AnasayfaBlogMutluluk Nedir? İnsan Ne Zaman Mutlu Olur?
Nedir?

Mutluluk Nedir? İnsan Ne Zaman Mutlu Olur?

22 Mayıs 2020
Bir grup insan havada zıplıyor ve ortadaki bir kişi kollarını kaldırıyor. Ortadaki kişi kırmızı bir ceket giyiyor ve yüzünde parlak bir gülümseme var. Onların sağında, havada bir uçurtma tutan bir kadın var, renkleri güneş ışığında canlı. Sağ alt köşede uçurtmanın yakın çekimi var, karmaşık tasarımı mavi gökyüzünde göze çarpıyor. Görüntüdeki herkes açık havada eğlenmenin tadını çıkarıyor.
KonuTanımıDetaylar
Mutlulukİnsanın bütün istek ve özlemlerine eksiksiz ulaşması ya da ulaşmak istenen olguya erişince duyumsanan sevinçHerkesin mutluluk anlayışı farklıdır. Serotonin hormonu mutlulukla ilişkilendirilir.
Mutluluk türleriKısa vadeli ve uzun vadeli mutlulukKısa vadeli mutluluk hızlı ve anlık, uzun vadeli mutluluk ise uzun süreli ve derin duygu durumudur.
HYGGEMutluluk felsefesi, 'Samimi ortamlar yaratma sanatı', 'Ruhun sıcacık hissetmesi'Dünyanın en mutlu ülkesi olan Danimarka’nın mutluluk anlayışı. Küçük şeylerden mutlu olma, yetinme, sevdiklere zaman ayırma vb. kıstaslara dayanır.
Kişisel gelişimİnsanın kendini tanıma ve geliştirme süreciKendini tanıma ve kendini gerçekleştirme mutlulukla ilişkilidir. Bireysel gelişim, mutluluk yolunda önemli bir adımdır.
Gelecek ve GeçmişGeçmişin üzerine çok da düşünmemek, gelecekteki hayallerin peşinden koşmakGeçmişteki hatalarınızdan ders almak ama onlarla yaşamamak, geleceği çok fazla önemsememeli, asıl önemli olan 'şimdi' ve 'şu an' kavramlarıdır.
Kişisel bakımKişinin kendine verdiği değer ve kendisine bakmasıDış görünüşüne önem vermek, kendini rahat ve güvende hissetmeyi sağlar ki bu da mutluluğu artırır.
Mutluluk seçimiBilimsel araştırmalara göre, mutluluk bir seçimdirBilim, insanların mutluluğu seçebileceğini söylüyor. Olumsuz düşüncelere odaklanmak yerine olumlu düşüncelere odaklanmak mutluluğu artırabilir.
Para ve başarıBaşarılı olmak ve para kazanmak kısa süreli mutluluk sağlarYüksek miktarda para ve başarı insanları mutlu edebilir ancak bu genellikle kısa süreli bir mutluluktur.
Hayata iyi yönden bakışHer şeye olumsuz yanından bakmak yerine, olumlu yanlarını görmek Her durumun olumlu ve olumsuz yanları vardır. Ancak olumluya odaklanmayı seçmek, bizi daha mutlu eder.
Profesyonel yardımGeçmişle ilgili sorunları aşmak veya depresyondan çıkmak için alınan profesyonel yardımBazen geçmişle barışmak veya depresyondan çıkmak için profesyonel yardım almak gerekir. Bu sürecin sonunda daha mutlu bir insan olabiliriz.

Kimilerinin ömrü boyunca aradığı ve kimilerinin hayat telaşından aramaya bile fırsat bulamadığı mutluluk. Peki, nedir bu mutluluk? Mutluluk için; insanın bütün istek ve özlemlerine eksiksiz ulaşması ya da ulaşmak istenen olguya erişince duyumsanan sevinç, şeklinde tanımlamalar mevcut. Aslında mutluluğun birçok tanımını yapılabilir. Çünkü herkesin mutluluğu daha doğrusu mutluluk duyduğu kavramlar bambaşka. Bu nedenle mutluluk nedir, sorusuna birbirinden farklı cevaplar çıkması çok normal. Mesela bilim; mutluluğu, serotonin adındaki hormon ile özetleyebiliyor. Yani size iyi gelen bir eylem, serotonin salgılanmasını tetikliyor ve mutlu oluyorsunuz.

Bazı kaynaklar ise mutluluğu ikiye ayırıyor; kısa vadeli ve uzun vadeli olarak. Bence yerinde bir saptama. Kendi kendine gelişen ve bizi bir anda gülümseten hani sosyal medyada dünyayı bir saniyeliğine güzelleştiren olaylar şeklinde lanse edilen durumlardan bahsediyorum. İşte onlar kısa vadeli olan mutluluklar. Bir de uzun vadeli olanı var bunun. Buna erişen insan sayısının dünya üzerinde çok az olduğu düşünülüyor. Çünkü kendini gerçekleştirme ile doğru orantılı bir durum bu. Ne yazık ki yapılan araştırmalar kendini gerçekleştiren birey sayısının da az olduğunu gösteriyor. Fakat bu sonuçlar bizi mutsuzluğa götürmemeli. Herkesin hayatı dolayısıyla mutluluğa çıkan basamakları çok farklı olabiliyor. Hadi o zaman kendi mutluluğumuza erişmek adına yapabileceğimiz ortak eylemlere bir bakalım.

Mutluluk Nedir? Mutluluğa Ulaşmak için Neler Yapılabilir?

Mutluluk nedir? Diyelim ki açılmayı bekleyen bir kapı. Aslında o kapıyı açan bir anahtar yok. O zaman, “Neden bir şeyler yapmak için uğraşıyoruz ki?”diyebilirsiniz. Bunu bir tohumun filizlenip büyümesi durumuna benzetebiliriz. Gerekli şartları sağlamazsanız tohumunuz büyümez. Siz de mutluluğun ortaya çıkması için gereken şartları sağlamak zorundasınız. Mutluluk uzmanı ya da kendini gerçekleştiren bir birey değilim ama öğrendiğim ve yaşadıklarımdan yola çıkarak benim mutluluk serüvenimde işe yarayan noktaları sizinle paylaşmak isterim. Dilerseniz sizde mutlu olmak üzerine önerilerinizi yorum kısmından bizimle paylaşabilirsiniz.

  • Hemen hemen her yıl dünyanın en mutlu seçilen ülkesi olan Danimarka’da Mutluluk Araştırma Enstitüsü bulunuyor. Danimarkalılar mutluluğun felsefesi dedikleri bir felsefeye sahipler. Felsefenin adı:” HYGGE”. Yani;mutluluk nedir, sorusunun cevabı Danimarka’da  HYGGE. “Samimi ortamlar yaratma sanatı.”, “Ruhun sıcacık hissetmesi.”, “Tüm dert, sıkıntı ve sinir bozucu şeylerden uzak olma durumu.”, “Rahatlatıcı ve mutluluk veren şeylerden keyif alma.” gibi anlamlara geldiği söylenmektedir. Aslında sizin de bildiğiniz şeyler bunlar. Küçük şeylerden mutlu olma, yetinmeyi bilme, sevdiklerine zaman ayırma gibi… Danimarkalılardan tek farkımız. Bu bildiklerimizi alışkanlık haline getiremiyor olmamız. O zaman aslında bildiğimiz bu basit kuralları önemsemekle işe başlayabiliriz.

  • Mutlu olmak için önce mutluluğun önündeki engelleri kaldırmak için kendinizi olduğunuz gibi kabul etmeniz lazım. Buna hayatınız da dahil. Kimileri için geçmişiyle barışmak epey zor olabilir. Gerekirse profesyonel yardım almalı ve mutluluğu sizden iyice uzaklaştıran depresif duygu durumundan çıkmayı başarmalısınız. Nereden geldiğiniz değil kim olmayı seçtiğiniz önemli. Geçmişi çok ciddiye almamalı geleceğe ise aldanmamalısınız. Aslında elinizde var olan en gerçek an; şimdi.

  • Kişisel gelişim üzerine yoğunlaşmalı ve öncelikle kendini tanıma basamağını dürüst şekilde kendinizle yüzleşerek yapmalısınız. Aslında kimsiniz ve nasıl birisiniz. Dışarıdan sizi nasıl görüyorlar gibi soruları kendinize cesurca yöneltmelisiniz. Bu konuda kişisel gelişim kitapları ve kişisel gelişim filmleri size yardıcı olabilir.

  • Hayata iyi yönden bakmalısınız. Bu elbette pek tanıdık ve klişe olarak akıllarda yer etmiş bir öneri belki. Ama bence en önemli noktalardan biri. Burada amaç resmin bütününü görmek aynı zamanda kötü durumun da farkına varmak ama iyi olana odaklanmayı seçmek. Her olay için bunu yapamasak bile çoğu duruma uyarlamak bile sizi ıvır zıvır şeylere üzülmekten alı koyacaktır.

  • Kişisel bakımınıza öne vermelisiniz. Mutlu olmak için dünyanın en güzeli ya da yakışıklısı olmanız şartmış gibi sizi boğan sosyal medya trendlerinden uzak durun. Başkaları için değil de önce kendiniz için dış görünümüze önem verin. Doğallığı elden kaçırmadan ve düzenli olarak yapın bunu. Günler sonra kendinizi daha mutlu hissettiğinizi fark edeceksiniz.

  • Bilimsel araştırmalar mutluluğun seçim olduğunu söylüyor. İnsan muhtemelen kendini koruma içgüdüsü nedeniyle olumsuz şeyleri düşünmeyi tercih ediyor. Bu sayede tehlikelere karşı önlem almaya çalışıyor. Bu da mutsuzluk getiriyor. Olumlu düşüncelere odaklanın, mutlu olmayı seçin. Olumlu düşünceye odaklanmak mutlu olmayı bir alışkanlığa dönüştürmenize yardımcı olabilir.

Mutluluğun Sırrı; Başarı ve Para mı?

Başarılı olunca mutlu mu oluyoruz? Evet. Peki, para kazanınca? Evet. O zaman başarılı ve zengin insanlar dünyanın en mutluları mı? Hayır. O zaman çok çalışıp başarmak, para kazanmak insanı daimi mutluluğa götürmüyor diyebiliriz. Yani anlayacağınız; çok çalış, başarılı ol, para kazan ve mutlu ol felsefesi doğru değil. Doğru sıralama; mutlu ol ki daha verimli çalış, başarılı ol ve para kazan. Yapılan araştırmalar olumlu düşüncenin zihnin enerji ve dayanıklılığını yükselttiğini, bununda çalışma verimini arttırdığını kanıtladı.

Birçok kurum ve okulun “başarılı olursam, mutlu olurum” formülünü benimsediğinden toplum olarak da bunu benimsedik. Ulaştığımız her başarıda, bir sonraki başarıya ulaşmanın mutluluk için gerekli olduğunu karar veren zihinlerimize el birliği ile mutsuz olmayı öğrettik. Mutluluğu erteledik ve birçok işin sonucuna bağladık. Sonrada mutsuzluktan yakınır olduk. Mutluluk ve mutsuzluk öğrenilebilir kavramlar. Ve düşüncenin olumlu ya da olumsuz oluşuyla yakından ilgililer. Bu nedenle toplumun ve hayat şartlarının bize öğrettiği mutluluk zincirini kırmalıyız. Ve mutlu olmak için bir şeylerin gerçekleşmesini beklememeliyiz.

İş Hayatında Mutluluk Nedir?

İş hayatında mutluluk nedir sizce? Yani mutluluk ev hayatı, iş hayatı, eğitim hayatı gibi parçalara ayrılır diyebilir miyiz? Bence evet. Çünkü ev hayatında mutlu olan bir birey okul hayatında ya da iş hayatında mutsuz olabiliyor. Çünkü biz mutluluğu; bize verilen sorumlulukların sonuçlarına bağlıyoruz.  Bu konuda yıllarca Harvard’da mutluluk üzerine ders vermiş pozitif psikoloji uzmanı Shawn Achor’ın mutluluk avantajı ile ilgili sözlerine kulak vermeliyiz. Achor’un yaptığı araştırmalara göre mutlu olmak ve mutluluk seviyesini arttırmak insanın kendi elinde. “Nerede olursak olalım, kafa yapımızı değiştirmek için çalışırsak olumluluğumuzu ve dolayısıyla mutluluk seviyemizi artırabiliriz.

Bilimsel verilere göre, mutluluk seviyesi arttıkça aynı zamanda başarı oranları da yükseliyor.” diyen Achor’un şöyle bir saptaması da var. Beynimizin olumluyken; olumsuz, stresli ya da nötr hallerine göre çok daha iyi performans göstermesini söyleyerek buna da mutluluk avantajı ismini veriyor.

Mutluluğu Engelleyen Nedir?

Mutluluğu engelleyebilecek birçok şey var. En yaygın olanlardan biri strestir. Stres işten, ilişkilerden, aileden ve yaşamın diğer alanlarından gelebilir. Stresle başa çıkma yollarını bulmak zor olabilir, ancak denemek gerekir. Stresin sizi ele geçirmesine izin verirseniz, endişe ve depresyon gibi sorunlara yol açabilir.

Mutluluğu engelleyebilecek başka bir şey de olumsuz düşünmektir. Sürekli olumsuza odaklanırsanız, mutlu olmak zordur. Bunun yerine, hayatınızdaki olumlu şeylere odaklanmaya çalışın. Bu, kötü şeyleri görmezden gelmeniz gerektiği anlamına gelmez, ancak üzerinde durmayın.

Son olarak, başka bir yaygın mutluluk engelleyici karşılaştırmadır. Kendinizi başkalarıyla karşılaştırmak, yeterince iyi olmadığınızı hissetmenize neden olabilir. Herkesin hayatta kendine özgü bir yolculuğu vardır, bu yüzden kendinizi başkalarıyla karşılaştırmayın. Kendi yolculuğunuza odaklanın ve başarılarınızla gurur duyun.

Mutlulukla mücadele ediyorsanız, yardım istemenin sorun olmadığını unutmayın. Stres ve olumsuzluklarla başa çıkmanın yollarını bulmanıza yardımcı olacak birçok kaynak var. İhtiyacın olursa yardıma ulaşmaktan korkma.

Mutluluk Seviyenizi Nasıl Artırırsınız?

Mutluluk seviyenizi artırmak için yapabileceğiniz birçok şey var. Bunlardan bazıları şunlardır:

Olumluya odaklanmak - Olumsuz üzerinde durmak yerine, hayatınızın olumlu yönlerine odaklanın. Bu, geleceğiniz hakkında daha iyimser ve umutlu hissetmenize yardımcı olacaktır.

Başkalarıyla bağlantı kurun - Sevdiklerinizle zaman geçirmek veya diğer insanlarla olumlu bir şekilde etkileşim kurmak, ruh halinizi yükseltmeye ve daha mutlu hissetmenize yardımcı olabilir.

Aktif olun ve hareket edin – Egzersiz, ruh halinizi yükselten etkileri olan endorfinleri serbest bırakır. Bu yüzden kalkın ve hareket edin ve muhtemelen hem fiziksel hem de duygusal olarak daha iyi hissetmeye başlayacaksınız.

Hoşunuza giden bir şey yapın - Sizi mutlu eden aktiviteler için belirli bir zaman ayırın. Kitap okumak, müzik dinlemek veya açık havada doğada vakit geçirme gibi herhangi bir şey olabilir.

Bunun gibi bazı basit adımlar atarak genel mutluluk seviyenizi artırabilirsiniz. Bir deneyin ve nasıl hissettiğinizi görün!

Mutluluk İçin Basit Ama Etkili Öneriler

  • Özünde neredeyse tüm insanların hayat amacı; huzurlu, sağlıklı ve mutlu bir yaşamdır. Bu nedenle her zaman mutluluğa öncelik vermeyi, huzurunuzu bozan her şeyden uzak durmayı ve sağlığınızı riske atmadan yaşamayı alışkanlık haline getirmeyi denemelisiniz. 

  • Zamanınızı iyi değerlendirin, zaman yönetimi konusunda kendinizi geliştirin. Çünkü hayatta bir şeylere yetişemiyormuş ya da geç kalıyormuş hissi insanı yıpratır. Mutsuzluk için ortam yaratır.

  • Sürekli yeni bilgiler edinmeye çalışın. Kültür seviyenizi arttırmak kişisel gelişim içinde özgüven artışı sağlarken kendinizi daha değerli hissedersiniz. Bu size mutluluk için avantaj sağlar.

  • Sosyal medyaya kendinizi fazla kaptırmamalısınız. Sadece resim çekinip paylaşmak adına gezmeyi, yemek yemeyi vs. bırakmalısınız. Mutluluk basit şeylerde gizli olsa da sosyal medya çılgınlıkları gerçek mutluluğun çöldeki serabından başka bir şey değil. Gerçek mutluluk için çabalamalısınız.

  • Mutluluğun iç huzurla ilgili olduğunu unutmamalısınız. Bu nedenle iç huzurunuzu bozan şeylerle savaşmalısınız. Stres yönetimi için eğitimlere katılabilir gerekiyorsa profesyonel destek alabilirsiniz.

İlgili eğitim: Stres Yönetimi

İlgili eğitim: Zaman Yönetimi Eğitimi Ücretsiz

Mutluluk, İnsanın bütün istek ve özlemlerine eksiksiz ulaşması ya da ulaşmak istenen olguya erişince duyumsanan sevinç, Herkesin mutluluk anlayışı farklıdır Serotonin hormonu mutlulukla ilişkilendirilir, Mutluluk türleri, Kısa vadeli ve uzun vadeli mutluluk, Kısa vadeli mutluluk hızlı ve anlık, uzun vadeli mutluluk ise uzun süreli ve derin duygu durumudur, HYGGE, Mutluluk felsefesi, 'Samimi ortamlar yaratma sanatı', 'Ruhun sıcacık hissetmesi', Dünyanın en mutlu ülkesi olan Danimarka’nın mutluluk anlayışı Küçük şeylerden mutlu olma, yetinme, sevdiklere zaman ayırma vb kıstaslara dayanır, Kişisel gelişim, İnsanın kendini tanıma ve geliştirme süreci, Kendini tanıma ve kendini gerçekleştirme mutlulukla ilişkilidir Bireysel gelişim, mutluluk yolunda önemli bir adımdır, Gelecek ve Geçmiş, Geçmişin üzerine çok da düşünmemek, gelecekteki hayallerin peşinden koşmak, Geçmişteki hatalarınızdan ders almak ama onlarla yaşamamak, geleceği çok fazla önemsememeli, asıl önemli olan 'şimdi' ve 'şu an' kavramlarıdır, Kişisel bakım, Kişinin kendine verdiği değer ve kendisine bakması, Dış görünüşüne önem vermek, kendini rahat ve güvende hissetmeyi sağlar ki bu da mutluluğu artırır, Mutluluk seçimi, Bilimsel araştırmalara göre, mutluluk bir seçimdir, Bilim, insanların mutluluğu seçebileceğini söylüyor Olumsuz düşüncelere odaklanmak yerine olumlu düşüncelere odaklanmak mutluluğu artırabilir, Para ve başarı, Başarılı olmak ve para kazanmak kısa süreli mutluluk sağlar, Yüksek miktarda para ve başarı insanları mutlu edebilir ancak bu genellikle kısa süreli bir mutluluktur, Hayata iyi yönden bakış, Her şeye olumsuz yanından bakmak yerine, olumlu yanlarını görmek , Her durumun olumlu ve olumsuz yanları vardır Ancak olumluya odaklanmayı seçmek, bizi daha mutlu eder, Profesyonel yardım, Geçmişle ilgili sorunları aşmak veya depresyondan çıkmak için alınan profesyonel yardım, Bazen geçmişle barışmak veya depresyondan çıkmak için profesyonel yardım almak gerekir Bu sürecin sonunda daha mutlu bir insan olabiliriz
mutluluk nedir mutluluk mutlu olmak mutlu mutluluk avantajı
Sağ elini başının üzerine koymuş mutlu bir kadın. Yüzünde parlak, içten bir gülümseme var ve gözleri kapalı, bu da rahatlamış olduğunu gösteriyor. Açık kahverengi saçları alnından geriye doğru taranmış ve beyaz bir bluz giymiş. Başı hafifçe sola eğik ve duruşu kendinden emin. Anın tadını çıkarıyor gibi görünüyor, yüzünden neşe yayılıyor. İfadesi memnuniyet ve mutluluktan ibaret.
Tuba Uyar
Blog Yazarı

1989 Aralık doğumdur. İskenderun/ Hataylıdır. Konya Necmettin Erbakan üniversitesi Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Eğitimi Öğretmenliği (BÖTE) bölümünden mezun olmuştur. 2019 yılında Anadolu Üniversitesi Türk Dili ve Edebiyatı bölümüne başlamıştır, halen devam etmektedir. Yüz yüze İş güvenliği, online olarak içerik editörlüğü eğitimleri almıştır. Dijital İllüstratör çizimleri yapmakta ve yazar olarak çalışmaktadır.

Benzer Yazılar
Doğru ve faydalı bilgiler sağlama konusunda kararlı olan uzman ekibimizle blogumuzu her zaman yeni makaleler ve videolarla güncelliyoruz. Güvenilir tavsiyeler ve bilgilendirici içerikler arıyorsanız, blog sayfamıza mutlaka göz atın.