AnasayfaBlogHome Office Yapabileceğiniz İşler
Kişisel Gelişim

Home Office Yapabileceğiniz İşler

14 Nisan 2020
Bir kişinin elleri bir dizüstü bilgisayar klavyesinin üzerinde görülüyor. Klavye dikdörtgen şeklinde, beyaz tuşlar ve aralarında siyah boşluklar var. Dizüstü bilgisayar gümüş rengindedir ve tuşlar siyah harflerle etiketlenmiştir. Kişinin elleri rahat ama odaklanmış bir şekilde konumlandırılmıştır; sağ el klavyenin sol tarafında, sol el ise sağ tarafında durmaktadır. Dizüstü bilgisayarın sol üst köşesinde beyaz bir daire ile kırmızı ve sarı bir daire vardır. Kişinin elleri görüntünün odak noktasıdır ve konsantrasyon ve odaklanma hissi verir. Arka plan bulanıklaştırılarak görüntünün öznesi vurgulanmış ve daha profesyonel bir his verilmiştir.
Meslekİş TanımıKariyer Olanakları
Sosyal Medya UzmanıSosyal medya mecralarda marka ve işletme bilinirliği tanıtmak ve hedef kitle iletişimini buradan sürdürmekFreelance olarak evden çalışabilir veya büyük firmaların sosyal medya departmanlarında çalışma imkânı bulunmaktadır.
Dijital Pazarlama UzmanıDijital ortamlarda, SEO ve reklam modellerini harekete geçirerek online varlığı ortaya koymakDijital pazarlama ajanslarında veya büyük ölçekli şirketlerin dijital marketing departmanlarında çalışabileceği gibi kendi işini de kurabilir.
Web TasarımcısıWeb sitesi sahiplerine web sitesi tasarımı ve kullanıcı dostu arayüz hikayeleri oluşturmakFreelance işler alabileceği gibi, büyük firmaların web tasarım departmanlarında da istihdam edilebilir.
YazarlıkHikâye, roman, makale, dergi yazısı ve metin yazmaBasılı ve dijital yayınevlerinde çalışabilir veya kendi kitaplarını yayınlayarak bağımsız bir yazar olabilir.
İçerik ÜreticisiBir ürün, hizmet veya konu hakkında bilgi veren, eğitici veya eğlendirici içerikler üretmekDijital pazarlama ajanslarında veya medya şirketlerinde çalışabilir, kendi blog veya websitesini kurabilir.
Grafik TasarımcıGörsel içerik oluşturmak ve markaların vizüel iletişimlerine yön vermekReklam ajanslarında veya büyük ölçekli firmaların tasarım departmanlarında çalışabilir veya freelance işler alabilir.
Müşteri Hizmetleri UzmanıMüşteri sorunlarını çözmek, taleplerini karşılamak ve onların memnuniyetini sağlamakÇağrı merkezleri, online servis sağlayıcı firmalar ve e-ticaret siteleri büyük bir istihdam alanı oluşturmaktadır.
Veri AnalistiBir şirketin verilerini toplamak, düzenlemek ve analiz etmekFinans, bilişim ve e-ticaret sektörlerinde yüksek talep görmektedir. Özellikle büyük veri firmalarında istihdam edilme olasılığı yüksektir.
WordPress DeveloperWordPress platformunda profesyonel web siteleri ve bloglar oluşturmak ve yönetmekFreelance işler alabilir veya web geliştirme firmalarında istihdam edilebilir.
Sanal AsistanBir işletmenin günlük işlerini düzenlemek ve yönetmekFreelance olarak çalışabileceği gibi, büyük firmaların uzaktan çalışanlarına destek verme konusunda da pozisyon bulunabilir.

Değişen ve gelişen iş dünyasında, yeni tanıştığımız alanların ortaya çıkması ve mesleklerin de bu süreçte dönüşüme uğraması pek çok çalışma düzenini meydana getirdi. İyiden iyiye kendini gösteren bu çalışma düzenlerinden biri, home office çalışmadır. Home office, mekâna bağlı ofis dışında, evden çalışma imkânını tanıyan bir çalışma sistemidir. Çalışma koşullarındaki değişen unsurlar ve mesleklerin ofis dışında icra edilebilecek bir dönüşümü yaşaması, bugün home office kavramının yaygınlaşmasının nedenleri arasında.

Özellikle büyük ölçekli şirketlerde ve freelance çalışmanın mümkün olduğu ajanslarda, home office düzen gittikçe yayınlaşmaya başlıyor. Yeni nesil çalışma modeli olarak da görebileceğimiz bu düzen, evinizin belli bir bölümünü ofis gibi kullanabileceğiniz bir olanağı yaratıyor. Home office çalışma, avantajları ve dezavantajlarıyla değerlendirilip işletme ile çalışan arasında yapılacak görüşmeden sonra işin tanımına da bağlı olarak geçilebilecek bir çalışma modelidir.

Günümüzde pek çok mesleğin dönüşüme uğraması, tanımının ve görevinin yenilenmesi ile yeni iş olanaklarının yaratılması, bu mesleklerin evden çalışma ile de sürdürülebilir olduğunu gösteriyor. Bilhassa beyaz yakalı olarak lanse edilen çalışanların, iş yükünü evden çalışma yoluyla sürdürebildikleri de bir nevi bu süreçte kanıtlanıyor. Kısacası görece yeni iş alanları ve mesleklerin dönüşümü, home office çalışmak için uygun bir niteliğe sahip. Bu iş alanlarının ve mesleklerin neler olduğunu merak ediyorsanız yazımızı okumaya devam edebilir ve kariyer seçiminizde yeni nesil iş modellerine uygun bir mesleği değerlendirebilirsiniz.

Home Office Meslekleri

Home office kavramı, bazı iş alanlarının ofis dışından da yürütülebileceğini kanıtlayan bir modeli halini çoktandır aldı. Her ne kadar kriz, zorunluluk vs. durumlarında evden çalışmayı işverenler önerse de bu kavramı daha sık sık göreceğiz ve daha kavramla tanışmayan işverenler de yeni nesil çalışmaya ayak uydurmak zorunda kalacak. Tabii ki beden gücüne dayanan ve ofis içinde çalışmayı gerektiren işler dışında kalan meslekler ve iş alanları için bunu söylemek gerek.

Home office meslekler, evden çalışma olanağını yaratan bir niteliğe sahipken belli başlı iş alanları da evden çalışmaya müsait bir durumda. İşverenlerin bu noktada değişen iş koşullarını ve yenliğini hesaba katarak iş tanımında düzenlemeye gitmesi, arıca işin evden de sürdürülebilir olup olmadığını değerlendirmesi gerek. Uzun iş saatleri ve mesaisinin bir kısmını eve taşımak, evden çalışmayla daha verimli bir sonuca ulaşıldığı da örneklerle kanıtlanıyor.

Home office kavramını besleyen birçok iş alanı ve meslekler hem bugün hem de gelecekte birçok yeniliğin habercisi konumunda. Artık internet bağlantınız ve teknolojik cihazlarınız, mekâna bağlı olmadan çalışmak için yeterli koşulları sağlıyor. Aşağıda göreceğiniz meslek alanlarının bazıları yeni nesil iş kolları olurken bir kısmı da dönüşen meslekleri oluşturuyor. Henüz kariyer seçimi yolundaysanız, ilgi alanı ve becerileriniz doğrultusunda meslekleri inceleyebilirsiniz.

Sosyal Medya Uzmanı

Sosyal medya mecralarda marka ve işletme bilinirliği tanıtmak ve hedef kitle iletişimini buradan sürdürmek için sosyal medya uzmanından destek alınır. Home office meslekler arasında en gözde alanlardan biri olan sosyal medya uzmanlığı, sosyal medya içeriği ve kampanyası hazırlamakla görevlidir. Eğer sosyal medya mecralarına yönelik ilgi, geniş bilgi ve yetkinliğiniz varsa evde kalarak işinizi keyifle yapabilme imkânına sahipsiniz.



Dijital Pazarlama Uzmanlığı

Dijitalleşen bir dünyadan pazarlama alanı da pek tabii etkilenebiliyor. Dijital ortamda müşterilere kolayca ulaşabilmek ve dijital pazarlama yöntemleriyle online varlığını ortaya koymak için pek çok işletme ve marka, bir uzmanla çalışmak istiyor. Dijital pazarlama uzmanı, kimi zaman ofise bağlı çoğu zaman ise evden çalışarak kendisine verilen brief yoluyla işlerini yapar. Dijital ortamlarda, SEO ve reklam modellerini harekete geçirerek ve evden çalışarak iş yükünüze göre para kazanabilirsiniz. Bu alanda yeterli bilgi edinmek için online eğitim yoluyla verilen dijital pazarlama eğitimi ile alana hızlı bir başlangıç yapabilirsiniz.

Web Tasarımcısı

Bir web sitesine ilk kez giriş yapıldığında göze çarpan bir kullanıcı dostu arayüz ve tasarımı, web sayfasında uzun süre kalınmasının en önemli unsurudur. Bunun farkında olan web sitesi sahipleri de web sitesinin iyileştirilmesi ve tasarımının öne çıkması için web tasarımcısı ile çalışır. Yazılım ve bilişim eğitimleri size bu konuda katkı sağlayabilir. Aynı zamanda belli bir sebep için kendiniz de web sitenizin tasarımını kaliteli hâle getirebilir ve deneyim elde ederek bu alanda yükselebilirsiniz.

Yazarlık

Yazarlık, home office yapabileceğiniz en keyifli işlerden biridir. Yaratıcılığınızın ve kaleminizin kuvvetli olmasına bağlı olarak hikâye, roman, makale, dergi yazısı ve metin yazabilirsiniz. Yaratıcı yazarlık eğitimi ile bu konudaki yeteneklerinizi geliştirebilirsiniz. Blog yazarlığı eğitimi ile dijital dünyanın içinde yer alabilirsiniz. özellikle bu alanda ciddi bir emek göstermek ve buna bağlı verimliliğinize göre metin yazarı olabilirsiniz. metin yazarlığı için deneyimden önce araştırma ve yazma becerilerinizin orta seviyeden bir üst seviyeye çıkarmanız gerekir. İçerik uzmanlığı eğitimi size yeni nesil mesleklerin kapısını açabilir. Bunun için tabii ki yazı yazmayı sürdürmeli ve çeşitli konularda araştırma yapma pratiğini edinmeniz lazım.

Yazarlık, güzel ve ilgi çekici bir meslek olmasına rağmen bu alanda gerçekten emek sarf etmek yetmeyebiliyor. Bundan dolayı kitap yazarlığı dışında, bu ilginizi evden çalışarak paraya dönüştürmek için metin yazarlığına yönelebilir ya da çeşitli edebiyat yarışmalarına katılabilirsiniz.

Editörlük

Editörlük mesleği, mesleklerin dönüşümü için en uygun örneklerden birini oluşturuyor. Daha çok yayınevlerinde, kitap dağıtımı öncesi son bir göz atma ve düzenleme için editöre görev veriliyordu. Günümüzde ise online olarak içerik editörlüğü, fotoğraf editörlüğü, video editörlüğü ve internet haberciliği evden çalışmaya uygun mesleklerdir. Editörlük, metin düzenlemesi ve içeriğin kontrolü için gerekli tüm detayları uygun hâle getirir. birçok online web sitesi, içerik yönetimi için editörlerle çalışmakta ve ücret konusunda da tecrübe ile iş yüküne göre makul bir gelirin önüne açabilmektedir.

İnternetin gelişimi ve medyanın kendini dijitale aktarmasıyla da haber editörü mesleği doğmuştur. Haber editörlüğünde haberlerin kontrolü, haberin sunumu ve son halini haber sitesine yükleme görevleri, evden çalışmaya müsait bir durumda. Tabii ki her haber sitesi için bunu söylemek mümkün değil. Yine de editörlük mesleğinin alt dalları, çoğunlukla home office çalışmaya uygun görevleri barındırıyor. 

Müşteri Temsilcisi

Müşteri hizmetleri temsilcileri, çoğu zaman ofise bağlı olmadan evden de çalışabilmektedir. Genellikle telefon, mail ve online sistem üzerinden müşteri ile iletişim sağlanabiliyor. Müşteri temsilcisi home office çalışmaya en uygun mesleklerden biriyken genellikle ofis içinde çalışmaya mahkummuş gibi bir durum söz konusu. Buna rağmen bu durumun yakın zamanda değişeceği ve müşteri temcilcisininin de  iş yükünün bir kısmını, eve taşıyabilecek bir sisteme geçileceği aşikar.

Grafik Tasarım

Günümüzün en ilgi çeken ve geniş iş olanakları açısından da şanşlı alanlarından biri, grafik tasarım. Freelance çalışmanın da yaygın olduğu grafik tasarım alanı; grafik tasarımcı, animasyoncu, oyun tasarımcısı, sosyal medya uzmanı ve fotoğraf düzenleyicisi olarak pek çok alanda çalışabiliyor. Bilhassa ajanslar ve büyük ölçekli işletmeler, tasarım konusundaki eksiklerini, bu alanda çalışan kişilerin destekleriyle kapatabiliyor.

Ajansların ve işletmelerin istediği ve beklediği ölçüde tasarım briefi alarak işinizi evden yapabilir ya da freelance çalışarak kendi müşterilerinizi bulabilirsiniz. Grafik tasarım alanındaki tasarım beceriniz ve işlerinizin fazlalığına göre asgari ücretin üzerinde bir miktarı, evinizden çalışarak alabilirsiniz. Tasarım becerinizi ölçmek ve bu alanda ilk adımı atmak için en sık kullanılan Adobe programlarından biri Photoshop kullanmaya başlamalısınız.

Özel Ders Öğretmeni

Yüz yüze ya da online olarak öğrencilere verilen özel dersler, birçok öğretmenin evden çalışabilmesine imkân sağlıyor. Resmi ve özel kurumlarda online eğitime geçme, daha çok zorunlu durumlarda uygulanmasına karşı, eğitim sisteminde online derslere olanak sağlayacak bir hazırlığın olacağı da belirtilmekte. Tabii ki bu değişimin ve yeniliğin kademe kademe belli kurumlarda uygulanarak aşinalık kazanması sağlanacaktır. 

Çevirmen

Home office kavramının geçerli olduğu mesleklerden biri de çevirmenliktir. Genellikle bir yayınevi ya da kuruma bağlı çalışan çevirmenler, freelance çevirmenlik de yapabiliyor. Bu alanda çalışmak isteyenlerin pek tabii yabancı dil yetkinliğinin yeterli seviyede olması gerekir. Yayıncılık ve metin çevirme sektöründe istenilen dil genellikle İngilizce oluyor. bunun dışında kitap çevirme konusunda farklı dilleri bilmek de size her zaman katkı sağlar. Çevirmen ve tercümanlar, yayınevinde çalışmak için bir kitap dosyasını mail yoluyla göndererek yayıneviyle çalışma yolunu açabiliyor ve evden çalışmaya başlayabiliyor. Aynı zamanda belli kurumlar için metin bazlı çevirmenlik yapabiliyorsunuz.

Home Office Çalışma ile Freelance Çalışmanın Farkı

Home office çalışma, çoğunlukla evden çalışmaya müsait bir düzendir. Bununla birlikte işin niteliği ve çalışılan kurumun iş beklentisi, zaman zaman ofiste çalışmayı da gerektiriyor. Freelance çalışma modelinde ise tek bir yere bağlı olmadan farklı kurumlarda çalışılabilir ve freelance çalışma modelinde çoğu zaman iş güvencesi olmuyor. Genellikle birlikte yürütülebilen ve evden çalışmayı destekleyen bu iki kavramın arasında ince bir fark vardır. Şöyle ki çalıştığınız sabit kurumda home office çalışmanızı gerektiren bir iş alanına sahipseniz ve işlerinizi çoğu zaman evden sürdürebiliyorsunuz. Freelance iş modelinde ise kadrosuz oluyorsunuz ve sürekli olmayacak işleri evden çalışarak yürütebiliyorsunuz.

Her iki çalışma modelinin de yeni nesil işler için evden çalışmayı popülerleştirdikleri aşikar. Yakın gelecekte de iş modellerinin dönüşümünü sürdüreceği ve home office çalışmayı uygun hâle getireceği biliniyor. Ülkemizde de home office çalışma modelini destekleyen kamu kurumları ve büyük ölçekli şirketler, çalışanlarının verimli olabilecekleri esnek çalışma saatleri uygulamakta ve belli bir istikrar yakalandıktan sonra da sürekli hâle getirilebilmektedir. Tabii ki hem home office çalışma hem de freelance çalışma modelinde, iş takibi ve verimlilik önemseniyor. Eğer bu çalışma modellerinde çalışmaya başlayacaksanız işinizi ciddi ve özenle yapmaya da her zaman dikkat etmeniz gerekiyor.

Sosyal Medya Uzmanı, Sosyal medya mecralarda marka ve işletme bilinirliği tanıtmak ve hedef kitle iletişimini buradan sürdürmek, Freelance olarak evden çalışabilir veya büyük firmaların sosyal medya departmanlarında çalışma imkânı bulunmaktadır, Dijital Pazarlama Uzmanı, Dijital ortamlarda, SEO ve reklam modellerini harekete geçirerek online varlığı ortaya koymak, Dijital pazarlama ajanslarında veya büyük ölçekli şirketlerin dijital marketing departmanlarında çalışabileceği gibi kendi işini de kurabilir, Web Tasarımcısı, Web sitesi sahiplerine web sitesi tasarımı ve kullanıcı dostu arayüz hikayeleri oluşturmak, Freelance işler alabileceği gibi, büyük firmaların web tasarım departmanlarında da istihdam edilebilir, Yazarlık, Hikâye, roman, makale, dergi yazısı ve metin yazma, Basılı ve dijital yayınevlerinde çalışabilir veya kendi kitaplarını yayınlayarak bağımsız bir yazar olabilir, İçerik Üreticisi, Bir ürün, hizmet veya konu hakkında bilgi veren, eğitici veya eğlendirici içerikler üretmek, Dijital pazarlama ajanslarında veya medya şirketlerinde çalışabilir, kendi blog veya websitesini kurabilir, Grafik Tasarımcı, Görsel içerik oluşturmak ve markaların vizüel iletişimlerine yön vermek, Reklam ajanslarında veya büyük ölçekli firmaların tasarım departmanlarında çalışabilir veya freelance işler alabilir, Müşteri Hizmetleri Uzmanı, Müşteri sorunlarını çözmek, taleplerini karşılamak ve onların memnuniyetini sağlamak, Çağrı merkezleri, online servis sağlayıcı firmalar ve e-ticaret siteleri büyük bir istihdam alanı oluşturmaktadır, Veri Analisti, Bir şirketin verilerini toplamak, düzenlemek ve analiz etmek, Finans, bilişim ve e-ticaret sektörlerinde yüksek talep görmektedir Özellikle büyük veri firmalarında istihdam edilme olasılığı yüksektir, WordPress Developer, WordPress platformunda profesyonel web siteleri ve bloglar oluşturmak ve yönetmek, Freelance işler alabilir veya web geliştirme firmalarında istihdam edilebilir, Sanal Asistan, Bir işletmenin günlük işlerini düzenlemek ve yönetmek, Freelance olarak çalışabileceği gibi, büyük firmaların uzaktan çalışanlarına destek verme konusunda da pozisyon bulunabilir
home office home office meslekler
Resimde uzun, siyah saçlı, gözleri kapalı ve yüzünde geniş, içten bir gülümseme olan bir kadın görülüyor. Sırtını dik tutmuş, kolları iki yanında, saçları omuzlarından ve sırtından aşağı dökülüyor. Yirmili yaşlarında görünüyor ve ten rengini tamamlayan beyaz bir bluz giyiyor. Memnun ve neşeli görünüyor, bir güven ve duruş havası yayıyor. İfadesi ve duruşu huzur ve dinginlik hissi veriyor. Uzun saçları güzelliğine ve kadınsılığına katkıda bulunarak mutlu ve kaygısız bir kadın resmini tamamlıyor.
Emine Büşra Kanat
Blog Yazarı

Ankara Üniversitesi Halkla ilişkiler ve tanıtım bölümünden mezun oldu. Lisans öğreniminde sosyal farkındalık kampanyalarında görev aldı. İstanbul İşletme Enstitüsü’nde fotoğrafçılık, iletişim, kişisel gelişim ve diğer farklı konularında yazmaya başladı.

Benzer Yazılar
Doğru ve faydalı bilgiler sağlama konusunda kararlı olan uzman ekibimizle blogumuzu her zaman yeni makaleler ve videolarla güncelliyoruz. Güvenilir tavsiyeler ve bilgilendirici içerikler arıyorsanız, blog sayfamıza mutlaka göz atın.