Kariyer, kişinin kendini olduğu noktadan alıp nereye taşıdığı ile ilgili bir oluşumdur. Ulaşmak istediğiniz yere giderken kendinize yaptığınız yatırımlar toplamına da kariyer denebilir. Kariyer dendiğinde akla ilk önce iş geliyor. Yapılan araştırmalar iş hayatında başarıya ulaşmış insanların, ortak noktalarının dengeli yaşamak olduğunu gösteriyor.
Bir masanın 4 ayağı gibi. Aile, eş, dost yani özel hayat, iş, ruhsal gelişim ve toplum olarak nitelendirilen 4 unsur dengeyi meydana getiriyor. Bu unsurlar denge içinde olduğu sürece kişiler yaşamlarından daha büyük haz duyuyor. Aslında genel anlamı ile bakıldığında gerçek kariyer hayatımızın kendisidir de diyebiliriz.
Yaşamın geneline baktığımızda, mesleki kariyer tek başına bir amaç olmamalıdır. Asıl amaç kim olduğumuz, ne olmak istediğimizi, neleri sevdiğimiz, neleri yapmak istediğimizi bulmaktır. Kim olduğunu bilen kişiler, mesleki hayatında kariyerini doğru yönlendiren kişiler olarak karşımıza çıkar.
Fransızca carrière kelimesinden geliyor. Öznel anlamına bakıldığında bir yere çıkan, bir yere gelen, anlamını taşır. Sözlük anlamına bakıldığında, “Bir meslekte zaman ve çalışmayla elde edilen aşama, başarı ve uzmanlık.” Genel anlamına bakıldığında, mesleki açıdan niteliğin artışının, akademik açıdan alınan çeşitli derece ve katmanlar olarak sınıflara yükselmesine verilmiş olan genel bir addır.
Kariyer kelimesinden genel olarak çıkarılan anlam, kişinin kendi hayatı içinde, profesyonel olarak hayatını kazandığı alanda, kendisini bir noktadan diğer bir noktaya taşımasıdır. Baktığımızda, tesisatçılık da kişinin kendisini geliştirebileceği bir alan olarak karşımıza çıkar, temizlik görevlisi olarak çalışmakta. Çünkü kariyer sadece kişinin unvanı yükseldiğinde değil, kişinin işini yaparken hayatı karşılama şeklini geliştirdiğinde, yükselen bir çizgi olduğu görülür.
Kariyer hedefi, kendinize ve iş hayatınızdaki beklentilerinize göre sorduğunuz sorular ve karşılığında verdiğiniz cevaplardır. Tamamen sizin beklentilerinizden oluşması gereken, sizi yansıtan ve karşınızdaki insanlara beklentilerinizi doğru ifade edebildiğiniz bir tanımdır. Kariyer hedeflerinizi oluştururken gerçekçi olmanız çok önemlidir. Kimse kahraman olmanızı beklentileri içinde görmez.
Gerçekte beklenen en iyi yapabileceğiniz konumu belirlemeniz ve o konum için uygunluğunuzu açıklamanızdır. İş vereni etkilemekten daha çok iş hayatınızda sizi başarılı yapacak olan mutluluk unsurunu aklınızdan çıkarmamanız önemlidir. Çünkü kariyer hedefi belirlemede asıl olan hedefe odaklanmak ve ona ulaşmaya çalışma aşamasıdır. Tüm bunlardan sonra arkada oldukça önemli bir nokta bulunur, “Bugüne kadar hedefime ulaşmak için neler yaptım?” sorusunu cevaplamak.
Özellikle mülakatlarda bu sorunun cevabını veriyor olmanız oldukça önemlidir. Çünkü bu cevap, sizin belirlediğiniz kariyer hedefi için ne kadar ısrarlı olduğunuz ispatlayacaktır. Aynı zamanda başarılı olduğunuz önemli noktaları göstererek işverenin ikna olmasını sağlayacaktır. Kariyer hedefi oluşturulurken destek almak önemlidir.
Kariyer yolculuğunda daha donanımlı adımlar atmak için sertifika eğitimi alabilir, kariyerinde başarı sağlamış kişiler ile konuşabilirsiniz. Online eğitim, bu süreçte sizi bir yerlere gitmeye mecbur bırakmadan destekleyecektir. Enstitü sertifika eğitimleri içindeki kariyer yönetimi eğitimi, başarılı bir kariyer hedefi yolunda, nelere dikkat etmeniz gerektiği konusunda bilgilendirici olacaktır.
Özgüven kişisel ve toplumsal başarıda önemli bire yere sahiptir. Özgüven düşüklüğü zamanla giderilebilir. Bazı telkin yöntemleri ile kendimizi geliştirmemiz ve özgüvenimizi arttırmamız mümkün olur. Özgüven testi ile nasıl bir özgüvene sahipsiniz, düşük ya da yüksek bir özgüveniniz mi var, hepsini görmeye yol göstermek amacı ile evet veya hayır cevabı verebileceğiniz sorular sorulur. Özgüven testinde sorulan sorulara örnekleri inceleyelim.
Özgüven yetersizliği, değersizlik ve eksiklik duygusu ile beslenen negatifbir durumdur. Bu durum bazen eleştiri yapılan bir aile ortamından meydanagelebilir. Çocukluk yaşlarından itibaren kaygı eğilimli kişilik yapısı, okul ve iş hayatında başarılı olamama gibi belirtilerle ortaya çıkmaya başlar. Özgüven eksikliği bireylerin sadece özel yaşamlarında sorunlara neden olmaz; aynı zamanda iş hayatlarını da olumsuz anlamda etkiler.
Siz de iş yerinde kendinizi özgüvensiz buluyorsanız, bunun birçok sebebi olabileceğini unutmamalısınız. Kendinizi o iş için yetersiz görmeniz, iş arkadaşlarınız veya yöneticiniz tarafından eleştirilmekten korkmanız buna neden olabileceği gibi; yöneticiniz veya çalıştığınız firmada de özgüveninizi zedeliyor olabilir. Önemli olan, özgüven eksikliğinin nedenini veya sebeplerini bulmaktır. Bulunan bu sebepleri zamanla yok etmek kendinize olan güveninizi yeniden kazanmanızı sağlar. Özgüven eksikliğinin iş yaşamına olan olumsuz etkilerinden bazıları şunlardır.
Kariyer ne anlama gelir?
Fransızca carrière kelimesinden geliyor. Öznel anlamına bakıldığında bir yere çıkan, bir yere gelen, anlamını taşır. Sözlük anlamına bakıldığında, “Bir meslekte zaman ve çalışmayla elde edilen aşama, başarı ve uzmanlık.” Kariyer, genel olarak kişinin kendi hayatı içinde, profesyonel olarak hayatını kazandığı alanda, kendisini bir noktadan diğer bir noktaya taşımasıdır.
Kariyer hedefi ne ifade eder?
Kariyer hedefi, kendinize ve iş hayatınızdaki beklentilerinize göre sorduğunuz sorular ve karşılığında verdiğiniz cevaplardır. Tamamen sizin beklentilerinizden oluşması gereken, sizi yansıtan ve karşınızdaki insanlara beklentilerinizi doğru ifade edebildiğiniz bir tanımdır. Kariyer hedeflerinizi oluştururken gerçekçi olmanız çok önemlidir.
Özgüven eksikliği işi hayatını olumsuz etkiler mi?
Özgüven yetersizliği, değersizlik ve eksiklik duygusu ile beslenen negatif bir durumdur. Bu durum bazen eleştiri yapılan bir aile ortamından meydana gelebilir. Çocukluk yaşlarından itibaren kaygı eğilimli kişilik yapısı, okul ve iş hayatında başarılı olamama gibi belirtilerle ortaya çıkmaya başlar.