AnasayfaBlog40 Yaşından Sonra Kariyer Değişimi
Kariyer Değişimi

40 Yaşından Sonra Kariyer Değişimi

10 Eylül 2021
40 Yaşından Sonra Kariyer Değişimi
Kariyer Değişiminde Dikkate Alınması GerekenlerKariyer Değişimi SüreciÖneriler
40 yaş üzeri kariyer değişikliğiFarklı bir sektör veya rolün düşünülmesiKariyer.net gibi sitelerden yardım alınabilir
Kariyer değişimi ciddi ve dönülemez kararlar almayı gerektirirGelecekteki kariyer hedeflerini belirlemekİlgi ve yeteneklerin değerlendirilmesi
Yeteneklerin değerlendirilmesiKendinize özgü becerilerin ve başarıların tanımlanmasıBir fikir haritası oluşturulması ve kariyer planlama sürecine giriş yapmak
Farklı bir sektöre geçmekYeni iş veya sektörlerin araştırılmasıKişinin ilgi ve arzusuna eşleşen anahtar kelimelerle detaylı bir araştırma yapılması
Özgeçmişin yeniden düzenlenmesiYeni bir kariyere başlama nedenleri ve hedefleri belirlemeGelecek planlarının ağınıza duyurulması
Öz-farkındalığın önemiKendinizle dürüst bir şekilde değerlendirmeKişinin kendisini 5 veya 10 yıl sonra nerede gördüğüne dair bir vizyon geliştirmesi
Kariyer değişikliği yapmaya yönelik tutkuların keşfiŞimdiye kadar yapılanın tamamının değerlendirmesiİlgiler ve beceriler üzerine yoğunlaşarak yeni bir kariyer yolunun bulunması
Yeni sektör veya işlerde mevcut fırsatların araştırılmasıAnahtar kelimeler ve ilgi alanları yardımıyla iş araştırmasıBu işin hayaliniz olup olmayacağını belirlemek
Ailenin ve yaşam tarzının değerlendirilmesiAilenin ve esneklik ihtiyaçlarının tespitiHayat tarzı ihtiyaçlarına göre iş araştırması
Yeni kariyer seçiminde dikkate alınması gereken risklerYeni bir kariyer için gereken yetenek ve beceri gereksinimleriRisk ve fırsatları belirlemek ve karar verirken bunları dikkate almak

Aynı sektörde onlarca yıl aynı görev ve sorumluluklarla çalıştıktan sonra işle ilgili zorluk çekmemeniz ve hatta sıkılmış olmanız doğal. 40 yaş veya daha sonrasında kariyer değişimi düşünmek korkutucu olabilir. Ancak bunu basitçe başlayarak çözebilirsiniz. En köklü değişikliklerde olduğu gibi en zor kısım basitçe başlamaktır.

Kariyerinizin üçüncü bölümü aslında en heyecanlısı olabilir. Bilinmeyen korkusunun sizi yeni bir yöne gitmekten alıkoymasına izin vermeyin. Kariyer.net gibi siteler yeni bir role veya sektöre kariyer değişimi yapabileceğiniz 20.000’den fazla işe alım uzmanına ulaştırabilir.

Ama öncelikle gelecek için olan kararlarınızı netleştirmelisiniz. Çünkü kariyer değişimi ciddi ve dönülemez kararlar almanızı gerektirebilir. En mutlu olacağınız iş hangisi olurdu? Kariyerinizi keşfetmek adına ipuçlarını okuyun ve profesyonel iş hayatınızı aydınlatın.

Kariyer değişimi için öneriler neler?

Kariyer değişikliği yapmak göz korkutucu bir görev olabilir, ancak dikkatli bir planlama ve biraz iç muhasebe ile hayatınızda heyecan verici yeni bir bölüm de olabilir. İlk adım, kariyer hedeflerinize ve ilgi alanlarınıza iyice bir göz atmaktır.

Hangi konuda tutkulusunuz? Ne tür işler sizi mutlu eder? Ne yapmak istediğinize dair daha iyi bir fikre sahip olduğunuzda, becerilerinizi ve deneyiminizi değerlendirmeye başlamanın zamanı gelmiştir. Hayalinizdeki iş için gerekli niteliklere sahip misiniz? Değilse, oraya ulaşmak için hangi adımları atmanız gerekiyor? Özgeçmişinizde ele almanız gereken boşluklar var mı?

Ne yapmak istediğinizi ve oraya ulaşmak için neler yapmanız gerektiğini net bir şekilde anladıktan sonra, ağınızı planlarınız hakkında bilgilendirmeye başlamanın zamanı geldi. Arkadaşlarınızla, ailenizle ve iş arkadaşlarınızla kariyer değişikliğiniz hakkında konuşun ve ne tür fırsatlar aradığınızı onlara bildirin. Sizin için mükemmel bir iş konusunda kimin ipucu verebileceğini asla bilemezsiniz. Biraz planlama ve çabayla, kariyer değişikliği yapmak heyecan verici ve ödüllendirici bir deneyim olabilir.

Fikir haritası oluşturun

Eğer kariyer değişimi yapmakta ciddiyseniz, hayatınızda daha büyük şanslara açık olduğunuz da bir gerçek. Düşüncelerinizi organize etmek için bir harita oluşturun. Amaçlarınızı fotoğraflarıyla birlikte masaüstünde bir bilgisayar klasörü de oluşturabilirsiniz.

Ya da düşüncelerle doldurulmuş bir çizim defteri... Bunu yapmak zaman kaybı değil. Bu tamamen motivasyonunuzu anlamakla ve istediğiniz şeye nasıl ulaşacağınızı bilmekle alakalı bir şey. Yani kariyer değişimi için elinizde ne var diye kontrol etmelisiniz. Bu soruları düşünün:

  • Şu anki kariyerinizde yanlış olan nedir?

  • Sizi ne tatmin ederdi?

  • Hobileriniz ve tutkularınız nelerdir? Bunlar pazarlanabilir ve ölçülebilir yetenekler mi?

  • Yurtdışına çıkmayı düşünür müydünüz? Farklı bir şehre?

  • Hayatınızda ailenin rolü nedir? Esnek misiniz?

  • İstediğiniz veya ihtiyaç duyduğunuz hayat sitili nedir?

  • Sektör veya pozisyon değiştirmek istiyor musunuz?

  • Kendinizi beş veya on yıl içinde nerede görüyorsunuz?

Kendinizle amaçlarınız hakkında dürüst olarak bir sonraki adımlarınıza dair daha net bir konsept geliştirebilirsiniz. Fikir haritanızı oluşturduktan sonra yeni kariyerinize neden başlamak istediğinize, nasıl yapacağınıza ve nereden başlayacağınıza karar verebiliyor olmanız lazım. En büyük soru tabii ki ‘’NE’?’’

Yeteneklerinizi değerlendirin

Neyi amaçladığınızı düşündünüz ve şimdi de sıra en büyük özelliklerinizin ne olduğuna farkına varmakta. Aynı fikir haritanızda olduğu gibi, kendinize tam özgürlük vermelisiniz. Rahatlayın ve başarılarınızın, yeteneklerinizi, hobilerinizin ve aktivitelerinizin şablonunu çıkarın. Siz belki de bir muhasebeci olarak çalışmıştınız ama aslında bir photoshop uzmanısınız.

Sizin özet tablolarınız en iyileri ama siz aynı zamanda arkadaşlarınız ve aileniz için düğün davetiyeleri ve broşürler tasarlıyorsunuz. Hem hobi hem de beceriler size değerli olan iş üzerinde öğrenilmiş.

Sizin Reddit ve Twitter’a olan aşkınız sizi mükemmel bir marka yöneticisi yapabilir, arkadaşlarınızı giydirmeye olan aşkınız eğer bir moda şirketinde iş baksanız sizin çok işinize yarayabilir. Hiçbir ilgi veya geçmiş zaman alakasız değildir ve hiçbir yetenek gözden kaçmamalıdır. Kariyer değişimi için bu noktaları gözden geçirmelisiniz.

Ödevinizi Yapın

Bir kere yeteneklerinizin ve başarılarınızın genel taslağına sahip olduğunuzda, tutkularınız daha net hale bile gelebilir. İşte şimdi o ilgilere dayanan işi bulma zamanı. Farkında bile olamayacağınız kadar çok iş ve fırsatlar önünüzde olabilir, bu yüzden ilgi alanlarınızla eşleşen anahtar kelimeleri kullanarak biraz araştırma yapın.

Pahalı ürünler satan mağazalarda çalışanların yılda 100.000 dolar ya da daha fazlasını kazandığını göz önünde bulundurun. Ya da sizi heyecanlandıran sektörlerde açık pozisyonlar, hatta sizin farkında bile olmadığınız pozisyonlar olabilir. Örneğin video oyunu endüstrisi her yıl bir milyar dolar gelir getirir. İster favori oyunlarınızı test edin, basitçe pazarlayın. Sony Playstation için çalışma ihtimalini gözden kaçırmış olabilirsiniz.

Söz konusu doğru iş için doğru adaylar bulmaya geldiğinde birçok şirket üst düzey yöneticilerini işe alırken hem bir rekabet ortamı yaratmamak hem de yetersiz adayları çekmemek adına yetenek avcıları vasıtasıyla yapar. Eğer hala yapmadıysanız, istediğiniz sektörde çalışan bir yetenek avcısıyla iletişime geçmeyi deneyin.

Veya en iyi şirketlerin pozisyonları hakkında hep bilgi sahibi olmaya çalışın, ve üst düzey pozisyonları hedefleyen iş ilanlarını veren yetenek avcılarının ve işe alım uzmanlarının olduğu Linkedin'de bir hesap açmayı deneyin.

Marka değişikliğine gidin

Eğer önceden İstanbul'da bir şirket için muhasebeci olarak çalıştıysanız büyük ihtimal bütün kişisel bilgileriniz ve belgeleriniz (CV’niz, önyazınız, websiteniz, sosyal medya profilleriniz ) hepsi benzer bir hal aldı. Eğer farklı bir sektöre girmeye çalışıyorsanız ya da öncekine göre farklı bir işlevi olan iş arıyorsanız o zaman kişisel markanızı analiz etmeniz gerekiyor.

Koruduğunuz imaj nedir? Eğer daha yaratıcı bir alana yönelmek istiyorsanız o zaman belgelerinize yeni bir hava vermesi adına onları kişisel bir marka uzmanına veya grafik tasarımcıya verebilirsiniz. Eğer amacınız kendinizi yeni sektöre bir uzman olarak yerleştirmekse o zaman ilgili trend ve mevcut etkinliklerle online tartışmalar paylaşmaya ve onlara katılmaya paylaşabilirsiniz.

Twitter hesabınızı ilgi alanınızı belirtmek adına kullanın ve son haberlerle güncel kalın. Bir konuşmanın parçası olarak markanızın farkındalığını arttırırsınız ve fark edilme şanslarınız gelişir.

Çevrenizi Aktive Etmek Neden Önemli?

Bağlantılar her yerde, bu yüzden sunumunuzu yapmak için hazır olmalısınız. Yani bir kere bu adımları tamamen takip ettiniz mi kariyer değişimi için önemli bir adım atmış olursunuz. Şimdi vakit dışarı çıkma ve çevre kurma zamanıdır.

Birçok kişi iş ararken bunu arkadaş ve ailelerine anlatmakta sıkıntı çeker. Ama yeni kariyerinize başlamak için baklayı ağzınızdan çıkarmalısınız. Profesyonel bağlantılarınız bir anda ihtimallerle dolar. Geçmişte sizin şirketinizde çalışmış olan bir gazeteci yeni pazarlama pozisyonları hakkında bazı fikirlere sahip olabilir.

Basketbol oynadığınız arkadaşınızın hayalinizdeki şirkette baldızı olabilir. Komşunuz yeni emekli olmuştur ve şirket alım yapıyor olabilir. Özelliklerinize güvenen arkadaşlarınız ve profesyoneller size yeni iş bulma maceranızda yardım edebilir. İddialı olun ve şunu sürekli tekrarlayın.

Hiçbir şey sizi yeni kariyerinize giden yoldan alıkoyamaz!

40 yaş üzeri kariyer değişikliği, Farklı bir sektör veya rolün düşünülmesi, Kariyernet gibi sitelerden yardım alınabilir, Kariyer değişimi ciddi ve dönülemez kararlar almayı gerektirir, Gelecekteki kariyer hedeflerini belirlemek, İlgi ve yeteneklerin değerlendirilmesi, Yeteneklerin değerlendirilmesi, Kendinize özgü becerilerin ve başarıların tanımlanması, Bir fikir haritası oluşturulması ve kariyer planlama sürecine giriş yapmak, Farklı bir sektöre geçmek, Yeni iş veya sektörlerin araştırılması, Kişinin ilgi ve arzusuna eşleşen anahtar kelimelerle detaylı bir araştırma yapılması, Özgeçmişin yeniden düzenlenmesi, Yeni bir kariyere başlama nedenleri ve hedefleri belirleme, Gelecek planlarının ağınıza duyurulması, Öz-farkındalığın önemi, Kendinizle dürüst bir şekilde değerlendirme, Kişinin kendisini 5 veya 10 yıl sonra nerede gördüğüne dair bir vizyon geliştirmesi, Kariyer değişikliği yapmaya yönelik tutkuların keşfi, Şimdiye kadar yapılanın tamamının değerlendirmesi, İlgiler ve beceriler üzerine yoğunlaşarak yeni bir kariyer yolunun bulunması, Yeni sektör veya işlerde mevcut fırsatların araştırılması, Anahtar kelimeler ve ilgi alanları yardımıyla iş araştırması, Bu işin hayaliniz olup olmayacağını belirlemek, Ailenin ve yaşam tarzının değerlendirilmesi, Ailenin ve esneklik ihtiyaçlarının tespiti, Hayat tarzı ihtiyaçlarına göre iş araştırması, Yeni kariyer seçiminde dikkate alınması gereken riskler, Yeni bir kariyer için gereken yetenek ve beceri gereksinimleri, Risk ve fırsatları belirlemek ve karar verirken bunları dikkate almak
kariyer değişimi kariyer
Genç bir kadın yakın plan bir portrede görülüyor. Açık tenli, yüksek elmacık kemikli ve belirgin bir çene hattına sahip. Gözleri parlak ve büyüleyici, uzun kirpikleri ve kapakların etrafındaki hafif gölgesi var. Dudakları dolgun ve açık pembe bir renge boyanmış. Saçları koyu kahverengi ve yüzünün etrafına yumuşak dalgalar halinde dökülüyor. Güzelliği yayan kendinden emin ama nazik bir ifadesi var.
Meryem Winstead
Blog Yazarı

Hacettepe Üniversitesi Aile ve Tüketim Bilimleri Bölümü mezunuyum. Blog yazarlığı ve insan kaynakları yönetimi sertifikalarım var. İngilizce dilinde yüksek lisans derecem var ve 3 yıl ABD'de yaşadım.

Benzer Yazılar
Doğru ve faydalı bilgiler sağlama konusunda kararlı olan uzman ekibimizle blogumuzu her zaman yeni makaleler ve videolarla güncelliyoruz. Güvenilir tavsiyeler ve bilgilendirici içerikler arıyorsanız, blog sayfamıza mutlaka göz atın.
Bir elinde dizüstü bilgisayar, diğer elinde bir yığın kitap tutan bir adam sırada durmaktadır. Takım elbise giymekte ve bir evrak çantası taşımaktadır. Bir başka adam bir elinde kırmızı bir top, diğer elinde kırmızı bir balon tutarak yakınlarda durmaktadır. Onun arkasında bir kişi elinde bir tür çanta tutuyor ve daha geride biri kahverengi bir çanta ve siyah bir evrak çantası taşıyor. Tüm insanlar farklı pozlarda ve arka plan bulanık. Bu, kuyrukta bekleyen ve her biri kendi eşyalarını taşıyan insanlardan oluşan bir sahnedir.
Kariyer Değişimi

Kariyer Değişimi Nasıl Yönetilir?

02 Ağustos 2019
Bir kadın elinde bir valizle büyük bir boşluğun üzerinden atlarken görülüyor. Lacivert bir elbise ve beyaz spor ayakkabı giymiş olan kadının saçları arkaya toplanmıştır. Vücudu gerilmiş ve kolları önünde uzatılmış halde, kararlı bir şekilde boşluğun üzerinden atlamaktadır. Bavul kahverengi renkte ve sol elinde tutuyor. Güvenli bir şekilde karşıya geçmeye konsantre olduğu için yüzü ciddidir. Arka plan, pürüzlü kenarları ve koyu gölgeleri olan kayalık bir arazidir. Bu cüretkâr ve tehlikeli bir başarı, ama o bunu başarmaya kararlı.
Kariyer Değişimi

Kariyer Değişimi İçin Geç Değil

09 Ekim 2019
Bir kadın masada oturmuş dizüstü bilgisayar kullanıyor. Üzerinde pembe bir elbise var ve eli dizüstü bilgisayarın klavyesinde. Önündeki masada bir fincan kahve ve bir lokum var. Solunda yeşil saplı beyaz bir nesne ve yanında pipetli bir bardak vardır. Arkasında içinde çiçekler olan bir vazo ve sağında beyaz bir yüzey üzerinde metal bir çubuk var.
Kariyer Değişimi

Kariyer Değişimi Artık Hayal Değil

04 Nisan 2019