AnasayfaBlogDünya Mutluluk Günü: Ne Kadar Mutluyuz?
Haber

Dünya Mutluluk Günü: Ne Kadar Mutluyuz?

20 Mart 2021
Resimde, üzerlerine gülen yüzler çizilmiş dört parmak görülüyor. Her parmağın kendine özgü bir tasarımı var; birinde iki gözlü ve geniş bir gülümsemeye sahip siyah bir gülen yüz, diğerinde iki gözlü ve geniş bir gülümsemeye sahip sarı bir gülen yüz, bir diğerinde iki gözlü ve geniş bir gülümsemeye sahip kırmızı bir gülen yüz ve sonuncusunda iki gözlü ve geniş bir gülümsemeye sahip mavi bir gülen yüz var. Gülen yüzler için kullanılan boyanın renkleri açık renkli arka planda göze çarpıyor ve görüntünün canlı ve neşeli görünmesini sağlıyor. Parmaklar hafif kavisli görünerek resme doğal ve davetkar bir his veriyor. Parmaklardaki gülen yüzlerin boyanması, görüntüye canlandırıcı ve pozitif bir hava katmanın yaratıcı ve eğlenceli bir yoludur.
BaşlıkDetaylarİlgili Bilgi
Dünya Mutluluk GünüHer yıl 20 Mart'ta kutlanır, 2012 yılında BM tarafından ilan edilmiştir.Amerika başta olmak üzere dünyanın birçok ülkesinde çeşitli etkinlikler düzenlenir.
Dünya Mutluluk Haftası18-23 Mart tarihleri arasında kutlanır, BM tarafından ilan edilmiştir.Refahın ve mutluluğun arttırılması için sürdürülebilir önerilerde bulunulması hedeflenir.
Türkiye'de Mutluluk Oranı2020 yılında %48,2 oranında olduğu belirlenmiştir.2019 yılında bu oran %52,4'tü.
Türkiye'deki En Mutlu ŞehirlerSinop, Afyonkarahisar ve Bayburt en mutlu ilk üç şehirdir.Büyükşehirler genellikle daha düşük sıralardadır.
Dünyadaki En Mutlu Ülkelerİlk sıralarda genellikle İskandinav ülkeleri bulunur.156 ülkede gerçekleştirilen bir araştırmaya dayanmaktadır.
Mutluluğun TanımıKişiye göre değişkenlik gösterir, TDK tanımı: 'Bütün özlemlere eksiksiz ve sürekli olarak ulaşılmaktan duyulan kıvanç durumu.'Dünya Mutluluk Günü ve Haftası bu kavramın önemine dikkat çeker.
Sağlık ve MutlulukTürkiye'deki popülasyonun %70,9'u mutluluk kaynağı olarak sağlığı göstermiştir.Pandemi döneminde bu oran yükselmiştir.
Türkiye'deki Mutsuzluk Oranı2020 yılında %14,5 olarak belirlenmiştir.2019 yılında bu oran %13,1'di.
Mutluluk KaynağıKişiye göre değişir, sağlık, sevgi, başarı, para ve iş sıralaması genelde sabittir.Değişken genelde kişinin sosyal ve ekonomik durumuna bağlıdır.
Yaş ve Mutluluk65 yaş ve üzeri en mutlu yaş grubudur, en düşük mutluluk oranı ise 35-44 yaş grubundadır.Yaş ilerledikçe mutluluk oranı genellikle artar.

"Mutluluk bir alegori, mutsuzluk ise hikayedir." Lev Tolstoy

20 Mart… Dünya Mutluluk Günü; Uluslararası Mutluluk Günü. Bugünün mimarı Birleşmiş Milletler (BM). 2012’den beri kutlanıyor. Dünya insanlarına mutluluğu hatırlatmak ve yapılan kutlamalarla farkındalık yaratmak amacıyla 2012 yılında ilan etti BM: 20 Mart Dünya Mutluluk Gününü. Başta Amerika olmak üzere dünyanın farklı ülkelerinde; sivil toplum örgütleri, dernekler ve kamu eliyle çeşitli etkinlikler düzenleniyor. Uluslararası Mutluluk Günü kutlanıyor.

İstenen amaca ulaşıyor mu? Farkındalık yaratıyor mu? Mutluluk bireyler için ne anlama geliyor? Sorulara net cevaplar vermek zor. Ancak yazılara konu oluyor, basında yer alıyor ve sosyal medyada konuşuluyorsa amacına ulaştığı söylenebilir. Dünya Mutluluk Günü yazısında “Ne kadar mutluyuz?” sorusuna cevap bulmaya çalışacağım. Öncesinde bir de Dünya Mutluluk Haftasına değinmek isterim. 

Dünya Mutluluk Haftası da yine Birleşmiş Milletlerin eseri. 18-23 Mart tarihleri arasında; yine farklı kıtalarda onlarca ülkede çeşitli organizasyonlarla kutlandı, kutlanıyor. Dünya Mutluluk Haftası’nın amacı; refahın ve mutluluğun arttırılması için sürdürülebilir önerilerde bulunulmasını sağlamak. Mutluluk haftası hatırlatmasından sonra gelelim yazının konusuna?

Mutluluk Nedir?

Ne kadar mutluyuz? Sorunun cevabını çeşitli istatistikler eşliğinde arayacağım. Öncesinde yine bir soruyla devam edeyim: Mutluluk Nedir? Türk Dil Kurumu’nun (TDK) sözlüğünde, “Bütün özlemlere eksiksiz ve sürekli olarak ulaşılmaktan duyulan kıvanç durumu.” ifadeleriyle tanımlanıyor mutluluk. Aslında özel ve görecelidir mutluluk. Neden mi?

İnsanların, istekleri, hedefleri ve başarı kriterleri farklıdır. Kimine göre iş hayatında başarıdır mutluluk. Kimine göre ise çok para kazanmak ve lüks içinde yaşamak. Bazısı için eşi ve çocuklarıyla sakin bir hayat sürmek mutluluğun ta kendisidir. Bir başkası için aşktır mutluluk. Özetle hayatın amacı gibi mutluluk da kişiden kişiye değişir. Yine de “en çok istenilen şeylere ulaşmak mutluluktur” denilebilir. 

Türkiye’nin Mutluluk Oranı

Türkiye’nin mutluluk oranını öğrenmek için Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) verilerinden faydalanacağım. TÜİK 2020 yılının Yaşam Memnuniyeti Araştırması'nın sonuçlarını yakın zamanda açıkladı. Sonuçlar mı? Ülkemizde mutlu olduğunu ifade edenlerin oranı düştü. Bu oran 2019 yılında %52,4’tü, 2020’de ise %48,2’ye geriledi. Doğru orantılı olarak mutsuz olduğunu söyleyenler de arttı. 2019 yılında “mutsuzum” diyenlerin oranı %13,1’di. Bu rakam 2020 yılında %14,5’e yükseldi. 

İnsanları en çok mutlu eden şey neydi? Bir başka ifadeyle Türk insanı için mutluluk ne demekti? Cevabı sizin de tahmin ettiğinizi düşünüyorum. Pandeminin de etkisiyle, mutluluk denilince akla ilk gelen sağlık oldu. Türkiye nüfusunun %70,9’u mutluluk kaynağının sağlık olduğunu söyledi. Sevgi diyenlerin oranı, %12,8; başarıdan mutlu olanlar %8,8; para tercihinde bulunanların oranı %4,6 ve son olarak işi mutlulukla eşit tutanların oranı ise %2,3. Peki, siz hangi gruptasınız?

Devam edelim istatistik bilgileriyle. Kadınlar erkeklere, evliler bekarlara göre daha mutlu. Kadınlardın mutluluk oranı %53,1, erkeklerin ise %43,2. Mutlu olduğunu dile getiren evlilerin oranı %51,7; bu oran bekarlarda ise 46,7. Yaş guruplarına bakıldığında ise en mutlu olanlar 65 yaş ve üzeri. 65 yaş ve üzeri kişilerde mutluluk %57,7. 2019’da bu rakam %58,5’ti. En düşük mutluluk oranı hangi yaş grubunda? 35-44 yaş grubunda ve mutluluk oranı %45,5. Türkiye’nin mutluluk oranlarını gördük. Sırada ne olsun dersiniz? En mutlu şehirler.

Türkiye’nin En Mutlu Şehirleri

Türkiye’nin en mutlu şehirleri için de yine TÜİK’in araştırmasından faydalanacağım. Bu bilgiler 2020 yılının içerisinde paylaşılmıştı. TÜİK verilerine göre; Sinop yüzde 77,66 ile Türkiye’nin en mutlu şehri. Sinop’u yüzde 76,43 ile Afyonkarahisar ve yüzde 75,91 ile de Bayburt takip etti. 

En mutlu şehirler listesindeki ilk 20 il şöyle:

  1. Sinop; yüzde 77,66

  2. Afyonkarahisar; yüzde 76,43

  3. Bayburt; yüzde 75,91

  4. Kırıkkale; yüzde 75,48

  5. Kütahya; yüzde 73,76

  6. Çankırı; yüzde 73,5

  7. Düzce; yüzde 72,77

  8. Uşak; yüzde 72,34

  9. Siirt; yüzde 71,65

  10. Şırnak; yüzde 71,36

  11. Balıkesir: yüzde 70,73

  12. Hakkari; yüzde 70,58

  13. Isparta; yüzde 70,35

  14. Bolu; yüzde 70,15

  15. Sakarya; yüzde 69,64

  16. Kahramanmaraş; yüzde 68,19

  17. Aksaray; yüzde 67,84

  18. Kırşehir; yüzde 67,2

  19. Amasya; yüzde 66,02

  20. Erzurum; yüzde 65,68

İlk 20 şehirde dikkatimi çeken büyükşehirlerin azlığı. Listeye 11’inci sıradan giren Balıkesir en mutlu büyükşehir oldu. İstanbul, Ankara ve İzmir listede kaçıncıydı? İstanbul yüzde 52,24 ile 50’inci sıradaydı. İzmir 51’inci sırada; Ankara ise 64’üncü sırada yer aldı.

En Mutlu Ülkeler

Dünya Mutluluk Günü’nde en mutlu ülkelere de muhakkak değinilmeliydi. Dünyanın en mutlu ülkeleri 156 ülkeyi kapsayan bir araştırma sonucu belirlendi. 2020 Yılı Dünya Mutluluk Raporu başlığıyla yayınlandı. En mutlu ülkeleri tahmin ettiğinizi düşünüyorum. Listenin ilk sıralarında İskandinav ülkeleri ağırlıklı. İlk sırasında Finlandiya var. Finlandiya’yı Danimarka takip etti. İsviçre üçüncü sırada.

Listenin ilk 10 sırasında yer alan diğer ülkeler ise sırasıyla şöyle: İzlanda, Norveç, Hollanda, İsveç, Yeni Zelanda, Avusturya ve Lüksemburg. Ülkemiz bu listede kaçıncı sırada yer aldı? 156 ülke arasındaki sıralaması ne oldu? Cevap: 93. Hem ülkemizdeki hem de dünyadaki mutluluk verileri ışığında “Ne kadar mutluyuz?” sorusunun cevabını tabi ki iç muhasebemize bırakıyorum.

Dünya Mutluluk Gününde Ne Yapılabilir?

Dünya Mutluluk Günü ve mutluluk verilerimizin anlatıldığı bir yazıda, Nazım Hikmet ve Abidin Dino’yu anmadan geçemeyeceğim. Nazım Hikmet “Saman Sarısı” şiirinde “Sen mutluluğun resmini yapabilir misin Abidin?” diyor. Eserleriyle sanat tarihine iz bırakan Ressam Abidin Dino, mutluluğun resmini tuvale dökmüyor ve “Mutluluğun Resmi” şiirini yazıyor. Şiiri de;

“…
İşte o zaman Nazım,
Yapardım mutluluğun resmini
Buna da ne tual yeterdi;
ne boya...” mısralarıyla tamamlıyor. 

“Mutluluğun resmi çizmek mümkün olur mu?” bilinmez ama her birey kendi mutluluğunun şiirini yazabilir, şiir yazamıyorsa hikayesini kaleme alır, hikaye yazma yeteneği de yoksa bir şekilde kelimelere döker diye düşünüyorum. Bunun için de cevaplanması gereken sorular var: Gerçek anlamda mutluluk ne demek? Mutlu olmak için ne yapmak gerekiyor? Dünya Mutluluk Günü bu cevapları bulmak ve mutluluk konusunda adım atmak için iyi bir başlangıç olabilir. 

Dünya Mutluluk Günü mutluluğu fark ettiğimiz bir gün olsun…

Dünya Mutluluk Günü, Her yıl 20 Mart'ta kutlanır, 2012 yılında BM tarafından ilan edilmiştir, Amerika başta olmak üzere dünyanın birçok ülkesinde çeşitli etkinlikler düzenlenir, Dünya Mutluluk Haftası, 18-23 Mart tarihleri arasında kutlanır, BM tarafından ilan edilmiştir, Refahın ve mutluluğun arttırılması için sürdürülebilir önerilerde bulunulması hedeflenir, Türkiye'de Mutluluk Oranı, 2020 yılında %48,2 oranında olduğu belirlenmiştir, 2019 yılında bu oran %52,4'tü, Türkiye'deki En Mutlu Şehirler, Sinop, Afyonkarahisar ve Bayburt en mutlu ilk üç şehirdir, Büyükşehirler genellikle daha düşük sıralardadır, Dünyadaki En Mutlu Ülkeler, İlk sıralarda genellikle İskandinav ülkeleri bulunur, 156 ülkede gerçekleştirilen bir araştırmaya dayanmaktadır, Mutluluğun Tanımı, Kişiye göre değişkenlik gösterir, TDK tanımı: 'Bütün özlemlere eksiksiz ve sürekli olarak ulaşılmaktan duyulan kıvanç durumu', Dünya Mutluluk Günü ve Haftası bu kavramın önemine dikkat çeker, Sağlık ve Mutluluk, Türkiye'deki popülasyonun %70,9'u mutluluk kaynağı olarak sağlığı göstermiştir, Pandemi döneminde bu oran yükselmiştir, Türkiye'deki Mutsuzluk Oranı, 2020 yılında %14,5 olarak belirlenmiştir, 2019 yılında bu oran %13,1'di, Mutluluk Kaynağı, Kişiye göre değişir, sağlık, sevgi, başarı, para ve iş sıralaması genelde sabittir, Değişken genelde kişinin sosyal ve ekonomik durumuna bağlıdır, Yaş ve Mutluluk, 65 yaş ve üzeri en mutlu yaş grubudur, en düşük mutluluk oranı ise 35-44 yaş grubundadır, Yaş ilerledikçe mutluluk oranı genellikle artar
dünya mutluluk günü dünya mutluluk günü nedir mutluluk nedir Türkiye'nin mutluluk oranı en mutlu şehirler en mutlu ülkeler
Boynuna parlak kırmızı bir başörtüsü bağlamış bir kadın kameraya bakıyor. Koyu renk gözleri uzun siyah kirpikleriyle çerçevelenmiş ve yüzünde ciddi bir ifade var. Hafif bir kumaştan yapılmış olan eşarp omuzlarından ve göğsünden aşağıya yumuşak bir şekilde düşüyor. Saçları yüzünden geriye doğru toplanmış ve kollarını önünde kavuşturmuş bir şekilde duruyor. Kendinden emin ve kararlı görünüyor, karşısına ne çıkarsa çıksın üstesinden gelmeye hazır.
Neşe Polat
Blog Yazarı

Bayburt'ta doğdu. Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesi Radyo-Televizyon ve Sinema bölümünden mezun oldu. Medya sektöründe çalıştı. Yayınevlerinde editörlük yaptı.

Benzer Yazılar
Doğru ve faydalı bilgiler sağlama konusunda kararlı olan uzman ekibimizle blogumuzu her zaman yeni makaleler ve videolarla güncelliyoruz. Güvenilir tavsiyeler ve bilgilendirici içerikler arıyorsanız, blog sayfamıza mutlaka göz atın.