AnasayfaBlogKişisel Gelişim Kendini Tanımakla Başlar
Kişisel Gelişim

Kişisel Gelişim Kendini Tanımakla Başlar

04 Temmuz 2019
Bu resim ahşap bloklardan yapılmış bir merdivenin üzerinde duran ahşap bir figürü göstermektedir. Figür ayakta durmakta, bir kolunu uzatmış ve merdivenlerden yukarı çıkıyormuş gibi görünmektedir. Arka plan düz siyahtır ve üzerine beyaz bir metin serpiştirilmiştir. Merdivenlerin alt kısmında, görüntünün geri kalanından sıyrılan karmaşık detaylara sahip bir logo var. Resmin sol tarafında, siyah bir arka plan üzerinde iki beyaz harf var. Resmin sağ tarafında ise siyah zemin üzerinde bir beyaz harf yer alıyor. Figür arka plandan sıyrılıyor ve görselin renkleri ilginç bir kontrast yaratıyor. Genel olarak bu görsel, ahşap bir figürün beyaz metinli siyah bir arka plana karşı ahşap bloklardan yapılmış bir merdivenden yukarı yolculuğunu tasvir etmektedir.
SoruAçıklamaBu Sayede Elde Edilmesi Beklenen Sonuç
Şu Anda Ben Kimim?Bu, içinde bulunduğunuz anın durumuna odaklanan bir soru. Kendinizin hangi aşamada olduğunu belirlemek için önemlidir.Geçmişi ya da geleceği endişe etmeden 'şu an' odaklı yaşamak, insanı daha huzurlu ve mutlu kılar.
İnsanlar Beni Kim Olarak Tanımalı?Kendinize nasıl görüldüğünüzü değerlendirmenin yanı sıra, başkalarının sizi nasıl algıladığını anlamak için bu soru sorulur.Kendinizi başkalarına nasıl ifade ettiğinizi belirlemek ve dış dünyayla ilişkilerinizi güçlendirmek.
İnsanların Hayatlarına Dokunabilsem Bunu Nasıl Yapardım?Bu kişinin hobilerini ve ilgi alanlarını bulmasına yardımcı olan, başkalarına nasıl etki edebileceğinizi belirlemenize yardımcı olan bir soru.Başkalarına rehberlik edebilme ve dolayısıyla kendinizi daha fazla geliştirme kapasitesi.
Kişisel Gelişim YolculuğuKişinin kendisini daha iyi tanıyıp, yaşamını daha kaliteli kılma süreci.Daha kaliteli ve dolu dolu bir yaşam.
İstanbul İşletme Enstitüsü Kişisel Gelişim EğitimleriÜcretsiz online eğitimler ve sertifika programları sunan bir kurum.Kişisel gelişim konusunda kendini geliştirmek ve hayata daha donanımlı bakabilmek.
ÖzgüvenKişinin kendine hissettiği güven duygusu ve kendine saygı.Daha rahat ve etkili bir sosyal iletişim, bireysel başarı ve tatmin.
GeçmişKişinin yaşadığı deneyimler ve bu deneyimlerden elde ettiği bilgi.Bireysel gelişim ve hatalardan öğrenme.
GelecekKişinin hayalleri, hedefleri ve bu hedeflere ulaşmak için yaptığı planlar.Motivasyonun ve özgüvenin artması, hayatın kontrolünün elde bulundurması.
Kişinin HayalleriKişinin gerçekleştirmek istediği hedefler ve ulaşmak istediği ideal durum.Kişi motivasyon ve tatmin hisseder ve bu da genel olarak yaşam kalitesini artırır.
Strateji ve Hareket PlanıKişinin hedeflerine ulaşmak için oluşturduğu dışsal ve içsel yol haritası.Belirlenen hedeflere ulaşmak için gerekli olan sürecin yönetilmesi ve kontrolün sağlanması.

İnsan olarak hep bu dünyaya gelme amacımızı sorgularız. Kendimizi tanımakla bu dünyaya ait olmakla ilgili sorunlarla karşılaşırız. Kendi isteklerimizi kendi tutkularımızı görememek ve anlayamamakla ilgili büyük bir boşluk yaşarız. Bu sorunları ortadan kaldırmak için de hep bir yol ararız. 

En sonunda ise aceleyle gerçekliğinden emin olamadığımız cevaplar bulduğumuzda kişisel gelişim yolculuğu başlar. Peki kişisel gelişim nasıl başlar? Aradığımız cevapları bulabiliyor muyuz? Ya da cevaplarımızı doğru sorularda mı arıyoruz? İşte sizi kendinizle tanıştıracak olan 3 mükemmel soru.

Şu Anda Ben Kimim? 

Ben kimim sorusu ile pek çok kez karşılaşmışızdır. Çok zorlayıcı, kafa karıştırıcı bir soru. İnsanı geçmişle geleceğe götürüp arafta bırakıyor. Peki aslında bu sorunun cevabı ne? Ne olmalı? Ben kimim sorusu ne geçmişe bağlı ne de yarına. Soru yaşadığımız şu anı içeriyor. 

Bugünkü statümüz bizim aslında kim olduğumuzu anlatıyor. Ve bu soru aslında bu günle yaşıyor. Ne garip değil mi? Ben kimim sorusuna cevap ararken bile ya geçmişimize gidip keşkelerimizi yad ediyor ya da geleceğe gidip ihtimalleri gözden geçiriyoruz. Peki ya bugün? Gelecek bugünden başlamıyor mu? Soru bile bu günü yaşarken biz niye arafta kalmakta ısrar edelim ki?

İnsanlar Beni Kim Olarak Tanımalı?

İşte gelecek ve asıl olan ben yani sen. Kişisel gelişim yolunda kendini tanımak bizlerin yol haritasını belirler. Yukarıdaki sorunun cevapları bize ilham, işık ve motivasyon olur. Başarı da özgüven, azim ve devamlılık da böyle gelir. Kişi kendini tanımaya başlayınca bir anda her şey değişebilir. Kişi kendi yolunu bulmanın verdiği özgüven ve tutkulu istekle hayallerini gerçekleştirmek üzere yoluna devam etmenin keyfini yaşar.

Ve başarıncaya dek de asla pes etmez. Çünkü kişi kendini artık tanıyor bugününü görüyor ve geleceğini kendi elleri ile inşa edebileceğini biliyordur. İşte bu tip bir motivasyonun da içten olanı makbuldur. Aksi takdirde taklit olur ve dış motivasyonun etkisi de taklit olduğundan dolayı bir yere kadar gider. Sonrasında ise büyük boşlukla sizi baş başa bırakır. 

İnsanların Hayatlarına Dokunabilsem Bunu Nasıl Yapardım? 

En az ikinci soru kadar mükemmel bir etkiye sahip muhteşem sorudur bu. Kişinin hobilerini ve ilgi alanlarını bulmasına yardımcı olur. Bu soruyla kişi sadece kendini tanımakla kalmayıp ilgi duyduğu alanlarda uzmanlaşarak başkalarına da rehberlik yapabilir. Böylece öğrenmenin en güzel yöntemini keşfeder. Öğrettikçe öğrenir. İlgi alanı doğrultusunda insanlarla paylaşım yaptığından dolayı kişi zaten her şeyden önce mutludur. Çünkü yaptığı iş sadece imajını değil ruhunu da besler. 

Kişi önemli olmanın tadını alır. Zaten insanoğlunun da en büyük doğal ihtiyaçlarından birisi önemli olduğunu ve birilerinin işine yaradığını bilmesi. Özgüven denilen duygu da önemli olduğunu bilmek bu hayata bir katkı sağladığını anlamaktır. İşte yanlış sorularımızın doğru cevapları. Kişisel gelişim yolculuğu önce sorulara doğru cevaplar bulmak ve bu yolla kendimizi keşfedip tanımaktır. Sonra ise bir strateji ve hareket planı oluşturup bu belirlediğimiz çizgide ilerlemek gerekir. Unutmayalım ki geçmişimizin gölgeleri geleceğimizin yollarına taş koymamalı. Gelecek dediğimiz şey geldi geçiyor bile. 

İstanbul İşletme Enstitüsü kişisel gelişim eğitimleri başta olmak üzere daha bir çok konuda ücretsiz online eğitimler ve sertifika programları sunuyor. Bu programların ilgisinin farkına varan herkes bu alana yönelerek kendini kolay bir şekilde geliştirmek istemektedir. Siz de kişisel gelişim konusunda Kişisel Gelişim Eğitimleri alabilirsiniz.

Yazar: Şahane Dostaliyeva

Şu Anda Ben Kimim?, Bu, içinde bulunduğunuz anın durumuna odaklanan bir soru Kendinizin hangi aşamada olduğunu belirlemek için önemlidir, Geçmişi ya da geleceği endişe etmeden 'şu an' odaklı yaşamak, insanı daha huzurlu ve mutlu kılar, İnsanlar Beni Kim Olarak Tanımalı?, Kendinize nasıl görüldüğünüzü değerlendirmenin yanı sıra, başkalarının sizi nasıl algıladığını anlamak için bu soru sorulur, Kendinizi başkalarına nasıl ifade ettiğinizi belirlemek ve dış dünyayla ilişkilerinizi güçlendirmek, İnsanların Hayatlarına Dokunabilsem Bunu Nasıl Yapardım?, Bu kişinin hobilerini ve ilgi alanlarını bulmasına yardımcı olan, başkalarına nasıl etki edebileceğinizi belirlemenize yardımcı olan bir soru, Başkalarına rehberlik edebilme ve dolayısıyla kendinizi daha fazla geliştirme kapasitesi, Kişisel Gelişim Yolculuğu, Kişinin kendisini daha iyi tanıyıp, yaşamını daha kaliteli kılma süreci, Daha kaliteli ve dolu dolu bir yaşam, İstanbul İşletme Enstitüsü Kişisel Gelişim Eğitimleri, Ücretsiz online eğitimler ve sertifika programları sunan bir kurum, Kişisel gelişim konusunda kendini geliştirmek ve hayata daha donanımlı bakabilmek, Özgüven, Kişinin kendine hissettiği güven duygusu ve kendine saygı, Daha rahat ve etkili bir sosyal iletişim, bireysel başarı ve tatmin, Geçmiş, Kişinin yaşadığı deneyimler ve bu deneyimlerden elde ettiği bilgi, Bireysel gelişim ve hatalardan öğrenme, Gelecek, Kişinin hayalleri, hedefleri ve bu hedeflere ulaşmak için yaptığı planlar, Motivasyonun ve özgüvenin artması, hayatın kontrolünün elde bulundurması, Kişinin Hayalleri, Kişinin gerçekleştirmek istediği hedefler ve ulaşmak istediği ideal durum, Kişi motivasyon ve tatmin hisseder ve bu da genel olarak yaşam kalitesini artırır, Strateji ve Hareket Planı, Kişinin hedeflerine ulaşmak için oluşturduğu dışsal ve içsel yol haritası, Belirlenen hedeflere ulaşmak için gerekli olan sürecin yönetilmesi ve kontrolün sağlanması
kişisel gelişim gelişim özgüven strateji duygu ben kimim online eğitimler
Bu resimde ikisi de gözlük takan bir erkek ve kadın görülüyor. Adam mavi bir gömlek ve siyah bir pantolon giyerken, kadın beyaz bir gömlek ve mavi bir kot pantolon giymektedir. Her ikisinin de gözlükleri takılı ve dümdüz ileriye bakıyorlar. Adamın kolu kadının beline dolanmış ve yüzleri birbirine yakın göründüğü için birlikte bir anı paylaşıyor gibi görünüyorlar. Arka plan yumuşak, kirli beyaz bir renktedir. Işık hafif loş, görüntüye yumuşak ve sıcak bir his veriyor. Gözlüklerine rağmen, gözleri hala bir duygu belirtisi gösteriyor. Birbirlerinin varlığından memnun ve mutlu görünüyorlar.
Konuk Yazar
Blog Yazarı

İstanbul İşletme Enstitüsünde yazılarının yayınlanmasını isteyen konuk yazarlarımız için oluşturulan bilgi kartıdır. Birçok alanda ve disiplindeki yazıları bu hesap üzerinde bulabilirsiniz.

Benzer Yazılar
Doğru ve faydalı bilgiler sağlama konusunda kararlı olan uzman ekibimizle blogumuzu her zaman yeni makaleler ve videolarla güncelliyoruz. Güvenilir tavsiyeler ve bilgilendirici içerikler arıyorsanız, blog sayfamıza mutlaka göz atın.
2020’nin En İyi Kişisel Gelişim Kitapları
Kişisel Gelişim

2022'nin En İyi Kişisel Gelişim Kitapları

23 Temmuz 2020
İki el, dişli şeklindeki karmaşık bir nesneyi tutarken gösterilmiştir. Nesne dairesel bir tabana ve dişlinin merkezinden uzanan çeşitli şekillere sahiptir. İlk elin dişlinin merkezini kavradığı, ikinci elin ise çıkıntılı düz bir kenarı kavradığı görülüyor. Dişli, merkezinde aşağı doğru bakan iki sivri uç bulunan bir kafa şeklinde görünmektedir. Dişliye yakından bakıldığında dairesel tabanın ortasında bir vida ve bir dizi başka karmaşık ayrıntı görülüyor. Arka plan odak dışıdır, bu da elleri ve dişlileri keskin ayrıntılara dönüştürür. Bu görüntü, bir insanın elinde tuttuğu yaratıcı ve karmaşık bir nesnenin harika bir örneğidir.
Kişisel Gelişim

Kişisel Gelişim Ne İşe Yarar?

30 Mart 2021
Bir kişi ciltli bir kitabı dikkatle okurken görülüyor. Kitap beyaz renkte ve kişinin sağ elinde, başparmağı ve işaret parmağı üst köşeye bastırılmış şekilde tutuluyor. Kişinin orta parmağında bir alyans olduğunu gösteren altın bir yüzük görülüyor. Kişinin üzerinde muhtemelen bir gömleğe ait uzun beyaz bir kol vardır ve resmin alt kısmına yakın bir yerde desenli bir çorap görülmektedir. Arka planda yakın çekimde bir bitki yer alıyor ve kişinin sol elinde tuttuğu bir kağıt parçası da görüntüde görülebiliyor. Kişinin odağı kitaptadır ve kitaba derinlemesine dalmış gibi görünmektedir.
Kişisel Gelişim

Hedef: Kişisel Gelişim Uzmanı Olmak

10 Aralık 2019
Merdivenlerden yukarı doğru yürüyen bir adam figürü çizen bir elin yakın çekimi. Figür beyaz ve mavi çizgili bir gömlek giymekte ve sağ ayağıyla merdivenlerden yukarı doğru bir adım atmaktadır. Figürü çizen el siyah bir kalem tutuyor ve görüntü açık gri bir arka planla çerçevelenmiş. Adamın başının tepesinde kısa dikenli saçları var ve mavi bir kot pantolon giyiyor. Sanki yolculuğunun manzarasını seyrediyormuş gibi yukarı bakıyor. Merdivenler, her birinin boyutu ve şekli biraz farklı olan birkaç basamaktan oluşuyor. Figürü çizen elin hassas ve dikkatli vuruşları, merdivenlerden yukarı doğru yürüyen adamın ayrıntılı bir görüntüsünü oluşturuyor.
Kişisel Gelişim

Kişisel Gelişim Gerekliliği

13 Temmuz 2021
Bu görüntü yakın zamanda bilenmiş bir grup kalemi göstermektedir. Mavi, yeşil ve gri yüzeylerde görülebilen küçük beyaz talaşlar görüntünün her tarafına dağılmış durumda. Arka planda üzerine gölge düşmüş beyaz bir duvar ve üzerinde beyaz bir 'O' harfi bulunan gri bir yüzey var. Ön planda ise silindir şeklinde mavi bir nesne ve yeşil metal bir direk yakın plandan görülüyor. Ayrıca, beyaz renkli olduğu anlaşılan bir tıraş makinesinin yakın çekimi de yer alıyor. Görüntüdeki tüm unsurlar birlikte çalışarak görsel olarak ilginç bir sahne oluşturuyor.
Kişisel Gelişim

İş Hayatında Kişisel Gelişimin Önemi

25 Aralık 2020