginlikleri önler ve daha iyi sonuçlar almanızı sağlar.
İhtimalleri Değerlendirinİsteklerinizin karşılanmaması durumunda ne yapacağınızı önceden düşünün.Her ihtimali değerlendirmek, sizi oluşabilecek kötü sürprizlerden korur.
Somut Örnekler SununBaşarınızı somut örneklerle ifade edin ve bu örneklerle maaş teklifinizi destekleyin.Somut örnekler sunmak, başarılı çalışmalarınızın kanıtlanmasını sağlar.
Öz Güvenli Davranışlar SergileyinKendinizi değerli ve vazgeçilmez bir çalışan olduğunuza inandırın ve bu duruşu işverene gösterin.Öz güvenli davranışlar, size değer katacaktır.
Planlı ve Hazırlıklı OlunMaaş görüşmesi yapacağınızı önceden belirtin ve görüşme için önceden hazırlık yapın.Planlı ve hazırlıklı olmak, profesyonellik seviyenizi artırır ve daha net sonuçlar almanızı kolaylaştırır.

Bazı işletmelerde zam dönemi başladı bazılarında başlamak üzere. Çalışanlar da yapılacak olan bu zam konuşmasını beklemekte. Kimi çalışan istediği maaşı alamazsa işten ayrılma düşüncesini bile benimsemiş durumda. Ancak iş değişikliğine karar vermeden önce işvereniniz ile yapacağınız konuşma daha doğru bir karar sürecine girmenizi kolaylaştıracaktır. Şunu da belirtmekte fayda vardır ki iş ortamının huzuru yalnızca alınan maaş ile ölçülemez, işe duyduğunuz bağlılık, yöneticilerinizin size duyduğu güven, işinizi severek yapmanız, iş arkadaşlarınız ile olan ortamınız işe dört elle sarılmanızı sağlayan bazı başlıca etmenlerdir. Bunun yanı sıra alınan maaş tatmininin vermiş olduğu motivasyon ise göz ardı edilemez bir ölçüttür. Eğer yapmış olduğunuz iş ile ilgili şu an tek probleminiz maaş ise bazı basit ama önemli adımları takip ederek istediğiniz sonuca ulaşmanız muhtemel.

Piyasa Araştırması Yapın

Bir maaş konuşması yapmadan önce sizinle aynı işi yapan çalışanlar ne kadar kazanıyor öğrenmekte fayda var. Yöneticinize sunacağınız teklif piyasanın altında ya da üstünde ise sağlıklı olmayan bir görüşmeden çıkacaksanız demektir. Yaptığınız işin şartlarına göre kazanılan kazançlara yakın bir teklif sunmak doğru olan adım olacaktır. Yeni bir işe başlamadan önce mülakatta maaş pazarlığı yaparken karşı teklif vermek de etkili bir yöntemdir.

Zamanlamayı İyi Yapın

Maaş teklifi vermek için en önemli konuların başında gelen zamanlamayı iyi ayarlamalısınız. Şirket ciddi bir kriz eşiğinde ise maaş zammı istemek sizi sonuçsuz bırakacaktır. Eğer böyle bir durum söz konusu değil ise işverenin takibini yapmanız gerekecektir. Çok yoğun ya da gergin olduğu bir dönemde zam istemenin sizi hüsrana uğratacağı açıktır. O yüzden iyi bir gözlem ile en doğru zamanda planlayarak bu konuşmayı yapmalısınız.

Neden Maaş Zammı İstediğinizi Anlatın

Doğru bir zamanlamayı yarattıktan sonra neden daha yüksek bir maaş istediğinizin gerekçesini anlatmanız gerekecektir. Ama bu sebep asla başkalarının maaşıyla kıyaslama olmamalıdır. Yalnızca konu başlığı siz olun. Bu zamana kadar şirket için yaptığınız işleri, kazandırdığınız parayı, sağladığınız müşteri portföyünü somut örneklerle anlatmak benim bu şirkete kazandırdıklarımın yanında aldığım maaş daha fazla olmalı hissi vermenizi yaratacaktır. Bu da yöneticinize doğru hamle ile başladığınızı gösterecektir. Kendi başarılarınızı, yetkinliklerinizi anlatmak farkınızı sözlü olarak yöneticinize sunmanıza fırsat verecektir.

Kendinize Güvenin

Maaş konuşmasını yaparken asla kendinize güveninizden taviz vermeyin, çekimser tavırlar sergilemeyin. Siz işin en iyisi olduğunuzu bilin ve bunu yöneticilerinize empoze edin. Kendine güvenen, ne istediğini bilen bir çalışan işverenin gözünde kaybedilmemesi gereken bir konuma geleceğinden öz güvenli duruşunuzdan vazgeçmeyin. Şirkete kazandırdıklarını ve kendi farkını bilen bir çalışanın tüm işverenlerin istediği bir model olduğunu bilin.

Maaş Aralığını Belirleyin

Net bir rakam ile gitmemeniz istediğiniz sonucu alamadığınızda sizin görüşme odasından mutsuz ayrılmanızı bir nevi engeller. Düşündüğünüz rakam ile onun bir miktar üzeri rakamı aralık olarak verebilirsiniz. Ve bu verdiğiniz rakamın küsüratlı olması sizin detaycı, spesifik, planlı bir yapıda çalışan olduğunuzu gösterir. Ne istediğini biliyor izlenimi yaratır. Aralık belirlediğinizde en azından yöneticinize de bir düşünme payı bırakırsınız ve telaffuz ettiğiniz rakamı almış olma ihtimaliniz yükselir.

Maaş konuşması yapmak meşakkatli ve zor bir süreçtir. Dikkat etmeniz gereken en önemli etmen olumlu ve yapıcı olmanızdır. İstediğiniz olmazsa gemileri yakma mantığının sonuçları hüsran olabilir. Kendine güvenen ve kendi değerinin farkında olan çalışan bu farkındalığı yöneticisine aktararak doğru bir hamle yapmış olacaktır. Doğru zamanı kollayarak patronunuz ile maaş zammı konuşmasını yapmalısınız. Mümkünse önceden böyle bir konuşma yapacağınızı söyleyerek toplantı talep edebilirsiniz. Bu da sizin planlı ve hazırlıklı olduğunuzu gösterir. Toplantı esnasında ise yaptığınız işin kalitesini ve başarısını gösteren somut örnekler sunmak, patronun öncelikleri performans, ciro, maliyet, müşteri gibi ana başlıkların hangisi ise o önceliklere göre yetkinliklerinizi anlatmaya devam etmek sizin bu şirket için önemli bir faktör olduğunuzu hatırlatmak adına etkili olacaktır. Yöneticinize göre anlattıklarınız maaş zammını hak ettiğinizin göstergesi olacaktır.

Çok çalışıp az maaş almak birçok kişinin ortak sorunu. Yıkıcı değil yapıcı bir konuşma her işvereni mutlaka ikna edecektir. Başarılı bir çalışan olduğunuzu ve bu başarıların istediğiniz maaş ile doğru orantılı artacağını kendinize güvenli bir şekilde ifade edin. Bazen önünüzdeki tek engel sergilemekten çekindiğimiz tavırlarımızdır, kararlı ve cesaretli olun istediğiniz her şey kendiliğinden gelecektir.

Piyasa Araştırması Yapın, Aynı işi yapan kişilerin maaşları hakkında bilgi edinin ve bu doğrultuda bir maaş teklifi oluşturun, İstenecek maaşın piyasa şartlarına uygun olması önemlidir, Zamanlamayı İyi Yapın, Maaş teklifi vermek için uygun bir zaman dilimi belirleyin, İsabetli bir zamanlama, isteğinizin olumlu karşılanma olasılığını artırır, Neden Maaş Zammı İstediğinizi Anlatın, Daha yüksek bir maaş talebinizin nedenlerini açıkça belirtin, İsteklerinizin işveren tarafından anlaşılmakta güçlük çekilmemesi için gerekçeleri belirtmek önemlidir, Kendinize Güvenin, Maaş konuşması yaparken hem kendinize hem de yeteneklerinize güvenin ve bunu işverene yansıtın, Güven kazanılması işverenin gözünde değerli olmanızı sağlar, Maaş Aralığını Belirleyin, Maaş isteğiniz için bir aralık belirleyin Kesin bir rakamdan ziyade bir aralık sunmanız, görüşmeyi daha esnek hale getirir, Bu aralığın belirlenmesi, görüşme sürecini daha üretken ve olumlu bir şekilde ilerletir, Olumlu ve Yapıcı Olun, Tüm görüşme boyunca olumlu ve yapıcı bir tutum sergileyin, Olumlu bir duruş, gereksiz gerginlikleri önler ve daha iyi sonuçlar almanızı sağlar, İhtimalleri Değerlendirin, İsteklerinizin karşılanmaması durumunda ne yapacağınızı önceden düşünün, Her ihtimali değerlendirmek, sizi oluşabilecek kötü sürprizlerden korur, Somut Örnekler Sunun, Başarınızı somut örneklerle ifade edin ve bu örneklerle maaş teklifinizi destekleyin, Somut örnekler sunmak, başarılı çalışmalarınızın kanıtlanmasını sağlar, Öz Güvenli Davranışlar Sergileyin, Kendinizi değerli ve vazgeçilmez bir çalışan olduğunuza inandırın ve bu duruşu işverene gösterin, Öz güvenli davranışlar, size değer katacaktır, Planlı ve Hazırlıklı Olun, Maaş görüşmesi yapacağınızı önceden belirtin ve görüşme için önceden hazırlık yapın, Planlı ve hazırlıklı olmak, profesyonellik seviyenizi artırır ve daha net sonuçlar almanızı kolaylaştırır
insan kaynakları iş hayatı kariyer maaş maaş zammı
Uzun, dalgalı kahverengi saçları olan genç ve güzel bir kadın ışıl ışıl gülümsüyor. Gözleri ışıl ışıl ve dudakları neşeli bir ifadeyle yukarı kalkık. Başını hafifçe yana eğmiş bir şekilde duruyor, uzun saçları yüzünün iki yanına dökülüyor. Yanakları hafifçe kızarmış ve burnunun ucu hafifçe yukarı kalkık. Mutlu ve çevresinden memnun görünüyor. Açık mavi bir bluz giymiş ve arka planda birkaç ağacın olduğu çimenlik bir alanda duruyor.
Name Özen Kart
Blog Yazarı

Pamukkale Üniversitesi Çalışma Ekonomisi ve Endüstri ilişkileri bölümünden mezun olmuştur. İstanbul İşletme Enstitüsü Blog'da  İnsan Kaynakları,  mülakat gibi konularda yazmaktadır.

Benzer Yazılar
Doğru ve faydalı bilgiler sağlama konusunda kararlı olan uzman ekibimizle blogumuzu her zaman yeni makaleler ve videolarla güncelliyoruz. Güvenilir tavsiyeler ve bilgilendirici içerikler arıyorsanız, blog sayfamıza mutlaka göz atın.
Birkaç madeni para tutan bir elin yakın çekimi gösterilmektedir. Parmaklar, madeni paraların güvenli bir şekilde tutulduğunu gösterecek şekilde konumlandırılmıştır. Sikkelerin hepsi farklı tipte, bazıları eski ve yıpranmış. Ön planda, tasarımının detayları açıkça görülebilen tek bir madeni para görülüyor. Arka plan odak dışıdır ve şekil ve renklerden oluşan bir desen gösterir. Genel görüntü, paranın değerini ve tasarruf etmenin önemini hatırlatıyor.
Kurum - Şirket Kültürü

Asgari Ücret Hakkında Bilinmesi Gerekenler

22 Mayıs 2019
Hesap makinesi tuş takımına basan bir parmağın yakın çekim görüntüsü. Kamera açısı hesap makinesinin üzerinde konumlandırılmıştır ve tuşlara basan parmağın net bir görüntüsünü sağlar. Hesap makinesi beyaz renktedir ve tuşların üzerinde rakamlar yazılıdır. Parmak hesap makinesinin ortasına doğru konumlandırılmıştır ve siyah bir eldiven giymektedir. Arka plan bulanıktır ve hesap makinesinin yan tarafında bir dolar banknotu ve kalem vardır. Dolar banknotu yeşil renktedir ve üzerinde rakam ve harflerden oluşan bir desen basılıdır. Kalem siyah renktedir ve şeffaf plastik bir üst kısmı vardır.
Maaş Pazarlığı

Maaş Pazarlığı İçin İpuçları

16 Mart 2018
Bir kadın, önünde bir yığın para ile masada oturuyor. Elleri banknotları ve madeni paraları dikkatle sayıyor, onları düzenlemek için zaman ayırıyor. Beyaz bir gömlek ve kot pantolon giymiş, koyu renk saçlarını yüzünden geriye doğru toplamış. Masanın üzerinde bir dizüstü bilgisayar, içinde kalemler ve kurşun kalemler bulunan siyah bir kalemlik ve karmaşık desenlere sahip ahşap bir yüzey var. Arka planda bir heykelin ve bir kupanın bulanık görüntüsü görülebiliyor. Kadın odaklanmış ve kararlı görünüyor, yüzünde kararlı bir konsantrasyon ifadesi var. Yığının içinde tam olarak ne kadar para olduğunu takip ettiğinden emin.
Zam İstemek

Yeni Yılda Zam İsteme Dilekçesi

30 Aralık 2015