AnasayfaBlogTurizm İşletmelerinin Sosyal Medya Kullanım Etkisi
Sosyal Medya

Turizm İşletmelerinin Sosyal Medya Kullanım Etkisi

29 Eylül 2020
Sahil kenarında, üzerinde güneş gözlüğü bulunan bir masanın üzerinde bir dizüstü bilgisayar durmaktadır. Dizüstü bilgisayar açık ve arka planda kırmızı bir bardağın yakın çekim görüntüsünün yer aldığı bir ekran ortaya çıkıyor. Yakındaki masanın üzerinde bir güneş gözlüğü durmakta ve güneş gözlük camlarını parlatmaktadır. Tuşları düzgünce dizilmiş bir klavyenin yakın çekimi de görülüyor. Arka planda, bir kişinin vücudunun bulanık bir görüntüsü görülebiliyor. Dizüstü bilgisayar ve güneş gözlüğü uyumlu, sahil kenarında bir sahne oluşturuyor, arka planda beyaz harflerle mavi bir tabela görülüyor. Çerçevede uçları hafifçe bulanıklaşmış iki metal çubuk görünüyor. Güneş parlıyor ve bu pastoral plaj ortamında huzurlu bir atmosfer yaratıyor.
Turizm İşletmelerinin Sosyal Medya KullanımıEtkisiÖnemli Notlar
İçerik Oluşturmaİşletme hakkında olumlu ve olumsuz görüşlerin hızlı yayılmasıKontrolün içerik oluşturan kişi ve kurumda olması gereklidir.
Çift Yönlü EtkileşimHem işletmenin bilgi vermesi, hem de kitlelerin geri bildirimde bulunabilmesiSosyal medya iletişimi çift yönlüdür.
Görüş SunmaMüşteri memnuniyetini arttırabilir veya markanın imajını zedeleyebilir.Müşteri yorumlarına dikkat etmek ve gerektiğinde hızlı tepki göstermek önemlidir.
Gündem OluşturmaMarkayı gündemde tutar ve dijital varlığını güçlendirirYenilikçi ve öncü anlayış gündem oluşturmada önemlidir.
Öncü ve Yenilikçi Anlayışın YayılmasıMarkanın yenilikçi ve öncü imajını olumlu etkilerSosyal medya, bu tür mesajların hızla yayılmasını sağlar.
Müşteri ilişkileriMarka ve müşteri arasında sağlam bağlar oluştururSosyal medya üzerinden sürekli ve doğrudan müşteri iletişimi sağlanmalıdır.
Pazarlama StratejileriDijital pazarlama stratejilerine yön verirSosyal medya, turizm işletmelerinin pazarlama stratejilerinin farklı bir bileşenidir.
Rekabet AvantajıMarkanın sektördeki rekabet avantajını artırırSosyal medya kullanımı, işletmenin diğer rakiplerinden sıyrılmasını sağlar.
Hedef Kitleye UlaşmaDaha geniş ve çeşitli bir kitleye ulaşmayı sağlarİşletmeler genellikle özel hedef kitlelerine sosyal medya aracılığıyla ulaşır.
Dijital VarlıkMarkanın dijital varlığını ve görünürlüğünü artırırConstant ve etkili sosyal medya kullanımı, işletmenin dijital footprint'ini güçlendirir.

Sosyal medyada kontrolün içerik oluşturan kişi ve kurum adına ait olması, işletme ile ilgili olumlu ve olumsuz içeriklerin hızlı bir şekilde etkileşimi açısından önemlidir. Bu nedenle sosyal medya etkileşimi çift yönlüdür. Sosyal medya işletme hakkında bilgi verir, görüş sunar ve gündem oluşturmaya teşvik eder. Öncü ve yenilikçi anlayışın hızla yayılmasını sağlar.

Otelcilik Sektörü Potansiyel Müşterileriyle Nasıl İletişime Geçer?

Günümüzde küçükten büyüğe birçok kurum kendini potansiyel müşterine tanıtmak ve onlarla iletişime geçmek için sosyal medyadan yararlanır. İşletme hizmetlerini tanıtır, müşterilerin yorumlarına cevap verir, onlara promosyon hizmet sunar. Çoğu İnsan çoğunlukla tatil başta olmak üzere herhangi bir yere iş dolayısıyla bulunduğu şehirde kendine uygun konaklama hizmeti almak istediğinde oteller hakkında araştırma yapar, edindiği izlenimlere göre tatil planlarını oluşturmaya başlar.

Bu araştırmayı yaparken de çevrimiçi kaynakları tercih eder. En başta otellerin kendi web siteleri ile birlikte, sosyal medya mecraları, müşteri memnuniyet yorumlarının yapıldığı platformlar, şikayet paylaşım siteleri çokça ziyaret edilir.Mobil internet kullanımlarının artması ve tüketicilerin sosyal medyada eskisinden daha fazla vakit geçirmesi sosyal medyayı ek bir iletişim ve satış kanalı haline getirmiştir.

Konaklama işletmeleri facebook sosyal ağını hangi amaçlarla kullanır?

The 2012 uluslararası iş ve yönetim konferansında bir sosyal medya kanalında yapılabilecekler adına Assenov Ilian ve Naina Khurana şu notları paylaşır.

● Özel Fiyat Teklifleri Duyurmak: promosyon, indirim, son dakika teklifleri

● “Hayran Kitlesi” İçin Özel Fiyat Duyuruları: sadık müşterilerine özel fiyat teklifi ile sosyal medya görünürlülüğünü arttırmak

● Rekabet: Farkındalık yaratma, marka algısı yaratarak hatırlanmayı kolaylaştırmak

● Otelin Tanıtımını Yapmak: Otel konforunu paylaşmak

● Anket Uygulamaları: Müşteri istek ve ihtiyaçlarını öğrenmek

● Etkinlik Duyurusu: hedef kitlesi için etkinlikler düzenlemek

● Rezervasyon: Facebook üzerinden otel rezervasyonu yapılmasına olanak sağlamak

● Son Haberleri Duyurmak: Facebook müşterilerine otel ile ilgili en son haberleri duyurmak ve sektörde hızlı bir etki bırakmak.

Turizmde Sosyal Medya İletişiminde Dikkat Edilmesi Gerekenler

Turizm işletmelerinin sosyal medyada doğru uyguladığında hizmetleri başarıya ulaşır. Bunun için bir takım püf noktalarına dikkat edilmesi gerekmektedir.

● Uygun Mecra: Hangi sosyal medya ortamında bulunulmasını gerektiği en önemli kararlardandır. Hizmetlerinizi tercih edecek potansiyel misafirlerin hangi sosyal ağları yoğun olarak kullandığının tespit edilmesi gerekir. Bu tespit sonrası uygunluğu düşünülen kanalda hesap açılması doğru bir karardır.

● İçerik Girişi: İşletmenin sosyal medyada bulunma amacına uygun doğru ve güncel içerik paylaşımı yapılmalıdır. Beğenilmiş olan bir bilgi mutlaka paylaşılarak takipçinin kendi çevresine yayılacaktır. Bu olumlu durumu ayakta tutmalı, işletmeyi yansıtmayan içeri paylaşımları yapılmamalıdır.

● Hesap Yönetimi: İşletmenin sosyal medya hesaplarının kim tarafından yönetileceği belirlenmeli. Herhangi bir personelin insifiyatine bırakılmamalıdır. Sosyal medyada başa gelebilecek olumuz bir durum online ortamda kurumun itibarını zedeleyebilir. Bu konuda teknik bilgi ve donanımları tam olan, bu alanda çalışabilecek uzman kişilerle çalışılmalıdır.

● Etkileşim: Sosyal medya üzerinden iletilecek herhangi bir soru, sorun veya şikayetlere kalıplaşmış cümleler verilmemeli, kişiye uygun cevaplar yazılmalıdır. Takipçi kitlesinin her an otel misafiri olabileceği düşünülmeli olumsuz, gerçeği yansıtmayan, kışkırtıcı mesaj ve yorumlardan kaçınılmalıdır. Bu sadeye ilişki düzeyini uzun soluklu yerine getirmiş oluruz.  

● Promosyon: Kendine uygun sosyal medya kanalı seçen turizm işletmesi yeni takipçi kazanmak veya mevcut kitlesini korumak için bir takım pazarlama taktiklerini dijital olarak yönetebilir. Özel bir indirim oranının belirtilmesi, yeni hizmetlerden indirimli tarihlerde takipçilerin yararlanma önceliği gibi…

● Ölçme: İşletme, paylaştığı sosyal medya kanalındaki içeriklerin ne kadar ilgi gördüğünü mutlaka ölçmesi gerekir. Bu işlem farklı türde paylaşım yapılan içerik çeşitliği arasındaki farkın rakamsal boyutunu kişiye gösterir.

Turizmde Sosyal Medya İletişiminde Önemli Noktalar Nelerdir?

Sosyal medyada doğru uyguladığında işletmeyi başarıya ulaşır. Bunun için birtakım noktalarına dikkat edilmelidir. Kanal uygunluğu, hesap yönetimi, iletişim, ödüllendirme, ölçme, samimiyet dozu, ölçme değerlendirme bilgilerine sahip olunmalıdır.

Sosyal Medya İletişiminin Olumlu Yönü Nedir?

Dijital ortamda anında, hızlı ve pratik hedef kitleye kolay erişim sağlanır. İşletmenin tüketici üzerinde markalama algısını arttırır. Doğru bir strateji belirlendiğinde uzun vadede ilişki kurdurur. İmkanlar dahilinde geleneksel kitle iletişim unsurlarına göre daha uygun bütçe ile reklama para harcatır.

Sosyal Medya İletişiminin Olumsuz Yönü Nedir?

Yeni fırsatlar ve aynı zamanda da beraberinde de yeni tehditler de getirebilmektedir. Fark edilmeden paylaşılan kontrolsüz içerik, uygunsuz üslup, gerçeği yansıtmayan haber birçok olumsuz yorumun alınmasına yol açar. İşletmenin itibarının kolaylıkla zedelenmesini ve büyük kitlelerce bu durumun anında yayılmasını beraberinde getirir. Özellikle sezonluk çalışan otel ve seyahat işletmelerinin sezon sonrası da paylaşımlarına devam etmesi kendi marka bilinirliliği açısından daha yararlıdır.

İçerik Oluşturma, İşletme hakkında olumlu ve olumsuz görüşlerin hızlı yayılması, Kontrolün içerik oluşturan kişi ve kurumda olması gereklidir, Çift Yönlü Etkileşim, Hem işletmenin bilgi vermesi, hem de kitlelerin geri bildirimde bulunabilmesi, Sosyal medya iletişimi çift yönlüdür, Görüş Sunma, Müşteri memnuniyetini arttırabilir veya markanın imajını zedeleyebilir, Müşteri yorumlarına dikkat etmek ve gerektiğinde hızlı tepki göstermek önemlidir, Gündem Oluşturma, Markayı gündemde tutar ve dijital varlığını güçlendirir, Yenilikçi ve öncü anlayış gündem oluşturmada önemlidir, Öncü ve Yenilikçi Anlayışın Yayılması, Markanın yenilikçi ve öncü imajını olumlu etkiler, Sosyal medya, bu tür mesajların hızla yayılmasını sağlar, Müşteri ilişkileri, Marka ve müşteri arasında sağlam bağlar oluşturur, Sosyal medya üzerinden sürekli ve doğrudan müşteri iletişimi sağlanmalıdır, Pazarlama Stratejileri, Dijital pazarlama stratejilerine yön verir, Sosyal medya, turizm işletmelerinin pazarlama stratejilerinin farklı bir bileşenidir, Rekabet Avantajı, Markanın sektördeki rekabet avantajını artırır, Sosyal medya kullanımı, işletmenin diğer rakiplerinden sıyrılmasını sağlar, Hedef Kitleye Ulaşma, Daha geniş ve çeşitli bir kitleye ulaşmayı sağlar, İşletmeler genellikle özel hedef kitlelerine sosyal medya aracılığıyla ulaşır, Dijital Varlık, Markanın dijital varlığını ve görünürlüğünü artırır, Constant ve etkili sosyal medya kullanımı, işletmenin dijital footprint'ini güçlendirir
turizm otelcilik turizm işletmeleri turizm sosyal medya sosyal medya otel tatil
Bu, yüzünde canlı bir gülümseme olan bir kadının yakın çekim portresidir. Sarı saçları yana ayrılmış ve gevşek dalgalarla şekillendirilmiş. Yumuşak, mavi gözleri parlak ve büyüleyici. Parlayan cildi neredeyse ışıl ışıl ve yanakları gülümsemenin verdiği keyifle hafifçe kızarmış. Üzerinde yüksek yakalı beyaz bir gömlek ve boynunda zarif bir kolye var. Duruşu rahat ve kendinden emin, neşeli bakışları memnuniyet ve huzur yayıyor. Güzelliğin ve neşenin vücut bulmuş hali olan gülümsemesi onu gören herkese ışık ve sıcaklık getiriyor.
Bahar Beşer
Blog Yazarı

Anadolu Üniversitesi İşletme bölümünden mezundur. Muğla Üniversitesi Turizm ve Otel İşletmeciliği bölümünde eğitim görmüştür. İstanbul İşletme Enstitü blog bölümünde içerik üretmektedir. Online eğitim, markalaşma, kişisel gelişim alanlarında yazılar yazmaktadır.

Benzer Yazılar
Doğru ve faydalı bilgiler sağlama konusunda kararlı olan uzman ekibimizle blogumuzu her zaman yeni makaleler ve videolarla güncelliyoruz. Güvenilir tavsiyeler ve bilgilendirici içerikler arıyorsanız, blog sayfamıza mutlaka göz atın.
Barista Eğitimi eğitmeninin online ders anlatımı, kahve bardağı düzenleme ve kahvenin nasıl hazırlandığı anlatılıyor.
4.2
(11)

Barista Eğitimi

10 Konu10 Saat
Bu görüntü, içinde bir insan olan siyah bir daireden oluşuyor. Kişi kollarını iki yana açmış, kameraya dönük bir şekilde durmaktadır. Kişi beyaz bir gömlek ve mavi bir kot pantolon giymektedir. Arka plan gri tonda. Kişinin açık kahverengi gözleri ve kısa siyah saçları var. Daire pürüzsüz, kavisli bir dokuya ve parlak bir yüzeye sahip. Kişi kendinden emin ve güçlü görünüyor. Çemberin ortasında dururken kararlı bir ifadesi var. Resmin atmosferi davetkâr ve sıcak.Ders Eğitmeni
55463402
Açık kahverengi ceket giyen ve yuvarlak, siyah çerçeveli gözlük takan bir kadın kapalı bir ortamda duruyor. Yüzünde hoş bir ifade var, dudakları hafifçe gülümseme şeklinde kıvrılmış. Saçları kısa ve kıvırcıktır ve boynuna altın bir kolye takmaktadır. Arka plan, üzerinde beyaz yazılar olan mor bir duvardır. Arka planda bir bitkinin bulanık bir görüntüsü var.
Yuvarlak gözlüklü, mavi kot ceketli ve beyaz gömlekli bir kadın resmi. Saçları kahverengi ve at kuyruğu şeklinde geriye doğru toplanmış, yüzü dümdüz karşıya bakıyor. Arka planda birkaç dekoratif bitkinin göründüğü bej renkli bir duvarın önünde duruyor. Yirmili yaşlarının başında olduğu anlaşılıyor ve gözlerinde kararlı ve odaklanmış bir ifade var. Kendinden emin bir pozda duruyor, kolları iki yanında ve çenesi yüksekte. Kıyafetleri şık ve modern, ifadesi ise kararlı ve güçlü.Göksel Yılmaz
1102584