İnternet Gazeteciliği Nedir? Özellikleri Nelerdir?

Geleneksel gazeteciliğin yerini internet gazeteciliği mi alıyor? Geleneksel gazetecilik bitiyor mu? Son yılların önemli soruları arasında. Özellikle internet haberciliğinin yükselişe geçmesi ile, bu tarz sorular daha da belirgin hale geldi.
Tüm bunların da ötesinde su götürmez bir gerçek var ki, önümüzdeki yıllarda internet haberciliğine olan rağbet çok daha fazla artacaktır. Elektronik gazeteler, internetin yaygınlaşması ve ücretsiz erişilebilmesi sebebi ile geleneksel gazetelerden çok daha fazla okunmaktadır.
Bulunduğumuz teknolojik dönemde tek tıkla dilediğimiz bilgilere ulaşmak, ülkemizde ve dünyada yaşanan gelişmelerden anında haberdar olmak önemli bir yere sahip. Gazetelerin sabah kapımıza gelmesini beklemek zorunda değiliz. Akıllı telefonlarımızdan, tabletlerimizden ya da bilgisayarlarımızdan tek tuşla habere erişim sağlayabiliyoruz. İnternet gazeteciliği, bu konuda bize sınırsız bir dünya sunuyor.
İnternet Gazeteciliğinin Başlıca Özellikleri Nelerdir?
İçeriklerin tam zamanlı ve anında yayınlanması
İçeriklerin; görsel, video, animasyon gibi olanaklarla zenginleştirilmesi
Okuyucuların 7/24 kesintisiz şekilde haberlere erişebilmesi
Okuyucuların, internet haber editörü ile ya da kurumla doğrudan etkileşime geçebilmesi
Bir haberin birden fazla kaynaktan doğrulanabilmesi
Köprü bağlantılar sayesinde sayfalar arası geçiş imkanı
Birbiriyle ilişkili haberlere aynı kategoriden kolay erişim gibi belirgin özelliklerdir.
İnternet Haber Siteleri Çeşitleri Neler?
Birçok farklı türde internet haber sitesi var ve her birinin kendine özgü bir amacı ve hedef kitlesi var. Bazıları genel ilgi alanlarına yönelik haber siteleri iken, diğerleri belirli bir konuya veya sektöre odaklanır. İlgi alanlarınız ne olursa olsun, bunlara hitap eden bir haber sitesi mutlaka vardır. Bu blog yazısında, en yaygın internet haber sitesi türlerinden bazılarına göz atacağız.
Standart Gazete Siteleri
İnternet haberleri tüketme şeklimizi değiştirdi. Geçmişte haberlerimizi gazeteler gibi geleneksel kaynaklardan alırken, artık haberlerimizi çeşitli çevrimiçi kaynaklardan alabiliyoruz. Haber için bir tür çevrimiçi kaynak, standart gazete sitesidir. Bunlar, geleneksel gazetelerin çevrimiçi olarak sunulduğu ana haber siteleridir. Bu nedenle, profesyonel haber muhabirleri tarafından yazılmış çeşitli alanlarda (spor, siyaset, ticaret, sanat vb.) haber ve makaleler sunarlar. Güvenilir ve kapsamlı haberler arıyorsanız, standart bir gazete sitesi başlamak için harika bir yerdir.
Bağımsız Haber Siteleri
Bağımsız haber siteleri bireylerin haber alma özgürlüğünü artırmıştır. Çoğunlukla büyük şehirlerde bulunan bu siteler, arkalarında herhangi bir gazete ya da televizyon gücü olmadan haber yayınlamaktadır. Bağımsız haber siteleri, tarafsız bir bilgi kaynağı sağladıkları için önemlidir. Ayrıca, başka türlü seslerini duyuramayacak olanlara ses verdikleri için de önemlidirler. Bu siteler mükemmel değildir, ancak haber dünyasının önemli bir parçasıdırlar.
Yerel Haber Siteleri
Yerel haber siteleri, internet haberciliği alanında daha spesifik kitleye hitap eder. Günlük hayatta karşımıza çıkan gazetelerin çoğu, ulusal gazetelerdir. Ulusal gazetelerde Türkiye ve tüm dünya gündemi ile ilgili haberlere geniş yer verilir.
Yerel haber siteleri; bölgelere, şehirlere, ilçelere göre sınıflandırılabilir. İsminden de anlaşılacağı üzere, kapsama alanı son derece yerelleşmiş olaylara odaklanma eğilimindedir. Yerel haber siteleri, söz konusu bölgenin vatandaşlarına o bölgede yaşanan gelişmeler hakkında daha detaylı ve kapsamlı bilgiler sunar. İçeriği genellikle serbest yerel yazarlar ya da blog yazarları tarafından üretilir.
Yurttaş Gazeteciliği
Günümüzde teknolojinin en etkin kullanıldığı alanlardan biri olan yurttaş gazeteciliği, önemli gelişmeler neticesinde ortaya çıkmıştır. Güney Kore merkezli OhMyNews haber sitesi 2000 yılında, "her yurttaş bir muhabirdir" sloganı ile yayın hayatına başladı. Yurttaş gazeteciliğin öncülerinden olan haber sitesi, 2010 yılında "haber doğrulama"dan kaynaklı yaşanan zorluklardan dolayı yurttaş haberlerini yayımlamaya son verdi.
Günümüzde çevrede, sokakta olup biten her şey saniyesi saniyesine sosyal medyada yer alıyor. Bunun neticesinde de anında binlerce insan ile paylaşılıyor. Ancak elinde akıllı telefon olan herkesi yurttaş gazeteci olarak nitelendiremeyiz. Asıl mesleği gazetecilik olmadığı halde, gelişen olayların tanığı olan ve bir gazeteci gibi çevresindeki olayları kaydedip haberleştiren kişilere yurttaş gazeteci diyebiliriz.
İnternet Gazeteciliği Öğrenilebilir mi?
İnternet gazeteciliği, tıpkı geleneksel gazetecilik gibi sonradan öğrenilebilen bir alandır. Ancak teknolojik olanakların sağladığı yenilikler, internet gazeteciliğinin de detaylandırılmasına neden oldu. İnternet haberciliğinin temelleri, ortaya çıkışı, fotoğraflı haber düzenleme, internet gazeteciliği, internet haber sitesi yönetim paneli gibi pek çok konu başlığını öğrenmeniz gerekir.
İnternet gazeteciliği hakkında tüm bu detaylara ve daha fazlasına ulaşmak mümkün. Nitelikli bir İnternet haberciliği eğitimi sayesinde, internet gazeteciliği hakkında gereken donanıma sahip olursunuz.
İnternet Haberciliği Eğitimi sayesinde; haberin ne olduğunu ve son dönemde nasıl bir evrimden geçtiğini anlarken, internet haberciliğinin püf noktalarından, haberin arama motorlarında daha hızlı biçimde etkileşim almasına ve internet haber sitesinin optimizasyonuna kadar onlarca konuyu detaylı bir şekilde öğrenebilirsiniz. Bu eğitim sayesinde, internet haberciliği alanında kendi projenizi geliştirmek isterseniz de, orta düzeyde haber sitesi işletim sistemini öğrenmiş olacaksınız.
İlgili Eğitim: İnternet Haberciliği
Eğitim sonunda, öğrendiklerinizi daha fazla pekiştirmek adına pratik bir sınav uygulanır. Bu sınavdan başarılı olmanız durumunda isminize özel sertifika almaya hak kazanırsınız. Edineceğiniz sertifika, özel ve resmi kurumlarda geçerliliğe sahip olup, bu alanda çalışmak isteyenler için gereklilik arz etmektedir.

Kişisel gelişimle ilgili blog içerikleri ve tanıtım yazıları yazıyor.