AnasayfaBlogİK Uzmanları Özgeçmişte Hangi Özelliklere Bakıyor?
İnsan Kaynakları

İK Uzmanları Özgeçmişte Hangi Özelliklere Bakıyor?

05 Aralık 2018
Bir grup insan beyaz tuğla bir duvarın önünde durmaktadır. Grup, elinde kitap tutan bir kadın, elinde telefon tutan takım elbiseli bir adam ve diğer birkaç kişiden oluşmaktadır. İnsanlardan birinin elinde bir kağıt parçası, diğerinin elinde ise bir kitap vardır. Kadın mavi bir gömlek ve kot pantolon giyiyor ve bileziği yakından görülebiliyor. Takım elbiseli adam elinde bir telefon tutmaktadır. İnsanlar, takım elbiseli adam önde olmak üzere bir sıra halinde ayakta durmaktadır.
CV ÖzelliğiNeden ÖnemliDikkat Edilecek Hususlar
DeneyimBir adayın geçmiş tecrübesi, yetkinlikleri ve becerilerini gösterir.Son on yıllık deneyim genellikle kabul edilirken, bazı uzmanlar daha ayrıntılı bir geçmiş isteyebilir.
Sosyal AğÖzellikle LinkedIn hesapları, adayın profesyonel ağı ve aktivitelerini gösterir.LinkedIn hesabınız aktif ve güncel olmalıdır.
Özgün CVKişiye özel bir CV, cv'yi inceliyen kişinin ilgisini çekebilir.CV'nin beyaz yaka ve yönetici pozisyonları için detaylı, mavi yaka ve ara pozisyonlar için klasik formatında olması gerektiği belirtiliyor.
Kısa ve ÖzİK uzmanlarının zamanı kısıtlı olduğu için, bilgilerin hızlı ve kolayca anlaşılır olması önemlidir.Adayın bilgileri doğru ve net bir şekilde sıralanmalıydı.
TutarlıCV'deki bilgilerin tutarlı olması, adayın güvenilir ve dikkatli olduğunu gösterir.Bilgilerin tutarlı ve içeriğinin doygun olması gerektiği belirtiliyor.
DüzenliBir CV'de düzenli bir bilgi akışı, İK uzmanlarının aradıklarını kolayca bulmalarını sağlar.CV düzenli olmalı, göz yormamalıdır.
İmla Kurallarına Uygunİmla hataları, profesyonellik eksikliğini gösterir ve genellikle elenme sebebi olabilir.CV'niz imla kurallarına uygun olmalı ve bozukluklardan kaçınılmalıdır.
FotoğrafFotoğraf, özgeçmişte ciddiyetin ve profesyonelliğin bir göstergesi olabilir.Profesyonel bir fotoğraf kullanılmalıdır.
Eğitim, Seminer ve SertifikalarBu bilgiler, adayın yetkinliklerini ve başarılarını gösterir.Başvurulan pozisyona uygun sertifikalar ve eğitimler belirtilmelidir.
Sosyal Sorumluluk FaaliyetleriTopluma verilen değer ve sorumluluk bilincini gösterir.Sosyal sorumluluk projelerindeki deneyim ve istikrarın belirtildiği belirtiliyor.

İş arayan adaylar CV’lerini hazırlamadan önce "İK uzmanlarının beğenebileceği özgeçmiş nasıl hazırlarım" diye araştırmaları gerekir. Bunun için yapılan araştırmalara destek niteliğinde anketler bulunmaktadır. Uluslararası düzeyde birçok İK uzmanının görüşleri alınarak yapılan ankette çıkan sonuçlar uzmanların özgeçmişte hangi unvan ve niteliklere baktığı konusunda önemli belirleyici rol oynamaktadır.

Araştırmalar iş arayanlara ilaç niteliğinde fikir vereceği gibi IK uzmanlarının birbirlerinin fikirlerini görebilmesi anlamında oldukça faydalıdır.

İK Uzmanlarına Göre Olması Gereken CV Özellikleri Neler?

Deneyim: IK profesyonelleri adayların geçmişte edinmiş oldukları tüm deneyimleri görmek istiyor. Bazı uzmanlar bu deneyimin son on yıl içinde olan kısmını görmenin yeterli olduğunu düşünürken bazıları ise daha uzun ve ayrıntılı geçmişi görmenin daha sağlıklı olacağı düşüncesinde.

Sosyal ağ: Son dönemlerin en çok adından söz ettiren iş dünyasının sosyal ağı LinkedIn hesaplarını CV’de görmek istemektedirler.

Özgün CV: IK uzmanları kişiye özel cv hazırlama konusunda hem fikirler. Bilgi ve becerilerin CV’de olması, özgeçmiş içeriğinin belirtilmesi gerektiğini vurgulamaktadırlar. Özellikle beyaz yaka ve yönetici pozisyonları için detaylı, mavi yaka ve ara pozisyonlar için klasik iş arama formatında olması yeterli gözükmektedir.

Kısa ve öz: Bir İK’cı için zaman çok önemlidir. Bu nedenle bir özgeçmişte adayın bilgileri doğru ve hızlı bir şekilde anlaşılabilir şekilde sıralanmalı.

Tutarlı: Yaratıcılığın ön planda olduğu mesleklerde cv formatının bu yönde geliştirilmesi gerekmektedir. Ancak önemli olan CV’nin içeriğidir. Verilen bilgilerin tutarlı ve içeriğinin doygun olması öne çıkmanız için büyük avantaj sağlayacaktır.

Düzenli: IK uzmanları CV’de düzenli bir bilgi akışı olmasına dikkat ettiğini gözlemliyoruz. CV’nize yalnızca birkaç saniye içerisinde göz atıp karar veren IK’ cılar için aradıklarını kolayca bulmak hakkınızda verilecek kararda belirleyici bir etkendir.

İmla kurallarına uygun: CV ‘niz sizin markanızdır. İmla kurallarına uygun yazılmamış birçok CV’nin elenme sebebi olduğu bilinen bir gerçek. Özellikle alana bağlı terimlerin yanlış yazılması, yazı düzeninde bozukluklar affedilmeyen hatalardır.

Fotoğraf: Özgeçmişinizde fotoğrafınızın bulunması ciddiye alınmanız için önemli bir gereçtir. Yüksek birikimler yansıtmayan bir özgeçmişe sahip değilseniz, fotoğrafınızın olmadığı bir CV’nin dikkate alınmayacağını söyleyebiliriz.

Eğitim, seminer ve sertifikalar: Katıldığınız seminer ve edindiğiniz sertifikalar başvuru yapacağınız pozisyona göre önem kazanmaktadır. Özellikle teknik pozisyonlarda olması gereken yetkinliklerin belirtilmesi adayın kabul edilmesini sağlayan en büyük etkenlerden biridir. Birçok alanda sertifika ve eğitimleriniz bulunabilir. Ancak önemli olan başvurduğunuz pozisyona uygun gereken eğitimleri yazmış olmanızdır. Göz yoran gereksiz kalabalık yapacak bilgiler pekte hoş bir görünüm sağlamayacaktır.

İlgi alanları: Hobileriniz çok fazla önemli gibi durmasa da kişilerin niteliklerini belirleme anlamında İK’cıların detaylarına dikkat ettiği alanlardan biridir. Örneğin bir takım sporu ile ilgili olmanız İK uzmanlarının takıma çalışmalarına uyum sağlayabileceğiniz kanısını doğurabilir.

Sosyal sorumluluk faaliyetleri: Sosyal sorumluluk projeleri topluma verdiğiniz değerin göstergesidir. Sosyal sorumluluk deneyimleriniz sorumluluk ve görev bilinciniz hakkında ipuçları verir. Bu konudaki deneyim ve istikrarınız İK uzmanlarının gözünden kaçmayacaktır.

CV, Neden Bu Kadar Önemli?

CV hazırlamak detaylı bir inceleme gerektirir. Sizi değerlendirecek makamın isteklerine cevap veren profesyonel bir özgeçmiş, kariyer hedeflerinize ulaştıracak olan başvurulardan olumlu geri dönüş almanızı sağlayacaktır.

Deneyim, Bir adayın geçmiş tecrübesi, yetkinlikleri ve becerilerini gösterir, Son on yıllık deneyim genellikle kabul edilirken, bazı uzmanlar daha ayrıntılı bir geçmiş isteyebilir, Sosyal Ağ, Özellikle LinkedIn hesapları, adayın profesyonel ağı ve aktivitelerini gösterir, LinkedIn hesabınız aktif ve güncel olmalıdır, Özgün CV, Kişiye özel bir CV, cv'yi inceliyen kişinin ilgisini çekebilir, CV'nin beyaz yaka ve yönetici pozisyonları için detaylı, mavi yaka ve ara pozisyonlar için klasik formatında olması gerektiği belirtiliyor, Kısa ve Öz, İK uzmanlarının zamanı kısıtlı olduğu için, bilgilerin hızlı ve kolayca anlaşılır olması önemlidir, Adayın bilgileri doğru ve net bir şekilde sıralanmalıydı, Tutarlı, CV'deki bilgilerin tutarlı olması, adayın güvenilir ve dikkatli olduğunu gösterir, Bilgilerin tutarlı ve içeriğinin doygun olması gerektiği belirtiliyor, Düzenli, Bir CV'de düzenli bir bilgi akışı, İK uzmanlarının aradıklarını kolayca bulmalarını sağlar, CV düzenli olmalı, göz yormamalıdır, İmla Kurallarına Uygun, İmla hataları, profesyonellik eksikliğini gösterir ve genellikle elenme sebebi olabilir, CV'niz imla kurallarına uygun olmalı ve bozukluklardan kaçınılmalıdır, Fotoğraf, Fotoğraf, özgeçmişte ciddiyetin ve profesyonelliğin bir göstergesi olabilir, Profesyonel bir fotoğraf kullanılmalıdır, Eğitim, Seminer ve Sertifikalar, Bu bilgiler, adayın yetkinliklerini ve başarılarını gösterir, Başvurulan pozisyona uygun sertifikalar ve eğitimler belirtilmelidir, Sosyal Sorumluluk Faaliyetleri, Topluma verilen değer ve sorumluluk bilincini gösterir, Sosyal sorumluluk projelerindeki deneyim ve istikrarın belirtildiği belirtiliyor
insan kaynakları özgeçmiş hazırlama cv hazırlama ik cv hazırlama
Resimdeki kadın, omuzlarından sarkan ve göğsünü örten beyaz ve mavi desenli bir eşarp takıyor. Kahverengi saçlarını arkaya toplamış ve kendinden emin bir ifadeyle dümdüz karşıya bakıyor. Gözleri kahverengi ve teni açık renk. Beyaz bir üst ve mavi kot pantolon giyiyor. Boynunda tek mavi taşlı bir kolye var. Resmin arka planı açık mavi ve gri karışımı. Kadın, uzakta birkaç ağacın bulunduğu açık bir alanda duruyor.
Tuba Özen
Blog Yazarı

Anadolu Üniversitesi Adalet bölümünden mezundur. Kamu kurumunda görev almakta ve edinmiş olduğu deneyimleri yazılarında okuyuculara aktarmaktadır.

Benzer Yazılar
Doğru ve faydalı bilgiler sağlama konusunda kararlı olan uzman ekibimizle blogumuzu her zaman yeni makaleler ve videolarla güncelliyoruz. Güvenilir tavsiyeler ve bilgilendirici içerikler arıyorsanız, blog sayfamıza mutlaka göz atın.
Kırmızı atletli ve gözlüklü bir kadın beyaz bir arka plan üzerinde durmaktadır. Doğrudan kameraya bakmaktadır ve boynunda bir kolye vardır. Gözleri odaklanmıştır ve dudakları hafifçe ayrılmıştır. Atletinin üzerinde siyah ve mavi harfler vardır. Ciddi bir ifadesi var ve derin düşüncelere dalmış gibi görünüyor. Kolye yakından çekilmiş ve üzerinde küçük yuvarlak bir kolye ucu var. Atletinin kırmızısı beyaz fonda göze çarpıyor ve gözlükleri yüzünü çerçeveliyor.
İnsan Kaynakları Yönetimi

İK Uzmanlarının En Zor İşleri

30 Ağustos 2021
Biri beyaz büyüteçli mavi bir altıgen olmak üzere çeşitli simgeler içeren bir dokunmatik ekrana parmağıyla dokunan bir kişi. Mavi altıgende ayrıca baretli bir kişi, dizüstü bilgisayarlı başka bir kişi ve beyaz yüzlü ve sakallı üçüncü bir kişi yer alıyor. Kişinin eli, görüntünün odağı gibi görünen mavi altıgeni tutarken görülüyor. Dokunmatik ekran siyah bir kenarlıkla çevrili ve arka plan kirli beyaz renkte. Görüntü net ve yüksek kalitede.
İnsan Kaynakları

İnsan Kaynakları Fonksiyonları

24 Ağustos 2021