AnasayfaBlogBoş Zamanını Etkili Kullanmak İsteyenlere 3 Öneri
Zaman Yönetimi

Boş Zamanını Etkili Kullanmak İsteyenlere 3 Öneri

28 Ağustos 2021
Bir kadın ellerini havaya kaldırmış bir şekilde masada oturmaktadır. Beyaz bir atlet giymiş, gözlük takmış ve boynunda bir kolye var. Önündeki masada bir dizüstü bilgisayar, solunda saksıda bir bitki ve arka planda bir kişinin yüzünün bulanık bir görüntüsü var. Yüzüne yakın çekim yapıldığında gözleri ortaya çıkıyor ve dizüstü bilgisayar ekranının yakın çekimi de görülebiliyor. Yüzünde ciddi bir ifade var, sanki bir şeye konsantre olmuş gibi. Oturduğu masa iyi aydınlatılmış bir odada ve odanın renkleri hafif soluk.
ÖneriNedeniSonuçları
Kendinize iyi bakınSağlıklı değilseniz hiçbir şeyden zevk alamazsınızSağlıklı olduğunuzda kendinizi daha iyi hisseder ve boş zamanınızı keyifle geçirebilirsiniz
Boş zamanlarınızda yapmak istediğiniz şeylerin listesini yapınZaman yönetimi ve planlama, etkin bir boş zaman kullanımı için önemlidirZamanınızı daha etkili kullanır ve değerli zamanınızı boşa harcamazsınız
Düzenleme yapınDüzensiz bir ortam, konsantrasyonu bozar ve stres oluştururDaha düzenli bir yaşam alanı, huzur ve üretken olmanıza yardımcı olur
Yeni beceriler öğreninBeceri kazanmak, kişisel gelişim ve hayatın her alanında başarılı olma şansınızı artırırBoş zamanlarınızı efektif kullanarak, hem kişisel hem profesyonel hayatta başarıya ulaşırsınız
Kitap okuyunKitap okuma, kelime dağarcığını genişletir, beyinde yeni beyaz madde oluşumuna neden olurDaha fazla kelime bilgisi ve geniş bir bakış açısına sahip olursunuz
Kendi içeriğinizi oluşturunYaratıcılığınızı ve becerilerinizi kullanmanızı sağlarKendinizi ifade etmenize ve kendinizi geliştirmenize yardımcı olur
Kişisel gelişim videoları izleyinKendinizi geliştirmek ve daha fazla bilgi sahibi olmak içinKişisel ve profesyonel hayatta daha başarılı olabilirsiniz
Sosyal aktivitelere katılınSosyal becerilerinizi geliştirir ve yeni insanlarla tanışmanızı sağlarDaha aktif bir sosyal hayata ve geniş bir sosyal çevreye sahip olursunuz
Spor yapınFiziksel sağlığınızı korur ve stresinizi azaltırDaha sağlıklı ve stresi az bir yaşam biçimi
Dil öğreninYeni bir dil, dünya görüşünüzü genişletir ve yeni fırsatları açarUluslararası pazarda daha rekabetçi ve geniş bir kariyer fırsatına sahip olursunuz

Hayatımızdaki en değerli şeyin boş zaman olduğunu biliyor musunuz? Birçoğumuzun boş vakti var ve onu boş yere harcamak istemiyoruz. Sizde vaktinizi boşa harcamak istemeyenlerden misiniz? Cevabınız evet ise, o zaman doğru yazıdasınız.

Boş günlerinizde boş zaman etkinlikleri yapmak hoşunuza gider. Elbette bu zamanlarda kendimizi dinlendirmek ve mutlu hissetmek de önemlidir. Ancak bunu uyumak veya televizyon izlemek için ayırıyorsanız, o zaman boş zamanınız boşa gitmiş demektir.

Boş Zaman Nasıl Elde Edilir?

Peki, boş zamanı nasıl elde ederiz ve onu nasıl etkili bir şekilde kullanırız? İşte boş zamanlarınızı etkili hale getirmek isteyenler için 2 kolay adım:

Adım 1: Önce kendinize iyi bakın!

Bu adım, boş zaman kazanmak isteyen herkes tarafından yapılmalıdır çünkü sağlıklı değilseniz hiçbir şeyden zevk alamazsınız. Sağlık sorunları olanlar, boş zamanlarını verimli kullanmanın yollarını aramadan önce ilk olarak bir uzmandan yardım alması iyi olacaktır. Stres, depresyon, anksiyete gibi durumlar boş zamanımızın tadını çıkarmanızı kesinlikle engelleyecektir. Eğer bir sağlık sorunum yok diyorsanız da kişisel gelişim üzerine eğilebilirsiniz. Bu da kendinizi iyi hissettirecektir.

Adım 2: Boş zamanlarınızda yapmak istediğiniz şeylerin bir listesini yapın

Televizyon izlemeye veya internette gezinmeye kapılıp zamanın nasıl geçtiğini anlamayabiliyoruz çoğu zaman değil mi? Bu yüzden henüz bir zaman planı oluşturmamış olanlar! Hemen boş zamanlarınızda yapacaklarınızın bir listesini yapabilirsiniz. Kısıtlı bir zamana sahipseniz boş zamanı doğru yönetmeyi de öğrenmeniz gerekir.

Tabi boş zaman aktivitelerinizi yazarken, daha önce belirlediğiniz yetenek ve hedeflerinizle uygun gerektiğini de unutmayın.

Boş Zamanlarını Etkili Kullanmak İsteyenlere 3 Öneri

1- Düzenleme yapın

Bir saat kadar boş vaktiniz varsa, neden onu evinize faydalı bir şeyler yaparak geçirmiyorsunuz? Evinizi temizlemek, kıyafetlerinizi sıralamak, odadaki dağınıklığı gidermek gibi. Hem uzun süredir ertelediğiniz odanızı toparlama işini aradan çıkarmış olursunuz hemde çalışmalarınız sırasında yaşayabileceğiniz odaklanma problemlerinden birini ortadan kaldırırsınız. Çünkü dağınıklık her zaman bir işe koyulmayı erteler.

2- Yeni beceriler öğrenin

Fotoğraf çekerken iyi pozlar yakalıyor ve iyi bir fotoğrafçı mısınız?  Eminim öylesinizdir. Ama neden daha fazlasını yapmıyorsunuz? Örneğin İstanbul işletme enstitüsünden ücretsiz online kurslar alabilirsiniz. Düğün fotoğrafçılığı veya doğum fotoğrafçılığı eğitimleri gibi. Bunlar üzerine yoğunlaşırsanız belki boş zaman aktivitenizden ek gelir bile elde etmeye başlayabilirsiniz. 

Bugün, bu yaşta, yeni birşeyler öğrenmek için en iyi dönemlerinizden biri. Excel, bilgisayar programları veya yabancı dil eğitimleri olsun; boş zamanlarınızı daha verimli geçirirseniz fırsatları yakalamak içinde iyi bir şans elde etmiş olursunuz. 

3-Kitap okuyun

Yapılan araştırmalar kitap okumanın okumanın beyinde yeni beyaz madde oluşumuna neden olduğunu ortaya çıkardı. Bu beyaz madde azaldığında düşünme ve duygu ile ilgili problemler gözlemlenmiş. 

Kelime dağarcığınızı genişletmek, farklı bakış açılarına sahip olmak ve zihninizi dinç tutmak için bunu kesinlikle yapmalısınız.

İlginizi çeken bir kitap seçebilir, e-kitaplar indirebilirsiniz. Zihninizi kitap okumak ve yeni bir şeyler öğrenmekle meşgul ettiğinizde bu konsantrasyonunuzu artırmanıza yardımcı olacaktır. İlginizi çektiği sürece ne tür bir kitap seçtiğiniz önemli değil. Çünkü kendinizi geliştirmenize ve değiştirmenize yardımcı olabilecek birçok kitap var. Örneğin, Joseph Murphy'nin "Bilinçaltınızın Gücü" kitabını seçebilirsiniz. 

Kitap okumaktan çabuk sıkılıyor veya vakit bulamıyorsanız, sesli versiyonunu dinlemeyi deneyebilirsiniz. 

Son, fakat en önemli tavsiye. Her zaman sizi daha iyi yapan bir şey yapın! TEDx konuşmalarını izleyin, kişisel gelişim videoları izleyin. Yeni insanlarla tanışabileceğiniz ve yeni bir şeyler öğrenebileceğiniz online derslere katılın. Televizyon izlemek, internette gezinmek gibi boş ve verimsiz aktivitelere kapılmamaya çalışın. Unutmamız gereken bir gerçek var ki: Boş zaman yoktur, boşa geçen zaman vardır.

Kendinize iyi bakın, Sağlıklı değilseniz hiçbir şeyden zevk alamazsınız, Sağlıklı olduğunuzda kendinizi daha iyi hisseder ve boş zamanınızı keyifle geçirebilirsiniz, Boş zamanlarınızda yapmak istediğiniz şeylerin listesini yapın, Zaman yönetimi ve planlama, etkin bir boş zaman kullanımı için önemlidir, Zamanınızı daha etkili kullanır ve değerli zamanınızı boşa harcamazsınız, Düzenleme yapın, Düzensiz bir ortam, konsantrasyonu bozar ve stres oluşturur, Daha düzenli bir yaşam alanı, huzur ve üretken olmanıza yardımcı olur, Yeni beceriler öğrenin, Beceri kazanmak, kişisel gelişim ve hayatın her alanında başarılı olma şansınızı artırır, Boş zamanlarınızı efektif kullanarak, hem kişisel hem profesyonel hayatta başarıya ulaşırsınız, Kitap okuyun, Kitap okuma, kelime dağarcığını genişletir, beyinde yeni beyaz madde oluşumuna neden olur, Daha fazla kelime bilgisi ve geniş bir bakış açısına sahip olursunuz, Kendi içeriğinizi oluşturun, Yaratıcılığınızı ve becerilerinizi kullanmanızı sağlar, Kendinizi ifade etmenize ve kendinizi geliştirmenize yardımcı olur, Kişisel gelişim videoları izleyin, Kendinizi geliştirmek ve daha fazla bilgi sahibi olmak için, Kişisel ve profesyonel hayatta daha başarılı olabilirsiniz, Sosyal aktivitelere katılın, Sosyal becerilerinizi geliştirir ve yeni insanlarla tanışmanızı sağlar, Daha aktif bir sosyal hayata ve geniş bir sosyal çevreye sahip olursunuz, Spor yapın, Fiziksel sağlığınızı korur ve stresinizi azaltır, Daha sağlıklı ve stresi az bir yaşam biçimi, Dil öğrenin, Yeni bir dil, dünya görüşünüzü genişletir ve yeni fırsatları açar, Uluslararası pazarda daha rekabetçi ve geniş bir kariyer fırsatına sahip olursunuz
zaman yönetimi boş zaman nasıl yönetilir boş zaman nasıl elde edilir boş zaman nasıl etkin kullanılır
Uzun, dalgalı kahverengi saçları olan genç bir kadın beyaz bir duvarın önünde duruyor. Yüzünde dostça bir ifade var ve saçları yumuşak dalgalar halinde sırtından aşağı dökülüyor. Gözleri koyu kahverengi ve dudakları hafif bir gülümsemeyle kıvrılmış. Beyaz kemerli açık mavi bir elbise giyiyor ve takımını bir çift beyaz sandaletle tamamlıyor. Yumuşak saçları pencereden içeri süzülen güneş ışığıyla aydınlanıyor. Doğal ve rahat görünüyor, güzelliğin ve zarafetin bir resmi.
Münevver Birol
Blog Yazarı

Eğitim Yetkilisi olarak çağrı merkezine yeni başlayan personellere iş başı eğitimleri, çağrı yönetimi ve diğer mesleki eğitimleri vermektedir. Türkiye’nin önde gelen kargo firmalarından birinde çalıştı ve bu firmada kalite birimi kurdu. Butik çağrı merkezi hizmeti veren acentelere satış eğitimi, kalite ve koçluk destekleri vermeye devam etmektedir.

Benzer Yazılar
Doğru ve faydalı bilgiler sağlama konusunda kararlı olan uzman ekibimizle blogumuzu her zaman yeni makaleler ve videolarla güncelliyoruz. Güvenilir tavsiyeler ve bilgilendirici içerikler arıyorsanız, blog sayfamıza mutlaka göz atın.
Resimde yapboz parçası olan bir saat görülmektedir. Saat dikdörtgen şeklindedir ve siyah bir çerçeveye sahiptir. Saatin ön yüzü beyazdır ve üzerinde siyah rakamlar ve ibreler vardır. Saatin sağında dikdörtgen bir bulmaca parçası vardır. Parça sarıdır ve etrafında mavi bir kenarlık vardır. Saat ve yapboz parçası beyaz bir yüzey üzerinde yer almaktadır. Görüntünün arka planı hafifçe bulanıklaştırılarak yumuşak bir odak efekti verilmiştir. Saatin üzerindeki zaman yaklaşık 10:10'dur. Görselin sıcak ve davetkar bir havası vardır.
Zaman Yönetimi

Zaman Yönetimi Nedir?

01 Nisan 2020
Bir kişi elinde yuvarlak, beyaz, siyah yüzlü ve siyah rakamlı bir saat tutmaktadır. Kişi gri uzun kollu bir gömlek giymektedir ve sol eli saatin tepesindedir. Kişi ciddi bir ifadeyle doğrudan kameraya bakmaktadır. Saatin biri saat biri, diğeri de saat dokuzu gösteren iki ibresi vardır. Saat siyah bir halka ile çevrelenmiştir ve halkanın ortasında kırmızı bir 'Z' harfi basılıdır. Arka planda, siyah zemin üzerinde beyaz bir 'O' harfi ve beyaz zemin üzerinde siyah bir sayı vardır. Sahne parlak bir şekilde aydınlatılmıştır ve özne odaktadır.
Kişisel Gelişim

Zamanın Yöneticisi Nasıl Olunur?

01 Mayıs 2020