AnasayfaBlogYeteneklerinizi Keşfetmek için 10 Yöntem
Kişisel Gelişim

Yeteneklerinizi Keşfetmek için 10 Yöntem

27 Ağustos 2021
Bu resim yüzünde inanılmaz mutlu bir ifade olan bir kadını gösteriyor. Gözleri kapalı ve ağzı hafifçe açık, genişçe gülümsüyor. Saçları açık kahverengi ve düzgünce şekillendirilmiş. Kısa kollu beyaz bir gömlek ve mavi bir etek giyiyor. Resmin arka planı bulanık ama ahşap zeminli ve açık renkli duvarlı bir oda gibi görünüyor. Resmin sol tarafında bir abajur ve sağ taraftaki masanın üzerinde küçük bir bitki var. Kadın odanın ortasında durmuş, kendinden emin ve neşeli bir şekilde kameraya bakıyor. Saf bir mutluluk hali içinde görünüyor.
YöntemlerAmaçSonuç
Diğerlerinden farklı olanları keşfetKıyaslama yapacak bir temel oluşturmakYeteneklerinizi fark etme ve geliştirme potansiyeli
Neyi sevdiğinizi düşününMevcut yeteneklerin ve eğilimlerin belirlenmesiYeteneklerinize ve becerilerinize dair farkındalık
İş memnuniyeti değerlendirmesiPerformansa ve motivasyona dair bir ölçümİş disiplini ve profesyonel yeteneklerin gelişimi
Kariyer ve günlük hayat arasındaki tutarlılıkİstikrar ve tutarlılığın değerlendirilmesiFarklı yeteneklerin belirlenmesi ve kullanımı
Hayaller ve arzuların keşfiKişisel amaç ve hedeflerin belirlenmesiİç motivasyonu ve özgüveni artırma
Geliştirilmiş yeteneklerin kontrolüYeteneklerin genel bir incelemesiYeteneklerin anlaşılması ve doğru yönde geliştirmesi
Irritasyonların farkına varmaSikintilarda beceri ve yetenek arayışıOlası yeteneklerin saptanması ve geliştirilmesi
Zamanla geliştirilen becerilere bakışYetenek gelişiminin sürekli takibiBecerilerin sürekli ilerlemesini sağlar
Liderlik yeteneklerinin tanımlanmasıLiderlik potansiyelinin değerlendirilmesiLiderlik becerilerinin keşfi ve geliştirilmesi
Diğerlerinin perspektifini almaDiğer insanların gözünden kendinin değerlendirilmesiKendine dair farkındalığın genişletilmesi ve yeteneklerin belirlenmesi

Çocukken, ailemiz bize hangi konuda iyi olduğumuzu söyler: "Çok yeteneklisin! Doktor olmalısın!" veya "Vay, bu gerçekten güzel bir çizim!" gibi. Daha sonra yetenekli olduğumuz konuda çalışmamızı isterler. Yaşları nedeniyle çocukların ne yapmak istediklerine başkalarının karar vermesi gerekir. Ancak yetişkinlerin böyle bir şansı yok. Kendilerini keşfetmeleri gerekiyor.

Henüz kendinizi tanımıyorsanız, başka birinin sizi tanımlaması ve ne istediğinizi anlaması imkansızdır! İyi olduğumuzu düşündüğümüz bir konuda her zaman bizden daha iyi biri olacaktır bu hayatın normal akışında var olan bir şeydir. Ayrıca asla başarılı olamadığımız bir şeyde daha da kötüye gidebiliriz. 

Ama unutmayın herkes bir gün hangi konuda daha iyi olduğunu keşfeder. Bu yalnızca zaman, uygulama ve sabır gerektiren bir kendini gerçekleştirme sürecidir. 

Bu 10 yöntemle yeteneklerinizi keşfetmek için büyük bir adım atabilir ve hayatınızın geri kalanını daha verimli geçirebilirsiniz; 

Yeteneklerinizi Keşfetmek için 10 Yöntem

1. Sizi diğerlerinden farklı kılan şeylere bakın:

Geliştirebileceğiniz yeteneklerin bir listesini yaptıktan sonra, hayatınızda en çok öne çıkan şeyleri bulmaya çalışın. 

Elbette kendinizi bir başkasıyla kıyaslamak doğru bir şey değil. Herkesin kendine has özellikleri vardır. Ancak sizin kendinizi ve yeteneklerinizi keşfetmeniz için bir şekilde gözden geçirmeniz gerekiyor. Mesela iş yerinde sizinle aynı departmanda olan bir kişiden farklı olarak ne yapıyorsunuz? Ya da okulda sınıftaki diğer öğrencilerden neyi daha farklı yapıyorsunuz? Bunlar sizin yeteneklerinizi keşfetmenizde ve bunun üzerinde düşünmenizde yardımcı olacaktır. Burada odaklanmanız gereken nokta hangi konudan keyif aldığınız ve neye yatkın olduğunuz. Daha sonra bunu liste haline getirin ve aralarından öne çıkanları tekrar düşünün.

2. Sizi gerçekten neyin mutlu ettiğini düşünün.

Yeteneklerinizle ilgili spesifik düşünmeniz gerekir. Bunun için hangi aktiviteler size iyi geliyor ve sizi aslında tatmin eden şey ne? Bunu düşünmelisiniz.

Genelde bu soru sorulduğunda birçok insan yaratıcılık yeteneklerini kullanarak bir şeyler yaptıklarında mutlu olduklarını söyledi. Sizinki hangisi?

3. Çalıştığınız ve şu anda yaptığınız işte ne kadar memnunsunuz?

Yeteneklerinizi daha yakından incelemek için kendinize bu işin gerekliliklerini karşılayıp karşılamadığınızı sorun. En son yaptığınız işi ne kadar iyi yaptınız? Bu işi yapmaya devam etmek ister misiniz? Bu soruların yanıtını tam olarak veremiyorsanız 1. ve 2. maddeleri tekrar gözden geçirmeniz gerekiyor.

4. Kariyer hayatınızda ve günlük hayatınızda yaptıklarınız birbirine benziyor mu? Bunu kontrol edin.

Evde, işte, okulda veya mesleki kariyerinizde yaptığınız seçimler ne kadar tutarlı? Farklı yeteneklere sahip bir kişiyseniz bu alanlardaki seçimleriniz birbirinden farklılık gösterecektir. O yüzden birden çok yeteneğinizin olduğunu ve bunlardan en iyisini seçmeniz gerektiğini unutmayın.

5. Hayallerinizi ve arzularınızı inceleyin.

Hayaller genellikle yeteneğinizin iyi olduğunu gösterir. Üst düzey beceriler gerektiren hayalleriniz varsa, kullanmadığınız veya farkında olmadığınız birden fazla yeteneğiniz olabilir.

6. Zaman içinde geliştirdiğiniz yeteneklere bakın.

Yetenekler; öğrenilebilen, uygulanabilen ve geliştirilebilen şeylerdir. Yeteneklerinizi belirlemeye çalışırken geçmiş deneyimlerinizi göz önünde bulundurmalısınız. Hepimiz yaşamımız boyunca bazı beceriler geliştirdik ve bunların farkında değiliz. Ve bunlar, hangi yeteneklere sahip olabileceğinizin iyi bir göstergesidir.

7. Günlük hayatınızda sizi nelerin sinirlendirdiğini düşünün.

Bazen insanların bir aktiviteden zevk almadıkları için yeteneklerinin farkına varamadıklarını biliyor muydunuz? Sinirlenmiş veya sıkılmış olsanız da o görevlerin üzerinde çalıştığınızda başarmak durumunda kalabilirsiniz. Bu demek oluyor ki yeteneklerinizi keşfettiğinizde hayal kırıklığına uğramayacaksınız. Çünkü çok çalışırsanız yeteneklerinizi geliştirebilirsiniz.

8. Zamanla geliştirdiğiniz becerilere bakın.

Zaman içerisinde geliştirdiğiniz beceriler size bir ipucu verecektir. Eğer kendinizi geliştirmediyseniz bunca zamandır ne yaptım diye kendinize sormalısınız. Belki es geçtiğiniz konular vardır. Bunları gözden kaçırmadan ayrıntılı olarak incelemeniz gerekiyor.

9. Liderlik özelliklerinizi düşünün. Ne tür bir lidersiniz?

İlgili eğitim: Liderlik Sertifikası

Otokratik bir lider misiniz yoksa demokratik mi? Sizi takip eden ve liderliğinize güvenen insanlar var mı? Ve bu insanlar aynı şeyleri mi düşünüyor? Bu soruya cevap bulursanız başka bir yeteneğinizi keşfedebilirsiniz.

10. Başkaları sizinle ilgili ne diyor?

Sizi tanıyan arkadaşlarınıza ve ailenize, sizinle ilgili ne düşündüklerini sorun. Nasıl bir insansınız, sizi farklı kılan bir özelliğiniz var mı, onlara göre sizi ne sinirlendiriyor? Bunlar biraz kişisel sorulardır ama önemlidir. İnsanlarla iletişim kurduğumuzda onlarda bir izlenim bırakırız. Çevremizdeki insanların tanımladığı kişi ile sizin gördüğünüz kişi aynı mı? Bu sonuçlar sizin gerçek yeteneklerinizi ve özelliklerinizi ortaya koyacaktır.

Bu 10 yöntemle yeteneklerinizi keşfedebilirsiniz. Bu yöntemleri denerken gerçekçi ve mantıklı bir bakış açısıyla yaklaşın. Başarısızım gibi motivasyonunuzu düşüren duygularınızı bir kenara bırakın.

Ayrıca bu konuda Enstitü’de kendinizi keşfedebileceğiniz ve kendinize bir şeyler katabileceğiniz Yetenek İnovasyonu Eğitimi’ne katılabilirsiniz.

Diğerlerinden farklı olanları keşfet, Kıyaslama yapacak bir temel oluşturmak, Yeteneklerinizi fark etme ve geliştirme potansiyeli, Neyi sevdiğinizi düşünün, Mevcut yeteneklerin ve eğilimlerin belirlenmesi, Yeteneklerinize ve becerilerinize dair farkındalık, İş memnuniyeti değerlendirmesi, Performansa ve motivasyona dair bir ölçüm, İş disiplini ve profesyonel yeteneklerin gelişimi, Kariyer ve günlük hayat arasındaki tutarlılık, İstikrar ve tutarlılığın değerlendirilmesi, Farklı yeteneklerin belirlenmesi ve kullanımı, Hayaller ve arzuların keşfi, Kişisel amaç ve hedeflerin belirlenmesi, İç motivasyonu ve özgüveni artırma, Geliştirilmiş yeteneklerin kontrolü, Yeteneklerin genel bir incelemesi, Yeteneklerin anlaşılması ve doğru yönde geliştirmesi, Irritasyonların farkına varma, Sikintilarda beceri ve yetenek arayışı, Olası yeteneklerin saptanması ve geliştirilmesi, Zamanla geliştirilen becerilere bakış, Yetenek gelişiminin sürekli takibi, Becerilerin sürekli ilerlemesini sağlar, Liderlik yeteneklerinin tanımlanması, Liderlik potansiyelinin değerlendirilmesi, Liderlik becerilerinin keşfi ve geliştirilmesi, Diğerlerinin perspektifini alma, Diğer insanların gözünden kendinin değerlendirilmesi, Kendine dair farkındalığın genişletilmesi ve yeteneklerin belirlenmesi
yetenek inovasyonu yetenek yeteneklerinizi keşfedin kişisel gelişim
Resimdeki kadının omuzlarına dökülen uzun, siyah saçları var. Kısa kollu, bol kesim siyah bir gömlek giyiyor. Yüzü hafifçe sola dönük ve kendinden emin bir ifadesi var. Gözleri badem şeklindedir ve yüksek elmacık kemiklerine sahiptir. Dudakları hafifçe ayrık ve kaşları kavisli. Küçük bir burnu vardır ve çene çizgisi görülebilir. Arka planında beyaz bir duvar olan ışık dolu bir odada durmaktadır. Duruşu rahattır ve kolları iki yanındadır. Meraklı bir ifadeyle doğrudan kameraya bakıyor.
Sezin Gök
Blog Yazarı

Akdeniz Üniversitesi İşletme bölümü mezunudur. Üniversiteden fakülte derecesi ile mezun olmuştur. Gerçekleştirdiği sosyal sorumluluk projesi ile çevresine katkıda bulunmuştur. Gönüllü olarak sosyal sorumluluk projesini devam ettirmektedir. İşletme ve alanları ile ilgili yazılar yazmaktadır.

Benzer Yazılar
Doğru ve faydalı bilgiler sağlama konusunda kararlı olan uzman ekibimizle blogumuzu her zaman yeni makaleler ve videolarla güncelliyoruz. Güvenilir tavsiyeler ve bilgilendirici içerikler arıyorsanız, blog sayfamıza mutlaka göz atın.
Arka planda ikili kod ile titreyen bir kişinin ellerinin yakın çekimi. Kişi siyah bir takım elbise giymekte, beyaz gömlek ve kırmızı kravat takmaktadır. Eller kapalı bir yumruk halindedir ve parmaklar hafifçe kıvrılmıştır. Kişi doğrudan kameraya bakmaktadır. Arka planda, ekranda aşağıya doğru kayan 1'ler ve 0'ların bir kombinasyonu ile ikili kod görünür. İkili kodun altında ek bilgi anlamına gelebilecek birkaç satır metin de vardır. İkili kodun renkleri çoğunlukla siyah ve beyaz, birkaç mavi tonu da var. Genel sahne bir yoğunluk ve teknoloji hissi veriyor.
Kişisel Gelişim

Dijital Çağ Yeteneğini Arıyor

04 Şubat 2021
Kollarını kavuşturmuş bir kadın, kendisi gibi ayakta duran takım elbiseli bir adamın önünde durmaktadır. Kadın uzun kollu bir gömlek, mavi kot pantolon ve beyaz spor ayakkabı giymektedir. Kollarını göğsünün önünde kavuşturmuş, başı hafifçe sağa eğik ve yüz ifadesi sert. Takım elbiseli adamın üzerinde açık gri bir takım elbise, siyah bir kemer ve siyah ayakkabılar var. Elleri cebinde ayakta durmakta ve sola doğru bakmaktadır. Her iki figür de sağında büyük bir pencere ve solunda bir kapı bulunan beyaz bir duvarın önünde durmaktadır. Odadaki ışık yumuşaktır ve onlara sıcak ve davetkâr bir atmosfer verir.
İşletmelerde Temel Yetenek

İşletmelerde Temel Yetenek Nedir?

16 Mart 2018
Bu resim yüzünde inanılmaz mutlu bir ifade olan bir kadını gösteriyor. Gözleri kapalı ve ağzı hafifçe açık, genişçe gülümsüyor. Saçları açık kahverengi ve düzgünce şekillendirilmiş. Kısa kollu beyaz bir gömlek ve mavi bir etek giyiyor. Resmin arka planı bulanık ama ahşap zeminli ve açık renkli duvarlı bir oda gibi görünüyor. Resmin sol tarafında bir abajur ve sağ taraftaki masanın üzerinde küçük bir bitki var. Kadın odanın ortasında durmuş, kendinden emin ve neşeli bir şekilde kameraya bakıyor. Saf bir mutluluk hali içinde görünüyor.
Kişisel Gelişim

Yeteneklerinizi Keşfetmek için 10 Yöntem

27 Ağustos 2021