AnasayfaBlogMaster Ne Demek? Faydaları Nelerdir?
Eğitim

Master Ne Demek? Faydaları Nelerdir?

22 Şubat 2020
Ekranın üstünde siyah bir mezuniyet kepi ile düz bir yüzeyde duran bir dizüstü bilgisayar. Dizüstü bilgisayar açık ve ekranın altındaki klavye ortaya çıkıyor. Klavyenin altın renkli bir çerçevesi ve beyaz tuşları var. Ters eğik çizgi tuşu ve enter/return tuşu da dahil olmak üzere birkaç tuş görülebilmektedir. Mezuniyet kepi, dizüstü bilgisayarın arkasından sarkan beyaz ve altın rengi bir püskülle süslenmiştir. Görüntünün arka planı bulanık ve odak dışı, bu da dizüstü bilgisayarın fotoğrafın ana odağı olduğunu gösteriyor.
KavramAçıklamaFayda
Master / Yüksek lisansLisans eğitimini başarılı bir şekilde tamamladıktan sonra yapılan ikinci seviye akademik eğitim.Alanında derinlemesine bilgi sahibi olmak, uzmanlaşmak ve kariyer basamaklarını daha hızlı tırmanmak.
Tezli masterÖğrenciden belirli bir konuda bilimsel araştırma yapmaları ve bu araştırmalarını bir tezle sonuçlandırmaları beklenir.Bilgiye erişme, değerlendirme ve yorumlama yeteneği kazanılır.
Tezsiz masterBilimsel araştırma yerine, mesleki dersler ve uygulamalar ön plana çıkar.Pratik bilgi ve tecrübe kazanılır, daha fazla uygulamalı eğitim alınır.
Master degreeİngilizce'de yüksek lisans anlamına gelir, halk arasında 'master' veya 'masters' şeklinde kullanılır.Yurtdışında da kabul görmüş, uluslararası geçerliliği olan bir akademik derece sağlar.
ALES sınavıAkademik kariyere devam etmek isteyen bireylerin girmek zorunda olduğu ve belirli bir puan alması gereken merkezi sınavdır.ALES belli bir puanın üzerinde olan öğrenciler tezli yüksek lisans yapabilirler.
Dil yeterliliğiBazı yüksek lisans programları, başvuran adaylardan İngilizce veya başka bir dilde yeterlilik bekleyebilir.Yabancı dil becerilerini geliştirir ve uluslararası alanda daha rekabetçi hale getirir.
Makale yayınlarıBirçok master programı, öğrencilerden belirli bir konuda bilimsel makaleler yayınlamalarını bekler.Araştırma ve yazma becerilerini geliştirir, öğrencinin akademik portföyünü zenginleştirir.
İkinci bir dil öğrenmeYüksek lisans eğitimi, öğrencilere bir dil daha öğrenme ve geliştirme fırsatı sunabilir.Dil becerilerini geliştirerek, global bir dünyada daha fazla fırsatı kapılarını açar.
Akademik kariyer yapmaTezli yüksek lisans veya doktora eğitimi almak, öğretim üyesi olma yolunda atılmış önemli bir adımdır.Akademik kariyer yapma amacı olanlar için gerekli bir adımdır.
Master eğitimi sonrası unvanlarMaster eğitimini bitiren öğrenciler birçok alanda farklı unvanlara sahip olurlar.Gerek iş yaşamında gerekse sosyal hayatta öne çıkma ve farklılaşma imkanı sunar.

Eğitim alanında en çok kullanılan kelimelerden olan master, yüksek lisans anlamına gelir. Master ne demek? Diye baktığımızda direkt karşılığında yüksek lisans çıktığını görebiliriz. Bu kelimenin kökeni İngilizceye dayanır. Master, düz ve sıradan bir eğitim değildir. Uygulama ve araştırmalarla zenginleştirilmiş bir öğrenme sürecinden oluşur. Bu programdan en iyi şekilde yararlanılması herkes için hedeflenir.

Öğrenci lisans eğitimini başarı ile tamamladığında ve akademik kariyer yapmayı hedeflediğinde yüksek lisans / master yapmaya yönelirler. Master yapmak isteyen bir öğrencinin tezli ve tezsiz yapma seçenekleri bulunur. Tabii bu aşamaya gelene kadar öğrencinin yoğun tempoda çalışması gerekir. Eğitim, lisans programlarına benzememektedir. Özellikle de tezli yüksek lisans daha zor olabilir. Fakat kariyerde büyük avantajları da vardır.

Yüksek lisans programlarında dil gerçeğini de bir kenara atmayız. Dil puanı gerçeği ile son anda yüzleşmek, sizi endişelendirebilir. Ama buna gerek yok, dil ile yüksek lisansın bağdaştığı bir gerçek olsa da, zorunluluk söz konusu değildir. Yabancı dil puanına gerek duymadan da yüksek lisans başvuru yapmak hakkınız mevcuttur.

Master yapmak birçok öğrencinin en büyük hayalidir. Bunun hayalde kalmaması için okuduğunuz bölüme sıkı sıkı sarılmalısınız. Sadece sarılmak da yetmez. Master için gerekli olan birikimler hakkında araştırma yapmalısınız. Master kelimesinin İngilizce de ki saf manasının manidarlığı ise size motivasyon olmalı! İngilizce de ‘’master’’ usta anlamına gelir. Öğrenci kendini yetiştirdiği alan ise usta olarak bilinmek istiyorsa yüksek lisansın şartlarını yerine getirebilmelidir.

Master ne demek? Sorusuna cevap verdik ve açıkladık. Son olarak bir dipnot söylememiz gerekirse; "master" kelimesi "masters "olarak da bilinir. Yabancı kaynaklarda "masters" -adıyla da geçer. Hatta ‘’master’s’’ şeklinde bir yazılışa sahiptir.

Master Degree Ne Demek?

Master degree, Latin kökenli bir İngilizce kelime olarak türemiştir. Master ile aynı manaları taşır. Yüksek lisans dediğimizde İngilizcede master, masters ve master degree gibi anlamlara gelir. Her ne kadar sözlük kelimeleri farklı olsa da halk arasında bu şekliyle kullanılır.

İsterseniz biraz daha yüksek lisans programlarının eğitim sürecinden bahsedelim. Master yapmak isteyen bir öğrenci, 2 sene bu eğitimi alır. Yüksek lisans eğitiminin amacı, öğrencinin bulunduğu branşta daha fazla uzmanlaşmasını sağlamaktır. Eğitim, yukarıda da belirttiğimiz gibi tez ve tez olmayan iki şekilde yapılır. Birey eğitimi bilimsel makale olarak aldığında ispat ederek süreci tamamlar. Yüksek lisans eğitimini bitiren öğrenciler birbirinden farklı unvanlara sahip olur. Hekim, bilim uzmanı, yüksek mühendis, yüksek mimar.

Tezli yüksek lisans: Tezli eğitim sürecini seçen öğrencilerden, bilimsel araştırma yapmaları istenir. Bu sayede öğrencinin bilgiye erişme ve değerlendirme, yorumlama yeteneği kazanması sağlanır. Tezli yüksek lisans hakkı kazanmak için ALES sınav şartı vardır. ALES dil sınavına girerek başarılı olması gerekir. ALES sınavından en az 55 puan olan öğrenciler tezli master yapmaya hak kazanır. Bu puanı Yüksek Öğretim Kurulu belirlemektedir. Ancak üniversiteler daha yüksek puan isteyebilir.

Tezsiz yüksek lisans: Tezli öğrenim gibi bilimsel araştırmalar yapmayı gerekmez. Tezsiz öğrenimde daha çok mesleki dersler ön plana çıkar. Alınan bilgiler reel hayatta nasıl uygulanacağı bu programda gösterilir. Ayrıca eğitim, lisansüstü programı ile birlikte alınabilir. Tezsiz yüksek lisans da makale yerine proje bitirme yer alır. Öğrencinin almış olduğu projenin, aynı yarıyıl döneminde verilmesi gerekir. Aynı zamanda yarıyıl sonunda raporda hazırlamak zorundadır. Proje 30 krediden oluşur ve en az 10 ders seçilecek şeklindedir. Tüm proje ve dönem bittikten sonra yeterlilik sınavı yapılabilir. Sınav seçilen üniversiteye göre değişiklik gösterir.

Master Yapmak Neden Önemlidir?

Master yapmak isteyenler daha iyi bir kariyer hedeflediğini belirtir. Elbette sadece kariyer yapmak için yüksek lisans yapılmıyor. Aynı zamanda öğrenim hayatına devam etmek isteyenlerde seçiyor. Üniversitede kalmak isteyenler ve öğrenim görevlisi olabilmek için bu yola baş vuruyorlar.

Öğrenciler okuduğu alanda daha iyi olabilmek için master öğrenimi seçer. Alanında uzmanlaşmak için bunu yüksek lisans ile süslemek ister. İnsanlar kolay iş bulma, araştırma yapma gibi birçok alanda kendilerini geliştirmek için master yapmayı tercih eder. Her biri kendi içinde önemli yere sahiptir. Lisans eğitimlerinin biraz daha yetersiz kalması sonucu da seçilir. Daha fazla bilgiler alabilmek ve ufku genişletmek için yüksek lisans tercih edilir. Üçüncü sınıftan itibaren ne yapacaklarını düşünen öğrenciler, master eğitimi ile biraz daha deneyim sahibi olma niyetindeler.

İş hayatında avantaj sağlamak için yüksek lisans önemli yere sahiptir. İşe alan firmalar master yapan kişilere daha fazla önem verir. Öncelik yüksek lisans bitirenlere verilir. Lisans okurken öğretmenlerle birebir görüşme imkanı olmaz. Ancak yüksek lisans yaptığınızda eğitmenlerle beraber çalışma imkanı doğmaktadır. Bu da birey olarak sizlere daha fazla tecrübe katar. Eğitmenle birebir muhatap olarak verimli bir öğrenim dönemi geçebilir.

Unutmadan yüksek lisans öğrenimine başvuru yapabilmek için bazı belgelere ihtiyaç vardır. Bunlar;

  • Mezun olduğun lisans diploması

  • ALES sonucu (tezli yüksek lisans okuyanlar için gerekli)

  • Öğrenim göreceğin üniversiteye başvuru

  • Yüksek lisans eğitim yabancı olanlar için dil belgesi

  • Lisans öğrenim ortalaması (transkript)

  • Niyet mektubu ya da referans mektubu 

  • Yurtdışında Yüksek Lisans Yapmak

Öğrencilerin kariyerlerinde yurtdışında yüksek lisans yapmanın yeri ayrıdır. Uluslararası şirketlerde çalışacak olan bireylerin iyi bir yerde yüksek lisans yapması oldukça önemlidir. Ayrıca gerekli şartları yerine getirenler için yurtdışında okumak o kadar da zor değil. İmkanların eskiye göre daha fazla olduğu bir dönemdeyiz. Şartları oluşturduğunuz takdirde yurt dışında okumanız için hiçbir engel yok. Her sene onlarca öğrenci yurtdışında eğitim almak için başvuruda bulunuyor. Yurtdışında yüksek lisans tercihi yanında öğrenciler, lisans ve lisansüstü tercihleri de yapabiliyor. Yani öğrenimlerini liseden sonra tamamen yurtdışında eğitim olarak sürdürebiliyor. Hem dil için hem daha iyi eğitim için yurtdışı tercih ediliyor.

Yurtdışı yüksek lisans için belli ülkeler daha fazla tercih edilir. Bunların başında İngiltere gelirken, daha sonra Amerika, Avustralya, Almanya, Kanada, Hollanda ve Fransa gibi ülkeler tercih listesinin başında yer alıyor. İngiltere kadar bir diğer tercih edilen ülkede Avustralya. Ancak İngiltere'nin çok tercih edilmesinin altında eğitim süresi yatmaktadır. Yurtdışı yüksek lisans eğitimi için İngiltere ülkesini tercih edenler sadece 1 sene okuyorlar. Ayrıca İngiltere yüksek lisans eğitimi için kabul ettiği öğrencilere çalışma imkanı da sunmaktadır. Master sonrası 1 – 2 yıl çalışma izniniz olmaktadır. Aynı durum Avustralya ülkesinde de geçerlidir. 1 yıl süren eğitimlerin bulunduğu ülke sayısı oldukça azdır. Ülkelerin birçoğunda genellikle 2 sene eğitim verilmektedir.

Kanada ve Amerika diğer ülkelere göre daha az tercih edilir. Hatta ülkemizde Amerika’da yer alan bazı üniversitelere denklik verilmez. Tercih ederken bunlar muhakkak dikkate alınmalıdır.

Master / Yüksek lisans, Lisans eğitimini başarılı bir şekilde tamamladıktan sonra yapılan ikinci seviye akademik eğitim, Alanında derinlemesine bilgi sahibi olmak, uzmanlaşmak ve kariyer basamaklarını daha hızlı tırmanmak, Tezli master, Öğrenciden belirli bir konuda bilimsel araştırma yapmaları ve bu araştırmalarını bir tezle sonuçlandırmaları beklenir, Bilgiye erişme, değerlendirme ve yorumlama yeteneği kazanılır, Tezsiz master, Bilimsel araştırma yerine, mesleki dersler ve uygulamalar ön plana çıkar, Pratik bilgi ve tecrübe kazanılır, daha fazla uygulamalı eğitim alınır, Master degree, İngilizce'de yüksek lisans anlamına gelir, halk arasında 'master' veya 'masters' şeklinde kullanılır, Yurtdışında da kabul görmüş, uluslararası geçerliliği olan bir akademik derece sağlar, ALES sınavı, Akademik kariyere devam etmek isteyen bireylerin girmek zorunda olduğu ve belirli bir puan alması gereken merkezi sınavdır, ALES belli bir puanın üzerinde olan öğrenciler tezli yüksek lisans yapabilirler, Dil yeterliliği, Bazı yüksek lisans programları, başvuran adaylardan İngilizce veya başka bir dilde yeterlilik bekleyebilir, Yabancı dil becerilerini geliştirir ve uluslararası alanda daha rekabetçi hale getirir, Makale yayınları, Birçok master programı, öğrencilerden belirli bir konuda bilimsel makaleler yayınlamalarını bekler, Araştırma ve yazma becerilerini geliştirir, öğrencinin akademik portföyünü zenginleştirir, İkinci bir dil öğrenme, Yüksek lisans eğitimi, öğrencilere bir dil daha öğrenme ve geliştirme fırsatı sunabilir, Dil becerilerini geliştirerek, global bir dünyada daha fazla fırsatı kapılarını açar, Akademik kariyer yapma, Tezli yüksek lisans veya doktora eğitimi almak, öğretim üyesi olma yolunda atılmış önemli bir adımdır, Akademik kariyer yapma amacı olanlar için gerekli bir adımdır, Master eğitimi sonrası unvanlar, Master eğitimini bitiren öğrenciler birçok alanda farklı unvanlara sahip olurlar, Gerek iş yaşamında gerekse sosyal hayatta öne çıkma ve farklılaşma imkanı sunar
master masters yurtdışı yüksek lisans yurtdışında yüksek lisans yüksek lisans yüksek lisans başvuru master degree
Bu resimde ikisi de gözlük takan bir erkek ve kadın görülüyor. Adam mavi bir gömlek ve siyah bir pantolon giyerken, kadın beyaz bir gömlek ve mavi bir kot pantolon giymektedir. Her ikisinin de gözlükleri takılı ve dümdüz ileriye bakıyorlar. Adamın kolu kadının beline dolanmış ve yüzleri birbirine yakın göründüğü için birlikte bir anı paylaşıyor gibi görünüyorlar. Arka plan yumuşak, kirli beyaz bir renktedir. Işık hafif loş, görüntüye yumuşak ve sıcak bir his veriyor. Gözlüklerine rağmen, gözleri hala bir duygu belirtisi gösteriyor. Birbirlerinin varlığından memnun ve mutlu görünüyorlar.
Konuk Yazar
Blog Yazarı

İstanbul İşletme Enstitüsünde yazılarının yayınlanmasını isteyen konuk yazarlarımız için oluşturulan bilgi kartıdır. Birçok alanda ve disiplindeki yazıları bu hesap üzerinde bulabilirsiniz.

Benzer Yazılar
Doğru ve faydalı bilgiler sağlama konusunda kararlı olan uzman ekibimizle blogumuzu her zaman yeni makaleler ve videolarla güncelliyoruz. Güvenilir tavsiyeler ve bilgilendirici içerikler arıyorsanız, blog sayfamıza mutlaka göz atın.