AnasayfaBlogGeçmişten Günümüze Gelişen Eğitim Sistemi
Eğitim

Geçmişten Günümüze Gelişen Eğitim Sistemi

02 Kasım 2018
Siyah bir dizüstü bilgisayar ve beyaz bir telefon, açık kahverengi yüzeyli ahşap bir masanın üzerine yerleştirilmiş. Ön planda, üzerinde beyaz bir kitap bulunan siyah bir klavye masanın yüzeyinde durmaktadır. Kitabın yanındaki beyaz bir grafik kâğıdının üzerinde bir kurşun kalem ve silgi durmaktadır. Masanın sol tarafında siyah beyaz bir şapka, grafik kağıdının üzerinde ise siyah altın bir kurşun kalem ve bir cetvel yer alıyor. Masanın sağ tarafında, beyaz kitabın üzerine siyah beyaz bir cep telefonu yerleştirilmiştir. Arka planda küçük, açık kahverengi bir ahşap blok görülüyor.
Eğitim TanımıEğitimin ÖnemiEğitim Sisteminin Gelişimi
İnsanları yaşama hazırlamak ve belirli öğretmenlerden veya şahıslardan bilgiler öğrenmekHayata tutunmak için gerekli bilgilerin öğrenilmesiEski zamanlarda daha basit ve sınırlı olan eğitim sistemi zamanla gelişmiş ve genişlemiştir
Bireyin yaşam boyu öğrenme süreciKendini geliştirmek ve toplumda aktif rol oynayabilmek için gerekliEğitim sistemi, tarihsel süreç içerisinde farklı kültürel, ekonomik ve sosyal faktörlere bağlı olarak değişmiştir
Bireyin sosyal, psikolojik ve fiziksel gelişimini destekleyerek, bireyin toplumda yer bulabilmesiBireyin yaşam kalitesini artırma ve toplumsal katılımı güçlendirme amacı taşırModern eğitim sistemleri, teknolojinin etkisiyle birlikte büyük bir dönüşüm geçirmiştir
Bireyin düşünme, problem çözme, iletişim kurma ve değerlendirme becerilerini geliştirmesiBireyin kişisel ve profesyonel gelişim için esas oluştururEğitim sistemi, her zaman bireyin ve toplumun ihtiyaçlarına cevap verebilmek için evrilmektedir
Kültürel, sosyal ve bilimsel bilgilerin aktarılmasıToplumların genel yaşam kalitesini artırma ve toplumdaki bireylerin birbirleriyle uyum içinde yaşamasını sağlamaKüreselleşme ve teknolojik gelişmeler eğitim sistemlerinde büyük değişikliklere neden olmuştur

Eğitim Nedir? Eğitim, insanları çok küçük yaşta yaşama hazırlamak ve sonrasında belirli öğretmenlerden veya şahıslardan bilgiler öğrenerek hayata tutunmak için öğrendikleri bilgilerin tümüne denir. İnsan bu yaşanılan dünyada her zaman yapacağı bir fiil için öğrenime ihtiyaç duyar.

Bir bebeğe belirli bir süre sonra ebeveynleri tarafından yürüme eğitimi verilir ve bebek zamanla yürümeye başlar hatta sonrasında koşar. Hayatımızın her alanında rol oynayan eğitim çok uzun yıllar önce her alanda verilmeye başlamış ve zamanımızda çok kapsamlı ve kolaylaştırılmış olarak devamlılığını sürdürmektedir. 

İnternet Eğitimi

Asker komutanından, öğrenci öğretmeninden, sporcu antrenöründen veya bir kuruma ait olmayan insanlar bile internet üzerinden eğitim alabilir. İnsan hayatının bütününde eğitim olsa da her ülkede aynı imkanlar olamadığı için her insan her bilgiyi öğrenemez. Bir Türk doğar doğmaz İngilizce dilini öğrenemediği gibi bir İngiliz de doğar doğmaz Türkçe dilini öğrenemez. Fakat bu durum öğrenmeye engel değil. Çünkü internetin yayılması ile birlikte istenilen her bilgiye kolayca ulaşılabilmekte ve öğrenilebilmektedir.

Bilgi eski zamanlarda yaşadığımız yıllardan önceki yüzyıllarda çok zor bulunurdu. Hatta bulunulmazdı altın değerini taşırdı birisi rahatsızlandığında onu tedavi edecek bir doktor yoktu. Yaşanılan yerin en yaşlısı kimse ona sorulup yardım istenirdi ya da kişi ölüme terkedilirdi. Tabi bu acı durumlar sadece bilginin kolay yayılamamasından ve insanlarda bilinç olmamasındandı. Neyse ki artık eğitim üst düzeyde verilmekte ve bu durumların önüne geçilmektedir.

Türkiye'de Eğitim Sistemi

Ülkemizde son zamanlarda kötüye giden çok şey sayabiliriz değil mi? Ekonomi, işsizlik, emekli insanların geçinememesi gibi bu örnekler çoğaltılabilir. Ne yazık ki bunlara bir de eğitim faktörünü ekliyoruz. İnsanlar çocukları hayatlarını kazanmaları, özgüvenli yetişmeleri, meslek edinip kendi ailelerini kurmaları için özetle iyi bir geleceğe sahip olmak için çok uğraşıyorlar. 

Kaliteli ve markalaşmış okullara kayıt yaptırıp mükemmel performans bekliyorlar. Fakat bu iş bu kadar kolay değil çünkü bizim eğitim sistemimiz sürekli değişmekte ve kaliteli okulun dahi öğrenciye geçiremeyeceği bir müfredata sahip. Yani kursa göndermeden ek ders aldırmadan öğrenci bilgiyi öğrenemez hale geldi. Okullarda verilen kitapların içeriği yetmiyor ve öğretmenler ek kitap istiyorlar. 

Bir insan lise bitirene kadar günümüzde 12 yıl eğitim görüyor ve bu 12 yılın sonunda aldığı eğitim üniversite için asla hazırlık olmuyor. Bir İngilizce dersini ortalama 6-7 yıl gören bir öğrenci liseden mezun olduğunda What is your name? cümlesinden öteye gidemiyor. Kolej gibi maddi durumu iyi olan insanların tercih ettiği kurumlarda da öğretmenlerin gösterdiği tolerans sebebiyle durum değişmiyor öğrenciler sınıfı geçip mezun oluyorlar.

İşsizlik Sorunu

İşte bu sebeplerden dolayı ülkemizde resmi rakamlarla 7 milyon işsiz olduğu söylenmektedir fakat bu rakam daha fazladır çünkü kayıtlarda görünmeyen işsizler de vardır. Bu durumu alınan eğitim maalesef değiştirememektedir. İşverenler yabancı dil bilen eleman arıyorlar fakat dil bilen çok az birey var ve günümüzde torpil adını verdiğimiz çevreden işe alma yöntemi de yaygınlaştırılmış durumda. Hal böyle olunca diplomanın yani alınan bilgi birikimin yanında şansa da insanların ihtiyacı olduğunu söyleyebiliriz. 

Neyse ki artık diplomaların yanı sıra çeşitli seminerler, kurslar ve online eğitimler var. Bu sayede dile ihtiyacı olan yabancı dil eğitimleri alıyor. Bir pazarlamacı daha çok müşteriyi ikna edebilmek için dijital pazarlama eğitimi alıyor ve bir muhasebeci güncellenen programlara hakim olabilmek için o programların öğretildiği muhasebe kurslarını alabiliyor. Hem de sertifika destekli ücretsiz eğitim veren kurumlar var.

Ücretsiz online eğitimler nereden alabiliriz?

İstanbul İşletme Enstitüsü bizleri mükemmel ücretsiz online eğitim alanına bekliyor. Evinden ya da internetin bulunduğu herhangi bir alanda istediğin her an ulaşabileceğin online eğitimleri ve uzman eğitmen kadrosu ile iienstitu yanınızda. Biraz da olsa bu sayede insanlar farklı mesleklere eğilip iş bulup hayatlarını devam ettirebiliyorlar. Umuyoruz ki ilerde çok daha iyi bir sistem kurulabilsin karmaşıklıklardan kurtulabilelim ve çocuklarımız kusursuz bir eğitim alabilsinler.

Yazar: Oğuzhan Çelik

İnsanları yaşama hazırlamak ve belirli öğretmenlerden veya şahıslardan bilgiler öğrenmek, Hayata tutunmak için gerekli bilgilerin öğrenilmesi, Eski zamanlarda daha basit ve sınırlı olan eğitim sistemi zamanla gelişmiş ve genişlemiştir, Bireyin yaşam boyu öğrenme süreci, Kendini geliştirmek ve toplumda aktif rol oynayabilmek için gerekli, Eğitim sistemi, tarihsel süreç içerisinde farklı kültürel, ekonomik ve sosyal faktörlere bağlı olarak değişmiştir, Bireyin sosyal, psikolojik ve fiziksel gelişimini destekleyerek, bireyin toplumda yer bulabilmesi, Bireyin yaşam kalitesini artırma ve toplumsal katılımı güçlendirme amacı taşır, Modern eğitim sistemleri, teknolojinin etkisiyle birlikte büyük bir dönüşüm geçirmiştir, Bireyin düşünme, problem çözme, iletişim kurma ve değerlendirme becerilerini geliştirmesi, Bireyin kişisel ve profesyonel gelişim için esas oluşturur, Eğitim sistemi, her zaman bireyin ve toplumun ihtiyaçlarına cevap verebilmek için evrilmektedir, Kültürel, sosyal ve bilimsel bilgilerin aktarılması, Toplumların genel yaşam kalitesini artırma ve toplumdaki bireylerin birbirleriyle uyum içinde yaşamasını sağlama, Küreselleşme ve teknolojik gelişmeler eğitim sistemlerinde büyük değişikliklere neden olmuştur
dijital pazarlamaeğitimeğitim sistemi eğitmen online eğitim
Bu resimde ikisi de gözlük takan bir erkek ve kadın görülüyor. Adam mavi bir gömlek ve siyah bir pantolon giyerken, kadın beyaz bir gömlek ve mavi bir kot pantolon giymektedir. Her ikisinin de gözlükleri takılı ve dümdüz ileriye bakıyorlar. Adamın kolu kadının beline dolanmış ve yüzleri birbirine yakın göründüğü için birlikte bir anı paylaşıyor gibi görünüyorlar. Arka plan yumuşak, kirli beyaz bir renktedir. Işık hafif loş, görüntüye yumuşak ve sıcak bir his veriyor. Gözlüklerine rağmen, gözleri hala bir duygu belirtisi gösteriyor. Birbirlerinin varlığından memnun ve mutlu görünüyorlar.
Konuk Yazar
Blog Yazarı

İstanbul İşletme Enstitüsünde yazılarının yayınlanmasını isteyen konuk yazarlarımız için oluşturulan bilgi kartıdır. Birçok alanda ve disiplindeki yazıları bu hesap üzerinde bulabilirsiniz.

Benzer Yazılar
Doğru ve faydalı bilgiler sağlama konusunda kararlı olan uzman ekibimizle blogumuzu her zaman yeni makaleler ve videolarla güncelliyoruz. Güvenilir tavsiyeler ve bilgilendirici içerikler arıyorsanız, blog sayfamıza mutlaka göz atın.
Bu görüntü, masa başında oturan ve beyaz tahtaya doğru bakan bir kadını yakalıyor. Kulaklık takıyor, bu da odaklandığını ve işinden keyif aldığını gösteriyor. Ayrıca içinde bitki olan bir saksı, bir dizüstü bilgisayar, tripod üzerinde bir telefon, içinde kalemler olan bir file bardak, bir kitap ve masanın üzerinde kitap tutan bir el görülüyor. Bu sahne muhtemelen İngilizce dil derslerine odaklanan çevrimiçi bir kursun parçası. Resimdeki kadın, öğrencisine yararlı ipuçları ve tavsiyeler veren özel bir öğretmen gibi görünüyor. Beyaz tahta, öğrencisine farklı dilbilgisi kuralları ya da dille ilgili konular öğretiyor olabileceğini düşündürüyor. Havada bir coşku ve bilgi hissi var, öğrenci öğreniyor ve öğretmen faaliyete katılıyor. Öğrenci not alırken öğretmen kendinden emin bir şekilde beyaz tahtayı işaret ettiği için görüntü profesyonel bir rehberlik hissi uyandırıyor. Genel olarak, bu görüntü olumlu bir öğrenme ve eğitim atmosferi yansıtmaktadır.
Yüzünde parlak bir gülümseme olan genç bir kadın doğrudan kameraya bakıyor. Uzun siyah saçları, koyu kahverengi gözleri ve açık bir teni var. Mavi-gri bir kazak, beyaz kot pantolon ve siyah botlar giyiyor. Dudakları hafifçe ayrılmış ve gözleri neşe ve mutluluk dolu. Başı hafifçe yana eğik, bu da gülümsemesinin daha da sıcak görünmesini sağlıyor. Bu anda kendinden emin ve memnun görünüyor, parlak gözleri ve gülümsemesi neşe saçıyor.İlayda Özkul
32002000
Bu resimde, muhtemelen Alman eğitimini temsil eden bir bayrak üzerinde oyuncak bir uçak görülüyor. Bayrak, kursun zorluk seviyesini simgeleyen kırmızı ve siyah renktedir ve üzerindeki sayı B1-B2 seviyesini göstermektedir. Oyuncak uçağın yakın çekimi eğitim temasını daha da vurguluyor. Genel olarak, bu resim yoğun ama ödüllendirici bir deneyim fikrini aktarıyor.
5
(16)

Almanca Eğitimi (B1-B2)

10 Konu5 Saat
Bu görüntü, içinde bir insan olan siyah bir daireden oluşuyor. Kişi kollarını iki yana açmış, kameraya dönük bir şekilde durmaktadır. Kişi beyaz bir gömlek ve mavi bir kot pantolon giymektedir. Arka plan gri tonda. Kişinin açık kahverengi gözleri ve kısa siyah saçları var. Daire pürüzsüz, kavisli bir dokuya ve parlak bir yüzeye sahip. Kişi kendinden emin ve güçlü görünüyor. Çemberin ortasında dururken kararlı bir ifadesi var. Resmin atmosferi davetkâr ve sıcak.Ders Eğitmeni
1249524
Bu çevrimiçi kurs görüntüsünde bir kadın beyaz tahtaya yazı yazıyor. Sarı saçları var ve odaklanmış ve kararlı görünüyor. Bu, öğretilen bir ders ya da bir beyin fırtınası oturumu olabilir. Arka planda kırmızı, beyaz ve mavi bir bayrak olması muhtemeldir, bu da konunun vatanseverlik veya ulusal gururla ilgili olduğunu düşündürebilir. Resimde ayrıca bir miktar bulanıklık var, bu da kişinin hareket halinde olduğunu gösteriyor olabilir. Genel olarak resim bir öğrenme ve faaliyet hissi uyandırıyor.
Bu görüntü, içinde bir insan olan siyah bir daireden oluşuyor. Kişi kollarını iki yana açmış, kameraya dönük bir şekilde durmaktadır. Kişi beyaz bir gömlek ve mavi bir kot pantolon giymektedir. Arka plan gri tonda. Kişinin açık kahverengi gözleri ve kısa siyah saçları var. Daire pürüzsüz, kavisli bir dokuya ve parlak bir yüzeye sahip. Kişi kendinden emin ve güçlü görünüyor. Çemberin ortasında dururken kararlı bir ifadesi var. Resmin atmosferi davetkâr ve sıcak.Ders Eğitmeni
913464
Bu görüntü, muhtemelen bir kursu tamamlamak için hesap makinesi kullanan bir kişiyi gösteriyor. Bu kişi takım elbise giymiş ve kravat takmış, sakallı ve bıyıklı bir adam gibi görünüyor. Bulanık bir elle hesap makinesindeki bir düğmeye basıyor, bu da kursa çok dikkat ettiğini gösteriyor. Kişi aktif olarak materyalle ilgileniyor, muhtemelen anlıyor ve not alıyor. Bu görüntü, kursların zorlayıcı olabileceğini, ancak kendinizi özenle uyguladığınızda da ödüllendirici olabileceğini hatırlatıyor.
4.5
(117)

Bordro Uygulamaları Eğitimi

8 Konu5 Saat
Bülent ÇaparBülent Çapar
12491010