AnasayfaBlogKarantina Günlerini Fırsata Çevirmek Mümkün Mü?
Kişisel Gelişim

Karantina Günlerini Fırsata Çevirmek Mümkün Mü?

24 Aralık 2020
Yüz maskesi takan bir kadın ve yüz maskesi takan genç bir çocuk aynı karede birlikte duruyor. Kadının yüzü görünmektedir ve mavi bir maske takmaktadır; çocuk ise sırtını kameraya dönmüş bir şekilde durmaktadır ve yeşil bir maske takmaktadır. Kadın sağ eliyle bir kapı kolu tutuyor ve sol eli yanında. Çocuğun elleri de yan tarafındadır. Her ikisi de yüzlerinde ciddi bir ifadeyle dosdoğru ileriye bakmaktadır. Arka planda, üzerine bir kapı kolu monte edilmiş bir duvar görülüyor. Kapı kolu yakından çekilmiş ve kolun detayları açıkça görülebiliyor. Yüz maskelerinin ve kapı kolunun renkleri bej renkli duvarda göze çarpıyor.
EtkinliklerAçıklamaFaydaları
Hobileri Yeniden KeşfetmeBoyama, örgü örmek veya yabancı dil öğrenme gibi hobilere yönelebiliriz.Stresi azaltır, motor becerileri ve hafızayı güçlendirir, yaratıcılık ve özgüven artar.
Kendinizi GeliştirmeOnline platformlar üzerinden yeni bir dil öğrenmek veya var olanı geliştirmek mümkün.Dil becerisinin geliştirilmesi, öğrenme motivasyonu ve özgüvenin artması.
Aileyle Vakit GeçirmeKutu oyunları, film geceleri, sanal müze turları aile ile yapılabilecek etkinlikler arasında.Aile bağlarını kuvvetlendirir, stresi azaltır, eğlenirken öğrenme fırsatı sağlar.
Mutfağa GirmeYeni tarifler denemek ve aileyle beraber yemekler hazırlamak için ideal zaman.Aile bağlarının güçlenmesi, yemek yapma becerisinin artması, lezzetli ve sağlıklı yemeklerin keyfini çıkarma.
Dengeli BeslenmeBağışıklığın güçlenmesi için dengeli ve sağlıklı beslenmeye dikkat etmek önemli.Bağışıklık sisteminin kuvvetlenmesi, enerji seviyesinin artması, genel sağlık durumunun iyileştirilmesi.
Çiçek EkmeAilenizle birlikte evde çiçek yetiştirebilirsiniz.Ev ortamını güzelleştirir, çocuklara sorumluluk verir, rahatlatıcı etkisi vardır.
Egzersiz YapmaEvde aile bireylerinizle birlikte egzersiz yapabilirsiniz.Fiziksel sağlık, zindelik, enerji seviyesinin artması ve stresin azaltılması.
Sessiz Sinema OyunuAilenizle birlikte sessiz sinema oyunu oynayabilirsiniz.Eğlenme, stres seviyesinin düşürülmesi, iletişim becerilerinin geliştirilmesi.
Karaoke YapmaAile bireylerinizle birlikte evde karaoke yapabilirsiniz.Ruh halinizi yükseltir, stres seviyesinin düşürülmesi, ailenin birlikte eğlenmesi.
Fotoğraf Albümü OluşturmaAilenizle birlikte en güzel fotoğraflarınızla bir fotoğraf albümü oluşturabilirsiniz.Aile ilişkilerinin güçlenmesi, güzel anıların paylaşılması, keyifli bir etkinlik olması.

Çin’de ortaya çıkan koronavirüsün hızla yayılması sebebiyle salgının boyutu giderek arttı. Henüz tam olarak tedavisi bulunamayan bu virüs hayatımıza bazı yasakları soktu. Ülkemizde belirli gün ve saatlerde sokağa çıkma yasağı vb. gibi büyük kısıtlamalara gidilmesine neden oldu. Maalesef bu durum birçok insanın iş, eğitim ve sosyal hayatını etkiledi.

İnsanları evlere kapanmak zorundan bıraktı. Bunların sonucunda birçoğumuzda stres oranı arttı. Peki, bu kötü etkilerden kurtulup krizi fırsata çevirmemiz mümkün mü? 

Evde en fazla ne yapabiliriz ki diye düşünmeyin. Hadi gelin hep beraber bu zorlu günlerde neler yapabileceğimize bakalım.

Karantina Günlerinde Neler Yapılabilir?

Birçoğumuzun günlük hayatın yoğunluğa arasında unuttuğu hobileri vardır. Şimdi o hobilere dönmenin tam zamanı. Uzun süredir elinize almadığınız fırçalarınız ve boyalarınızı elinize alın. Güzel bir manzara hayal edip kâğıda dökün.

Kendinizi Geliştirin

Uyumlu renklerle yapılmış bir manzara resmi herkese her zaman huzur verir. Veya bayadır ihmal ettiğiniz yabancı dilinize yönelebilirsiniz. Çağımızda birçok uygulama çevrimiçi ortamda yeni bir dil öğrenmeye imkân verir. Yeni bir dil öğrenmek veya var olanı geliştirmek dünyanın her yerinden insanlarla tanışabilmenizi sağlar. Özgüveni artırır. En sevdiğiniz diziyi artık altyazısız izlemenize olanak verir.

İnanamayacaksınız ama örgü örmek ise kaygı ve stresi azaltır. Motor becerileri geliştirir, hafızayı güçlendirir. Ben okumayı sevenlerdenim diyorsanız da bu günler sizin için adeta bir biçilmiş kaftan gibidir. Özellikle kişisel gelişim kitapları farkındalığı artırır. Dünyaya bakış açımıza farklı bir pencere aralar. Kelime haznemizi genişletir. Zihnimizi dinlendirir. Günlük yirmi sayfayla başlamak zamanla okuma alışkanlığı kazanmak için yeterli olur.

Ailenizle Vakit Geçirin

Normal zamanlarda yeterince vakit geçiremediğiniz aile üyelerinizle evde yapacağınız etkinlikler stresinizi azaltmaya yardımcı olur. Telefonlarınızı bir kenara bırakıp ailenizle kutu oyunları oynayın. Jenga, monopoly, tabu gibi oyunları oynayarak çocuklarınızla vakit geçirin. Bu sayede çocuklarınız hem eğlenir, hem öğrenir.

Ailecek yapılacak bir diğer aktivite film geceleri olabilir. Büyükten küçüğe toplanın ve hep beraber bir film seçin. Evde hazırlayacağınız sağlıklı atıştırmalıklar eşliğinde film izlerken bir anlığına virüsü bile unutabilirsiniz. Evde kalmak sanatsal etkinliklerden kopmanıza neden olmasın.

Sanal müze turları ile hep görmek istediğiniz müzeleri ailenizle birlikten ziyaret edin. Louvre Müzesi, Dolmabahçe Sarayı, Efes Müzesi, Ankara Resim ve Heykel Müzesi bunlardan biri olabilir.

Başka bir gün ise beraber çiçek ekebilir, egzersiz yapabilir, sessiz sinema oynayabilir, karaoke yapabilir veya en güzel fotoğraflarınızla albüm oluşturabilirsiniz.

Mutfağa Girin 

Her zaman lezzetli yemekler yaparak yakınlarınızı etkilemeyi hayal ettiniz ama bir türlü cesaret edemediniz mi? Veya ben bir yumurta bile kıramam diyenlerden misiniz? Eğer cevabınız evetse şimdi bu tabuları yıkmanın tam zamanı.

Kollarınızı sıvayın ve mutfağa girin. Hatta çocuklarınız da size eşlik edebilir. Beraber sağlıklı yemekler pişirin. Onlara vereceğiniz tehlikeli olmayan küçük görevler sorumluluk bilinçlerinin gelişmesine yardımcı olur. Beraber hazırlanan güzel bir kahvaltı veya akşam yemeği tüm ailenizi masanın etrafına toplar. Hep hatırlanacak güzel anılara bir yenisi eklenir. 

Dengeli Beslenin

Bağışıklığınızın kuvvetli olması yaşadığımız bu günlerde her zamankinden daha önemlidir. Koronavirüse karşı güçlü olmak istiyorsanız dengeli beslenmek çok önemlidir. Yemeklerinizi hazırlarken dikkat etmeniz gereken en önemli nokta sağlıklı tabak modeline uygun olmasıdır. Tabağınızda mutlaka sebzeye, tam tahıllar içeren bir ürüne, proteine ve sağlıklı yağlara yer verin.

Beslenmenizde her gün portakal, limon, biber, kivi gibi ürünlere yer vermek ise c vitamini ihtiyacınızı karşılar. Haftada iki kez balık tüketmek gerekli Omega-3 alımını sağlar. Hepsinin yanı sıra su içmeyi asla ihmal etmeyin. Bol su içmek dikkat dağınıklığını önler. Eğer unutuyorsanız su içmeyi hatırlatan bir uygulamayı telefonunuza indirmek faydalı olabilir.

Hobileri Yeniden Keşfetme, Boyama, örgü örmek veya yabancı dil öğrenme gibi hobilere yönelebiliriz, Stresi azaltır, motor becerileri ve hafızayı güçlendirir, yaratıcılık ve özgüven artar, Kendinizi Geliştirme, Online platformlar üzerinden yeni bir dil öğrenmek veya var olanı geliştirmek mümkün, Dil becerisinin geliştirilmesi, öğrenme motivasyonu ve özgüvenin artması, Aileyle Vakit Geçirme, Kutu oyunları, film geceleri, sanal müze turları aile ile yapılabilecek etkinlikler arasında, Aile bağlarını kuvvetlendirir, stresi azaltır, eğlenirken öğrenme fırsatı sağlar, Mutfağa Girme, Yeni tarifler denemek ve aileyle beraber yemekler hazırlamak için ideal zaman, Aile bağlarının güçlenmesi, yemek yapma becerisinin artması, lezzetli ve sağlıklı yemeklerin keyfini çıkarma, Dengeli Beslenme, Bağışıklığın güçlenmesi için dengeli ve sağlıklı beslenmeye dikkat etmek önemli, Bağışıklık sisteminin kuvvetlenmesi, enerji seviyesinin artması, genel sağlık durumunun iyileştirilmesi, Çiçek Ekme, Ailenizle birlikte evde çiçek yetiştirebilirsiniz, Ev ortamını güzelleştirir, çocuklara sorumluluk verir, rahatlatıcı etkisi vardır, Egzersiz Yapma, Evde aile bireylerinizle birlikte egzersiz yapabilirsiniz, Fiziksel sağlık, zindelik, enerji seviyesinin artması ve stresin azaltılması, Sessiz Sinema Oyunu, Ailenizle birlikte sessiz sinema oyunu oynayabilirsiniz, Eğlenme, stres seviyesinin düşürülmesi, iletişim becerilerinin geliştirilmesi, Karaoke Yapma, Aile bireylerinizle birlikte evde karaoke yapabilirsiniz, Ruh halinizi yükseltir, stres seviyesinin düşürülmesi, ailenin birlikte eğlenmesi, Fotoğraf Albümü Oluşturma, Ailenizle birlikte en güzel fotoğraflarınızla bir fotoğraf albümü oluşturabilirsiniz, Aile ilişkilerinin güçlenmesi, güzel anıların paylaşılması, keyifli bir etkinlik olması
karantina günleri covid-19 koronavirüs sosyal mesafe evde kal kendinizi geliştirin
Bu resimde ikisi de gözlük takan bir erkek ve kadın görülüyor. Adam mavi bir gömlek ve siyah bir pantolon giyerken, kadın beyaz bir gömlek ve mavi bir kot pantolon giymektedir. Her ikisinin de gözlükleri takılı ve dümdüz ileriye bakıyorlar. Adamın kolu kadının beline dolanmış ve yüzleri birbirine yakın göründüğü için birlikte bir anı paylaşıyor gibi görünüyorlar. Arka plan yumuşak, kirli beyaz bir renktedir. Işık hafif loş, görüntüye yumuşak ve sıcak bir his veriyor. Gözlüklerine rağmen, gözleri hala bir duygu belirtisi gösteriyor. Birbirlerinin varlığından memnun ve mutlu görünüyorlar.
Konuk Yazar
Blog Yazarı

İstanbul İşletme Enstitüsünde yazılarının yayınlanmasını isteyen konuk yazarlarımız için oluşturulan bilgi kartıdır. Birçok alanda ve disiplindeki yazıları bu hesap üzerinde bulabilirsiniz.

Benzer Yazılar
Doğru ve faydalı bilgiler sağlama konusunda kararlı olan uzman ekibimizle blogumuzu her zaman yeni makaleler ve videolarla güncelliyoruz. Güvenilir tavsiyeler ve bilgilendirici içerikler arıyorsanız, blog sayfamıza mutlaka göz atın.