AnasayfaBlogAmazon’un Yeni CEO’su Andy Jassy
Haber

Amazon’un Yeni CEO’su Andy Jassy

06 Temmuz 2021
Ellerini birbirine vuran takım elbiseli ve kravatlı bir adamın yakın plan görüntüsü. Elleri çekimin ana odağını oluştururken, pantolonunun içine soktuğu beyaz gömleği ve kırmızı kravatı da görüntüyü tamamlıyor. Yirmili yaşlarının sonunda ya da otuzlu yaşlarının başında olduğu anlaşılan adamın düzgün kesilmiş sakalı ve kısa, koyu renk saçları var. Yüz ifadesi sevinç ve memnuniyet dolu, elleri kutlama için birbirine vuruyor. Arka plan bulanık ama beyaz bir duvar ve şehir silüetini gören bir pencere seçilebiliyor. Görüntü hafif sıcak bir tonla iyi aydınlatılmış ve renkler canlı ve canlı. Genel olarak bu, sevinç ve memnuniyet dolu bir kutlama sırasında ellerini çırpan bir adamın yakın plan çekimi.
KonuBilgiEk Bilgi
KimlikAndy Jassy1968 doğumlu, babası avukat annesi sanatsverdir.
Eğitim DurumuHarvard ÜniversitesiOnur derecesiyle mezun oldu ve Harvard Business School'da yüksek lisansını tamamladı.
Amazon'a Katılımı1997Katıldıktan sonraki 5 yıl içinde pazarlama müdürü olarak görev yaptı.
Jeff Bezos ile Çalışma Dönemi18 Ay18 ay boyunca Jeff Bezos’un gölgesi gibi çalıştı ve özel toplantılar dâhil olağan tüm toplantılara katıldı.
Önemli RolAmazon Web Services'in Kurucusu2003 yılında bulut bilişim teknolojisinin yeni olduğu bir dönemde AWS'nin kuruculuğunu üstlendi.
Önceki PozisyonuAmazon Web Services CEO’suAmazon’un yeni CEO’su olmadan önce Amazon Web Services'nin CEO’su olarak görev yaptı.
Yeni PozisyonuAmazon CEO’su Jeff Bezos, CEO’luk görevini Andy Jassy’ye devretti.
Aile DurumuEvli ve İki Çocuk Babası Elana Rochelle Caplan ile evlidir.
HobileriSpor FaaliyetleriSporla ilgilidir ve Buz Hokeyi takımı Seattle Kraken’in sahiplerindendir.
Çalışma TarzıJeff Bezos ile ÇalışmaJeff Bezos'un fikir ortağı olmuş ve kararları birlikte almıştır.

Dünyanın en değerli şirketleri arasında yer alan Amazon, için tarihi günlerden biri 5 Temmuz’du. Amazon’un kurucusu ve CEO’su Jeff Bezos, 27 yıl sonra şirketin CEO’luğundan ayrıldı. Dünyanın en zenginleri listesinin zirvesindeki iş insanı Bezoss, şirketin yönetim kurulu başkanı olarak kalacak. Amazon'un günlük işleyişinden büyük ölçüde uzaklaşacak. Bezoss, diğer şirketleri Blue Origin ve Washington Post’a daha fazla zaman ayıracak. 

Jeff Bezos, CEO’luk görevini Andy Jassy’ye devretti ve uzun yıllar beraber çalıştığı arkadaşına güvendiğini söyledi. Dünyanın en merak edilen CEO’su olan Andy Jassy’yi daha yakından tanımak için hayat hikayesine göz atalım. 

Andy Jassy Kimdir?

Andy Jassy, 1968 yılında doğdu. Babası avukat annesi ise sanatsever. Üç kardeşin ortancası olan Jassy New York’a 30 dakika mesafedeki Scarsdale'de büyüdü. Çocukluk ve gençlik yıllarında hayali spor muhabiri olmaktı. Üniversiteyi Harvard’da okudu ve onur derecesiyle mezun oldu. Spor muhabiri hayalini gerçekleştiremese de spordan kopmadı. Buz hokeyi takımı Seattle Kraken’in sahiplerinden. Elana Rochelle Caplan ile evli ve iki çocuk babası. 

Dünyanın en iyi işletme okullarından olan Harvard Business School'da yüksek lisansını tamamladı. 2019 yılında verdiği bir röportajda; 1997 yılının Mayıs ayında Cuma günü sınavına girdiğini ve ertesi pazartesi günü de Amazon’da işe başladığını anlattı.

1997 yılında Amazon'a katılan Andy Jassy; o günlerde ne iş yapacağını bilmiyordu. 2002 yılına kadar pazarlama müdürü idi. 2002 yılında personel müdürü oldu. 18 ay Jeff Bezos’un gölgesi gibi çalıştı. Özel toplantıları da dahil olmak üzere bütün toplantılara katıldı. 

Gölge rolünün kendisine kazandırdığını bir röportajında; “Jeff'in her gün nasıl çalıştığını, liderliğini, doğrudan iletişimini ve raporlarını izleyebilmek değerliydi." ifadeleriyle paylaştı. Jeff Bezos’un eski asistanı Ann Hiatt NY Times’a verdiği röportajda, Andy Jassy’in Bezoss’un fikir ortağı olduğunu, kararları birlikte aldıklarını söylemişti.

Amazon Web Services'i Kurdu

Gölge adam rolünün ardından o yılların yeni teknoloji bulut bilişimin keşfedilmesiyle ilgili görevi üstlendi. 2003'te Amazon Web Services'in (AWS) kurulmasına öncülük etti. Amazon’un CEO’su görevini üstlenene kadar da Amazon Web Services'in CEO’su idi. 
Andy Jassy, CEO’luğunu yürüttüğü yıllarda Amazon Web Services milyonlarca insanın kullandığı büyüklükte bulut bilişim platformu oldu. Bu platformun rakipleri arasında Microsoft ve Oracle de vardı. Bulut bilişim pazarının yüzde 30’u Amazon Web Services'in kontrolünde.

53 yaşındaki Jassy, Jeff Bezos’tan dört yaş küçük. Amazon’un 1,7 trilyon dolarlık değere ulaşmasında Jassy’in payı büyüktü. Bezoss ta koltuğunu yaklaşık çeyrek asırdır beraber çalıştığı iş arkadaşına devretmiş oldu. Andy Jassy ile ilgili Bezoss’un yolundan ilerleyeceği yorumları yapılıyor. 

Dünyanın trilyon dolarlık şirketleri ile teknoloji yarışı, Amazon işçilerinin sendikalaşma çabaları gibi pek çok sorun Andy Jassy’yi bekliyor. Yeni CEO’nun ilgili Bezoss’un yolundan ilerleyeceği yorumları yapılıyor. Belki birkaç yıl sonra dünyanın en zenginleri arasındaki yerini alır. Ne dersiniz? 

Amazon’un yeni CEO’su Andy Jassy Kimdir?

Andy Jassy, 1968 yılında doğdu. 1997 yılında Amazon'a katılan Andy Jassy; 2002 yılına kadar pazarlama müdürü idi. 2002 yılında personel müdürü oldu. 18 ay Jeff Bezos’un gölgesi gibi çalıştı. 2003'te Amazon Web Services'in (AWS) kurulmasına öncülük etti.

Andy Jassy Daha Önce Hangi Şirketi Yönetiyordu?

Andy Jassy; Amazon’un CEO’su görevini üstlenene kadar da Amazon Web Services'in CEO’su idi. Andy Jassy, CEO’luğunu yürüttüğü yıllarda Amazon Web Services milyonlarca insanın kullandığı büyüklükte bulut bilişim platformu oldu.

Amazon CEO’luğunu Bırakan Jeff Bezos Ne iş Yapacak?

Dünyanın en zenginleri listesinin zirvesindeki iş insanı Jeff Bezos, şirketin yönetim kurulu başkanı olarak kalacak. Amazon'un günlük işleyişinden büyük ölçüde uzaklaşacak. Bezoss, diğer şirketleri Blue Origin ve Washington Post’a daha fazla zaman ayıracak. 

Kimlik, Andy Jassy, 1968 doğumlu, babası avukat annesi sanatsverdir, Eğitim Durumu, Harvard Üniversitesi, Onur derecesiyle mezun oldu ve Harvard Business School'da yüksek lisansını tamamladı, Amazon'a Katılımı, 1997, Katıldıktan sonraki 5 yıl içinde pazarlama müdürü olarak görev yaptı,  Jeff Bezos ile Çalışma Dönemi, 18 Ay, 18 ay boyunca Jeff Bezos’un gölgesi gibi çalıştı ve özel toplantılar dâhil olağan tüm toplantılara katıldı, Önemli Rol, Amazon Web Services'in Kurucusu, 2003 yılında bulut bilişim teknolojisinin yeni olduğu bir dönemde AWS'nin kuruculuğunu üstlendi, Önceki Pozisyonu, Amazon Web Services CEO’su, Amazon’un yeni CEO’su olmadan önce Amazon Web Services'nin CEO’su olarak görev yaptı, Yeni Pozisyonu, Amazon CEO’su,  Jeff Bezos, CEO’luk görevini Andy Jassy’ye devretti, Aile Durumu, Evli ve İki Çocuk Babası,  Elana Rochelle Caplan ile evlidir, Hobileri, Spor Faaliyetleri, Sporla ilgilidir ve Buz Hokeyi takımı Seattle Kraken’in sahiplerindendir, Çalışma Tarzı, Jeff Bezos ile Çalışma, Jeff Bezos'un fikir ortağı olmuş ve kararları birlikte almıştır
Amazon’un yeni CEO’su Andy Jassy Jeff Bezos Andy Jassy Kimdir
Boynuna parlak kırmızı bir başörtüsü bağlamış bir kadın kameraya bakıyor. Koyu renk gözleri uzun siyah kirpikleriyle çerçevelenmiş ve yüzünde ciddi bir ifade var. Hafif bir kumaştan yapılmış olan eşarp omuzlarından ve göğsünden aşağıya yumuşak bir şekilde düşüyor. Saçları yüzünden geriye doğru toplanmış ve kollarını önünde kavuşturmuş bir şekilde duruyor. Kendinden emin ve kararlı görünüyor, karşısına ne çıkarsa çıksın üstesinden gelmeye hazır.
Neşe Polat
Blog Yazarı

Bayburt'ta doğdu. Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesi Radyo-Televizyon ve Sinema bölümünden mezun oldu. Medya sektöründe çalıştı. Yayınevlerinde editörlük yaptı.

Benzer Yazılar
Doğru ve faydalı bilgiler sağlama konusunda kararlı olan uzman ekibimizle blogumuzu her zaman yeni makaleler ve videolarla güncelliyoruz. Güvenilir tavsiyeler ve bilgilendirici içerikler arıyorsanız, blog sayfamıza mutlaka göz atın.