AnasayfaBlogBilişim Teknolojileri Öğretmeni Nedir? Ne İş Yapar?
Meslekler

Bilişim Teknolojileri Öğretmeni Nedir? Ne İş Yapar?

07 Temmuz 2021
Bu görüntü, aydınlık bir odada bilgisayar başında çalışan bir grup insanı yakalıyor. Sırtları kameraya dönük şekilde masalarda oturuyorlar ve hepsi önlerindeki ekranlara odaklanmış durumda. Tavandan gelen ışık odayı aydınlatıyor ve insanların hepsi farklı renk ve tarzda kıyafetler giyiyor. Görüntünün sağ tarafında bir kız yakın planda görülebiliyor ve yüzü ışıkla aydınlatılmış. Kızın solunda bir grup insan bilgisayarlarında yazı yazmaktadır. Daha solda, duvarda bir tablonun yakın çekimi görülebiliyor. Bu tablo renkli ve soyut bir tasarıma sahiptir. Görüntü, her bir kişinin kendi işine odaklandığı, faaliyet dolu bir odanın anlık görüntüsüdür.
Bilişim Teknolojileri Öğretmeni UnvanlarıBilişim Teknolojileri Öğretmeninin GörevleriBilişim Teknolojileri Öğretmenliği Eğitimi
Bilişim teknolojileri öğretmeni, Bilgisayar Öğretmeni, Öğretim Teknoloğu, Eğitim Teknoloğuİlkokul, ortaokul ve lise kademelerinde bilişim teknolojileri dersini vermek, Bilişim ve internet alt yapısını sağlamak, Okulun web sitesini yapmak ve bakımını üstlenmek.Eğitim Fakültelerinin 4 yıllık Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Eğitimi bölümünden mezun olunur.
Bilişim teknolojileri uzmanı, Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri UzmanıHer okulda en az bir formatör öğretmen bulundurulması gerekmekte ve bu görev genellikle bilişim teknolojileri öğretmenine verilmektedir. Bilişim alanında eksiği olan diğer öğretmenlere destek vermek.Seçmeli dersler ile öğrencilere alandaki farklı dalları tanıtma ve ilgi alanlarını seçmeleri konusunda yardımcı olunur.
Bilişim teknolojileri eğitmeni, Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri EğitmeniEğitim vereceği öğrenci gruplarına uygun ders programı hazırlama ve uygulama. Yazılım, donanım ve teknoloji alanında müfredatta bulunan konuları öğrencilere anlatma.Kendini sürekli geliştirebilme yeteneği, müfredatları takip etme becerisi ve etkin iletişim tekniklerine sahip olma gereksinimi duyulur.
Bilişim teknolojileri danışmanı, Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri DanışmanıBilişim teknolojileri konusunda danışmanlık hizmeti verme, teknoloji eğitimleri düzenleme ve bu konuda destek sağlama.Bilişim teknolojileri konusunda ayrıntılı bilgi ve deneyim sahibi olma, bu alanda sürekli eğitim ve öğrenmeye açık olma.

Bilişim teknolojileri öğretmenleri Eğitim Fakültelerinin 4 yıllık Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Eğitimi bölümünden mezun olan kişilere verilen bir unvandır. Kamu ve özel birçok eğitim kurumunda öğretmen olarak çalışabilmektedirler. Kazandıkları yetkinlikler doğrultusunda bu alanda farklı dallarda da uzman olarak çalışabilirler. Bilgisayar Öğretmeni, Öğretim Teknoloğu, Eğitim Teknoloğu ise sahip oldukları diğer ünvanlardır. Bilişim teknolojileri öğretmenini daha yakından tanıyalım.

Bilişim Teknolojileri Öğretmeni Nedir?

Bilişim teknolojileri öğretmeni; ilkokul, ortaokul ve lise kademelerinde görev yapan, öğrencilere yazılım, donanım ve teknoloji alanında müfredatta bulunan konuların anlatımlarını yapan profesyonel eğitimcilerin branşlarına verilen isimdir. Çalışma alanlarına bağlı olarak hedef kitleleri değişmektedir. Yetişkinlere de bu alanda eğitimler verebilmektedirler. Bilgisayar bilimleri ve teknolojik alanlarda yetkinlikleri bulunmaktadır. Bilgisayar Öğretmeni, Bilişim Öğretmeni, Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Öğretmeni gibi birçok isim ile anılmaktadır bu bölümde çalışan kişiler. Bu branş üniversitelerde öğretmen yetiştirmek amacıyla kurulmuştur. Üniversitede müfredatlarında bulunan farklı dersler ve mezun olunduktan sonraki deneyim ve ilgi alanları kişileri farklı alanlarda çalışmaya yönlendirmektedir. Ancak kariyer planı yapmak ve kimlik karmaşasına girmeye neden olmaktadır.

Mezun olduktan sonra bu sorunu yaşamamak adına öğrencilerin, bu bölümü okurken ilgi alanlarını fark ederek, çalışmak istedikleri alana karar verip buna göre bir kariyer planı yapmaları kendi yararlarına olacaktır. Hangi üniversiteyi seçmeliyiz konusu ise en karmaşık konu olmaktadır. Her ne kadar YÖK tarafından genel müfredat belirtilmiş olsa da üniversitelerin öğrencilerine sunmuş olduğu seçmeli ders seçenekleri farklılık göstermektedir. Bu seçmeli dersler ise öğrencilere bu alandaki farklı dalları tanıtır ve ilgi alanlarını seçmeleri konusunda daha faydalı olur. Aynı zamanda okudukları alan içindeki farklı dalları tanımaları ve bilgi sahibi olmaları mezun olduktan sonra çalışma hayatlarında avantajlar sağlamaktadır. Bilgi sahibi olduğu bir alanda çalışmaya başlayıp o alanda uzmanlaşarak mesleki hayatlarını devam ettirip kariyerlerini bu yönde planlayabilirler.

Üniversite seçimi yaparken, seçenekleri arasında yer alan üniversitelerin müfredatlarında bulunan seçmeli ders planlarına göz atmaları doğru ve faydalı seçim yapmalarını kolaylaştıracaktır. Meslek liselerinden mezun ve bu alanda eğitim almış kişiler için üniversitede aldıkları dersler daha fazla faydalı olacak ve alana dair bilgileri artacaktır. Bazı üniversitelerde Bilişim Teknolojileri bölümü İngilizce olarak okutulmaktadır. KPSS için fark yaratmasa da akademik kariyer planlayan kişiler için bu bölümü İngilizce okumak sonraki dönemde akademik kariyer basamakları için avantaj sağlamaktadır.

Bu bölümden mezun olan kişiler Bilişim Teknolojileri Öğretmeni, Bilgisayar Öğretmeni ve Öğretim Teknoloğu unvanlarına sahip olurlar. Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Öğretmenliği bölümü üniversitelerin Eğitim Fakültelerinde bulunmaktadır. Geçmiş Yıllarda Teknoloji Fakültelerinde de bu bölüm okutulmaktaydı. Teknoloji Fakültelerinde uygulama ağırlıklı ders programları bulunuyordu. Bir süre sonra YÖK’ün almış olduğu bir karar ile Teknoloji Fakültelerinde bu bölümler kapatıldı. Birkaç yıl önce ise bazı Eğitim Fakültelerinde de Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Eğitimi bölümü kapatıldı. Öğrenci almaya devam eden üniversitelerde ise kontenjanlar sınırlandırıldı.

Bu duruma sebep olan etkenler ise mezun sayısının fazla olması, devlet atamalarının sınırlı sayıda olması, atanmış ve kamuda çalışan branş mezunlarının yaşları emeklilik yaşına genel olarak uymadığı için emekli olan sayısı yok denecek kadar az olması, norm fazlası kadroların artması ve özel sektördeki zorluklar ile devlet atamasının az olması nedeniyle öğrencilerin artık daha az bu bölümü tercih etmelerinden kaynaklıdır. Kamuda bu branştaki öğretmenlerin tayin durumu da kolay olmamaktadır. Her okula düşen bilişim teknolojileri öğretmeni sınırlı olduğu için tayin isteyebilecekleri yerler sınırlıdır.

Bilişim teknolojileri öğretmenleri devlet okullarında formatör öğretmen olarak da görevlendirilmektedirler. Her okulda en az bir formatör öğretmen bulunması zorunludur. Förmatör öğretmen; bilişim teknolojileri sınıfının düzeninden, işleyişinden ve okuldaki bilişim, internet alt yapısından, okulun web sitesinin yapımından ve bakımından sorumludur. Bilişim alanında eksiği olan diğer öğretmenlere bu alanda destek vermektedirler.

Bilişim Teknolojileri Öğretmeni Ne İş Yapar?

MEB her yıl eğitim öğretim dönemi başında tüm derslerde olduğu gibi Bilişim Teknolojileri derslerinin de müfredatını belirlemektedir. Bilişim teknolojileri öğretmenlerine düşen görev ise;

  • Eğitim vereceği öğrenci gruplarının eksiklerini belirleyerek, müfredat kapsamında öğrencileri kazandırılması gereken kazanım düzeyine ulaştırır,

  • Sorumlu olduğu atölyenin teknik ve fiziki bakımını sağlamak, işleyişini bir düzen içinde yürütmek, eksik materyalleri belirleyip yönetime ileterek temin eder,

  • Bu branşı öğrencilere sevdirerek bilgi ve becerileri kazandırır,

  • Eğitici kol faaliyetleri yürüterek bu alanda başarılı olan öğrencileri daha ileriye taşımak,

  • Yönetimle ilişkisini sağlam tutmalı,

  • Gerekli durumlarda sınıf öğretmenliği yaparak sınıfındaki öğrencilerin sorumluluğunu almalı,

  • Okulda bulunan Akıllı tahtaların kullanım kurallarını öğrencilere ve diğer öğretmen arkadaşlarına benimsetmeli,

  • Yönetimin onayı ile öğrencileri alanla ilgili teknik gezilere götürmeli,

  • Meslek liselerinde görev alan bilişim teknolojileri öğretmenleri, öğrencilerine alanlarına uygun kuruluşlarda staj yapmaları konusunda destek olmalı ve bu staj uygulamalarını takip etmelidir.

Sahip olması gereken nitelikler;

  • Girişimci olmalı,

  • Yenilikleri takip etmeli,

  • Matematik ve mantık disiplinlerine hakim olmalı,

  • Sistematik davranabilmeli,

  • Düşüncelerini başkalarına kolaylıkla aktarabilmeli,

  • Severek, isteyerek ve özenle işini yapmalı,

  • öğrencilerle ve çevresiyle iyi iletişim kurabilmeli,

  • Hızlı ve pratik çözümler üretebilmelidir.

İş imkanları neler?

Başlıca çalışma alanlarını sıralamak gerekirse;

  • Özel Okullar,

  • Devlet Okulları,

  • Mesleki ve Teknik Liseler,

  • Halk Eğitim Kurumları,

  • Robotik Kodlama ve Stem Atölyeleri,

  • Özel Sektördeki It Departmanları,

  • Eğitim Şirketlerinin Akademi Departmanları.

Bilişim Teknolojileri Öğretmeni Maaşları

Yeni mezun olan bilişim teknolojileri öğretmenleri kamu kuruluşlarına atanamaz veya özel sektörde çalışarak kariyer planlar ise genellikle asgari ücret üzerinden başlatılmaktadırlar. (2021 yılı Asgari ücreti 2800 TL’dir.) Tecrübelerinin olmayışı, mezun sayısının fazla, istihdam seçeneklerinin az olması işverenlere bu şekilde düşük ücretlerle çalıştırma fırsatını doğurmuştur. Özel sektörde biraz tecrübe edindikten sonra ortalama 3500 TL maaş alabilmektedirler. Tecrübe ve yetkinliklere bağlı olarak bu rakam her yıl yükselmektedir.

  • Kamu kurumlarında bilişim teknolojileri öğretmeni olarak çalışanlar ek dersler ile birlikte ortalama 4800 bandındadır.

  • Kamu kurumlarında farklı kadrolarda Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Eğitimi bölümü mezunları ortalama 4000 TL maaş almaktadır.

  • Üniversitelerin akademik kadrosunda yer alan eğitimciler ise 6000 ile 10000 TL aylık gelire sahiptirler.

Bilişim Teknolojileri Öğretmeni Nasıl Olunur?

Ortaöğretim kurumlarından mezun olduktan sonra üniversiteye giriş sınavına girerek puan almaları gerekmektedir(TYT-AYT sınavı). Üniversiteler sayısal puan türünden öğrenci almaktadır. Kamu ve vakıf üniversiteleri olmak üzere çeşitli üniversitelerde bu bölüm mevcuttur.

ÜniversitelerBölümKontenjanSıralama
Bahçeşehir Üniversitesi (Vakıf)Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Öğretmenliği (İngilizce) (Burslu) (Burslu)252.149
Boğaziçi Üniversitesi (Devlet)Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Öğretmenliği (İngilizce)4070.775
Orta Doğu Teknik Üniversitesi (Devlet)Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Öğretmenliği (İngilizce)4092.965
Yıldız Teknik Üniversitesi (Devlet)Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Öğretmenliği40199.315
Marmara Üniversitesi (Devlet)Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Öğretmenliği40234.773
İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa (Devlet)Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Öğretmenliği30273.757
Hacettepe Üniversitesi (Devlet)Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Öğretmenliği40285.601
Dokuz Eylül Üniversitesi (Devlet)Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Öğretmenliği20286.283
Bursa Uludağ Üniversitesi (Devlet)Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Öğretmenliği20288.551
Bahçeşehir Üniversitesi (Vakıf)Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Öğretmenliği (İngilizce) (Ücretli) (Ücretli)12294.975
Anadolu Üniversitesi (Devlet)Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Öğretmenliği20295.148
Gazi Üniversitesi (Devlet)Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Öğretmenliği20295.394
Çukurova Üniversitesi (Devlet)Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Öğretmenliği20296.992
Ankara Üniversitesi (Devlet)Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Öğretmenliği20297.243
Ege Üniversitesi (Devlet)Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Öğretmenliği20299.166

Bazı üniversiteler son eğitim döneminde bitirme tezi çalışması yaptırmakla beraber her üniversitede bu çalışma bulunmamaktadır. 4 yıllık olan yukarıdaki tabloda belirtilen üniversitelerde Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Eğitimini tercih ederek okuyabilir ve Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Öğretmeni olabilirsiniz. Meslek lisesi Bilişim Teknolojileri alanı mezunları bu bölümü tercih ettiklerinde ek puan almaya hak kazanıyorlar. Meslek lisesi mezunlarının kendi alanları içerisinde ayrı bir başarı sıralaması mevcuttur. Tercihi yaparken de o sıralama üzerinden yapmaları gerekiyor. Tercih ettikleri üniversitede bu bölümü başarı ile bitirince bilişim teknolojileri öğretmeni olunmaktadır.

Bilişim teknolojileri öğretmeni, Bilgisayar Öğretmeni, Öğretim Teknoloğu, Eğitim Teknoloğu, İlkokul, ortaokul ve lise kademelerinde bilişim teknolojileri dersini vermek, Bilişim ve internet alt yapısını sağlamak, Okulun web sitesini yapmak ve bakımını üstlenmek, Eğitim Fakültelerinin 4 yıllık Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Eğitimi bölümünden mezun olunur, Bilişim teknolojileri uzmanı, Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Uzmanı, Her okulda en az bir formatör öğretmen bulundurulması gerekmekte ve bu görev genellikle bilişim teknolojileri öğretmenine verilmektedir Bilişim alanında eksiği olan diğer öğretmenlere destek vermek, Seçmeli dersler ile öğrencilere alandaki farklı dalları tanıtma ve ilgi alanlarını seçmeleri konusunda yardımcı olunur, Bilişim teknolojileri eğitmeni, Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Eğitmeni, Eğitim vereceği öğrenci gruplarına uygun ders programı hazırlama ve uygulama Yazılım, donanım ve teknoloji alanında müfredatta bulunan konuları öğrencilere anlatma, Kendini sürekli geliştirebilme yeteneği, müfredatları takip etme becerisi ve etkin iletişim tekniklerine sahip olma gereksinimi duyulur, Bilişim teknolojileri danışmanı, Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Danışmanı, Bilişim teknolojileri konusunda danışmanlık hizmeti verme, teknoloji eğitimleri düzenleme ve bu konuda destek sağlama, Bilişim teknolojileri konusunda ayrıntılı bilgi ve deneyim sahibi olma, bu alanda sürekli eğitim ve öğrenmeye açık olma
Bilişim Teknolojileri Öğretmeni Bilişim Teknolojileri Öğretmeni nedir Bilişim Teknolojileri Öğretmeni ne iş yapar Bilişim Teknolojileri Öğretmeni maaşları Bilişim Teknolojileri Öğretmeni nasıl olunur
Bu, uzun, dalgalı kahverengi saçlı, parlak bir gülümseme takınmış genç bir kadının görüntüsüdür. Gözleri geniş ve pırıl pırıl, dudakları ise kıvrımlı bir neşe ifadesi. Açık tenli ve saçları ortadan ayrılmış. Üzerinde düz beyaz bir tişört var ve yanakları hafifçe kızarmış. Arka plan yumuşak, kirli beyaz bir renktedir. Kadın doğrudan kameraya bakıyor ve ifadesinde memnuniyet ve mutluluk var.
Nida Çelik Akpınar
Benzer Yazılar
Doğru ve faydalı bilgiler sağlama konusunda kararlı olan uzman ekibimizle blogumuzu her zaman yeni makaleler ve videolarla güncelliyoruz. Güvenilir tavsiyeler ve bilgilendirici içerikler arıyorsanız, blog sayfamıza mutlaka göz atın.
Bu, çevrimiçi bir Scratch kursunun görüntüsüdür. Bir dizüstü bilgisayarın önünde duran, neşeli bir ifadeye sahip takım elbiseli bir adam görülüyor. Kurs, kullanıcıların Scratch ile kod ve bilgisayar programlamanın temellerini öğrenmelerine yardımcı olmak için tasarlanmıştır. Kodlama ve programlamanın temellerini öğrenmek için kolay ve sezgisel bir yol sağlar. Kurs sayesinde kullanıcılar kodlamanın arkasındaki kavramları daha iyi anlayabilir ve kendi interaktif hikayelerini, oyunlarını ve animasyonlarını oluşturabilirler. Bu kurs, kodlama ve programlamaya başlamak ya da becerilerini geliştirmek isteyenler için idealdir. Hem eğlenirken hem de kodlama ve bilgisayar programlamayı daha iyi anlamanın harika bir yoludur.
5
(3)

Scratch Eğitimi

28 Konu5 Saat
Yüzünde geniş bir gülümseme olan genç bir adam kameranın önünde duruyor. Kısa, siyah saçları ve parlak, mavi gözleri var. Beyaz bir tişört ve kahverengi kemerli siyah bir kot pantolon giyiyor. Kolları iki yanında ve başı hafifçe sola doğru eğik. Rahat bir duruşu var ve anın tadını çıkarıyor gibi görünüyor. Gülümsemesi sıcak ve davetkâr, gözleri ise neşe dolu. Dünyayı ele geçirmeye hazır görünüyor.Erkan Varol
1102464
Bu görüntü, arka planda kablolar ve beyaz tahta bulunan bir devre kartı üzerinde çalışan bir kişiyi yakalıyor. Bu, fiziksel hesaplama ve robotikte kullanılan bir mikrodenetleyici platformu olan bir Arduino eğitimidir. Görüntüdeki kişi muhtemelen devre kartını kablolarla ve beyaz tahtadaki metinle programlıyor. Kodu yazmak için muhtemelen bir dizüstü bilgisayar kullanıyorlar. Bu görüntüde kabloları işaret eden bir parmağın yakın çekimi, kişinin kabloları nasıl birbirine bağladığını gösteriyor. Arka plandaki dizüstü bilgisayar, eldeki görevin karmaşıklığını ortaya koyuyor. Bu görüntü, dijital dünya için karmaşık ama bir o kadar da gerekli bir beceriyi öğrenme ve uygulama sürecini yansıtıyor. Teknolojinin gücüne ve yeni beceriler öğrenmenin önemine dair harika bir örnek. Arduino eğitimleri öğrencilerin programlamanın temellerini öğrenmelerini ve bunları fiziksel dünyaya uygulamalarını sağlar.
5
(4)

Arduino Eğitimi

19 Konu5 Saat
Yüzünde geniş bir gülümseme olan genç bir adam kameranın önünde duruyor. Kısa, siyah saçları ve parlak, mavi gözleri var. Beyaz bir tişört ve kahverengi kemerli siyah bir kot pantolon giyiyor. Kolları iki yanında ve başı hafifçe sola doğru eğik. Rahat bir duruşu var ve anın tadını çıkarıyor gibi görünüyor. Gülümsemesi sıcak ve davetkâr, gözleri ise neşe dolu. Dünyayı ele geçirmeye hazır görünüyor.Erkan Varol
913464
Bu görüntü gözlüklü ve sakallı bir adama ait. Çevrimiçi bir HTML5 ve CSS3 Eğitim kursuna katılıyor gibi görünüyor. Dizüstü bilgisayarı açık ve konsantre olmuş görünüyor, muhtemelen not alıyor veya bir kodlama alıştırması yapıyor. Kursu ciddiye aldığı ve öğrenmeye hevesli olduğu görülüyor.
4.9
(62)

HTML5 ve CSS3 Eğitimi

35 Konu5 Saat
Gözlüklü ve koyu renk sakallı orta yaşlı bir adam doğrudan kameraya bakıyor. Ciddi bir ifadesi var, gözleri dümdüz karşıya bakıyor ve ağzı hafifçe açık. Saçları kısa ve düzgün, gözlükleri küçük, dikdörtgen çerçeveli. Düz, beyaz bir gömlek ve koyu renk bir pantolon giymiştir. Düz, beyaz bir duvarın önünde durmaktadır. Yüzünde birkaç kırışıklık var ve yanakları hafif çökük. Sakalları bakımlı ve gözlükleri ışıkta belli belirsiz parlıyor. Sakin ve ağırbaşlı görünüyor, ancak bakışlarıyla kararlı.Beytullah Anı
1175464