AnasayfaBlogBir Toplum Bilimi: Sosyoloji
Meslekler

Bir Toplum Bilimi: Sosyoloji

05 Nisan 2018
Bu görüntüde, birbiri üzerine yığılmış kitapların tüm çerçeveyi doldurduğu bir bina görülüyor. Arka planda, üzerine kitaplar yığılmış bir kapının yakın çekimi görülüyor. Ayrıca, çerçevenin köşesinde metal bir kutu ve yanındaki duvarda kırmızı bir işaret görülüyor. Yerde kahverengi nesnelerden oluşan bir kutu görülüyor ve köşede bir kütük yığını yer alıyor. Bir rafta, bir kitap yığını görülüyor ve arkasında beyaz benekli yeşil bir duvar yer alıyor. Son olarak, arka planda duvarda bir güneş resmi görülmektedir.
KonularAçıklamalarÖrnekler
Sosyoloji NedirToplum bilimi olarak da bilinen sosyoloji, farklı kültürleri ve topluma dair her şeyi inceleyen bir bilim dalıdır.Kültürler arası ilişkiler, kentleşme, aile yapısı
Sosyoloji Bölümünde Verilen DerslerToplumsal cinsiyet, kentleşme, küreselleşme, sosyal ve kültürel antropoloji, kültür sosyolojisi gibi dersler verilir.Çağdaş Türk Toplumunda Değişim
Sosyolojinin Yardım Aldığı BilimlerSosyoloji, çeşitli sosyal bilim dallarından yardım alır.Antropoloji, Psikoloji, Felsefe, Tarih
Sosyoloji Bölümüne Tercih SebepleriFarkındalık kazanma, insanlarla iç içe olma ve araştırmayı sevme gibi nedenlerle sosyoloji tercih edilebilir.Üretkenlik ve geliştirme yeteneği
Sosyolojinin FaydalarıHayatta değişiklikleri görmeye fırsat tanır, problem çözme yeteneği geliştirir.Toplumla ilgili sorunların çözümü
Sosyolojinin Uygulama AlanlarıSosyoloji, toplumsal olayları ve durumları inceler ve analiz eder.Kitle İletişim Araştırmaları, Eğitim Alanında Çalışmalar
Sosyolojinin Hedeflediği SonuçlarToplumsal olayları anlama, açıklama ve yorumlama hedeflenir.Toplumsal sorunların çözümü
Sosyoloji Alanında ÇalışanlarSosyologlar, toplumsal olayları inceler ve topluma dair tezler üretirler.Akademisyenler, araştırmacılar, danışmanlar
Sosyoloji Eğitim SüresiSosyoloji eğitimi genellikle 4 yıllık lisans programıdır.Üniversitelerdeki sosyoloji bölümleri
Sosyolojinin Topluma KatkılarıSosyoloji, toplum yaşamını düzenlemeye, sorunları çözmeye ve toplumsal politikalar oluşturmaya yardımcı olur.Sosyal politika oluşturma, toplumsal düzeni sağlama

Sosyoloji sadece akademik anlamda uğraştığımız bir bilim değildir. Bunun yanında günlük hayatımızda gözlemler yapmamıza yarayan ve insanlar arasındaki sorunları kitlesel olarak inceleyerek bize yol gösteren bir bilimdir. 

Sosyoloji Nedir?

Toplum bilimi olarak da bilinen sosyoloji farklı kültürleri, kültürler arası ilişkileri ve topluma dair her şeyi inceleyen bir bilim dalı. Sosyoloji toplumda insanların kurdukları ilişkileri bu ilişkilerin nasıl ortaya çıktığını ve değiştiğini inceleyen bir sosyal bilimdir. Üniversitelerdeki sosyoloji bölümleri ise daha teorik çalışmakla beraber değişik alanlarda araştırmalar yürütmektedirler. Bazı örnek konular; kent, din, aile, eğitim...vb. 

Sosyoloji bölümünde hangi dersler var?

Sosyoloji bölümünde toplumsal cinsiyet, kentleşme, küreselleşme, sosyal ve kültürel antropoloji, kültür sosyolojisi ve çağdaş Türk toplumunda değişim dersleri verilir. Bunun yanında sosyoloji pek çok farklı bilimden de yardım almaktadır. Bunlara da örnek verecek olursak eğer; antropoloji, psikoloji, felsefe, tarih ve daha birçok sosyal bilimden.

Tercih Sosyoloji

Sosyoloji okumak benim için hayatımda değişiklikleri görmeye fırsat tanıyan bir kapı oldu. Herkesin dediği o farkındalık kazanma algısını bu bölümde bulabildiğime inanıyorum. Sosyolojiyi tercih etmemin nedeni bu kadar teorik görüşlü değildi aslında. Üniversite sınavlarına hazırlanırken herkes gibi bende pek çok bölüm araştırdım ve inceledim. 

Fakat her zaman insanlarla iç içe olmayı ve araştırmayı, geliştirmeyi, incelemeyi ve üretkenliği seven bir yapım olduğuna inandığım için sosyoloji bölümünün hayatıma uyum sağlayabileceğini düşündüm. Nitekim öyle de oldu. 
Bu bölüm ile kendinizi mesleki açıdan geliştirmenin yanı sıra kişisel gelişiminize de bolca katkıda bulunabilirsiniz. Sosyoloji ile her zaman yeni şeyler öğrenebilirsiniz. Derslerde öğrendiğiniz şeyleri kolayca pratiğe dökebilirsiniz. 

Sosyoloji Bölümünü Diğer Bölümlerden Ayıran Şey Nedir?

Aslında bu sorunun pek çok cevabı bulunuyor. Sosyoloji okurken belki çok fazla ödevimiz oluyor. Bazen uzun araştırmalar içinde sıkılıyoruz. Fakat her araştırma bizim düşüncemizi şekillendirmemizi sağlıyor. Hatta sosyoloji kendimizi ve çevremizi dahi çözümlememizi kolaylaştırıyor. Ödevlere değinmişken şunu da demeliyim; verilen ödevler sıkıcı, kopyala-yapıştır ödevler değildir çoğu zaman.

Sizden antropoloji dersi sahaya inerek pek çok gözlem ve analiz yapmanız istenir. Veriler toplamanız, anket yapmanız, verileri ayrıştırarak analiz yapmanız istenmektedir. Sonunda ise çoğu zaman ödevler bir sunum ile taçlandırılır. Dersler daha çok tartışma biçiminde geçiyor.

Sosyolojinin konusu toplum olunca tabi konuşulacak konuda bitmiyor. En zor kısım olan sınavlardaysa genelde sizden yorum yapmanız beklenir. Derste anlatılanlar ve kitabi bilgilerinizin yanında, kendi düşüncelerinizi de bunlar ile harmanlayarak sunmanız istenir. 



Okul Bitince 

Üniversiteden mezun olan herkes gibi benim de pek çok korkularım bulunuyor. Günümüzde işsizliğin git gide artıyor olması bunu en çok etkileyen faktör. Üstelik sosyolog kadroları da oldukça az sayıda. Akademide kalmak bizler için bir tercih olabilir belki ama ne zaman ve nerede kadro açılacak sorunu yer bitirir bizi bazen. 

Fakat gerçekten bu kadar karamsar olmak gerekir mi? Tabi ki de hayır. Günümüzde sosyolojiye verilen değer git gide artıyor. Sosyolog olarak çalışabileceğimiz devlet ve akademik kurumların yanında pek çok özel sektör bulunmaktadır. Özel sektörlerin genelde işe almak için istediği şartlar ise insan ilişkileri iyi olan, heyecanını koruyan, araştırmayı ve geliştirmeyi seven bireyler. 

Sosyoloji Mezunu İçin İş Alanları Nedir?

sosyoloji mezunları toplumla ve insanla ilgili her alanda çalışabilir. sivil toplum kuruluşlarında, şirketlerde insan kaynakları departmanlarında, belediyelerde sosyolog olarak ve akademisyen olarak uzmanlaşabilir. Sosyolog olarak çalışmak isterseniz pek çok kurum size kapılarını aralayacaktır. Bu kurumların kapsamı çok geniştir. STK'lar sosyologlara en çok ihtiyaç duyan kurumlardan bazılarıdır.

Bu kurumlarda ayrıca stajda yapabilirsiniz. Okul bitmeden önce ya da bittikten sonra alacağınız pek çok sertifika ile yan dallara yönelebilirsiniz. Böylece iş bulma fırsatınız daha da artacaktır. Sertifika ve online eğitimler ile yapabileceğiniz meslekler. Aile danışmanlığı, felsefe öğretmenliği, gazetecilik, halkla ilişkiler. 

Yazan: Tuğba Avcıoğlu

Sosyoloji Nedir, Toplum bilimi olarak da bilinen sosyoloji, farklı kültürleri ve topluma dair her şeyi inceleyen bir bilim dalıdır, Kültürler arası ilişkiler, kentleşme, aile yapısı, Sosyoloji Bölümünde Verilen Dersler, Toplumsal cinsiyet, kentleşme, küreselleşme, sosyal ve kültürel antropoloji, kültür sosyolojisi gibi dersler verilir, Çağdaş Türk Toplumunda Değişim, Sosyolojinin Yardım Aldığı Bilimler, Sosyoloji, çeşitli sosyal bilim dallarından yardım alır, Antropoloji, Psikoloji, Felsefe, Tarih, Sosyoloji Bölümüne Tercih Sebepleri, Farkındalık kazanma, insanlarla iç içe olma ve araştırmayı sevme gibi nedenlerle sosyoloji tercih edilebilir, Üretkenlik ve geliştirme yeteneği, Sosyolojinin Faydaları, Hayatta değişiklikleri görmeye fırsat tanır, problem çözme yeteneği geliştirir, Toplumla ilgili sorunların çözümü, Sosyolojinin Uygulama Alanları, Sosyoloji, toplumsal olayları ve durumları inceler ve analiz eder, Kitle İletişim Araştırmaları, Eğitim Alanında Çalışmalar, Sosyolojinin Hedeflediği Sonuçlar, Toplumsal olayları anlama, açıklama ve yorumlama hedeflenir, Toplumsal sorunların çözümü, Sosyoloji Alanında Çalışanlar, Sosyologlar, toplumsal olayları inceler ve topluma dair tezler üretirler, Akademisyenler, araştırmacılar, danışmanlar, Sosyoloji Eğitim Süresi, Sosyoloji eğitimi genellikle 4 yıllık lisans programıdır, Üniversitelerdeki sosyoloji bölümleri, Sosyolojinin Topluma Katkıları, Sosyoloji, toplum yaşamını düzenlemeye, sorunları çözmeye ve toplumsal politikalar oluşturmaya yardımcı olur, Sosyal politika oluşturma, toplumsal düzeni sağlama
online eğitimsertifikasosyologsosyolojisosyoloji bölümü
Bu resimde ikisi de gözlük takan bir erkek ve kadın görülüyor. Adam mavi bir gömlek ve siyah bir pantolon giyerken, kadın beyaz bir gömlek ve mavi bir kot pantolon giymektedir. Her ikisinin de gözlükleri takılı ve dümdüz ileriye bakıyorlar. Adamın kolu kadının beline dolanmış ve yüzleri birbirine yakın göründüğü için birlikte bir anı paylaşıyor gibi görünüyorlar. Arka plan yumuşak, kirli beyaz bir renktedir. Işık hafif loş, görüntüye yumuşak ve sıcak bir his veriyor. Gözlüklerine rağmen, gözleri hala bir duygu belirtisi gösteriyor. Birbirlerinin varlığından memnun ve mutlu görünüyorlar.
Konuk Yazar
Blog Yazarı

İstanbul İşletme Enstitüsünde yazılarının yayınlanmasını isteyen konuk yazarlarımız için oluşturulan bilgi kartıdır. Birçok alanda ve disiplindeki yazıları bu hesap üzerinde bulabilirsiniz.

Benzer Yazılar
Doğru ve faydalı bilgiler sağlama konusunda kararlı olan uzman ekibimizle blogumuzu her zaman yeni makaleler ve videolarla güncelliyoruz. Güvenilir tavsiyeler ve bilgilendirici içerikler arıyorsanız, blog sayfamıza mutlaka göz atın.