Formal eğitim türlerinden biri olan örgün eğitim, okul öncesi, ilköğretim, ortaöğretim ve yükseköğretim kurumlarında belirli yaş gruplarındaki insanlara kurallar bütününde verilen düzenli bir eğitimdir. Örgün eğitim, açık öğretim ve uzaktan eğitim modellerinden derslerin verildiği ortam, ders işlenişi ve sınav sistemleri ile ayrılır.
Örgün eğitime göre sabah saatlerinde mekânlarda öğrenciler hazır bulunmak zorundadır. Bu eğitim sisteminde derslere katılım zorunluluğu vardır. Örgün eğitim kademeli olarak ilerler. Yani ortaöğretime geçebilmek için öncelikle ilkokulda eğitim görmek gerekir. Ayrıca okul öncesi dönemden itibaren ortaöğretime kadar eğitim zorunludur. Daha sonrası ise öğrencinin isteğine göre değişir. Ortaöğretim sonrası yükseköğrenime geçmek isteyen öğrenciler sınava tabi tutuluyor ve başarı durumuna göre istediği üniversite ve bölümü tercih ediyor.
Tabii burada farklı koşullar da devreye giriyor. Kazanılan okula göre üniversite okumak için şehir değişikliği gerekebiliyor. Örgün eğitimde öğrencilerin olumlu davranış sergilemesi gerekir ve örgün öğretim öğrenciyi bu yönde eğitir. Öğretmenler, eğitmenler ve öğretim görevlileri öğrencileri müfredat gereği sınavlara tabi tutarlar ve öğrencilerdeki davranış değişikliğini gözlerler. Eğer olumlu sonuç elde ediliyorsa öğrenci sınıfta kalabilir. Böylelikle sınıf tekrarı yapabilir ve veremediği derslerin üzerine derslerin eklenmesiyle ders yükü artabilir.
Örgün eğitimde fiziki olarak okulda bulunmak zorundasınız. Fakat elbette ki örgün eğitimin zorlukları var. Örneğin, soğuk kış havalarında okulunuz şehirdeyse ve siz de köyde yaşıyorsanız hele bir de kar yağarsa o zaman iş ciddi sıkıntıya giriyor ve ulaşım zorluğu çıkıyor. Yani taşıma sistemi biraz sıkıntı. Sadece köyde okuyan için bakmamak lazım bu duruma. Genel düşünmek gerekirse, ailenizden ayrı kalıp bir akrabanızın yanında da ortaöğretimde okuyor olduğunuzu düşünün. Kısmen de olsa elbette maliyete bağlı sıkıntılar doğacaktır. Ayrıca kalabalık bir şehirde yaşıyorsanız ve okulunuzla eviniz arasında en az 2 saatlik bir yol olduğunu ve okulunuza gitmek için 2 otobüs değiştirdiğinizi varsayarsak bu durumda ulaşımdan doğan sıkıntılar ve masraflar da beraberinde geliyor.
Bunun yanı sıra ortaöğretimden sonra üniversite okuyorsanız eğer, üstüne üstlük şehir dışında okuyorsanız ulaşım ve yol masrafları ekstra biniyor tepenize. Üniversitenizin olduğu şehre gittiğinizde yurtta kalacaksanız yurt aidatı vs. ödüyorsunuz. Evde kalacaksanız ev kirası, doğalgaz, su, internet… Bir sürü ödemeler çıkıyor. Bunların akabinde gelişen evinizden ve yaşadığınız çevreden ayrılmanın verdiği psikolojik sorunlar da binince haliyle bir zorluk yaşıyorsunuz. Ya da dışarıda okumanız sebebiyle ailenizin size gönderdiği harçlık yeterli gelmiyorsa illa ki iş hayatına erken atılmak zorunda kalıyorsunuz.
Bedensel engelliler için durum biraz daha farklı. Onların örgün eğitimde bulunma durumu biraz daha zor olabiliyor. Örgün öğretimde bir başka zorluk ise okulda, lisede veya üniversitede ders süresi boyunca eğitim merkezinde bulunmanızdır. Fakat online eğitimde ders saatinde herhangi bir yerde bulunmanıza gerek yok. Ayrıca ders saatine riayet etme gibi bir durumunuz da yok. Online eğitimde canlı ders saatini kaçırsanız bile hiç problem değil. Kaçırdığınız dersleri videolardan izleme imkanınız var. Bu yüzden online eğitim tercih edilmeli ve uygulanmalıdır.
Öncelikle online eğitim nedir ona açık bir tanımlama getirelim. Online eğitim günümüz teknolojik imkânlarıyla bir derslik ortamında olması gereken eğitimi internet üzerinden aynı özelliklerle alabilmenizi sağlayan bir sistemdir. Klasik örgün eğitimin yarattığı zorluklar sonucu eğitim hayatından mahrum kalan kişiler için sunulan teknolojik bir çözümdür. Tüm dünyada hemen hemen her eğitim modelinde uygulanan online eğitim ülkemizde de tam kapasiteli olarak üniversitelerde uzaktan eğitim adı altında tanımlanmaktadır ve her geçen yıl sağladığı kolaylıklar sebebiyle giderek ön plana çıkmaktadır. Ayrıca ilk öğretim düzeyinde online eğitim modeli için ülkemizde pilot bölgelerde uygulamalar yapılmaktadır. Dünya çapında geleceğin eğitim modeli olarak tanımlanan online eğitim her konuda öğrenim için sınırsız bir özgürlük sunmaktadır.
Web 3.0 çağının getirdiği değişimlerden biri de eğitim alanında olmuştur. Eğitimdeki dijitalleşme ile nitelikli bilgi ulaşılabilir hale gelmiş, bu durum talebi arttırmış ve talebe bağlı olarak da çok daha profesyonel örgün eğitim kalitesinde online eğitim sistemi gelişmiştir. Tıpkı ticarette olduğu gibi online sistem nasıl ki e-ticareti günümüz ticareti haline getirdiyse; eğitimde de örgün eğitim modelinin giderek e-eğitime evrildiğini görüyoruz.
Online eğitim ayrıca çağa bağlı olarak modernize edilmiş pek çok farklı konuda sertifikalı online eğitim programları açılmasını da sağlıyor. Kişisel gelişimden mesleki eğitimlere kadar geniş bir yelpazede uzman eğitmenler tarafından hazırlanan sertifika programları bireylerin kariyer hayatlarına yeni bir boyut kazandırıyor. Online eğitim ile çok daha donanımlı ve bilgili bireylerin çalışma hayatına katılmasıyla işletmeler açısından da işlerin yürütülmesi bakımından önemli katkılar sağlıyor. Enstitü’nün uzman eğitmen kadrosu ve konu çeşitliliği ile herkes için 7/24 eğitim programı online eğitim programlarını yakından inceleyerek siz de dilediğiniz her konuda eğitim alabilirsiniz.
Örgün eğitimde yalnızca sabah mı okula gidebiliyorum?
Tabii ki hayır. Örgün eğitimde sabah gidip öğlen dönebilir, öğlen gidip akşam dönebilirsiniz.
Örgün eğitimi nerelerde ve hangi dönemlerde alabilirim?
Örgün eğitimi okul öncesi dönemlerde, ilkokul, ortaokul ve üniversitede alabilirsiniz. Okul öncesi dönemden ortaokul bitimine kadar eğitim zorunludur.
Örgün eğitim mi online eğitim mi?
Sağladığı avantajlar açısından bakıldığında online eğitim kesinlikle :)