AnasayfaBlogDikkat Eksikliği Nedir?
Popüler Yazılar

Dikkat Eksikliği Nedir?

22 Mart 2019
Bu, doğrudan kameraya bakan kıvırcık saçlı küçük bir çocuğun yakın çekimidir. Çocuğun küçük bir burnu ve pembe yanakları olan yuvarlak bir yüzü vardır. Sağ gözünün köşesinde küçük bir ben var ve uzun, koyu kirpikleri var. Gözleri koyu mavi ve dudakları açık pembedir. Çocuğun kıvırcık saçları kahverengidir ve kısa kesilmiştir. Açık renk yakalı desenli bir gömlek giyiyor ve küpeleri sadece görünüyor. Çocuğun ifadesi meraklı ve ilgi çekici.
KonuAçıklamaÖnerilen Çözüm
Dikkat Eksikliği Nedir?Kişinin yaşam kalitesini düşüren sosyal ve psikiyatrik bir rahatsızlık.Erken teşhis ve uygun tedavi ile kontrol altına alınabilir.
Dikkat Eksikliğinin BelirtileriGörevleri yerine getirmekte zorluk, eşyalarını kaybetme, bahaneler uydurma, arkadaşlarıyla uyum sorunu, verilen yönergeleri yerine getirememe.Dikkat artırıcı egzersizler ve yardımcı etkinliklere katılım.
Tanı KonulmasıBelirtilerin en az altı ay devam etmesi ve yedi yaş öncesi göz önünde bulundurulması gerekmektedir.Bir uzmana başvurarak erken teşhis ve tedaviye başlama.
Dikkat Eksikliğinin Nedenleri%80'i genetik faktörlere bağlı, hamilelikte alkol ve sigara kullanımı, erken doğum, enfeksiyonlar, endokrin bozuklukları etkileyici faktörler arasında.Risk faktörlerini minimize etme ve sağlıklı yaşam koşulları oluşturma.
Gıda Tüketiminin EtkisiHazır gıdaların içerdiği bazı katkı maddeleri durumu kötüleştirebilir. Şeker tüketimi belirtileri yoğunlaştırabilir.Sağlıklı, dengeli ve düşük şekerli bir diyet uygulama.
Tedavi YöntemleriErken teşhis, belli egzersizler, uygun beslenme ve uyku düzeninin sağlanması.Uzmana başvurarak kişiye özel bir tedavi planı oluşturma.
Omega 3 Yağ AsitleriOmega 3 yağ asitleri açısından zengin olan gıdaların faydalı olabileceği belirtilmiş.Balık, ceviz, kanola yağı ve keten tohumu gibi gıdaları diyetine eklemek.
Çinko İçeren GıdalarÇinko içeren gıdalar, sebze ve meyve tüketiminin kronik yorgunluğa karşı fayda sağladığı belirtilmiştir.Beslenme planına çinko içeren gıdalar eklemek.
Uyku DüzeniUyku düzeninin dikkat eksikliğinin tedavisinde önemli bir rol oynadığı kabul edilmiştir.Yaşına uygun uyku süresini göz önünde bulundurarak düzenli bir uyku programı oluşturmak.
Dikkat Artırıcı EtkinliklerMasa tenisi, tenis, eskrim ve folklor gibi etkinlikler tedavi sürecine yardımcı olabilir.Bu tür aktivitelere katılım teşvik edilmelidir.

Dikkat eksikliği kişinin yaşam kalitesini oldukça düşüren sosyal ve psikiyatrik bir rahatsızlıktır. Özellikle çocukluk çağında okul hayatını olumsuz etkiler. Tedavi edilmezse akademik ve sosyal problemler ortaya çıkar.

Dikkat Eksikliği Belirtileri Neler?

Dikkat eksikliği olan çocuklar kendilerine verilen görevleri yerine getirmekte zorluk çekerler. Sık sık eşyalarını kaybeder ve derslerini yapmamak için bahaneler uydururlar. Arkadaşlarıyla uyum sorunu yaşarlar, verilen yönergeleri yerine getiremez ve dinlemiyormuş gibi gözükürler. Dikkat süresi çevresel faktörlere göre değişkenlik gösterir. Sessiz bir ortamda daha uzun süre odaklanırken gürültülü ortamda oldukça kısalabilir. Ders yapmada zorlanan bir çocuk saatlerce televizyon seyredebilir ve bilgisayar oyunu oynayabilir.

Tanı Konulması

Bir çocuğa dikkat eksikliği tanısı konulabilmesi için en az altı ay belirtilerin devam etmesi gerekir. Yedi yaş öncesi de göz önünde bulundurulmalıdır. Fakat bazı çevresel faktörler çocukların bu davranışları sergilemesine neden olabilir. Örneğin fiziksel ve psikolojik şiddete maruz kalmak aile içinde madde ve alkol bağımlılığı olan kişilerle aynı ortamda bulunmakta etken olabilir. Bu çocuklar için dikkat dağınıklığı tanısı koymak doğru değildir. 

Evde sorun yaşayan çocuk okulda aklını derse veremeyebilir. Bunun için tüm bu faktörler iyi değerlendirilmelidir. Sorunların en çok görüldüğü dönem okul öncesi ve okul dönemidir. Derslere dikkatini vermekte zorlanan çocuk sınıf kurallarına da uymak istemez. Arkadaşlarına uyum sağlayamadığı için çok çabuk sıkılır. Etkinliklere katılmak istemez. 

Kurallı oyunlar oynamaz. Öğretmen bir konu anlattığında çoktan hayallere dalmıştır bile. Bu durumla birlikte şikayetler de artmaya başlar. Bu dönem ebeveynlerin kabusu haline gelir. Çocuğa ders yaptırmak oldukça zordur. Beş dakikada bitecek bir dersi saatlerce yapmak istemezler.

Dikkat Eksikliğinin Nedenleri Neler?

Dikkat eksikliğinin %80'i genetik faktörlere bağlıdır fakat bunun dışında hamilelikte stres, alkol ve sigara kullanımı, erken doğum, enfeksiyona maruz kalma ve endokrin bozuklukları gibi etkenler de vardır. Bazı araştırmalar çocukların tükettiği gıdaların da dikkat eksikliğine neden olduğunu ortaya koymuştur. Hazır gıdaların içerdiği bazı katkı maddeleri durumu daha da kötüleştirebilir. Örneğin şeker tüketen bir çocukta belirtilerin daha yoğun olduğu bilgisi verilmiştir.

Tedavi Nasıl Olmalı?

Bu rahatsızlığın erken teşhis edilmesi en önemli faktörlerin başında gelir. Anne ve babalar çocuklarında bu davranışların en az altısını gözlemliyorsa hemen bir uzmandan yardım almalıdırlar. Bazı egzersizler de dikkat süresini uzatmak için etkilidir. Masa tenisi, tenis, eskrim ve folklor gibi etkinlikler tedavi sürecine yardımcı olur.

Her çocuğun olduğu gibi dikkat dağınıklığı olan çocukların da beslenmesine dikkat edilmesi gerekir. Tedaviye destek olarak Omega 3 Yağ Asitleri açısından zengin olan gıdaları tüketmek faydalı olabilir. Balık, ceviz, kanola yağı ve keten tohumu bunların başlıcaları. Çinko içeren gıdalar, sebze ve meyve tüketmek kronik yorgunluğa karşı fayda sağlar.

Uyku düzenine de dikkat edilmelidir. Yaşına göre uyuması gereken süre göz önüne alınarak uyku saati belirlenmelidir. Geç saatlere kadar oturan bir çocuk zaten derslere konsantre olamayacağı için başarısı da düşer.
Evde ders yaptığı ortam oldukça sade olmalıdır. Çalışma masasının üzerinde dikkatini dağıtacak objeler bulundurulmamalı. Duvarlarda resim veya çevrede oyuncak varsa kaldırılmalı. Uyaran renklerden ziyade sade renkler tercih edilmelidir. Çok eşya zaten dağınık olan dikkati toparlamayı iyice güç hale getirir.

Ailenin Tutumu Nasıl Olmalı?

Dikkat dağınıklığı olan çocukların ebeveynlerinin en çok yakındıkları sorun yazılılarda yapılan yanlışlardır. Çok iyi bildikleri konularda bile basit hatalar yaparlar. Bunun dışında eşyalarını bir yerlerde unutmak hepsinin ortak özelliğidir. Okula giden kalem kutusu asla tam olarak geri gelmez. Hırkasını sinemada unutur, suluğunu kaybederler. 

Ama ebeveyn olarak bunun bir rahatsızlık olduğunun farkında olmalıdır. Davranışları nedeni ile sürekli eleştirilen çocuk zamanla içine kapanır ve bu da ergenlikte başka sorunlara neden olabilir. Çocuğa bağırıp çağırmak kötü etki edebileceği gibi hiç sorumluluk vermemek zaten yapmıyor demek faydadan ziyade zarar verecektir. Ebeveyn olarak çok sabırlı olmalı tedavi sürecine aksatmadan devam etmelidir.

Yazar: Hülya Kaşıkçı

Dikkat Eksikliği Nedir?, Kişinin yaşam kalitesini düşüren sosyal ve psikiyatrik bir rahatsızlık, Erken teşhis ve uygun tedavi ile kontrol altına alınabilir, Dikkat Eksikliğinin Belirtileri, Görevleri yerine getirmekte zorluk, eşyalarını kaybetme, bahaneler uydurma, arkadaşlarıyla uyum sorunu, verilen yönergeleri yerine getirememe, Dikkat artırıcı egzersizler ve yardımcı etkinliklere katılım, Tanı Konulması, Belirtilerin en az altı ay devam etmesi ve yedi yaş öncesi göz önünde bulundurulması gerekmektedir, Bir uzmana başvurarak erken teşhis ve tedaviye başlama, Dikkat Eksikliğinin Nedenleri, %80'i genetik faktörlere bağlı, hamilelikte alkol ve sigara kullanımı, erken doğum, enfeksiyonlar, endokrin bozuklukları etkileyici faktörler arasında, Risk faktörlerini minimize etme ve sağlıklı yaşam koşulları oluşturma, Gıda Tüketiminin Etkisi, Hazır gıdaların içerdiği bazı katkı maddeleri durumu kötüleştirebilir Şeker tüketimi belirtileri yoğunlaştırabilir, Sağlıklı, dengeli ve düşük şekerli bir diyet uygulama, Tedavi Yöntemleri, Erken teşhis, belli egzersizler, uygun beslenme ve uyku düzeninin sağlanması, Uzmana başvurarak kişiye özel bir tedavi planı oluşturma, Omega 3 Yağ Asitleri, Omega 3 yağ asitleri açısından zengin olan gıdaların faydalı olabileceği belirtilmiş, Balık, ceviz, kanola yağı ve keten tohumu gibi gıdaları diyetine eklemek, Çinko İçeren Gıdalar, Çinko içeren gıdalar, sebze ve meyve tüketiminin kronik yorgunluğa karşı fayda sağladığı belirtilmiştir, Beslenme planına çinko içeren gıdalar eklemek, Uyku Düzeni, Uyku düzeninin dikkat eksikliğinin tedavisinde önemli bir rol oynadığı kabul edilmiştir, Yaşına uygun uyku süresini göz önünde bulundurarak düzenli bir uyku programı oluşturmak, Dikkat Artırıcı Etkinlikler, Masa tenisi, tenis, eskrim ve folklor gibi etkinlikler tedavi sürecine yardımcı olabilir, Bu tür aktivitelere katılım teşvik edilmelidir
dikkat dağınıklığı dikkat eksikliği ebeveynpsikolojik şiddettanı uyku düzeni
Bu resimde ikisi de gözlük takan bir erkek ve kadın görülüyor. Adam mavi bir gömlek ve siyah bir pantolon giyerken, kadın beyaz bir gömlek ve mavi bir kot pantolon giymektedir. Her ikisinin de gözlükleri takılı ve dümdüz ileriye bakıyorlar. Adamın kolu kadının beline dolanmış ve yüzleri birbirine yakın göründüğü için birlikte bir anı paylaşıyor gibi görünüyorlar. Arka plan yumuşak, kirli beyaz bir renktedir. Işık hafif loş, görüntüye yumuşak ve sıcak bir his veriyor. Gözlüklerine rağmen, gözleri hala bir duygu belirtisi gösteriyor. Birbirlerinin varlığından memnun ve mutlu görünüyorlar.
Konuk Yazar
Blog Yazarı

İstanbul İşletme Enstitüsünde yazılarının yayınlanmasını isteyen konuk yazarlarımız için oluşturulan bilgi kartıdır. Birçok alanda ve disiplindeki yazıları bu hesap üzerinde bulabilirsiniz.

Benzer Yazılar
Doğru ve faydalı bilgiler sağlama konusunda kararlı olan uzman ekibimizle blogumuzu her zaman yeni makaleler ve videolarla güncelliyoruz. Güvenilir tavsiyeler ve bilgilendirici içerikler arıyorsanız, blog sayfamıza mutlaka göz atın.