AnasayfaBlogGeri Bildirim Neden Önemlidir?
Geri Bildirim

Geri Bildirim Neden Önemlidir?

30 Nisan 2019
Yerde daire şeklinde oturan bir grup farklı insan ellerinde konuşma balonları tutmaktadır. Çemberdeki ilk kişi, üzerinde Hadi Konuşalım! yazan mavi bir konuşma balonu tutmaktadır. İkinci kişi yüzünün üzerinde Merhaba! yazan bir konuşma balonuyla oturuyor. Üçüncü kişi, üzerinde Hadi Sohbet Edelim! yazan pembe bir konuşma balonu tutuyor. Dördüncü kişi elinde bir kağıt parçası tutmaktadır ve beşinci kişi de Dinleyelim! yazan mavi bir işaret tutmaktadır. Arka planda bir ayakkabının yakın çekimi görülüyor. Çemberdeki tüm insanlar başlarını kaldırıp gülümsüyor ve birbirleriyle iletişim kuracakları için heyecanlı görünüyorlar.
Geri Bildirim KonularıGeri Bildirim ÖnemiOlumlu Sonuçları
Kişisel GelişimKişiye öz değerlendirme ve gelişim fırsatı sağlarKişisel gelişim, olumlu düşünce ve vizyon genişliği
Empati YeteneğiKarşılıklı anlayış ve saygı oluştururDaha iyi ilişkiler ve kişisel gelişim
Kişiye Yönelik Geri BildirimlerKişinin görüş ve inançlarına yapılan yorumlarla fikir ayrılıklarını başarıyla yönetirİletişim becerilerinin geliştirilmesi, sosyal kabullenmenin geliştirilmesi
İş Dünyasında Geri Bildirimİş süreçlerinin daha etkili hale getirilmesiİş başarısının artırılması, daha verimli çalışmalar
konu üzerinde çalışmaalınan negatif geri bildirim ile önlem alarak olumlu sonuç çıkartmaözel fırsatlar, gelişim
Müşteri İlişkileriMüşterilerin geri bildirimi yanıtlama süresini kısaltırMüşteri memnuniyetinin artırılması, satışların artırılması
Emasyonel olgunlaşmayaşlandıkça insanların eleştirimleri sindirme kapasitesi artaremsasyonel olgunlaşma, empati yeteneğinin artırılmasi
İç çıkar çatışmasıdoğru geri bildirimle çıkar çatışmalarını azaltir ve doğru konularla ilgileniliremasyonel olgunlaşma, empati yeteneğinin artırılmasi
Empati yeteneği geliştirmesigeri bildirim sayesinde kişinin diğerlerinin yerine geçebilme yeteneği gelişirDaha yüksek empati yeteneği, daha iyi ilişkiler
Yümzgeçten GeçirmeGelen geri bildirimi kişisel süzgeçten geçirerek algılamasıDaha sağlıklı eleştiri karşıma, kişisel gelişim

Geri bildirim, içinde bulunduğumuz durum veya üzerinde çalıştığımız bir konuya veya karşımızdaki kişiye verdiğimiz önem ve konuyu ele alış şeklimizdir. Bugün iletişim çağında geri Bildirim kendimizin veya karşı tarafın kendisine ve/veya üzerinde çalıştığı konuya etkili bir eğilim biçimi olarak da tanımlanabilir. Kesinlikle olumlu veya olumsuz, başarı veya başarısızlık olarak nitelendirilmemelidir.

Her Geri Bildirim Öğretici Bir Unsurdur

Örneğin; üzerinde çalıştığımız bir konuda aldığımız negatif bir geri bildirim bize olumlu yönde önlem almamız için bir fırsat oluşturur. Böylelikle, olumsuz gelen etkileri olumluya çevirebiliriz, bu bir fırsattır ve kesinlikle tenkit olarak algılanmamalıdır. Bir kişinin şahsına, inançlarına ve görüşlerine karşı yapılan yorumların kesinlikle konu ile alakası yoktur ve bunlar tenkit olarak algılanabilir, geri bildirimle karıştırılmamalıdır.

Düzgün ve Ciddi Olarak Verilen Her Bir Geri Bildirim Ufkumuzu Açarak Bizi Doğru Hedeflere Yönlendirir

Günümüzde yazılı ve dijital ortamda geri bildirim yapıyor olmamız “conflict of interest” (çıkar çatışması) şeklinde algılanamaz. İş ortamımızda hemen hemen her konuda ve yazışmada yapmamız gereken bir cevaplama şekli gibi görülse de bu bir iş disiplinidir. Hemen hemen her gün şirket içi yazışmalarımızda veya karşı taraftan gelen maillerde bizlerden olumlu veya olumsuz feedback yani geri bildirim istenmektedir, birçoğumuz gelen bu mailleri göz ardı edebiliyoruz. Hâlbuki bu bir iş ciddiyetidir ve işi ele alış şeklimizdir. Bu aslında yaptığımız işin bize de yansımasıdır.

Son yıllarda geri bildirim sayesinde empati yeteneğimizi de geliştirmiş olduk. Karşı tarafa kırıcı davranmadan yapıcı bir şekilde verdiğimiz bildirimler ile karşımızdaki kişilerin gelişimine ve kendi gelişimimize katkı sağlamış oluyoruz. Sadece iş hayatında değil, kişisel olarak da kendi kendimize verdiğimiz cevaplar da birer geri bildirim özelliği taşımaktadır. Bunlar olumlu olarak değerlendirildiğinde kişisel gelişim için de kendimize kattığımız değerlerdir. Daha genç yaşlardaki insanlarda hiç düşünmeden geri bildirime karşı fevri davranıldığı görülür. Ancak geçen yıllar bizlere gelen bildirimleri sindire sindire kabullenmemiz, birkaç kez okumamız, üzerinde düşünmemiz gerektiğini öğreterek olgunlaşmamıza da yardımcı olur.

İş Dünyasında Geri Bildirim

Kişi ve çevresinde, sosyal medya ve iş dünyası olarak devam eden kendiliğinden görünmez bir zincir oluşmuştur. Bundan 5-10 yıl öncesinde yapılan iş görüşmelerinde İnsan kaynakları şirketleri veya departmanları bize olumlu veya olumsuz dönüş yapacaklarını dile getirirlerdi ancak haftalarca veya aylarca bir bilgi edinemezdik. Şimdi ise bu konu artık gerçekten ciddiye alınmaktadır. Önceleri bir müşterinin müşterisi olduğu firmadan istemiş olduğu bir bilginin cevaplanması uzun zaman beklemeyi gerektirebiliyordu ancak sonradan oluşturulan müşteri ilişkileri departmanları ile artık müşteriyi çok bekletmeden geri bildirim ile sağlanabiliyor. Böylelikle bu geçen yıllarda alınan geri bildirimler iş dünyasına da olumlu yönde katkı sağlıyor.

Geldiğimiz noktada kişisel şekilde düşündüğümüzde bir kişisel gelişim unsuru olarak geri bildirim bize verilmiş bir fırsattır. Kendi kendimize yapacağımız değerlendirmeler ile eksiklerimizin tamamlanması ve daha olumlu düşünebilmemiz açısından yol göstericidir, yeter ki konuyu öfkelenmeden, kişisel olarak algılamadan değerlendirebilelim. Bu değerlendirmeleri ele aldığımızda ve vizyonumuzu geniş tuttuğumuzda bu fırsatın ne kadar değerli olduğunu anlayabiliriz. Ayrıca, bize gelen tepkilerin etkilerini birçok kez okuyarak ve değerlendirmesini yaparak konunun daha da yumuşatılmasını, kendi süzgecimizden geçirerek olumlu bir biçimde ele alabilmemizi, hem kişisel olgunluğa erişmemizi hem de sosyal yaşamda daha sakin kabullenme yetimizin geliştiğini gösterir. Bu şekilde ele aldığımızda; sesli bir tartışma ortamı yaratılmadan, kendi gelişimimiz ile çevremizde de olumlu etkiler yaratmamıza yardımcı olan çok değerli bir fırsattır.

Yazar: Arzu Yüksel

Kişisel Gelişim, Kişiye öz değerlendirme ve gelişim fırsatı sağlar, Kişisel gelişim, olumlu düşünce ve vizyon genişliği, Empati Yeteneği, Karşılıklı anlayış ve saygı oluşturur, Daha iyi ilişkiler ve kişisel gelişim, Kişiye Yönelik Geri Bildirimler, Kişinin görüş ve inançlarına yapılan yorumlarla fikir ayrılıklarını başarıyla yönetir, İletişim becerilerinin geliştirilmesi, sosyal kabullenmenin geliştirilmesi, İş Dünyasında Geri Bildirim, İş süreçlerinin daha etkili hale getirilmesi, İş başarısının artırılması, daha verimli çalışmalar, konu üzerinde çalışma, alınan negatif geri bildirim ile önlem alarak olumlu sonuç çıkartma, özel fırsatlar, gelişim, Müşteri İlişkileri, Müşterilerin geri bildirimi yanıtlama süresini kısaltır, Müşteri memnuniyetinin artırılması, satışların artırılması, Emasyonel olgunlaşma, yaşlandıkça insanların eleştirimleri sindirme kapasitesi artar, emsasyonel olgunlaşma, empati yeteneğinin artırılmasi, İç çıkar çatışması, doğru geri bildirimle çıkar çatışmalarını azaltir ve doğru konularla ilgilenilir, emasyonel olgunlaşma, empati yeteneğinin artırılmasi, Empati yeteneği geliştirmesi, geri bildirim sayesinde kişinin diğerlerinin yerine geçebilme yeteneği gelişir, Daha yüksek empati yeteneği, daha iyi ilişkiler, Yümzgeçten Geçirme, Gelen geri bildirimi kişisel süzgeçten geçirerek algılaması, Daha sağlıklı eleştiri karşıma, kişisel gelişim
geri bildirimbildirim
Bu resimde ikisi de gözlük takan bir erkek ve kadın görülüyor. Adam mavi bir gömlek ve siyah bir pantolon giyerken, kadın beyaz bir gömlek ve mavi bir kot pantolon giymektedir. Her ikisinin de gözlükleri takılı ve dümdüz ileriye bakıyorlar. Adamın kolu kadının beline dolanmış ve yüzleri birbirine yakın göründüğü için birlikte bir anı paylaşıyor gibi görünüyorlar. Arka plan yumuşak, kirli beyaz bir renktedir. Işık hafif loş, görüntüye yumuşak ve sıcak bir his veriyor. Gözlüklerine rağmen, gözleri hala bir duygu belirtisi gösteriyor. Birbirlerinin varlığından memnun ve mutlu görünüyorlar.
Konuk Yazar
Blog Yazarı

İstanbul İşletme Enstitüsünde yazılarının yayınlanmasını isteyen konuk yazarlarımız için oluşturulan bilgi kartıdır. Birçok alanda ve disiplindeki yazıları bu hesap üzerinde bulabilirsiniz.

Benzer Yazılar
Doğru ve faydalı bilgiler sağlama konusunda kararlı olan uzman ekibimizle blogumuzu her zaman yeni makaleler ve videolarla güncelliyoruz. Güvenilir tavsiyeler ve bilgilendirici içerikler arıyorsanız, blog sayfamıza mutlaka göz atın.
Parlak bir gülümsemeye sahip bir adam oturmuş, elindeki siyah tablete dikkatle bakıyor. Koyu renk saçları var ve gözleri kapalı, bu da ona memnun bir ifade veriyor. Tabletin üzerinde, içinde siyah bir onay işareti olan sarı bir kare var. Arka planda siyah çizgilerden oluşan beyaz bir fon ve mavi kenarlıklı beyaz bir kare var. Adam görüntüdeki tek kişidir ve çerçevenin ortasındadır. Gri bir gömlek giyiyor ve odağı elindeki tablette.
Geri Bildirim

Geri Bildirim Kişiye Ne Sağlar?

26 Haziran 2019
Yerde daire şeklinde oturan bir grup farklı insan ellerinde konuşma balonları tutmaktadır. Çemberdeki ilk kişi, üzerinde Hadi Konuşalım! yazan mavi bir konuşma balonu tutmaktadır. İkinci kişi yüzünün üzerinde Merhaba! yazan bir konuşma balonuyla oturuyor. Üçüncü kişi, üzerinde Hadi Sohbet Edelim! yazan pembe bir konuşma balonu tutuyor. Dördüncü kişi elinde bir kağıt parçası tutmaktadır ve beşinci kişi de Dinleyelim! yazan mavi bir işaret tutmaktadır. Arka planda bir ayakkabının yakın çekimi görülüyor. Çemberdeki tüm insanlar başlarını kaldırıp gülümsüyor ve birbirleriyle iletişim kuracakları için heyecanlı görünüyorlar.
Geri Bildirim

Geri Bildirim Neden Önemlidir?

30 Nisan 2019