AnasayfaBlogHayat Kısa Zamanı İyi Yönet
Zaman Yönetimi

Hayat Kısa Zamanı İyi Yönet

10 Haziran 2019
Bileğine kırmızı bir çalar saat takmış bir kadın. Saate bakarken ağzı şaşkınlıkla açık. Kırmızı çalar saatin ön yüzünde siyah rakamlar var ve yuvarlak şekilli. Kadının gözlerinin yakın çekimi, saatin üzerindeki saate şaşkınlığını gösteriyor. Yanındaki masanın üzerinde bir yığın dosya ve kâğıt. Bir yığın klasörün yakın çekimi. Ön yüzünde siyah rakamlar olan kırmızı çalar saatin yakın çekimi. Kadının şaşkınlığını gösteren ağzının yakın çekimi. Kadının bileğinde kırmızı bir çalar saat var.
KonuAçıklamaEk Bilgi
Hayatın kurallarıHayatta bir çok kural olduğunu ve bunlar arasında 'zaman' kavramının olduğu belirtilmiştir.Arzu ettiğimiz durumları belirli bir tempoda gerçekleştirmeli ve bunu hayatın devamlı akışına tam olarak uydurmalıyız.
Problem çözmeÇıkan problem karşısında neden oldu ve neden ben sorularını geliştirip çözüm aramalıyız.Sorunların sebebini doğru anlamalı ve sorunun bizden kaynaklandığını kabul etmemiz gerektiği vurgulanmıştır.
Zamanın kıymetiZamanın çok kıymetli olduğu ve doğru kullanılması gerektiği ifade edilmiştir.Herhangi bir anın boşa geçirilmemesi gerektiğini, dikkatli olunması ve zaman yönetimi becerisinin kazanılması konusunda uyarılar bulunmaktadır.
Hayaller ve hedeflerHedeflerimizi belirlerken ve hareket ederken mevcut durumumuzu korumamız gerektiği söylenmiştir.Hedeflere ulaşmak için gereksiz yere kendimizi tüketmek yerine, belirli bir dengede hareket etmeli ve hedeflere adım adım ulaşmamız gerekmekte.
Hayatın akışıHer şeyin bir zamanı olduğu ve bunun için akışa uyum sağlamamız gerektiği ifade edilmiştir.Hayatın akışına uymayan kararların dengeleri bozacağı ve huzursuzluk yaratacağı belirtilmiştir.
Hislerin önemiHayatta karar verirken hislerimizin önemli bir yol gösterici olduğu belirtilmiştir.Eğer bir şeylerin yanlış gittiği hissediliyorsa, bu hissi gözardı etmemeli ve bu huzursuzluğu dikkate almalıyız.
Etkili Zaman Yönetimi EğitimiZamanı etkili kullanabilmek ve hedeflerimize ulaşabilmek için zaman yönetimi eğitimi alınmalı.Bu eğitimler sayesinde önceliklendirme, planlama becerileri kazanılır ve proaktif olunur.
Teşekkür etmeEn önemlisi, günün sonunda teşekkür etmeyi hepimiz unutmamalıyız.Olumlu düşünce ve minnettarlık, stressi azaltır ve yaşam kalitemizi artırır.
SabırEn önemli çabadan biri sabır; bazen beklemek düşündüğümüzden daha çok katkı sağlar.Zamanı olmayan bir şeyi ısrarla istemek, beklenen sonucu getirmeyebilir.
Hayatı korumaBir hayali gerçekleştirirken mevcut durumu, hayatı, mutluluğu hırpalamamalıyız.Bu durum hem genel yaşam kalitemizi olumsuz etkiler hem de hedefe giden yolculuğumuzu zorlaştırır.

Her şeyin bir zamanı var. Bu cümleyi hayatımızın her döneminde kullanırız. 

Peki gerçekten böyle bir kuralın varlığına inanarak mı bu cümleyi kurarız yoksa bizim için bir teselli cümlesi mi?

Gerçekleştirmek isteyip gerçekleştiremediğimiz bir çok hayalimizde bu kural dilimizden dökülür. Ama ne yazık ki bir çoğumuz bunun gerçekten kural olduğunun farkında değilizdir. 

Hayat Kurallardan İbaret

Hayatın bir çok kuralı vardır. Nasıl adlandırırsınız bilmiyorum ama zaman da bu kurallar arasında.

Normal hayatımızda bazı kuralları çiğnemek bazen cazip gelebiliyor bizlere; ama hayatın bu tür akışıyla ilgili kurallara itiraz edildiğinde bazı problemlerin doğması kaçınılmazdır. 

Ortaya bir problem çıktığında hiçbirimiz sorunun bizden kaynaklandığını kabul etmeyiz. Neden oldu deriz, neden ben deriz ama hiçbirimiz bu soruları gerçekten nedeni bulmak için sormayız. 

Genel olarak durumun sebebini ya başka bir şey olarak değerlendirmeyi tercih ederiz ya da neden diyerek sadece isyan ederiz.

Bazı problemlerin bizim aceleci tavrımızdan kaynaklandığını , hayatta bir zaman kavramı olduğunu ve her şeyin bir zamanı olduğunu asla düşünmeyiz. Oysa bazen ne kadar diretirsen diret o şey olmaz.

Hayatımızın sınavları ve kaygılar zamanı gelmemiştir çünkü. Çok küçük bir örnekle sınav anında en iyi bildiğin soruyu aceleci davranarak yanlış cevapladığın olmuştur mutlaka. Hayat da çok büyük bir sınav sistemi aslında. 

Nasıl ki sınavda hem acele etmeye hem de çok yavaş davranmaya yer yok; hayatta tıpkı böyle ilerler.

Zaman Kıymetlidir

Zaman çok kıymetlidir ve bana göre hiç bir anı boşa geçirilmemelidir. Zamanı doğru kullanın. Hiçbir anı pişmanlıklarla, ah vahlarla, tühlerle, keşkelerle heba edilmemelidir. 

İşte bu noktada acelecilikten uzaklaşıp dikkatli olmaya odaklanmalısın. Kısacısı zamanın dengesini kurmayı öğrenmelisin. Zaman yönetimi becerisi nasıl kazanılır, bilmelisin.

İlgili eğitim: Etkili Zaman Yönetimi Eğitimi

Hayattan istediklerinizi elde edebiliyor musunuz? Bir hayal için çalışmayı ertelemek zaman kaybıdır. Bir şeyi istiyorsan bir amacın varsa şuan harekete geçmelisin, çalışmalısın ama tüketmeden yapmalısın.

Yani mevcut durumunu da koruyarak hareket etmelisin. Şuan sahip olduğun durumu, hayatı, mutluluğu bozarak, hırpalayarak ve kendini tüketerek değil. O an o hayal için ne yapman gerekiyorsa yaparak ilerlemelisin. 

O amaç veya hayal için şuan beklemen gerekiyorsa beklemeyi de bilmelisin. Kısaca hayallerini elde etmeye çalışırken hayatla inat etmemelisin. 

Henüz zamanı olmayan bir şeye sahip olmak belki de beklediğin hiçbir şeyi getirmeyecek bunu kabullenmelisin. Bazen beklemek, sabretmek o hayal için verilebilecek en büyük çabadır. 

Hayat Bir Akıştan İbaret

Bu akışın içerisinde de kurallar vardır. Zamanını beklemek en önemli kurallardan biridir. 

Bu kuralla inatlaşmak, isyan etmek, diretmek inatla olması gerektiğinde değil de sen istediğinde bir şeylerin olması gerektiğine inanmak seni hayatın akışından uzaklaştırır. 

Bu akıştan uzaklaştığında dengeler bozulur. Dengelerin bozulması doğrudan çok yanlış getirir. Zamanı olmayan bir şeyi seni mutlu etmeyebilir. 

Zamanı geldiğinde dilediğin şey gerektiği kadar çabayı verdiysen zaten sana gelir. Ne gerekenden çok fazla ne de gerekenden çok az.

Unutma gerektiği kadar çaba ve olması gereken zamanda. 

Hislerini Dinle

Tüm bunlar olurken hislerini dinlemeyi unutma. Hisler çok önemli yol göstericilerdir. Eğer bir şeylerin yanlış gittiğini hissediyorsan küçücük bir huzursuzluk hissediyorsan gerçekten de hayatında bir şeyler yanlış gidiyordur unutma. 

Belki de zamanı gelmeyen bir şeyleri oldurmaya çalışarak huzursuzluk getiriyorsundur ruhuna. Tamamen hislerinden kopuk kararlar alma. 

Sonuç olarak konu ne olursa olsun üstüne düşeni yaptıktan sonra sadece bekle. Hayat doğruyu senden daha iyi biliyor unutma. İnatla değil sabırla elde et hayallerini. Hislerin çok kıymetli. 

Onları dinle ve onlara tepki ver. Sakın göz ardı etme. En önemlisi günün sonunda teşekkür etmeyi sakın ihmal etme.

Hayatın kuralları, Hayatta bir çok kural olduğunu ve bunlar arasında 'zaman' kavramının olduğu belirtilmiştir, Arzu ettiğimiz durumları belirli bir tempoda gerçekleştirmeli ve bunu hayatın devamlı akışına tam olarak uydurmalıyız, Problem çözme, Çıkan problem karşısında neden oldu ve neden ben sorularını geliştirip çözüm aramalıyız, Sorunların sebebini doğru anlamalı ve sorunun bizden kaynaklandığını kabul etmemiz gerektiği vurgulanmıştır, Zamanın kıymeti, Zamanın çok kıymetli olduğu ve doğru kullanılması gerektiği ifade edilmiştir, Herhangi bir anın boşa geçirilmemesi gerektiğini, dikkatli olunması ve zaman yönetimi becerisinin kazanılması konusunda uyarılar bulunmaktadır, Hayaller ve hedefler, Hedeflerimizi belirlerken ve hareket ederken mevcut durumumuzu korumamız gerektiği söylenmiştir, Hedeflere ulaşmak için gereksiz yere kendimizi tüketmek yerine, belirli bir dengede hareket etmeli ve hedeflere adım adım ulaşmamız gerekmekte, Hayatın akışı, Her şeyin bir zamanı olduğu ve bunun için akışa uyum sağlamamız gerektiği ifade edilmiştir, Hayatın akışına uymayan kararların dengeleri bozacağı ve huzursuzluk yaratacağı belirtilmiştir, Hislerin önemi, Hayatta karar verirken hislerimizin önemli bir yol gösterici olduğu belirtilmiştir, Eğer bir şeylerin yanlış gittiği hissediliyorsa, bu hissi gözardı etmemeli ve bu huzursuzluğu dikkate almalıyız, Etkili Zaman Yönetimi Eğitimi, Zamanı etkili kullanabilmek ve hedeflerimize ulaşabilmek için zaman yönetimi eğitimi alınmalı, Bu eğitimler sayesinde önceliklendirme, planlama becerileri kazanılır ve proaktif olunur, Teşekkür etme, En önemlisi, günün sonunda teşekkür etmeyi hepimiz unutmamalıyız, Olumlu düşünce ve minnettarlık, stressi azaltır ve yaşam kalitemizi artırır, Sabır, En önemli çabadan biri sabır; bazen beklemek düşündüğümüzden daha çok katkı sağlar, Zamanı olmayan bir şeyi ısrarla istemek, beklenen sonucu getirmeyebilir, Hayatı koruma, Bir hayali gerçekleştirirken mevcut durumu, hayatı, mutluluğu hırpalamamalıyız, Bu durum hem genel yaşam kalitemizi olumsuz etkiler hem de hedefe giden yolculuğumuzu zorlaştırır
hayat zaman zaman yönetimi kişisel gelişim zaman yönetimi eğitimi
Sarı saçlı bir kadın, beyaz arka plan, renkli gözlü
Beyza Keskin
Sosyolog, Blog Yazarı

Dokuz Eylül Üniversitesi Psikoloji bölümünden sonra Ege Üniversitesi'nde Sosyal Psikoloji bölümünden de mezun olmuştur. Sonrasında Marmara Üniversitesi'nde Sosyal Psikoloji bölümünü bitirmiştir. 

Benzer Yazılar
Doğru ve faydalı bilgiler sağlama konusunda kararlı olan uzman ekibimizle blogumuzu her zaman yeni makaleler ve videolarla güncelliyoruz. Güvenilir tavsiyeler ve bilgilendirici içerikler arıyorsanız, blog sayfamıza mutlaka göz atın.
Siyah yüzlü ve gümüş ibreli beyaz bir saati tutan bir kişinin elinin yakın plan çekimi. Saatin ön yüzünde saatleri gösteren küçük siyah rakamlar vardır ve gümüş ibreler saat 11 pozisyonunu göstermektedir. Kişinin eli hafifçe bronzlaşmış ve arka plan odak dışıdır. Bu görüntü, zamanın geçtiği ve dakik olmanın önemi kavramını aktarmaktadır.
Zaman Yönetimi

Zaman Yönetimi Başarı Sağlar mı?

15 Ağustos 2019
Resimde yapboz parçası olan bir saat görülmektedir. Saat dikdörtgen şeklindedir ve siyah bir çerçeveye sahiptir. Saatin ön yüzü beyazdır ve üzerinde siyah rakamlar ve ibreler vardır. Saatin sağında dikdörtgen bir bulmaca parçası vardır. Parça sarıdır ve etrafında mavi bir kenarlık vardır. Saat ve yapboz parçası beyaz bir yüzey üzerinde yer almaktadır. Görüntünün arka planı hafifçe bulanıklaştırılarak yumuşak bir odak efekti verilmiştir. Saatin üzerindeki zaman yaklaşık 10:10'dur. Görselin sıcak ve davetkar bir havası vardır.
Zaman Yönetimi

Zaman Yönetimi Nedir?

01 Nisan 2020
Bu görüntü, ahşap bir masa üzerinde siyah bir çalar saat ve kırtasiye malzemelerinin yakın çekimini göstermektedir. Ön planda bir hesap makinesi ve yanında bir ataş var. Saatin etrafı, birinin üzerinde yazı olan birkaç tahta blokla çevrilidir. Saatin sağında kırmızı bir nesne, arka planda ise bir grup renkli nesne yer alıyor. Görüntü hem saatin hem de kırtasiye malzemesinin detaylarını yakalıyor ve doğal olanla imal edilmiş olan arasında ilginç bir yan yana geliş sağlıyor.
Zaman Yönetimi

Zamanı Yönetmek Sizin Elinizde

26 Ağustos 2019
Siyah kadranlı, yuvarlak, gümüş bir saat beyaz bir yapboz parçasının ortasına yerleştirilmiştir. Saatin ve yapboz parçasının kenarları altınla kaplanmıştır. Saatin yüzünde, her biri siyahla yazılmış sayıları gösteren iki akrep ve yelkovan bulunmaktadır. Yapboz parçası hafif kavislidir ve daire, üçgen ve kare gibi çeşitli geometrik şekiller içerir. Ayrıca yapboz parçasının her tarafına dağılmış birkaç küçük siyah nokta da var. Genel kompozisyon büyüleyici, simetrik bir görüntü oluşturuyor.
Zaman Yönetimi

Sık Kullanılan Zaman Yönetimi Teknikleri

18 Mayıs 2021