AnasayfaBlogÖdüllü En İyi Kısa Filmler
Kişisel Gelişim

Ödüllü En İyi Kısa Filmler

04 Haziran 2020
Siyah bir kamera ormanın ortasında bir tripodun üzerinde duruyor. Kameranın etrafı yemyeşil kanopileri olan uzun ağaçlarla çevrili ve güneş ışığı boşluklardan akarak orman zemininde ışık lekeleri oluşturuyor. Görüntünün sol tarafında bulanık bir ağaç gövdesi, sağ tarafında ise metal bir direğin yakın çekimi görülüyor. Ön planda, muhtemelen tripodun bir parçası olan siyah bir nesnenin yakın çekimi görülüyor. Görüntü biraz odak dışı olduğundan çevrenin ayrıntıları daha az net.
Film AdıYayın YılıIMDB Puanıİçerik
Vincent19828.3Vincent Malloy adlı çocuğun hayal dünyası ve macerası anlatılıyor.
Signs20088.1Aşkı arayan bir gencin hayatı anlatılıyor.
Room 82013DilendirilmemişKısa bir süreye sığdırılmış etkileyici bir hikaye. Oscar ödüllü Rus yapımı.
Charlie Chaplin Kısa Filmleri1910-DilendirilmişDeğişkendirCharlie Chaplin ikonik karakteri ile unutulmaz kısa film deneyimleri sunmuştur.
Laurel Hardy Kısa Filmleri1910-DilendirilmişDeğişkendirKomedi duo Laurel Hardy'in çeşitli kısa filmlerinde üstün komedi anlayışı dikkat çeker.
Buster Keaton Kısa Filmleri1910-DilendirilmişDeğişkendirSessiz film döneminin büyük komedyenlerinden Buster Keaton'in kısa filmleri her zaman dikkat çeker.
Animasyon Kısa Filmleri1930-DilendirilmişDeğişkendirAnimasyonun kısa filmlerle harmanlandığı yapılarda çeşitli konular ele alınır ve genellikle çocuklara yöneliktir.

Kısa filmler, sinema sektöründe yeri her zaman ayrıdır. Uzun metrajlı filmlere olan rağbet herkes tarafından oldukça fazladır. Ancak kısa filmlerinde uzun metrajlı filmlerden kalır yanı yok. Hatta bazı kısa film yapımları sinema sektöründe büyük ses getirir.

Aslında bir filmin kısa ya da uzun olması önemli değil. Sağlam senaryonun ve oyunculuğun en üst seviyede tutulduğu filmler gişede başarı yakalar. Ayrıca bu filmler festivallerden de ödül almayı başarır.

Kısa Filmler

Kısa film ile ilgili tam bir net tanım yoktur. Belli kriterler belirlense de kısa filmler için belli bir kavram yüklenmemiştir. Kısa film için, uzun metrajlı film kriterlerini yerine getirmeyen filmlerde denilebilir. Oscar ödüllerini dağıtan Sinema Sanatları ve Bilimleri Akademisi kısa film için şu kıstası belirlemiştir: Jenerik dahil 40 dakika ve 40 dakikanın altında olan filmler kısa metrajlı film içerisinde yer alır.

 Sinema Sanatları ve Bilimleri Akademisi’ne göre,

  • Uzun metrajlı filmler

  • Televizyon dizilerinin yayınlanmamış bölümleri

  • Televizyon dizilerinin satılmamış pilot bölümleri

  • Fragman ve reklam

Gibi yapılar kısa filmin içine girmez. Kısa film terimi ilk olarak 1910 yılında kullanılmıştır. Bu dönemde en akılda kalıcı kısa metrajlı filmler Charlie Chaplin, Buster Keaton, Laurel Hardy ait. Kısa filmlerin animasyonda da ayrı bir yeri vardır. Animasyon sektöründe de önemli yer edinen kısa film, ilk olarak 1930 yılında ortaya çıkmıştır. Şimdi günümüze kadar gelen en iyi 15 ödüllü kısa filme göz atalım.

En İyi 15 Ödüllü Kısa Film

Vincent

1982 yılında ortaya çıkmıştır. Film animasyon türünde bir yapıttır. Filmin yönetmen koltuğunda ise Tim Burton yer almaktadır. Tim Burton’un da ilk kısa film deneyimidir. Filmin IMDB puanı ise 8.3’tür. Filmin konusunda bir küçük çocuk ele alınır. Vincent Malloy adındaki çocuğun hayatı anlatılır. Çocuğun hayal dünyasında yaşadıkları ve macerası filme konu olmuştur. Çocuğun macera içinde geçen hayatı güzel bir şekilde tasvir edilmiştir. Vincent, en iyi kısa filmler arasında gösterilmektedir.

Signs

2008 yılına ait olan film, aşkı arayan bir gencin hayatı anlatılmaktadır. Kısa filmin oyuncu kadrosunda Nick Russel ve Kestie Morassi bulunmaktadır. Yönetmen ve senaryo koltuğunda ise, Patrick Hughes bulunmuştur. Filmin IMDB notu ise 8.1

Room 8

Kısa metrajlı filmlere uygun en iyi bir yapım ile karşı karşıyayız. Film kısa olmasının hakkını veriyor. Room 8’in süresi sadece 6 dakika. Oscar ödüllü film, senaryosu ile sinemaseverlerden tam not almayı başardı. Film tamamıyla Rus yapımıdır. 2013 yılında sinemaseverlerle buluşmuştur.
Filmde bir hapishanede geçen olay anlatılmaktadır. Filmin 6 dakika olmasına rağmen birçok mesaj verdiği bilinir. Filmde izleyenler farklı farklı sonuçlar çıkarmıştır. Room 8’in yönetmenlik görevinde ise James W. Griffiths bulunuyor. Başrolünde yer alan isimde Tom Cullen. Filmin IMDB puanı 7.9

Curfew

Curfew filminin yönetmen koltuğunda ünlü biri isim var. Shaw Christensen’in yönettiği filmi izleyenler soluksuz bir deneyim yaşıyor. Shaw Christensen filmde aynı zamanda oyuncu olarak da yer alıyor. Christensen’e Kim Allen eşlik ediyor. Cinayete kurban giden bir kadın geride kocasını ve çocuğunu bırakır. Cinayetin soruşturmasıyla Joanna Hollatz isimli bir kişinin cinayeti işlediği düşünülür. 2012 yapımı film İMDB’den 7.9 almış.

Identity

Identity, 2016 yılında sinemaseverlerle buluşmuştur. Filmin konusu, farklı kimliklere sahip olan insanların gerçekte farklı davranmalarını ele alır. İyi bir kişisel gelişim örneği olarak gösterilen film ödüllü kısa filmler arasına girmeyi başarmıştır. Film IMDB’den 7.8 puan almayı da başarmıştır.

The Silent Child

Film, duyma yetisini kaybeden bir kızın hikayesini anlatır. Duygu dolu sahnelerle bizi karşılayan film, zaman zaman izleyicileri ağlatmıştır. 6 yaşındaki Libby adlı kızın işaret dili ile yeniden hayata dönmesi anlatılır. Film yapım tarihi ise 2017. IMDB notu ise 7.7

Spider

Spider filminin yazanı, yöneteni ve oynayanı aynı kişi. Kadroda ayrıca Mirrah Faulkes ve Chum Ehelepola yer almaktadır. Filmin konusunda iki sevgili arasında geçenler anlatılmaktadır. Dram ağırlıklı olan filmin süresi 9 dakika. Bu süre içinde birçok şey anlatılmış. IMDB’den 7.7 alan film, 2007 yılında gösterime çıkmıştır.

Stutterer

Kekeme bir insanın hayatını anlatan filmde dijital dünya ele alınmıştır. Kekemeliğini gizleyen adam kendine dijital dünyada yer bulmuştur. Burada tanıştığı bir bayan ile canlı görüşecek olan genç adam, ne yapacağını şaşırır. Güzel bir konuya sahip olan Stutterer 2015 yılında izleyici ile buluşmuştur. En iyi kısa filmler arasında gösterilen Stutterer, IMDB’den 7.7 puan almıştır.

Cashback

Film, İngiltere’nin başkenti Londra da geçmektedir. Sanat okulunda öğrenci olan ‘’Ben’’ aynı zamanda süpermarkette çalışır. Arkadaşlarıyla beraber farklı maceralara yelken açan Ben’in başından geçenler anlatılmaktadır. Sean Ellis’in yönetmen olduğu filmde, Stuart Goowin, Emilia Tilki ve Sean Biggerstaff gibi güçlü oyuncu kadrosuna sahip. IMBD puanı 7.7 olan film 2004 yılında yapılmıştır.

Inside

Kadrosu, senaryosu ve yönetmeniyle film ilgi çekmeyi başarıyor. En iyi kısa filmler arasında gösterilen Inside 2002 yılında izleyici ile buluşmuş. Ünlü yönetmen Trevor Sands’ın bulunduğu filmin oyuncu kadrosunda Micheal Bailey, Jeremy Sisto ve Reedy Gibbs gibi isimler yer alıyor.
Muhteşem bir senaryoya sahip olan film, uzun metrajlı film tadını insanlara yaşatıyor. Tek bir vücutta farklı kişileri yaşayan bir genç adamın hikayesi anlatılıyor. Filmin IMDB puanı ise 7.6

God of Love

Film 2010 yılına ait olmasına rağmen siyah – beyaz çekilmiştir. Fantastik komedi ağırlıklı film müzik ile güzel şekilde desteklenmiştir. İzleyicilerden tam not alan yapıt, kısa filmler arasında en çok sevilenler arasına girmiştir. Ünlü yönetmen ve aktör Luke Matheny’e ait olan film, sinemaseverlere farklı bir deneyim sunuyor. Yapıtın IMDB puanı 7.6

Six Shooter

Harika bir filmle daha karşı karşıyayız. Kısa filmler listesinde muhakkak yer almayı hak eden Six Shooter, müthiş bir senaryoya sahiptir. Karısını öldüren kişinin peşine düşen yaşlı bir adamın hikayesini anlatan filmde, heyecan hiçbir zaman eksik olmuyor. 2004 yapımı film IMDB’den 7.5 puan almayı başarmış.

Sintel

Listemizde yer alan ikinci animasyon filmi. 2010 yılında gösterime çıkan animasyon filmi, kız çocuğu ve bebek ejderhanın arasında geçer. Küçük bir kız olan Sintel, bebek ejderhayı besler ve büyütür. 14 dakika süren kısa filmin yönetmen koltuğunda Colin Levy yer almıştır. Film IMDB puanı ise 7.5’dir.

The Black Hole

Fantastik ve azda olsa bilim kurgunun yaşandığı filmin başlangıç hikayesi oldukça ilginçtir. Başrolde yer alan Charlie adlı kişi uzun süre mesaiye kalmıştır. Uykusuz olan Charlie kahve içerek ayakta durmaktadır. Fotokopi makinasından çıkan seslerden sıkılan Charlie, makinaya birkaç kez vurur. Daha sonrasından makinanın içinden ortasında kara delik olan bir kağıt çıkar. İşte olaylar tam da bu saatten sonra başlar. IMDB’den 7.4 puan alan The Black Hole 2008 yılında gösterime girmiştir.

Prey Alone

Listemizin son sırasında yer alan film 15 dakikalık bir süreye sahiptir. Harika bir kurguya sahip olan filmin akıcılığı ile izleyici alıp götürüyor. Filmin konusunda bir takım dedektiflik olayları bulunmaktadır. Prey Alone filminin yönetmen koltuğunda James Mather ve Steve Saint Leger oturmaktadır. 2004 yapımı film IMDB’den 7.3 almıştır. Ödüllü kısa filmler kişisel gelişim için bire bir olurken aynı zamanda uzun metrajlı film deneyimi de sunmaktadır. 

Vincent, 1982, 83, Vincent Malloy adlı çocuğun hayal dünyası ve macerası anlatılıyor, Signs, 2008, 81, Aşkı arayan bir gencin hayatı anlatılıyor, Room 8, 2013, Dilendirilmemiş, Kısa bir süreye sığdırılmış etkileyici bir hikaye Oscar ödüllü Rus yapımı, Charlie Chaplin Kısa Filmleri, 1910-Dilendirilmiş, Değişkendir, Charlie Chaplin ikonik karakteri ile unutulmaz kısa film deneyimleri sunmuştur, Laurel Hardy Kısa Filmleri, 1910-Dilendirilmiş, Değişkendir, Komedi duo Laurel Hardy'in çeşitli kısa filmlerinde üstün komedi anlayışı dikkat çeker, Buster Keaton Kısa Filmleri, 1910-Dilendirilmiş, Değişkendir, Sessiz film döneminin büyük komedyenlerinden Buster Keaton'in kısa filmleri her zaman dikkat çeker, Animasyon Kısa Filmleri, 1930-Dilendirilmiş, Değişkendir, Animasyonun kısa filmlerle harmanlandığı yapılarda çeşitli konular ele alınır ve genellikle çocuklara yöneliktir
kısa filmler ödüllü kısa filmler en iyi kısa filmler kısa film kısa metrajlı film
Bu resimde ikisi de gözlük takan bir erkek ve kadın görülüyor. Adam mavi bir gömlek ve siyah bir pantolon giyerken, kadın beyaz bir gömlek ve mavi bir kot pantolon giymektedir. Her ikisinin de gözlükleri takılı ve dümdüz ileriye bakıyorlar. Adamın kolu kadının beline dolanmış ve yüzleri birbirine yakın göründüğü için birlikte bir anı paylaşıyor gibi görünüyorlar. Arka plan yumuşak, kirli beyaz bir renktedir. Işık hafif loş, görüntüye yumuşak ve sıcak bir his veriyor. Gözlüklerine rağmen, gözleri hala bir duygu belirtisi gösteriyor. Birbirlerinin varlığından memnun ve mutlu görünüyorlar.
Konuk Yazar
Blog Yazarı

İstanbul İşletme Enstitüsünde yazılarının yayınlanmasını isteyen konuk yazarlarımız için oluşturulan bilgi kartıdır. Birçok alanda ve disiplindeki yazıları bu hesap üzerinde bulabilirsiniz.

Benzer Yazılar
Doğru ve faydalı bilgiler sağlama konusunda kararlı olan uzman ekibimizle blogumuzu her zaman yeni makaleler ve videolarla güncelliyoruz. Güvenilir tavsiyeler ve bilgilendirici içerikler arıyorsanız, blog sayfamıza mutlaka göz atın.
Bu görüntüde tripod üzerine monte edilmiş bir film kamerası ve sağında siyah ve sarı dikdörtgen bir nesne görülüyor. Film kamerası bir film projektörüyle donatılmış ve etrafına birkaç film şeridi yerleştirilmiş. Kamera ve sehpa metalden yapılmış gibi görünmekte, kamera üzerinde çeşitli düğmeler ve düğmeler görülmektedir. Tripod, çeşitli açılara ve yüksekliklere izin verecek şekilde ayarlanabilir. Görüntü yüksek bir açıdan çerçevelenmiş, kameranın ve çevresindeki alanın net bir görüntüsünü sağlıyor. Arka plan bulanıklaştırılarak film kamerasına ve ilgili aksesuarlarına odaklanılır.
Kişisel Gelişim

İzlemeniz Gereken 5 En İyi Kısa Film

03 Haziran 2020
Bu resim elinde fotoğraf makinesi olan bir adamı gösteriyor. Arka planı beyaz olan iyi aydınlatılmış bir odada duruyor. Başı hafifçe yana eğik ve doğrudan kameraya bakıyor. Üzerinde kolları kıvrılmış beyaz bir gömlek ve siyah bir yelek vardır. Sol elinde, objektifi kameraya doğru bakan siyah bir kamera tutmaktadır. Sağ eli kameranın gövdesinin üzerindedir. Resmin sağ alt köşesinde bir ayakkabı var. Ayakkabı, yan tarafında bağcık deseni olan siyah bir elbise ayakkabısıdır.
Nasıl Yapılır?

Kısa Film Nasıl Çekilir?

21 Ağustos 2021
Bir kişi açık havada ayakta durmakta ve üzerinde beyaz bir harf bulunan mavi bir trafik levhası tutmaktadır. Tabela parlak elektrik mavisi renginde ve dikdörtgen şeklindedir. Kişi açık renkli bir gömlek ve koyu renkli bir kot pantolon giymekte ve doğrudan tabelaya bakmaktadır. Tabela, üzerinde beyaz 'P' harfi bulunan bir dur levhası gibi görünmektedir. Kişi, arka planda bulut ya da bina görünmeyen masmavi bir gökyüzünün önünde durmaktadır.
Siyah bir tişört giyen kalın bıyıklı sakallı bir adam beyaz bir arka plan üzerinde duruyor. Yüzündeki saçlar koyu renk ve düzgünce kesilmiş, bakışları uzaklara odaklanmış. Geniş bir alnı, uzun bir burnu ve ince dudakları var. Gözleri koyu kahverengi ve güçlü bir çene hattına sahip. Kalın siyah saçları kısa, düz bir kesimle şekillendirilmiştir. Kollarını önünde kavuşturmuştur ve kendinden emin bir duruşu vardır. Temiz tıraşlıdır ve erkeksi bir duruşu vardır.Ekrem Sözen
1139464
Bu bilgisayar ekranı görüntüsü, devam etmekte olan bir video düzenleme kursunu göstermektedir. Bilgisayar ekranında, video düzenlemenin ne kadar kolay olduğunu gösteren, içinde metin bulunan yeşil bir kare görüntüleniyor. Ayrıca muhtemelen kursun nasıl tamamlanacağına dair talimatlar içeren siyah metinli beyaz bir işaret de var. Görüntünün köşesinde sakallı ve bıyıklı bir adam görülüyor, muhtemelen dersi veren eğitmen. Genel olarak bu görüntü ilgi çekici ve bilgilendirici bir video düzenleme kursunu gösteriyor.
Siyah bir tişört giyen kalın bıyıklı sakallı bir adam beyaz bir arka plan üzerinde duruyor. Yüzündeki saçlar koyu renk ve düzgünce kesilmiş, bakışları uzaklara odaklanmış. Geniş bir alnı, uzun bir burnu ve ince dudakları var. Gözleri koyu kahverengi ve güçlü bir çene hattına sahip. Kalın siyah saçları kısa, düz bir kesimle şekillendirilmiştir. Kollarını önünde kavuşturmuştur ve kendinden emin bir duruşu vardır. Temiz tıraşlıdır ve erkeksi bir duruşu vardır.Ekrem Sözen
831464
Arkasında kırmızı ve sarı bir bayrak bulunan oyuncak bir uçak, siyah ve kırmızı kumaş bir yüzey üzerinde durmaktadır. Oyuncak uçak beyazdır, kanatlarında ve kuyruğunda kırmızı bir şerit vardır ve gövdenin ortasında bir logo bulunmaktadır. Ön planda, sol üst köşede bir numara görülüyor. Güneş parlak bir şekilde parlıyor, sahneyi aydınlatıyor ve uçağa canlı bir parlaklık veriyor. Uçağın arkasında, üzerinde beyaz yazılar bulunan parlak sarı ve kırmızı bir bayrak vardır. Sahne arka planda mavi bir gökyüzü ile çerçevelenmiş ve tüm görüntü neşe ve macera duygusu ile doludur.
4.8
(189)

Almanca Kursu (A1-A2)

4 Konu5 Saat
Bu görüntü, içinde bir insan olan siyah bir daireden oluşuyor. Kişi kollarını iki yana açmış, kameraya dönük bir şekilde durmaktadır. Kişi beyaz bir gömlek ve mavi bir kot pantolon giymektedir. Arka plan gri tonda. Kişinin açık kahverengi gözleri ve kısa siyah saçları var. Daire pürüzsüz, kavisli bir dokuya ve parlak bir yüzeye sahip. Kişi kendinden emin ve güçlü görünüyor. Çemberin ortasında dururken kararlı bir ifadesi var. Resmin atmosferi davetkâr ve sıcak.Ders Eğitmeni
1102606