AnasayfaBlogİnsan Kaynakları Z Kuşağına Hazırlanıyor
İnsan Kaynakları

İnsan Kaynakları Z Kuşağına Hazırlanıyor

14 Ocak 2021
Bir duvarın önünde duran bir grup insan. Kırmızı ceketli bir adam, elinde bir telefon tutmaktadır. Adamın sağında şapkalı ve uzun saçları görünen bir kadın duruyor. Resmin sol tarafında elinde telefon tutan bir adam ve onun yanında duran bir kadın. Ortada bir kişinin başı hafifçe bulanıklaştırılmış. Tüm insanların duvarın önünde birlikte durdukları görülüyor.
Z Kuşağı KarakteristikleriİK İçin ÖnerilerPotansiyel Etkileri
Yüksek beklentilere sahipFırsat eşitliği ve şeffaflık sağlamalıÇalışan memnuniyeti ve verimlilik
Analitik ve hızlı düşünme kapasitesiTersine mentörlük sağlamalıYönetimsel gelişim ortamı
Özgürlük meraklısıBağımsız ve özgür çalışma alanları yaratmalıYaratıcı ve yenilikçi fikirler
Dijital dünyaya aşinaDijital dönüşümü desteklemeliİş sahalarında dijitalleşme
Yaratıcı ve özgün düşünce sistemine sahipİş süreçlerini yeniden yapılandırmalıEğlenceli ve yaratıcı iş ortamı
Takdir edilmeye ihtiyaç duyarÇalışanları önemsiyor göstermelilerAidiyet duygusunun güçlenmesi
Güncel bilgiye ve kuşak perspektifine sahipTersine mentörlük kullanmalıÇağın gelişmelerinden firmanın haberdar olması
Hızlı dönüşüm kabiliyetiŞirketlere detoks etkisi sunmalıRenklilik, değişim ve özgünlük
Girişimci ve özgür ruhluİş dünyasına aksiyon getireceği kabiliyetini kullanmalıKatma değerli iş sonuçları
Kuşaklar arası farklılıkların güçlendirici olduğunu düşünürKuşaklar arası doğru iletişimi sağlamalıKurumsal dayanışma ve birliktelik

İnsan kaynakları uzmanları için, heyecan verici bir dönem başlıyor. 2000 yılı ve sonrası dünyaya gelenlerin oluşturduğu Z kuşağı artık iş hayatına atılmaya başladı. "Milenyum çocukları" da denilen, iş dünyasında kendini göstermeye başlayan Z kuşağı bireyleri, İK departmanları için yeni dinamikler gerektiriyor.

Beklentileri fırsat eşitliği, şeffaflık, kendilerini özgürce ifade edebilecekleri ve hiyerarşiden uzak bir iş ortamı olan Z kuşağı için İK uzmanlarının analizleri devam ediyor.

Kurumlar Z Kuşağı İçin Neler Yapabilir?

Onlar isteklerinden emin, eğitim ve yaratıcılığa önem veren, hızlı ve analitik düşünen, özgürlüklerine düşkün, komplekssiz ve açık sözlü kişilikleriyle heyecan verici bir şekilde geliyorlar. Dolayısıyla gelişen zaman içinde artık iş dünyasını yeni nesle adapte etmenin gerekliliği fark edilmiş durumda. Bu bağlamda yapılan analizler kurumları yönlendirmede şu bilgileri barındırıyor:

  • Kuşaklar Arası Köprü

Kuşakların sahip oldukları değerleri birbirlerine aktaran güçlü ve nitelikli köprüler kurmak için gerekli araştırmaları yapmanın tam zamanı. Tecrübeli X kuşağı, uzman Y kuşağı ve dinamik Z kuşağının sahip oldukları avantajları birbirlerine doğru bir sistemle aktarabilecekleri iş ortamları oluşturmak, iş potansiyeline ciddi katkılar sağlayacaktır.

  • Dijital Dönüşüm İçin Onlar Şart

Onlar arkadaşlığı, bilgiyi, hayatın deneyimlerini ve daha fazlasını dijital ortamlardan öğreniyorlar. Soruları ve sorunlarını dijital ortamda araştırarak kendilerine yol haritası çiziyorlar. Hele ki son yıllarda sosyal ilişkilerini de dijital ortamda yaşamalarıyla artık onlara dijital dünya kurdu diyebiliriz. Dolayısıyla Z kuşağı, teknolojiye olan hakimiyetiyle iş sahalarını dijital dönüşüme hazırlamakta vazgeçilemez bir değer.

  • İş Süreçlerini Yapılandırmak Gerekiyor

Hızla akan zamana adapte olmakta güçlük çekmeyen, sürekli yeni şeyler öğrenirken eğlencesinden de vazgeçmemenin peşinde olan Z kuşağı için İK departmanlarının işe alım sürecinden başlayarak, istihdamı da kapsayan evrelerde yeniliklere açık olarak, süreçleri eğlenceli ve yaratıcı bir şekle dönüştürmesi şart. Mesai saatlerinin sıkıcılığını şirket içi aktiviteler ve eğlencelerle rahatlamanın yolunu bulmak da bu dönüşümün bir parçası.

  • Özgür Alanlar Verilmeli

Yaratıcılık ve özgünlük konusunda tartışmasız, eskiye kafa tutacak kabiliyette olan Z kuşağına bağımsız bir alan sunarak sahip oldukları özgünlüğü beslemek, kurumlar açısından faydalı sonuçlar doğuracaktır. Onlar el değmemiş fikirlere sahip ve en akıllıca olan, o fikirleri özgünlüğünü koruyarak yapılandırıp, oluşturulan hedefe entegre edebilmek.

  • Önemsendiklerini Hissettirecek Ortamlar Oluşturmalı

Onlara karşı gerektiği zaman yönetici, gerektiği zaman arkadaş olmak iş geliştirmede motivasyonları açısından çok önemli. Diğer taraftan sonuç odaklı çalışmaları ve detaylara fazla takılmadan neyi nasıl araştırması gerektiğinin farkındalığıyla kendini gösteren Z kuşağı için takdir edilmek de çok önemli. Zayıf olan aidiyet duyguları takdir edilerek geliştirilebilir.

  • Tersine Mentörlük

Yöneticilerin genelde X kuşağından olduğu gerçeği, şirketleri tersine mentörlük kavramıyla tanıştırıyor. Çünkü dijital dünyaya olan hakimiyeti, hızlı adaptasyonu, kuşak perspektifi ve güncel olan bilgisiyle Z kuşağından öğrenilecek çok şey var. Çağın gelişmeleri, dijital ve teknolojik dönüşümler gibi konularda onların mentörlüğüyle şirketler çağdaşlık ve güncelliklerini geliştirebilirler.

Z Kuşağıyla Kurumlara Detoks Etkisi

Artık içinde bulunduğumuz çağ durağanlığı kabul etmiyor. Temelinde sürdürülebilirlik olan, üst katmanlarında ise değişimle kendini sürekli güncelleyen hizmetler sunan kurumlarda başarı yadsınamaz bir gerçek. Bunun sağlanması biraz da Z kuşağının sahip olduğu dinamiklerin oluşturacağı detoks etkisini kullanarak şirketlerde renklilik, değişim, farklılık ve özgünlük kavramlarını oluşturmakla mümkün.

Sonuç olarak tüm bu dinamiklerin neticesinde görülmektedir ki, girişimci, özgür, dijital çocuklar diyebileceğimiz Z kuşağı iş dünyasının aksiyonlarını değiştirecek bir katma değere sahip. Kurumlar için, tercih edilenler arasında yer almak bu konularda kendini geliştirmekten geçiyor.

Kuşaklar arası farklılıklar zedeleyici değil, güçlendiricidir. Yeter ki doğru kullanılsın.

Yüksek beklentilere sahip, Fırsat eşitliği ve şeffaflık sağlamalı, Çalışan memnuniyeti ve verimlilik, Analitik ve hızlı düşünme kapasitesi, Tersine mentörlük sağlamalı, Yönetimsel gelişim ortamı, Özgürlük meraklısı, Bağımsız ve özgür çalışma alanları yaratmalı, Yaratıcı ve yenilikçi fikirler, Dijital dünyaya aşina, Dijital dönüşümü desteklemeli, İş sahalarında dijitalleşme, Yaratıcı ve özgün düşünce sistemine sahip, İş süreçlerini yeniden yapılandırmalı, Eğlenceli ve yaratıcı iş ortamı, Takdir edilmeye ihtiyaç duyar, Çalışanları önemsiyor göstermeliler, Aidiyet duygusunun güçlenmesi, Güncel bilgiye ve kuşak perspektifine sahip, Tersine mentörlük kullanmalı, Çağın gelişmelerinden firmanın haberdar olması, Hızlı dönüşüm kabiliyeti, Şirketlere detoks etkisi sunmalı, Renklilik, değişim ve özgünlük, Girişimci ve özgür ruhlu, İş dünyasına aksiyon getireceği kabiliyetini kullanmalı, Katma değerli iş sonuçları, Kuşaklar arası farklılıkların güçlendirici olduğunu düşünür, Kuşaklar arası doğru iletişimi sağlamalı, Kurumsal dayanışma ve birliktelik
insan kaynakları z kuşağı iş hayatı z kuşağı iş hayatına atılıyor z kuşağı kurumlara ne katacak dijital dönüşüm
Bu resimde ikisi de gözlük takan bir erkek ve kadın görülüyor. Adam mavi bir gömlek ve siyah bir pantolon giyerken, kadın beyaz bir gömlek ve mavi bir kot pantolon giymektedir. Her ikisinin de gözlükleri takılı ve dümdüz ileriye bakıyorlar. Adamın kolu kadının beline dolanmış ve yüzleri birbirine yakın göründüğü için birlikte bir anı paylaşıyor gibi görünüyorlar. Arka plan yumuşak, kirli beyaz bir renktedir. Işık hafif loş, görüntüye yumuşak ve sıcak bir his veriyor. Gözlüklerine rağmen, gözleri hala bir duygu belirtisi gösteriyor. Birbirlerinin varlığından memnun ve mutlu görünüyorlar.
Konuk Yazar
Blog Yazarı

İstanbul İşletme Enstitüsünde yazılarının yayınlanmasını isteyen konuk yazarlarımız için oluşturulan bilgi kartıdır. Birçok alanda ve disiplindeki yazıları bu hesap üzerinde bulabilirsiniz.

Benzer Yazılar
Doğru ve faydalı bilgiler sağlama konusunda kararlı olan uzman ekibimizle blogumuzu her zaman yeni makaleler ve videolarla güncelliyoruz. Güvenilir tavsiyeler ve bilgilendirici içerikler arıyorsanız, blog sayfamıza mutlaka göz atın.