AnasayfaBlogİnternet Gazeteciliği Nedir? Özellikleri Nelerdir?
Meslekler

İnternet Gazeteciliği Nedir? Özellikleri Nelerdir?

20 Kasım 2019
Görüntüde gözlüklü bir kadın görülüyor. Mavi bir atlet giymiş ve doğrudan kameraya bakıyor. Gözlükleri siyah ve ince gümüş çerçeveli. Dudaklarını hafifçe ayırmış, dişlerini ve bir gülümseme ipucunu ortaya çıkarıyor. Gözleri kahverengi ve kaşları bakımlı. Görüntünün sol tarafında, kısmen görülebilen yeşil ve beyaz bir tabela var. Resmin sağ tarafında ise siyah beyaz harflerle yazılmış bir logonun yakın çekimi yer alıyor. Siyah zemin üzerinde beyaz bir harf ve gri zemin üzerinde beyaz bir harf bulunmaktadır. Son olarak, bir kişinin dudaklarının ve gözlerinin yakın çekimi yer alıyor. Tüm bu unsurlar bir araya gelerek gözlüklü bir kadının büyüleyici görüntüsünü oluşturuyor.
İnternet Gazeteciliği TürleriAçıklamaÖnemli Notlar
Standart Gazete SiteleriGeleneksel gazetelerin çevrimiçi olarak sunulduğu ana haber siteleriProfesyonel haber muhabirleri tarafından yazılan ve kapsamlı haberler sunan siteler
Bağımsız Haber SiteleriBireyler tarafından kurulan ve yönetilen bilgi portalıTarafsız bilgi kaynağı, büyükşehirlerde daha yaygın
Yerel Haber SiteleriYerel olaylara odaklanan ve bölgesel bilgiler içeren haber siteleriGüncel bölgesel informasyon sunarlar, genellikle yerel yazarlar tarafından içerik üretimi yapılır
Yurttaş GazeteciliğiÇevresindeki olayları kaydedip haberleştiren kişilere verilen isimAsıl mesleği gazetecilik olmayan ama olayları haberleştiren kişiler
İnternet Haberciliği ÖzellikleriAnında yayın, zengin içerik, 7/24 erişim, çoklu kaynak doğrulama gibi özellikleri ilk başta sayılabilirKullanıcılar haber kaynağıyla doğrudan etkileşime geçme ve anında erişim olanağından yararlanabilir
İnternet Gazeteciliğinin ÖnemiGloballeşen ve dijitalleşen dünyada, internet gazeteciliği önemini her geçen gün artırmaktadır.Kullanıcılar güncel ve doğru bilgilere daha hızlı ve etkin şekilde ulaşabilir.
İnternet Gazeteciliği EtkileşimiKullanıcılar haber editörleri ve kurumlarla doğrudan etkileşime geçebilirler.Bu durum, haber sunucuları ve tüketiciler arasında daha duyarlı ve şeffaf bir iletişim sağlar.
İnternet Gazeteciliğinin GüvenilirliğiDijital ortamda yer alan içerikler bazen sahte haberi de beraberinde getirebiliyor.Bu nedenle haber kaynaklarına güvenirliklerine göre yaklaşılması gerekmektedir.
İnternet Gazeteciliğinde Okuyucu KatılımıKullanıcılar haberlere yorum yapma, beğenme ya da paylaşma gibi etkileşimlerde bulunabilirler.Bu durum, okuyucuların bilgiyi şekillendirme ve dağıtma yeteneğini artırır.
İnternet Gazeteciliği Öğretimiİnternet gazeteciliği sonradan öğrenilebilen ve gelişimine katkı sağlayan bir alandır.Teknolojik yenilikler, internet gazeteciliğinin de detaylandırılmasına ve öğreniminin önemini arttırır.

Geleneksel gazeteciliğin yerini internet gazeteciliği mi alıyor? Geleneksel gazetecilik bitiyor mu? Son yılların önemli soruları arasında. Özellikle internet haberciliğinin yükselişe geçmesi ile, bu tarz sorular daha da belirgin hale geldi.

Tüm bunların da ötesinde su götürmez bir gerçek var ki, önümüzdeki yıllarda internet haberciliğine olan rağbet çok daha fazla artacaktır. Elektronik gazeteler, internetin yaygınlaşması ve ücretsiz erişilebilmesi sebebi ile geleneksel gazetelerden çok daha fazla okunmaktadır.

Bulunduğumuz teknolojik dönemde tek tıkla dilediğimiz bilgilere ulaşmak, ülkemizde ve dünyada yaşanan gelişmelerden anında haberdar olmak önemli bir yere sahip. Gazetelerin sabah kapımıza gelmesini beklemek zorunda değiliz. Akıllı telefonlarımızdan, tabletlerimizden ya da bilgisayarlarımızdan tek tuşla habere erişim sağlayabiliyoruz. İnternet gazeteciliği, bu konuda bize sınırsız bir dünya sunuyor. 

İnternet Gazeteciliğinin Başlıca Özellikleri Nelerdir?

  • İçeriklerin tam zamanlı ve anında yayınlanması

  • İçeriklerin; görsel, video, animasyon gibi olanaklarla zenginleştirilmesi

  • Okuyucuların 7/24 kesintisiz şekilde haberlere erişebilmesi

  • Okuyucuların, internet haber editörü ile ya da kurumla doğrudan etkileşime geçebilmesi

  • Bir haberin birden fazla kaynaktan doğrulanabilmesi

  • Köprü bağlantılar sayesinde sayfalar arası geçiş imkanı

  • Birbiriyle ilişkili haberlere aynı kategoriden kolay erişim gibi belirgin özelliklerdir.

İnternet Haber Siteleri Çeşitleri Neler?

Birçok farklı türde internet haber sitesi var ve her birinin kendine özgü bir amacı ve hedef kitlesi var. Bazıları genel ilgi alanlarına yönelik haber siteleri iken, diğerleri belirli bir konuya veya sektöre odaklanır. İlgi alanlarınız ne olursa olsun, bunlara hitap eden bir haber sitesi mutlaka vardır. Bu blog yazısında, en yaygın internet haber sitesi türlerinden bazılarına göz atacağız.

Standart Gazete Siteleri

İnternet haberleri tüketme şeklimizi değiştirdi. Geçmişte haberlerimizi gazeteler gibi geleneksel kaynaklardan alırken, artık haberlerimizi çeşitli çevrimiçi kaynaklardan alabiliyoruz. Haber için bir tür çevrimiçi kaynak, standart gazete sitesidir. Bunlar, geleneksel gazetelerin çevrimiçi olarak sunulduğu ana haber siteleridir. Bu nedenle, profesyonel haber muhabirleri tarafından yazılmış çeşitli alanlarda (spor, siyaset, ticaret, sanat vb.) haber ve makaleler sunarlar. Güvenilir ve kapsamlı haberler arıyorsanız, standart bir gazete sitesi başlamak için harika bir yerdir.

Bağımsız Haber Siteleri

Bağımsız haber siteleri bireylerin haber alma özgürlüğünü artırmıştır. Çoğunlukla büyük şehirlerde bulunan bu siteler, arkalarında herhangi bir gazete ya da televizyon gücü olmadan haber yayınlamaktadır. Bağımsız haber siteleri, tarafsız bir bilgi kaynağı sağladıkları için önemlidir. Ayrıca, başka türlü seslerini duyuramayacak olanlara ses verdikleri için de önemlidirler. Bu siteler mükemmel değildir, ancak haber dünyasının önemli bir parçasıdırlar.

Yerel Haber Siteleri

Yerel haber siteleri, internet haberciliği alanında daha spesifik kitleye hitap eder. Günlük hayatta karşımıza çıkan gazetelerin çoğu, ulusal gazetelerdir. Ulusal gazetelerde Türkiye ve tüm dünya gündemi ile ilgili haberlere geniş yer verilir.

Yerel haber siteleri; bölgelere, şehirlere, ilçelere göre sınıflandırılabilir. İsminden de anlaşılacağı üzere, kapsama alanı son derece yerelleşmiş olaylara odaklanma eğilimindedir. Yerel haber siteleri, söz konusu bölgenin vatandaşlarına o bölgede yaşanan gelişmeler hakkında daha detaylı ve kapsamlı bilgiler sunar. İçeriği genellikle serbest yerel yazarlar ya da blog yazarları tarafından üretilir.

Yurttaş Gazeteciliği

Günümüzde teknolojinin en etkin kullanıldığı alanlardan biri olan yurttaş gazeteciliği, önemli gelişmeler neticesinde ortaya çıkmıştır. Güney Kore merkezli OhMyNews haber sitesi 2000 yılında, "her yurttaş bir muhabirdir" sloganı ile yayın hayatına başladı. Yurttaş gazeteciliğin öncülerinden olan haber sitesi, 2010 yılında "haber doğrulama"dan kaynaklı yaşanan zorluklardan dolayı yurttaş haberlerini yayımlamaya son verdi.

Günümüzde çevrede, sokakta olup biten her şey saniyesi saniyesine sosyal medyada yer alıyor. Bunun neticesinde de anında binlerce insan ile paylaşılıyor. Ancak elinde akıllı telefon olan herkesi yurttaş gazeteci olarak nitelendiremeyiz. Asıl mesleği gazetecilik olmadığı halde, gelişen olayların tanığı olan ve bir gazeteci gibi çevresindeki olayları kaydedip haberleştiren kişilere yurttaş gazeteci diyebiliriz. 

İnternet Gazeteciliği Öğrenilebilir mi?

İnternet gazeteciliği, tıpkı geleneksel gazetecilik gibi sonradan öğrenilebilen bir alandır. Ancak teknolojik olanakların sağladığı yenilikler, internet gazeteciliğinin de detaylandırılmasına neden oldu. İnternet haberciliğinin temelleri, ortaya çıkışı, fotoğraflı haber düzenleme, internet gazeteciliği, internet haber sitesi yönetim paneli gibi pek çok konu başlığını öğrenmeniz gerekir.

İnternet gazeteciliği hakkında tüm bu detaylara ve daha fazlasına ulaşmak mümkün. Nitelikli bir İnternet haberciliği eğitimi sayesinde, internet gazeteciliği hakkında gereken donanıma sahip olursunuz. 

İnternet Haberciliği Eğitimi sayesinde; haberin ne olduğunu ve son dönemde nasıl bir evrimden geçtiğini anlarken, internet haberciliğinin püf noktalarından, haberin arama motorlarında daha hızlı biçimde etkileşim almasına ve internet haber sitesinin optimizasyonuna kadar onlarca konuyu detaylı bir şekilde öğrenebilirsiniz. Bu eğitim sayesinde, internet haberciliği alanında kendi projenizi geliştirmek isterseniz de, orta düzeyde haber sitesi işletim sistemini öğrenmiş olacaksınız. 

İlgili Eğitim: İnternet Haberciliği

Eğitim sonunda, öğrendiklerinizi daha fazla pekiştirmek adına pratik bir sınav uygulanır. Bu sınavdan başarılı olmanız durumunda isminize özel sertifika almaya hak kazanırsınız. Edineceğiniz sertifika, özel ve resmi kurumlarda geçerliliğe sahip olup, bu alanda çalışmak isteyenler için gereklilik arz etmektedir.

Standart Gazete Siteleri, Geleneksel gazetelerin çevrimiçi olarak sunulduğu ana haber siteleri, Profesyonel haber muhabirleri tarafından yazılan ve kapsamlı haberler sunan siteler, Bağımsız Haber Siteleri, Bireyler tarafından kurulan ve yönetilen bilgi portalı, Tarafsız bilgi kaynağı, büyükşehirlerde daha yaygın, Yerel Haber Siteleri, Yerel olaylara odaklanan ve bölgesel bilgiler içeren haber siteleri, Güncel bölgesel informasyon sunarlar, genellikle yerel yazarlar tarafından içerik üretimi yapılır, Yurttaş Gazeteciliği, Çevresindeki olayları kaydedip haberleştiren kişilere verilen isim, Asıl mesleği gazetecilik olmayan ama olayları haberleştiren kişiler, İnternet Haberciliği Özellikleri, Anında yayın, zengin içerik, 7/24 erişim, çoklu kaynak doğrulama gibi özellikleri ilk başta sayılabilir, Kullanıcılar haber kaynağıyla doğrudan etkileşime geçme ve anında erişim olanağından yararlanabilir, İnternet Gazeteciliğinin Önemi, Globalleşen ve dijitalleşen dünyada, internet gazeteciliği önemini her geçen gün artırmaktadır, Kullanıcılar güncel ve doğru bilgilere daha hızlı ve etkin şekilde ulaşabilir, İnternet Gazeteciliği Etkileşimi, Kullanıcılar haber editörleri ve kurumlarla doğrudan etkileşime geçebilirler, Bu durum, haber sunucuları ve tüketiciler arasında daha duyarlı ve şeffaf bir iletişim sağlar, İnternet Gazeteciliğinin Güvenilirliği, Dijital ortamda yer alan içerikler bazen sahte haberi de beraberinde getirebiliyor, Bu nedenle haber kaynaklarına güvenirliklerine göre yaklaşılması gerekmektedir, İnternet Gazeteciliğinde Okuyucu Katılımı, Kullanıcılar haberlere yorum yapma, beğenme ya da paylaşma gibi etkileşimlerde bulunabilirler, Bu durum, okuyucuların bilgiyi şekillendirme ve dağıtma yeteneğini artırır, İnternet Gazeteciliği Öğretimi, İnternet gazeteciliği sonradan öğrenilebilen ve gelişimine katkı sağlayan bir alandır, Teknolojik yenilikler, internet gazeteciliğinin de detaylandırılmasına ve öğreniminin önemini arttırır
internet gazeteciliği internet haberciliği gazetecilik haber online eğitim
Koyu kıvırcık saçlı, olgun bir kadın aydınlık bir odada duruyor. Karmaşık beyaz işlemeleri olan kırmızı bir başörtüsü takıyor. Başörtüsü başının etrafına sarılmış ve çenesinin altına sıkıştırılarak yüzünü çerçeveliyor. Hafif bir gülümsemeyle önüne bakıyor, ifadesi nazik ve düşünceli. Elleri önünde kenetlenmiş, krem rengi bir üst ve uzun, desenli bir etek giyiyor. Otuzlu yaşlarının sonunda ya da kırklı yaşlarının başında gibi görünüyor.
Merve Nur Cengiz
İçerik Editörü

Kişisel gelişimle ilgili blog içerikleri ve tanıtım yazıları yazıyor.

Benzer Yazılar
Doğru ve faydalı bilgiler sağlama konusunda kararlı olan uzman ekibimizle blogumuzu her zaman yeni makaleler ve videolarla güncelliyoruz. Güvenilir tavsiyeler ve bilgilendirici içerikler arıyorsanız, blog sayfamıza mutlaka göz atın.