İş başvurusu yapan eş, dost, arkadaşların bazılarının özgeçmişlerinde gördüğünüz şu seminerler neyin nesidir? Ne işe yararlar? Katılmak şart mıdır? Şartsa ücretli midir? İş bulmaya ya da işte yükselmeye katkısı var mıdır? Akıllarda deli sorular…
Öncelikle konunun kalbinde atan ‘’Seminer de neyin nesi?’’ sorusuyla bir başlayalım derim. Seminer, Fransızca kökenli bir sözcüktür. Sözlük anlamı; ‘’Bir konu ile ilgili bilgi vermek ve bu bilgiler üzerinde tartışmak amacıyla birkaç yetkilinin yönetimi altında düzenlenen toplantı.’’ olarak açıklanabilir.
Seminerler, üniversitelerde okuyan ön lisans, lisans ve lisansüstü öğrencileri için düzenlenen iş kolu tanıtımları ile ülkemizde yer etmeye başladı. Günümüzde hemen hemen her alanda işinin uzmanı, duayeni ya da eğitimcileri tarafından seminer veriliyor ve her kesime hitap ediyor.
Çalıştığınız firmanın ait olduğu sektöre dair ya da firmada yapmakta olduğunuz işe dair daha fazla bilgi sahibi olmak amacıyla seminerleri takip edebilirsiniz. İletişim alanı başta olmak üzere pazarlama, halkla ilişkiler, bilişim, yönetim, performans, insan kaynakları, motivasyon, farkındalık, marka tasarımı, denetim, kurumsal risk yönetimi, haberleşme ve benzer pek çok konu ile ilgili sayısız akademi ve akademisyenin semineri bulunur.
Online olarak yayınlanan, yaşadığınız şehre, konularına ve tarihlerine göre filtreleyerek arayabileceğiniz pek çok seminer takvimine internet üzerinden erişebilirsiniz. Yurt içinde ve yurt dışından gelen pek çok uzman, bireysel ya da kurumsal katılımcılara seminerler vermektedir. Seminerlerin çoğuna katılım ücretlidir, hatta seminer sonunda isminize düzenlenmiş olan katılım sertifikası da verilmektedir. Bir gün içerisinde birkaç saat süren ve biten seminerler olduğu gibi, birkaç gün süren seminerler de mevcuttur. Süre, konunun detaylarına, sunumu yapacak olan uzmanın etkin sunum tekniklerini kullanımına ve seminerin fayda ilkelerine göre değişkenlik gösterebilmektedir. Gelelim ‘’Seminerlere katılmalı mıyım?’’ sorusuna.
Bence katılmalısınız. Tabi ki branşınızı ilgilendiren ya da merak ettiğiniz her seminere katılmanız gerekmiyor. Ancak, yapmakta olduğunuz işe katkı sağlayacak, algınızı ve perspektifinizi güçlendirecek, vizyonunuza katkı sağlayacak önemli seminerleri takibe almanızı öneririm. Bütçenizden ayıracağınız bir miktar kaynak ile senede en az 2 seminere katılabilmeyi hedeflemeniz yerinde olur.
Özellikle de yaptığınız işi seviyor ve yükselmeyi hedefliyorsanız, seminerler herhangi bir okuldan ya da kitaplardan edinemeyeceğiniz ipuçlarını ve kavrayışları hayatınıza kazandıracaktır. Sadece iş hayatı ile ilgili değil, kişisel gelişim, psikoloji, felsefe, spor ve pek çok alanda da seminerler ilginizi çekebilir.
Hem kendiniz için hem de aile bireyleriniz için zihinsel ve bilişsel deneyimlerinizi arttıracak aktivitelerdir aynı zamanda. İş ve sosyal alanda sadece bilişsel anlamda katkı sağlamazlar üstelik;
Kültürel anlamda aldığınız bilgileri ve edinimlerinizi yansıtma, aktarma ve kullanma fırsatı buldukça önemini daha çok anlayacak, hatta sıkı bir seminer takipçisi olacaksınız. Seminerlerin güzel yanlarından biri de bir veya birkaç konuşmacının sunum yaptığı ve sizin sadece dinleyici olduğunuz tek yönlü bir iletişim ortamı olmamalarıdır.
İyi bir seminerde, tüm katılımcılar organizasyonun bir parçasıdır. İletişimi çift yönlü, eş zamanlı geri bildirim olanağı tanıyan ve düşündürme odaklı toplantılardır. Özetle, seminerler faydalıdır, fazla vaktinizi almazlar, ama bunun yanında size konsantre fayda sağlarlar. Şimdi, hemen bir seminer takvimi oluşturmaya başlamak için ilk adımı atın. Hoşlanacağınız bir konuda en yakın seminere kaydınızı yaptırın. Kendinize ve geleceğinize farklı bir yatırım yapmış olun.
Semineri katılımcı gözüyle değerlendirip, önemini anlatmış olsak da konuyu etraflıca işlemek düşüncesindeyim. Hazırlık sürecine, aşamaları ve dikkat edilmesi gerekenleri de yazıya dahil edelim. “Seminer nasıl hazırlanır?” sorusunun cevabıyla başlayalım.
Hazırlanan seminerin bir kompozisyonu bulunur. Bir nevi kompozisyon yazmak gibidir de denilebilir. giriş bölümü, etraflıca anlatıldığı gelişme bölümü, sonuç kısmı aşamalardır. Yazılı kompozisyondan farkı sonuç bölümünden sonrasıdır. Bu fark ne midir? Birlikte öğrenelim.
Seminer anında dikkat edilecek bazı hususlar da bulunur.
Öğrenciler İçin Seminer
Seminer sadece çalışanlar için değildir, öğrenciler için de seminerler vardır. Bu yazıda anlatılan seminerden farklıdır ancak “Seminer nedir?” başlığının altında değinilmeden geçilmemesi gerektiği düşüncesindeyim. Sem yükseköğrenimde hem de ortaöğrenimde seminer yapılır.
Üniversitelerde öğretim üyelerinin gözetimi altında da seminer düzenlenir. Belirli konu ya da sorunlar üzerine öğrenciler inceleme yapar, konu üzerinde tartışma yürütülür ve rapor hazırlanır. Genellikle yüksek lisansta mezuniyet şartlarından biridir. Ortaöğrenim döneminde de öğretmenlerin gözetimi altında yapılır. Belirlenen saatte öğrenciler bireysel veya isterlerse arkadaşlarıyla çalışmalar yürütür.
Seminer Kelimesi Ne Anlama Gelmektedir?
Seminer, bir konu ile ilgili bilgi vermek, bilgiler üzerinde paylaşımlarda bulunulması, yönetim altında düzenlenen toplantıdır.
Hangi Seminerler Alınmalıdır?
Çalıştığınız firmanın ait olduğu sektöre dair ya da firmada yapmakta olduğunuz işe dair daha fazla bilgi sahibi olmak amacıyla seminerleri takip edebilirsiniz. İşinize destek olacak, yetkinliğinizi artıracak ya da hobileriniz arasındaki konuyla ilgili seminerleri almak önemlidir.
Seminerlere Katılım Ücretli Midir?
Seminerlerin çoğuna katılım ücretlidir, hatta seminer sonunda isminize düzenlenmiş olan katılım sertifikası da verilmektedir.