AnasayfaBlogStaj Başvurusu Yaparken Dikkat Edilmesi Gerekenler
İnsan Kaynakları

Staj Başvurusu Yaparken Dikkat Edilmesi Gerekenler

19 Şubat 2020
Staj eğitim alınan kuruma yönelik veya iş hayatında küçük bir deneyim elde etmek adına yapılır. Staj başvurusu sırasında bazı önemli noktaların üzerinde durmak gerekir.
Başvuru Süreciİlgili NoktalarEkstra Bilgi
Eğitim sürecindeki staj başvurularıZorunlu ya da isteğe bağlı olarak uygun yerlere yapılan başvurularBaşvuru safhasında kabulü sağlayabilecek bazı unsurlara dikkat etmek önemlidir
_blank, yeni mezun ve alanda stajyer olarak görevlendirileceklerStaj başvurusunda dikkat etmesi gereken unsurlarKabul sürecini kolaylaştıracak ve başvuru sahibinin uygun aday olduğunu kanıtlayacak belgeler hazırlamak önemlidir
Staj BaşvurusuBaşvuru formunun önemiBaşvuru formunun titizlikle ve özenle doldurulması gerekmektedir
Staj BaşvurusuBaşvuru yazısının önemiDoğru ve etkili bir başvuru yazısı başarılı bir başvuru için kritik olabilir
Staj BaşvurusuE-posta aracılığıyla başvurularE-postalarda da profesyonellik ve ciddiyetin korunması önemlidir
Yeni Mezun BaşvurularıUygunluk ve deneyimYeni mezunlar deneyim eksikliğini, farklı yetenekler ve hızlı öğrenme kabiliyetiyle dengelenebilir
Staj BaşvurusuBelgelerin sunumuGerekli belgeleri doğru ve düzenli bir şekilde sunmak önemlidir
Staj BaşvurusuKişisel ve profesyonel motivasyonKişisel motivasyonun ve profesyonel hedeflerin başvuru aşamasından itibaren anlaşılabilir olması gerekir
Staj BaşvurusuGirişimcilik ve sorumluluk alma kapasitesiStaj başvurusunda girişimci olma ve sorumluluk alma kapasitesini göstermek önemlidir
Staj BaşvurusuÇalışma ve etik kurallara uyumStajyerin kuruluşun çalışma ve etik kurallarına uyma kapasitesi başvuru aşamasında gösterilmelidir

Lise ve üniversite eğitimi süreci dışında mezun olarak iş arayanların da staj başvurusunda bulunduğu bilinmektedir. Eğitim sürecinde zorunlu ya da isteğe bağlı olarak uygun yerlere yapılan staj başvuru aşamasında kabulü sağlayabilecek bazı unsurlara dikkat etmek gereklidir. Yine yeni mezun ve alanda stajyer olarak görevlendirilecek kişinin de staj başvurusunda dikkat etmesi gereken unsurlar vardır. Staj başvurusu, genellikle üzerinde fazla durulmayan gelişigüzel hazırlanmış başvuru formu, yazısı ve mail aracılığıyla ilgili yerlere ulaştırılmaya çalışılır.

Staj başvurusunda bulunacak stajyer adaylarının, başvuru öncesi yapmasında yarar olan bazı uygulamalar bulunmaktadır. Stajın zorunlu ya da isteğe bağlı yapılması, nasıl bir başvuru yapılması gerektiğini de belirleyecektir. Meslek liselerinde zorunlu tutulan staj uygulaması, bazı üniversitelerde öğrencinin isteğine bırakılmıştır. Staj, mesleki deneyim kazanmak ve cv'nizde bunu belirtmeniz açısından size avantaj sağlar. İsteğe bağlı bırakılan stajın, öğrenciler tarafından ilgili kurumları takip ederek  başvuruda bulunulması yararlı bir tercih olacaktır. 

Staj başvuru sürecinde öğrencilerin ve yeni mezunların, alanları ile ilgili stajyer arayan kurumları takip etmeleri ve yakın ilişkili bölümlerin de staj şartlarına göz atmaları gerekir. Eğitim süreci içinde başvuru yapılacak tarihler okul tarafından belirlenir ya da staj süresi ve zamanı size bırakılabilir. Bu durumda okuldan bilgi aldıktan sonra yapacağınız stajın niteliğini, yerini ve zamanını kendinize göre ayarlamalısınız. 

Staj Başvuru Formu Nasıl Doldurulmalı?

Staj yapma fikri alındıktan sonra eğer öğrenciyseniz bunu okula bildirmeniz sigortanızın okul tarafından karşılanmasını sağlar. Yeni mezun birinin sigorta kaydı ise okul tarafından karşılanmaz. Bu bakımdan stajın öğrencilik döneminde yapılması büyük önem taşır. Staj ile ilgili en önemli konulardan biri de başvuru formu ve istenen belge ve şartlardır. Başvuru sürecinde öğrencilerin, staj yapmak istedikleri kurumları kendilerinin bulması istenir. Alan dahilinde başvuracağınız kurumları araştırmalı ve şartlarına göz atmanız gerekir. Staj başvurusu yapacağınız kurumun niteliği de başvuru formunun nasıl hazırlanması gerektiği ile ilgili bir ön bilgidir. Kamu kurumları genellikle örnek başvuru formunu doldurmanızı ister ve başvuruyu mail aracılığıyla ya da elden teslim etmeniz beklenir. İş özel sektöre geldiğinde ise durum biraz daha zorlaşmaktadır. 

Staj başvuru formu, kamu kurumlarının web sitesinde hazır şablon hâlinde bulunur ya da öğrencinin öz geçmiş ve ilgili belgeleri aracılığıyla hazırlanması istenir. Her kurumun ve üniversitenin staj başvuru formu farklıdır. Üniversite, güz ve bahar dönemi içerisinde öğrencilere duyuru yaparak ilgili kurumlara müracaat etmeleri için başvuru formu hazırlar. Kurumlar ise hazırladıkları başvuru formunu eksiksiz doldurmanızı ister. Staj başvuru formu, sizi kısaca tanıtan ve ilgili kurumun ilk göz attığı belgedir. Bundan dolayı başvuru formu dikkatli ve özenli doldurulmalıdır. Kurumların insan kaynakları departmanı tarafından incelenen başvurunuz için ön yazı yazmanız ve cv göndermeniz isteniyorsa bunun eksiksiz tamamlanması gerekir. Daha çok özel sektör tarafından istenen ön yazıda cv'den farklı olarak sadece ilgili eğitim ve varsa deneyimleriniz ile ilgili olmalıdır. 

Başvuru  formunda staj yapmak istediğiniz zaman aralığını ilgili kurumun staj yönergesine bakarak ayarlayabilirsiniz. Genellikle kamu kurumları, staj aralığını önceden yönerge ve duyurularda belirtmektedir. Kurum web sitesi üzerinden staj duyurularını takip etmeniz gerekir. Kamu tarafından istenen staj başvuru formunda ilgili kuruma yakın bölümde okuduğunuzu belirtmeniz yararınızadır. Bazı başvuru formlarında referans da istenmektedir. Bu sebeple başvuru öncesi size referans mektubu verebilecek bölüm hocalarınızla konuşmanız gerekebilir. Özel sektör için de referans bilgisi oldukça önemli bir unsurdur. Başvuru formunu elden teslim edeceksiniz temiz bir çıktıyı ilgili belgelerle beraber poşet dosyada verin. İnsan kaynakları, staj başvuru sonucu web sitesi ya da ilgili iletişim bilgilerinizden size ulaşacaktır. İletişim adresi ve mailin doğru yazıldığını da kontrol etmeyi ihmal etmeyin.

İlgili eğitim: İnsan Kaynakları Yönetimi Eğitimi

İlgili eğitim: CV Hazırlama Eğitimi

Staj Başvuru Maili Örneği

Özellikle özel sektör için geçerli olan staj başvuru maili, başvuru yapacağınız kurumlara ulaşmanızın bir yoludur. Yazacağınız ilk mail için öncelikle kurumu araştırmalı ve staj imkanları hakkında web sitesini incelemelisiniz. Genel olarak kurumların kariyer ve insan kaynakları bölümlerinde görülen staj başvuru sayfasından ilgili bilgileri girerek başvurunuzu yapabilirsiniz. Yalnız bu tek başına sonuç vermez, genellikle kurumlar yapılan başvuruları web sitesi üzerinden bakmamaktadır. Staj başvuru maili de burada devreye girerek kuruma ulaşmanızı sağlar. Kurumun iletişim bilgilerinin güncel olduğunundan emin olduktan sonra maili gönderebilirsiniz. 

Staj başvuru maili atarken günlük konuşma tarzından uzak, kurumsal niteliğe sahip bir stajyer adayı olarak mail atmalısınız. Ayrıca başvuruyu resmi mail adresiniz üzerinden yapın. Kurumsal bir şirket ve kurum için sizinde bu niteliklere sahip olduğunuz izlenimini yaratmanız gerekiyor. İlk mail için "iyi günler, İyi çalışmalar, merhaba, Sayın... " gibi ifadeler kullanabilirsiniz. Mailinizde staj yapma isteğinizi doğru ifadeler ve dil bilgisine uygun cümlelerle kısaca yazın. Kurumun alanınızla ilgili bir yapıya sahip olması, başvurunuzun kabul edilmesini kolaylaştırır. Bunu da e-mailde " .... alanında okuyorum/ okumaktayım, kurumunuzun ..... alanında kendimi geliştirmek isterim"  cümleleriyle açıklayabilirsiniz. Kurumların yaz ve kış staj kontenjanları ölçüsünde uygun adaylar, stajyer olarak görevlendiriliyor. 

Kurumların staj kontenjanları ve staj başvuru koşulları, üniversite tarafından duyurulduğu gibi sizin de özellikle yaz aylarında takip etmeniz gerekiyor. Aynı zamanda yeni mezunların da iş arama sürecinde stajyer ilanlarına baktığını biliyoruz. Mezun olunan alana uygun staj programları kapsamında bir süre stajyer olarak görev edinmesi beklenen yeni mezunlarda ilgili ilanları incelemektedir. Yeni mezunların başvuru yapacakları kurumları tanıyarak bir mail göndermeleri, istenirse cv ve ön yazıyı da eklemeleri gerekiyor. Burada yeni mezunların referans bilgilerinin olması ve bir referans aracılığıyla başvuru yaptığını belirtmesi fayda sağlayacaktır. 

Staj Yapmanın Önemi

İster zorunlu olsun isterse isteğe bağlı yapılsın staj yapmak, iş hayatının deneyim sorununda sizi bir adım öne taşıyacaktır. Stajyer olarak görevlendirildiğinizde mesleki anlamda tecrübe edinmenin yanında, başarılı bir stajyer olmanız durumunda tam zamanlı bir pozisyon için de aday olma fırsatı elde yakalayabilirsiniz. Tabii bu durum kamu kurumları için geçerli olmasa da idari ve yönetici pozisyondaki insanlardan alacağınız referans da cv'niz için değerlidir. Aynı zamanda iletişim ağınızı artırmak ve kuracağınız iletişimi sürdürmek sizin mesleki pozisyonunuzu ileride olumlu yönde etkileyebilir.

Yeni mezunlar açısından baktığımızda ise stajyer olarak görev yapmak, gelir açısından olumsuz bir durum yaratsa da alanınızın uygulama noktasını iyiden iyiye uzmanlardan ve yöneticilerden öğrenmiş olursunuz. Bir anda meslekte yükselme olmadığı gibi stajyer olarak uygulama alanını gözler ve eksiklikleri, doğruları, uygulamaları yerinden görme şansına erişirsiniz. Yine burada göstereceğiniz performans ile istediğiniz pozisyon için yer edinme olasılığınız  üniversite de öğrenim gören stajyerlerden daha fazladır. Kısaca staj, mesleğinizi tanımanın, kariyerinizin hangi yönde evrileceğinin ufak bir emaresi ve performansınıza bağlı gelir de elde edebileceğiniz bir uygulama alanıdır. 

Eğitim sürecindeki staj başvuruları, Zorunlu ya da isteğe bağlı olarak uygun yerlere yapılan başvurular, Başvuru safhasında kabulü sağlayabilecek bazı unsurlara dikkat etmek önemlidir, _blank, yeni mezun ve alanda stajyer olarak görevlendirilecekler, Staj başvurusunda dikkat etmesi gereken unsurlar, Kabul sürecini kolaylaştıracak ve başvuru sahibinin uygun aday olduğunu kanıtlayacak belgeler hazırlamak önemlidir, Staj Başvurusu, Başvuru formunun önemi, Başvuru formunun titizlikle ve özenle doldurulması gerekmektedir, Staj Başvurusu, Başvuru yazısının önemi, Doğru ve etkili bir başvuru yazısı başarılı bir başvuru için kritik olabilir, Staj Başvurusu, E-posta aracılığıyla başvurular, E-postalarda da profesyonellik ve ciddiyetin korunması önemlidir, Yeni Mezun Başvuruları, Uygunluk ve deneyim, Yeni mezunlar deneyim eksikliğini, farklı yetenekler ve hızlı öğrenme kabiliyetiyle dengelenebilir, Staj Başvurusu, Belgelerin sunumu, Gerekli belgeleri doğru ve düzenli bir şekilde sunmak önemlidir, Staj Başvurusu, Kişisel ve profesyonel motivasyon, Kişisel motivasyonun ve profesyonel hedeflerin başvuru aşamasından itibaren anlaşılabilir olması gerekir, Staj Başvurusu, Girişimcilik ve sorumluluk alma kapasitesi, Staj başvurusunda girişimci olma ve sorumluluk alma kapasitesini göstermek önemlidir, Staj Başvurusu, Çalışma ve etik kurallara uyum, Stajyerin kuruluşun çalışma ve etik kurallarına uyma kapasitesi başvuru aşamasında gösterilmelidir
staj başvuru staj başvuru formu staj başvuru maili stajyer yeni mezun deneyim
Resimde uzun, siyah saçlı, gözleri kapalı ve yüzünde geniş, içten bir gülümseme olan bir kadın görülüyor. Sırtını dik tutmuş, kolları iki yanında, saçları omuzlarından ve sırtından aşağı dökülüyor. Yirmili yaşlarında görünüyor ve ten rengini tamamlayan beyaz bir bluz giyiyor. Memnun ve neşeli görünüyor, bir güven ve duruş havası yayıyor. İfadesi ve duruşu huzur ve dinginlik hissi veriyor. Uzun saçları güzelliğine ve kadınsılığına katkıda bulunarak mutlu ve kaygısız bir kadın resmini tamamlıyor.
Emine Büşra Kanat
Blog Yazarı

Ankara Üniversitesi Halkla ilişkiler ve tanıtım bölümünden mezun oldu. Lisans öğreniminde sosyal farkındalık kampanyalarında görev aldı. İstanbul İşletme Enstitüsü’nde fotoğrafçılık, iletişim, kişisel gelişim ve diğer farklı konularında yazmaya başladı.

Benzer Yazılar
Doğru ve faydalı bilgiler sağlama konusunda kararlı olan uzman ekibimizle blogumuzu her zaman yeni makaleler ve videolarla güncelliyoruz. Güvenilir tavsiyeler ve bilgilendirici içerikler arıyorsanız, blog sayfamıza mutlaka göz atın.
Bu İş İngilizcesi Kursu resminde bir odada bir erkek ve kadın yer almaktadır. Kadın bir kitap tutuyor ve gözleri kapalı, adam ise takım elbise giymiş ve kravat takmış. Ayrıca bir dizüstü bilgisayar ve beyaz arka plan üzerinde siyah bir metin var. Daha yakından bakıldığında bir kişinin yüzünün ve ağzının yakın çekimi görülmektedir. Bu kurs, katılımcıların İngilizce becerilerini geliştirmelerini sağlayan interaktif bir öğrenme deneyimi sunmaktadır. Dersler, aktiviteler ve değerlendirmelerin bir kombinasyonu aracılığıyla kurs, gramer, telaffuz ve öbek fiiller gibi konuları kapsar. Kurs ayrıca profesyonel bağlamlarda nasıl etkili iletişim kurulacağı konusunda rehberlik sunmaktadır. Bu kursun yardımıyla, öğrenciler iş yerinde İngilizce kullanma becerileri konusunda kendilerine daha fazla güvenebilirler.
5
(4)

İş İngilizcesi Kursu

10 Konu10 Saat
Sakallı ve bıyıklı orta yaşlı bir adam mavi yakalı bir gömlek giyiyor. Dümdüz karşıya bakıyor, yüzü hafifçe yana dönük. Saçları koyu kahverengi ve dalgalı, gözleri koyu kahverengidir. Sakalı ve bıyığı düzgünce kesilmiş ve yüzünde soğukkanlı bir ifade var. Gömleği mavinin açık bir tonu, siyah bir kemer ve koyu renk bir kot pantolon giyiyor. Ellerini önünde kavuşturmuştur ve duruşu kendinden emin ve diktir.Dr. Mustafa Ceylan
913524
Resimde muhtemelen bir CV görüşmesine hazırlanan takım elbiseli bir adam görülüyor. Gözlüklü, sakallı ve düğmeli gömleğiyle kendinden emin ve iyi giyimli görünüyor. Arka planda metal bir kutunun yakın çekimi, bir saat ve bir kol görülebiliyor. Bu görüntü, bir CV görüşmesine nasıl hazırlanılması gerektiğine dair mükemmel bir örnektir.
4.6
(50)

CV Hazırlama Eğitimi

6 Konu3 Saat
Bu, koyu mavi takım elbise giyen bir adamın fotoğrafı. Arkasında beyaz bir duvar olan parlak ışıklı bir odada durmaktadır. Adamın kısa siyah saçları var ve yüzünde ciddi bir ifadeyle önüne bakıyor. Beyaz bir elbise gömleği, mavi çizgili bir kravat ve koyu mavi bir takım elbise ceketi giymektedir. Ayrıca siyah elbise pantolonu ve siyah elbise ayakkabıları giymektedir. Elleri yanındadır ve sol bileğinde bir saat takılıdır. Adam kendinden emin ve sakin görünüyor.Dr. Bilal Şentürk
1162464