AnasayfaBlogÜniversite Yıllarında Yapılması Gerekenler Listesi
Kişisel Gelişim

Üniversite Yıllarında Yapılması Gerekenler Listesi

01 Şubat 2021
Mezuniyet cübbesi ve kepi giymiş bir grup insan kutlama için ellerini kaldırırken görülüyor. Görüntüde on bir kişi görülürken, bir erkek ve bir kadın diğerlerinden ayrılıyor. Adam mavi bir mezuniyet cübbesi ve kep giymiş, ellerini havaya kaldırmış. Kadın ise sarı bir cüppe ve kep giymiş ve elinde bir diploma tutuyor. Bir kişi elinde bıçak tutarken görülürken, başka bir kişi de bir yüzün yakın çekiminde görülüyor. Görüntüde bir şapkanın yakın çekiminin yanı sıra mezuniyet giysileri içindeki insan grubunun genel bir görünümü de var. Hepsi gülümsüyor ve kutlama havasında görünüyorlar ve atmosfer neşeli.
FırsatTanımFaydaları
Gönüllülük ProjeleriBir işi, faaliyeti herhangi bir karşılık beklemeksizin içtenlikle yapmak. Yurt içi ve yurt dışı projeler mevcut.Kendinizi birçok alanda geliştirme, farklı kültürlerle tanışma, İngilizceyi geliştirme.
ErasmusÜniversite öğrencilerinin, Avrupa Birliği ülkelerinden birinde öğrenim görmesi durumudur.Vizyon genişlemesi, farklı bir eğitim sistemini deneyimleme, yabancı dil öğrenme, yeni kişilerle tanışma.
Work and Travel Programına KatılmakHem çalışıp para kazanmayı hem de seyahat etmeyi sağlayan bir program.Kültürel değişim, iş tecrübesi kazanımı, İngilizce geliştirmek.
Seminere Katılmakİlgili olduğunuz konu üzerinde daha fazla fikir sahibi olmanızı sağlar.Vizyon genişlemesi, kültürel birikimin artması.
Staj YapmakÇeşitli iş yerlerinde öğrenim gördüğünüz alanla ilgili tecrübe kazanmanızı sağlar.İş tecrübesi kazanma, profesyonel iş hayatını tanıma.
Yeni Hobiler EdinmekFarklı aktivitelerle uğraşıp yeni beceriler kazanmak.Kişisel gelişim, sosyal becerilerin gelişmesi.
Seyahat EtmekFarklı yerleri görme fırsatı.Farklı kültürler ve yerler hakkında bilgi sahibi olma, vizyon genişlemesi.
Çeşitli İşlerde ÇalışmakÜniversite yıllarında farklı işlerde çalışma deneyimi.İş tecrübesi, profesyonel iş hayatını tanıma, maddi özgürlük.
Yeni Diller ÖğrenmekÜniversite yıllarında yabancı dil öğrenme fırsatı.Dil becerilerinin geliştirilmesi, kültürel anlayış, iş ve seyahat olanakları.
Kişisel Gelişim Kurslarına KatılmakDaha yetenekli ve etkili bir birey olmak için kişisel gelişim kurslarına katılım.Yeni beceriler kazanma, kişisel gelişim.

Üniversite yılları, yaşamımızda önemli bir yer kaplar. O yıllar, kendimizi tam anlamıyla keşfettiğimiz ve farklı deneyimler yaşadığımız yıllardır. Hayatımızın unutulamayacak senelerini en iyi şekilde geçirmemiz için birçok imkan var. Önemli olan bu imkanların farkına varıp hepsini tek tek gerçekleştirmeye çalışmaktır. Çünkü üniversite yılları, en çok zamanımızın olduğu ve istediğimiz şekilde değerlendirebileceğimiz dönemi kapsar.

Üniversite Yıllarında Yapılması Gerekenler

Peki üniversite yıllarında neler yapılabilir? Bir dernek veya vakıfta gönüllülük yapmak. Bununla birlikte hem yurt içi hem de yurt dışı seçenekleri olan gönüllülük projelerine katılmak. Erasmus yapmak, Work and Travel programına katılmak, seminerlere katılmak, çeşitli işlerde çalışmak, staj yapmak, yeni hobiler edinmek, seyahat etmek vb. Yapılabilecekleri daha da çoğaltmak mümkün. Fakat bu söylediklerim, kendi deneyimlediğim ve deneyimleyemediğim fırsatlar olduğu için üzerinde durmak istiyorum. Şimdi tüm bu fırsatları daha detaylıca inceleyelim.

Gönüllülük Projeleri

Gönüllülük, bir işi, faaliyeti herhangi bir karşılık beklemeksizin içtenlikle yapmaktır. Bu iş, faaliyet bir kuruluştan bağımsız olabileceği gibi özel ya da kamusal bir kuruma bağlı olarak da yapılabilir. Örneğin ben üniversite yıllarında Türk Eğitim Gönüllüleri Vakfı'nda gönüllü eğitmenlik yapmıştım. Gönüllülüğün illaki üniversite yıllarında yapılması şart değil. Fakat o yıllar en müsait olduğumuz zamanlar olduğu için yapılması önerilir.

Gönüllü projeleri ise yurt içi ve yurt dışı seçenekleri olan projelerdir. Yurt dışı olanları daha çok European Solidarity Corps (ESC) Gönüllülük Projeleri olarak geçiyor. Bu projelerde herhangi bir ücret ödemiyorsunuz. Avrupa ülkelerinde 2-12 ay arası ücretsiz olarak yaşama hakkınız oluyor. Bu hakkı da gönüllülük faaliyetlerine katılarak kazanıyorsunuz. Gideceğiniz Avrupa ülkesindeki kurum sizin yeme, içme, cep harçlığı ve yol masraflarınızı karşılıyor. Tek yapmanız gereken, size uygun projeye başvuru yaparak kabul almayı beklemeniz.

Bu tür Avrupa Gönüllülük Projelerine katılarak kendinizi birçok alanda geliştirme fırsatı yakalamış oluyorsunuz. Her şeyden önce yeni bir ülke keşfedip oranın kültürünü tanıyorsunuz. Birlikte çalıştığınız farklı kültürden gönüllü arkadaşlarla tanışıyorsunuz. Böylece farklı kültürler hakkında bilgi edinebilir ve vizyonunuzu genişletebilirsiniz. İngilizcenizi geliştirmek için de çok iyi bir fırsat sunuyor.

Erasmus

Erasmus, üniversite öğrencilerinin öğrenim gördüğü yıllar içinde bir veya iki dönem Avrupa Birliği ülkelerinden birinde öğrenim görmesidir. Erasmus, Avrupa Birliği tarafından uygulanmaktadır ve bu programın amacı yükseköğretimdeki öğrenciler arasında değişim ve etkileşimdir. Erasmus yapmak için bir yükseköğretim programına kayıtlı olmamız şart. İşte bu yüzden üniversite yıllarında mutlaka değerlendirilmesi gereken bir fırsat.

Peki Erasmus yapmak bize ne katacak? Öğrenim gördüğünüz bölümünüzün bir veya iki dönemini farklı bir ülkede farklı bir dilde ve farklı bir eğitim sistemi içinde deneyimleme fırsatınız oluyor. Bu da sizin kişisel gelişiminiz ve iş hayatınızda önemli bir yer tutar. Ayrıca seyahat edip yeni yerler keşfedebilirsiniz. İngilizcenizin aynında başka bir yabancı dil öğrenme şansınız olur. Dünyanın her yerinden arkadaşlıklar kurabilirsiniz. Kültürel yönde gelişirsiniz. Kısaca unutulamayacak deneyimlerle yaşar, etkili bir özgeçmişe sahip olursunuz.

Work and Travel Programına Katılmak

Work and Travel programı, hem çalışıp para kazanmanızı hem de seyahat etmenizi sağlayan bir programdır. Bu program ABD Dışişleri Bakanlığı tarafından yürütülüyor. Bununla birlikte programa birkaç katılım koşulu var. Bunlardan en önemlisi ücretli ve sadece üniversite öğrencilerinin katılabiliyor olması. Peki bu programın bize avantajı ne olacak?

Öncelikle kültürel değişim programı olduğundan farklı kültürden insanlar tanıyıp yeni arkadaşlıklar kuracaksınız. Çalıştığınız için yurt dışında bir iş tecrübeniz olmuş olacak ve bu da özgeçmişinizde önemli bir yer kaplar. Kendinize olan güveniniz artar ve ayaklarınızın üstünde durmayı öğrenirsiniz. İngilizceniz gelişir. Program için ödediğiniz parayı, gittiğinizde çalışarak çıkartabilirsiniz. Hatta kişiye bağlı olarak para biriktirip de geri dönebilirsiniz. Dört ay süren programın üç ayını çalışarak bir ayını ise gezerek geçiriyorsunuz. Emeğinizin karşılığını hem maddi hem de manevi olarak olma şansınız var. Gidebilecek imkanı olan üniversite öğrencilerinin her konuda deneyim sahibi olacağı bu fırsatı kullanmaları gerekir.

Seminerlere Katılmak

Seminerlere katılmak, ilgili olduğunuz konu üzerinde daha fazla fikir sahibi olmanızı sağlar. Vizyonunuz genişler, kültürel birikiminiz artar. Her seminer yeni bir şey öğretir. Belki de yanlış bildiğiniz doğruları bulursunuz. Konu üzerinde tartışabilecek kıvama gelirsiniz. Katıldığınız seminerin illaki okuduğunuz bölümle alakalı olmasına gerek yok. Şayet olursa da okul ve kariyerinizde işinize yarar. İlgili olduğunuz farklı seminerlere katılmak da ufkunuzu genişletir. Böylece aklınızda yeni fikirler doğurur ve yeni kararlar olmanıza önayak olur.

Çeşitli İşlerde Çalışmak ve Staj Yapmak

İkisi için de iş hayatınıza atılmadan önceki provanız diyebiliriz. Eğitim sürecinizde müsait olduğunuz zamanlarda, farklı alanlarda çalışmanızda yarar var. Çünkü öğrenci iken insan, iş konusunda deneyimsizdir ve belki de tam olarak ne yapmak istediğini bilmiyordur. Belki de bildiğini sanıyordur. Dolayısıyla farklı alanlarda çalışıp deneyim kazanmak ileride gerçekten bulunmak istediğin konumu belirlemekte büyük fayda sağlar. İşte bu yüzden tecrübe etmeden bazı şeylerin farkına varamıyoruz.

Staj yapmak da keza öyle. Stajı, seçtiğin bölümün uygulamaya dökme vaktinin gelmesi, şeklinde tanımlayabiliriz. Böylece teoriden pratiğe geçmiş oluyorsunuz. Ve gerçek bir deneyimle iş hayatınıza hazırlanmaya başlıyorsunuz. Bu yüzden staj, kariyerinize adapta olmanızda büyük kolaylık sağlayacaktır.

Yeni Hobiler Edinmek

Yeni hobi edinmek aslında her yaşa, her döneme uygun bir seçenek. Fakat üniversite yıllarında bunu yapmak hobinizi işe dönüştürme fırsatı yaratacaktır. Etrafımda deneyimlediğim birçok örnek mevcut. Belki hobi olarak dans kursuna başladınız ve çok sevdiniz. Dans etmeyi profesyonellik derecesine getirdiniz. Sonrasında dans eğitmeni olup kendi işinizi dahi kurabilirsiniz. Hobinizi profesyonellik derecesine getirmeseniz dahi, sevdiğiniz aktiviteleri yapmak için en iyi zamanın üniversite yılları olduğunu hatırlayalım.

Seyahat Etmek

Seyahat etmek, yeni yerler keşfetmek, özgürce dolaşmak. Bütün bunlar kendimizi daha yakından tanımamızı sağlar. Bununla birlikte farklı kültürden insanları ve onların bakış açılarını tanımış oluruz. Her yol yeni bir macera, yeni tecrübeler demektir. Tecrübelerimizle büyürüz, kendi iç dünyamızı keşfederiz. Önyargılarımızdan kurtuluruz. Özgüvenimiz artar. Hayata daha farklı açılardan bakmayı öğreniriz.

Seyahat etme şeklimiz de seyahatin bize kattıklarını şekillendirir. Özellikle üniversite öğrencilerinin tercih ettiği seyahat şekli otostoptur. Bunun nedeni, hem öğrenci bütçesine hem de gençlik ruhuna uygun olmasıdır. Ayrıca otostop ile seyahat, az önce bahsettiğimiz kazanımların hepsini ve daha fazlasını elde etmemizi sağlar. Her yaşta seyahat etmemiz tabi ki mümkün fakat zaman bu noktada çok önemli. İş hayatına girdikten sonra üniversite yıllarındaki kadar zamanınız olmayacak. Dolayısıyla bu yılları en iyi şekilde değerlendirmek gerekir.

Gönüllülük Projeleri, Bir işi, faaliyeti herhangi bir karşılık beklemeksizin içtenlikle yapmak Yurt içi ve yurt dışı projeler mevcut, Kendinizi birçok alanda geliştirme, farklı kültürlerle tanışma, İngilizceyi geliştirme, Erasmus, Üniversite öğrencilerinin, Avrupa Birliği ülkelerinden birinde öğrenim görmesi durumudur, Vizyon genişlemesi, farklı bir eğitim sistemini deneyimleme, yabancı dil öğrenme, yeni kişilerle tanışma, Work and Travel Programına Katılmak, Hem çalışıp para kazanmayı hem de seyahat etmeyi sağlayan bir program, Kültürel değişim, iş tecrübesi kazanımı, İngilizce geliştirmek, Seminere Katılmak, İlgili olduğunuz konu üzerinde daha fazla fikir sahibi olmanızı sağlar, Vizyon genişlemesi, kültürel birikimin artması, Staj Yapmak, Çeşitli iş yerlerinde öğrenim gördüğünüz alanla ilgili tecrübe kazanmanızı sağlar, İş tecrübesi kazanma, profesyonel iş hayatını tanıma, Yeni Hobiler Edinmek, Farklı aktivitelerle uğraşıp yeni beceriler kazanmak, Kişisel gelişim, sosyal becerilerin gelişmesi, Seyahat Etmek, Farklı yerleri görme fırsatı, Farklı kültürler ve yerler hakkında bilgi sahibi olma, vizyon genişlemesi, Çeşitli İşlerde Çalışmak, Üniversite yıllarında farklı işlerde çalışma deneyimi, İş tecrübesi, profesyonel iş hayatını tanıma, maddi özgürlük, Yeni Diller Öğrenmek, Üniversite yıllarında yabancı dil öğrenme fırsatı, Dil becerilerinin geliştirilmesi, kültürel anlayış, iş ve seyahat olanakları, Kişisel Gelişim Kurslarına Katılmak, Daha yetenekli ve etkili bir birey olmak için kişisel gelişim kurslarına katılım, Yeni beceriler kazanma, kişisel gelişim
Üniversite yılları gönüllülük imkanlar. Zaman üniversite eğitimi üniversite yıllarında yapılması gerekenler
Bu resimde ikisi de gözlük takan bir erkek ve kadın görülüyor. Adam mavi bir gömlek ve siyah bir pantolon giyerken, kadın beyaz bir gömlek ve mavi bir kot pantolon giymektedir. Her ikisinin de gözlükleri takılı ve dümdüz ileriye bakıyorlar. Adamın kolu kadının beline dolanmış ve yüzleri birbirine yakın göründüğü için birlikte bir anı paylaşıyor gibi görünüyorlar. Arka plan yumuşak, kirli beyaz bir renktedir. Işık hafif loş, görüntüye yumuşak ve sıcak bir his veriyor. Gözlüklerine rağmen, gözleri hala bir duygu belirtisi gösteriyor. Birbirlerinin varlığından memnun ve mutlu görünüyorlar.
Konuk Yazar
Blog Yazarı

İstanbul İşletme Enstitüsünde yazılarının yayınlanmasını isteyen konuk yazarlarımız için oluşturulan bilgi kartıdır. Birçok alanda ve disiplindeki yazıları bu hesap üzerinde bulabilirsiniz.

Benzer Yazılar
Doğru ve faydalı bilgiler sağlama konusunda kararlı olan uzman ekibimizle blogumuzu her zaman yeni makaleler ve videolarla güncelliyoruz. Güvenilir tavsiyeler ve bilgilendirici içerikler arıyorsanız, blog sayfamıza mutlaka göz atın.
Bir grup insan kutlama için kollarını kaldırmış, açık havada durmaktadır. Görüntünün odağında, yüzü mutlu bir gülümsemeyle parlayan, güneş gözlüklü bir kadın var. Kadının yüzüne yakından bakıldığında gözlerinin sevinçle kapandığı, yanaklarının mutlulukla kalktığı görülüyor. Kadının solunda başka bir kadın, kollarını kaldırmış ve yüzü heyecanın resmidir. Kadının sağında, yüzü kameraya dönük, yüz hatlarında sevinç ifadesi olan bir adam var. Arka planda bir grup insan kollarını kaldırmış, yüzleri bulanık ama yine de neşe dolu. Ayrıca tüyleri bulanıklaşmış ve gözleri memnuniyetle kapanmış bir tavuk da var. Görüntü neşe ve kutlama ile dolu, insanların kolları sevinç ve mutluluk içinde havaya kalkmış.
Kişisel Gelişim

Mutluluğa Açılan Bir Kapı: Gönüllülük

27 Mayıs 2019
Bir grup insan bir kitabın etrafında toplanmış, dikkatle sayfalara bakmaktadır. Sarı saçlı bir kadın gülümsüyor, yanındaki adamın elinde ise yeşil bir defter var. Başka bir kişi elinde bir tablet tutuyor ve arkalarında duran kadın kollarını adama dolamış. Son kişi ise elinde bir dergi tutuyor. Resimdeki tüm bireyler materyalle meşgul ve baktıkları şeyden keyif alıyor gibi görünüyorlar.
Yurt Dışında Eğitim

Neden Erasmus Programına Katılmalısınız?

05 Mayıs 2021
Geniş kenarlı şapka takan bir kadın kırmızı bir bavul taşıyor. Üzerinde açık mavi bir gömlek ve dizleri yırtık koyu mavi bir kot pantolon var. Beyaz ayakkabıları beyaz kemeriyle uyumludur ve kolunun altına bir kitap sıkıştırmıştır. Bavul parlak kiraz kırmızısı, iki kulplu ve birkaç askılı. Yüzü şapka tarafından kısmen gizlenmiş, ancak ifadesi gideceği yere odaklanmış gibi görünüyor. Geniş bir tarlanın ortasında, aydınlık ve güneşli bir yerde duruyor.
Yurtdışında Eğitim

Work And Travel Nedir?

23 Mayıs 2019