AnasayfaBlogTarihte İz Bırakan 5 Güçlü Kadın
Kişisel Gelişim

Tarihte İz Bırakan 5 Güçlü Kadın

14 Ağustos 2018
Görüntünün ön planında kahverengi deri montlu ve gözlüklü bir kadın duruyor. Başında, yakın çekimden dolayı oldukça belirgin olan bir pilot şapkası var. Paltonun fermuarı çekilmiş ve kolları dirseklerine kadar kıvrılmış. Sanki bir maceraya atılmaya hazırmış gibi ciddi bir yüzü var. Görüntünün arka planı bulanık, ancak arka planda bir sandalye görülüyor. Resmin alt kısmı paltonun detaylarıyla ve bir çorabın yakın çekimiyle dolu. Bu, dünyayı ele geçirmeye hazır bir kadının görüntüsüdür.
AdBaşarılarıİlginç Bilgi
Sabiha GökçenDünya'nın ilk kadın savaş pilotu ve Türkiye'nin ilk kadın pilotuSoyadı 'Gökçen', gökyüzüne bağlı anlamına gelir ve Mustafa Kemal Atatürk tarafından kendisine verildi.
Afife Jaleİlk Müslüman kadın tiyatrocudurMüslüman kadınların sahne yasağına karşı, 'Yamalar' adlı eserle ilk kez sahne almıştır.
Marie CurieRadyoloji bilimini kurmuş, Radyum elementini keşfetmiş ve iki farklı alan üzerinden Nobel Ödülü kazanmıştır.Kendisi kadın olduğu için bir süre üniversiteye kabul edilmedi. Fakat sonrasında Avrupa’nın en iyi üniversitesinde ders veren ilk bilim kadını oldu.
Rosa ParksAfroamerikan Sivil Haklar Hareketi'nin en önemli öncülerinden biridir.1955 yılında kendisinden otobüste yerini isteyen beyaz adama yer vermediği için tutuklandı. Bu durum, ABD'deki ırk ayrımcılığına karşı makro ölçekte bir eylem başlattı.
Coco ChanelModaya yeni bir yaşam tarzı getiren ve etkisi hiçbir zaman bitmeyecek bir marka yaratan Fransız modacı.Pantolon tasarlayarak kadınların da erkekler kadar rahat kıyafetler giyebileceğini herkese gösterdi.

Geçmişten günümüze, genellikle erkeklerin fikirleri, çalışmaları ve cesaretleri konuşulur ve tartışılır. Sanki bilim dünyasına ve insanlık tarihine sadece onlar yön vermişler gibi. Ataerkil toplumun egemen olduğu bir dünyada, devletlere yön veren tek bir sözüyle imparatorlukları etkileyen, yaptıkları buluşlarla dünyayı güzelleştiren, ilklere imza atarak dünya üzerinde büyük değişiklikler yaratan sayısız güçlü kadın vardır. Düşünceleri ve cesaretleri ile çoğu kadına öncülük etmiş, yaşadığımız bu evreni değiştiren her biri kendi alanında devrimler yaratarak tarihin akışını değiştiren güçlü kadınlara hep birlikte göz atalım.

İz Bırakan Kadınlar Kimler?

Sabiha Gökçen Kimdir? (1913-2001)

Dünya'nın ilk kadın savaş pilotu olan Sabiha Gökçen Türkiye’nin de ilk kadın pilotudur. Mustafa Kemal Atatürk’ün manevi kızıdır. Gökçen soyadı gökyüzüne bağlı anlamına gelmektedir ve Atatürk tarafından kendisine verildi. Havacılık tarihine yaptığı katkılardan dolayı Amerikan Hava Kurmay Koleji tarafından "Adını Dünya Tarihine Yazdıran 20 Havacıdan Birisi" olarak seçilmiştir.  Yaşamı boyunca Türk havacılığına büyük katkılarda bulunan Gökçen, Türk kadınının dünyadaki pozisyonunu yükseltmek için çalıştı. Sabiha Gökçen'e başarılarından dolayı birçok çeşitli ordu, dernek ve kuruluşlardan toplam 30'un üzerinde nişan, liyakat madalyası, plaket ve bröve taktim edildi.

Afife Jale (1902-1941)

İlk müslüman kadın tiyatrocudur. Cesaret, azim ve tutku dolu bir hayat hikayesi vardır. Sadece tiyatro tarihine değil; türk kadınların tarihine de iz bıraktı. Müslüman kadınların sahne yasağına ve polis baskılarına inat, Apollon Tiyatrosu’nda ‘Yamalar’ ile ilk kez seyirci karşısına çıktı. Fakat sahne mutluluğu kısa sürdü. Bakanlık, Müslüman Türk Kadının sahnede rol almasını yasakladı. 1923 yılında, Mustafa Kemal Atatürk, Türk kadınına sahneye çıkma yasağını ortadan kaldırdı. İdealleri ve tutkuları olan Afife Jale özgür bir şekilde oyunculuğu yapmaya başladı.

Marie Curie (1867-1934)

Bilim adına birçok önemli başarılara imza atan Marie Curie dünyaca ünlü Polonya asıllı kimyager ve fizikçidir. Radyoaktivite üzerine yapmış olduğu çalışmalar ile birlikte iki farklı alan üzerinden Nobel Ödülü alan tek bilim insanıdır ve radyoloji bilimini kurdu. Dahası, Radyum elementini keşfetti. Kadın olduğu gerekçesi ile bşir süre üniversiteye kabul edilmedi. Sonrasında,  Avrupa’nın en iyi üniversitesinde ders veren ilk bilim kadını oldu ve profesör ünvanına layık görüldü.

Rosa Parks (1913-2005)



Rosa Parks ve Martin Luther King  Afroamerikan Sivil Haklar Hareketi’nin en önemli öncülerinden biridir. 1955 yılında ırk ayrımı hala yürürlükteydi ve siyahlar otobüste arka tarafta oturma hakkına sahipti. Bir beyaz gelip siyahın yerini istediğinde, siyah yerini vermek zorunda ve arka bölüme geçerdi. Rosa Parks kendisinden yer isteyen beyaz adama yerini vermez ve Parks tutuklanır. Daha sonra, siyahlar boykot başlatırlar ve tüm ülkeye yayılır. Bu olaylardan sonra, 1964 yılında siyahlara beyazlarla esit haklar veren sivil haklar kanunu çıktı. Böylece, Rosa Parks, siyah kadın hareketinin simgesi olmuştur.

Coco Chanel Kimdir? (1883-1971)

Fransa’nın yenilikçi modacılarından biri olan Coco Chanel, modaya yeni bir yaşam tarzı getirdi ve etkisi hiçbir zaman bitmeyecek bir marka yarattı. Uzun kabarık eteklerin, korselerin giyildiği, saçların bukle bukle yapıldığı,süslü şapkaların kullanıldığı dönemde rahat kıyafetler tasarlayarak kadın olmaktan vazgeçmeden de eşit olunabileceğini göstermiş ve pantolon tasarlamıştır. Time dergisi tarafından “Yüzyılın en önemli 100 kişisi” olarak gösterildi. Son olarak Coco Chanel şöyle der: “ Modayı yapmıyorum. Ben modayım.

Sabiha Gökçen, Dünya'nın ilk kadın savaş pilotu ve Türkiye'nin ilk kadın pilotu, Soyadı 'Gökçen', gökyüzüne bağlı anlamına gelir ve Mustafa Kemal Atatürk tarafından kendisine verildi, Afife Jale, İlk Müslüman kadın tiyatrocudur, Müslüman kadınların sahne yasağına karşı, 'Yamalar' adlı eserle ilk kez sahne almıştır, Marie Curie, Radyoloji bilimini kurmuş, Radyum elementini keşfetmiş ve iki farklı alan üzerinden Nobel Ödülü kazanmıştır, Kendisi kadın olduğu için bir süre üniversiteye kabul edilmedi Fakat sonrasında Avrupa’nın en iyi üniversitesinde ders veren ilk bilim kadını oldu, Rosa Parks, Afroamerikan Sivil Haklar Hareketi'nin en önemli öncülerinden biridir, 1955 yılında kendisinden otobüste yerini isteyen beyaz adama yer vermediği için tutuklandı Bu durum, ABD'deki ırk ayrımcılığına karşı makro ölçekte bir eylem başlattı, Coco Chanel, Modaya yeni bir yaşam tarzı getiren ve etkisi hiçbir zaman bitmeyecek bir marka yaratan Fransız modacı, Pantolon tasarlayarak kadınların da erkekler kadar rahat kıyafetler giyebileceğini herkese gösterdi
Tarihte İz Bırakan 5 Güçlü Kadınazimbaşarıhırskendine inanmaksabır
Geniş çimenlik bir alanda güneşin tadını çıkaran bir kadın duruyor. Beyaz bir gömlek ve mavi bir kot pantolon giymiş, saçları hafif rüzgârda dalgalanıyor. Ellerini ceplerine sokmuş, yüzünde huzurlu bir ifadeyle ufka doğru bakıyor. Çevresindeki doğanın güzelliğini seyrederken memnun ve rahatlamış görünüyor. Gözleri kapalı, temiz havayı içine çekerken dudaklarında dingin bir gülümseme var. Manzara sakin ve huzur verici, onun manzaradaki varlığı doğal dünyanın uyumunu hatırlatıyor.
Ecem Elçi
Blog Yazarı

Antalya Bilim Üniversitesi'nden mezundur. İstanbul İşletme Enstitü blog bölümünde içerik üretmektedir. Birçok konuda yazılar yazmaktadır.

Benzer Yazılar
Doğru ve faydalı bilgiler sağlama konusunda kararlı olan uzman ekibimizle blogumuzu her zaman yeni makaleler ve videolarla güncelliyoruz. Güvenilir tavsiyeler ve bilgilendirici içerikler arıyorsanız, blog sayfamıza mutlaka göz atın.
Koruyucu gözlük ve eldiven takmış bir kadın bulanık bir kutunun önünde durmakta ve eldivenli ellerinde bir paspas tutmaktadır. Kırmızı ve mavi bir ceket giymektedir ve gözleri koruyucu gözlüklerinin ardından görülebilmektedir. Eldivenli eli paspası sıkıca kavrıyor ve eldiveninin yakın çekimi görülebiliyor. Arka plandaki kutu bulanık ve odak dışı görünüyor. Kadının yüzünde sanki her işin üstesinden gelmeye hazırmış gibi kararlı bir ifade var.
İş Hayatında Kadınlar

Kadının İş Yaşamındaki Rolü

29 Ekim 2018
Bu görüntü, baret ve kask takmış, dikkatle bilgisayar ekranına bakan bir kadın mühendisi gösteriyor. Gri ve mavi bir ceket giymektedir ve bilgisayar ekranında detaylı bir tasarım görüntülenmektedir. Sağında bir adam bir plan üzerinde çalışıyor, solunda ise bir insanın kulağına benzeyen bir şey yakından görülüyor. Arka planda mavi ve gri plastik bir türbin görülüyor. Kadın profesyonel bir ortamda, yüzünde odaklanmış ve kararlı bir ifade var. Konsantrasyonu hissediliyor ve duruşu işine derinden bağlı olduğunu gösteriyor.
İş Hayatında Kadınlar

İş Hayatında Kadın Olmak

27 Mart 2019
Parlak sarı bir başörtüsü takmış genç bir kadın beyaz bir duvarın önünde duruyor. Eşarp başının etrafına bağlanmış, saçlarını örtüyor ve yüzünü çerçeveliyor. Ciddi bir ifadeyle yana doğru bakıyor. Koyu kahverengi teni gibi açık kahverengi gözleri de görülebiliyor. Dudakları hafifçe ayrılmış ve yanakları hafifçe kızarmış. Eşarbı, görüntüye doku ve detay katan beyaz ve siyah işlemelerle süslenmiş. Kendinden emin bir şekilde duruyor, kolları iki yanında ve çenesi hafifçe yukarı eğik. Resim, yüz hatlarını ve ifadesini vurgulayacak şekilde sıkıca çerçevelenmiş.
İş Hayatında Kadınlar

Kadına Karşı Ayrımcılık Yapan Ülkeler Daha Fakir

15 Mayıs 2016
 Bu online kurs ile iş iletişiminizde ikna tekniklerini nasıl kullanacağınızı öğrenin.
5
(141)

İkna Teknikleri Eğitimi

14 Konu5 Saat
Dalgalı, sarı saçlı güzel bir kadın şık, gri bir takım elbise giyiyor. Yüzünde kendinden emin bir ifade var, gözleri doğrudan kameraya bakıyor. Kollarını göğsünün üzerinde kavuşturmuş ve uzun bacaklarını ayak bileklerinden kavuşturmuş. Bir çift siyah, sivri burunlu topuklu ayakkabı giyiyor. Boynunda inci bir kolye ve bir çift küçük altın küpe var. Dudakları açık pembe tonuna boyanmış. Dengeli ve zarif görünüyor.Fatoş Kanıtemiz
1110464
Açık kahverengi ceket giyen ve yuvarlak, siyah çerçeveli gözlük takan bir kadın kapalı bir ortamda duruyor. Yüzünde hoş bir ifade var, dudakları hafifçe gülümseme şeklinde kıvrılmış. Saçları kısa ve kıvırcıktır ve boynuna altın bir kolye takmaktadır. Arka plan, üzerinde beyaz yazılar olan mor bir duvardır. Arka planda bir bitkinin bulanık bir görüntüsü var.
Yuvarlak gözlüklü, mavi kot ceketli ve beyaz gömlekli bir kadın resmi. Saçları kahverengi ve at kuyruğu şeklinde geriye doğru toplanmış, yüzü dümdüz karşıya bakıyor. Arka planda birkaç dekoratif bitkinin göründüğü bej renkli bir duvarın önünde duruyor. Yirmili yaşlarının başında olduğu anlaşılıyor ve gözlerinde kararlı ve odaklanmış bir ifade var. Kendinden emin bir pozda duruyor, kolları iki yanında ve çenesi yüksekte. Kıyafetleri şık ve modern, ifadesi ise kararlı ve güçlü.Göksel Yılmaz
1102584
Arkasında kırmızı ve sarı bir bayrak bulunan oyuncak bir uçak, siyah ve kırmızı kumaş bir yüzey üzerinde durmaktadır. Oyuncak uçak beyazdır, kanatlarında ve kuyruğunda kırmızı bir şerit vardır ve gövdenin ortasında bir logo bulunmaktadır. Ön planda, sol üst köşede bir numara görülüyor. Güneş parlak bir şekilde parlıyor, sahneyi aydınlatıyor ve uçağa canlı bir parlaklık veriyor. Uçağın arkasında, üzerinde beyaz yazılar bulunan parlak sarı ve kırmızı bir bayrak vardır. Sahne arka planda mavi bir gökyüzü ile çerçevelenmiş ve tüm görüntü neşe ve macera duygusu ile doludur.
4.8
(189)

Almanca Kursu (A1-A2)

4 Konu5 Saat
Bu görüntü, içinde bir insan olan siyah bir daireden oluşuyor. Kişi kollarını iki yana açmış, kameraya dönük bir şekilde durmaktadır. Kişi beyaz bir gömlek ve mavi bir kot pantolon giymektedir. Arka plan gri tonda. Kişinin açık kahverengi gözleri ve kısa siyah saçları var. Daire pürüzsüz, kavisli bir dokuya ve parlak bir yüzeye sahip. Kişi kendinden emin ve güçlü görünüyor. Çemberin ortasında dururken kararlı bir ifadesi var. Resmin atmosferi davetkâr ve sıcak.Ders Eğitmeni
1102606