AnasayfaBlogGAP Year Anlamı Nedir?
Nedir?

GAP Year Anlamı Nedir?

05 Kasım 2019
Bir kişi sisle örtülü bir yolun ortasında durmaktadır. Bu kişi bir sırt çantası takıyor ve sağ elinde bir kitap tutuyor. Bir kayanın üzerinde durmaktadırlar ve arkalarında bir tepe vardır. Kişi açık renk bir ceket ve koyu renk bir pantolon giymektedir ve sırt çantası koyu renktir. Kısa saçlı ve nötr bir ifadeye sahip. Sis yoğun ve yol ıslak. Ağaçlar arka planda zar zor görülebiliyor. Güneş sisin arasından görünmeye çalışarak sahneye gizemli ve sakin bir hava veriyor.
Gap Year Nedir?Gap Year'ın YararlarıFırsatlar ve Olasılıklar
Hayatına yaklaşık 1 yıl ara verdikten sonra dünyayı gezmek, çalışma deneyimleri elde etmek, yeni diller öğrenmek, gönüllü çalışmalarda bulunmak ve yeni deneyimler kazanmak.Akademik başarını artırabilir, sevdiğin işi keşfedebilir, yabancı dili daha iyi öğrenebilir, sosyal beceriler kazanabilir ve finansal farkındalık edinebilir.Sırt çantanı alıp dünyayı gezebilir, gönüllü çalışmalara katılabilir, Nepal'de Himalayalar arasında, Peru'da Amazon yağmur ormanlarını gezebilir veya İngilizce pratiği yapabilirsin.
Genellikle 9-12 ay süren bir ara süresi.Kişisel gelişim ve farkındalık sağlar.Her yaştan ve her kariyerden insanın katılabileceği bir deneyim.
Lise veya üniversite sonrasında belirli bir süre ara verme süreci.Hayatın keşfi ve deneyim kazanımı için eşsiz bir fırsat.Dünyayı gezip, farklı kültürleri tanıma ve yeni insanlarla tanışma imkanı.
Bireysel düzeyde kendini bulma, yeni yetenekler keşfetme ve kendine yatırım yapma süreci.Kendini keşfetme, yeni yetenekler ve beceriler kazanma imkanı.Dil öğrenme ve dil yeteneklerini geliştirme fırsatı.
Finansal farkındalığı artırma ve bütçe yönetim becerileri kazanma süreci.Finansal yönetim ve bütçe planlama yeteneklerinin geliştirilmesine yardımcı olur.Bütçenizi planlama ve yönetme tecrübesi.

Dünyada milyonlarca insan tarafından talep görmeye başlayan “gap year”, son zamanlarda Türkiye’de de yaygınlaşmaya başladı. Peki gap year nedir? Gap year yapmanın amacı nedir? 

Türkçe anlamı “boşluk yılı” olarak ifade edilen gap year, dünyada pek çok insanın tercihleri arasında yerini almaya başladı. Dünyada milyonlarca insan hayatında dönemsel bazı boşluklar bırakıyor. Gap year, bireyin dünyayı gezebilmek, çalışma deneyimleri elde edebilmek, yeni diller öğrenebilmek, gönüllü çalışmalar yürütebilmek ve yeni deneyimler kazanabilmek için olağan hayatına yaklaşık 1 yıla kadar ara vermesidir. Bu boşluklar genellikle 9-12 ay kadar sürebiliyor.

Gap year; liseden sonra, üniversite eğitim sürecinde ya da üniversite eğitiminden sonra hayata 1 yıl ara vererek yapılabilir. İlerleyen yaşlarda kariyer hayatındaki insanların da tercih ettiğini görebiliriz.

Gap yearı dilediğiniz an dilediğiniz yerde gerçekleştirebilirsiniz. Sırt çantanız ile dünyayı gezebilir, gönüllü çalışmalara katılabilir ve yeni tecrübeler kazanabilirsiniz. Nepal’de Himalayalar arasında gezebilir, Peru’da Amazon yağmur ormanlarını ziyaret edebilir ya da Londra’da İngilizce pratiği yapmayı düşünebilirsiniz.

GAP Year Avantajları Nelerdir?

Gap year, heyecan dolu bir maceradan çok daha fazlasıdır. Aylarca farklı ülkeler, farklı kültürler görerek yeni insanlarla tanışmak mümkün. Hayal etmesi bile heyecan verici. Gap year yapan bireyler, bu süre zarfında kendilerine kişisel olarak en iyi yatırımı yapmak için kararlar alıyor. Bunlardan bazıları hiç şüphesiz yeni dil öğrenmek, dünyayı dolaşıp yeni yerler görmek ve yeni işler deneyimlemek bunlardan bazıları.

Akademik Başarınızı Yükseltebilirsiniz

Eğitim hayatınıza bir süre ara vermek zannedildiği kadar korkunç değildir. Önemli olan, bu süreyi nasıl değerlendirdiğiniz. Yapılan araştırmalara göre gap year yapan bireylerin okul başarısında yükselme olduğu gözlenmiştir. Hayata ve her şeye bir ara vererek eğitim hayatınızı nasıl yönlendireceğinizi, nasıl bir kariyer hedeflediğinizi düşünüp belirleyebilirsiniz. Bu sayede daha yenilenmiş ve ne istediğini bilen bir birey haline gelebilirsiniz. 

Sevdiğiniz İşi Keşfedebilirsiniz

Gap yearda hayattaki amacınızı, kendi potansiyelinizi keşfedebilirsiniz. Yeteneklerinizin ve istediğiniz şeylerin farkına varmak mutlu bir kariyer için önemlidir. Bu süre zarfında gerçekten ne yapmak istediğinizin, hayatta nerede olmak istediğinizin yanıtlarını daha belirgin bir biçimde öğrenebilirsiniz. 

Yabancı Dilinizi En İyi Biçimde Geliştirmek

Yabancı dil öğrenmek hem bireysel açıdan hem de kariyer anlamında size büyük avantajlar sağlar. Okul sıralarında öğrendiğiniz dilleri pratik yapmak ve geliştirmek için gap year iyi bir alternatif olabilir. Yurtdışında seyahat ederken yeni kültürleri tanıyıp, oradaki insanlarla sürekli pratik yaparak dilinizi daha iyi bir şekilde geliştirebileceksiniz. Ayrıca iş görüşmelerinde en çok aranan niteliklerden biri olan yabancı dil becerisini yaşayarak ve pekiştirerek öğrenmiş olmanız sizi bir adım öne çıkaracaktır.

Sosyal Becerileri Geliştirmek

Gap year sayesinde çeşitli kültür ve ülkelerden pek çok kişi ile tanışabilirsiniz. Bu esnada kültürlerarası iletişim becerileri kazanabilme, sorunlarla başa çıkabilme, farklı ortamlara ve insanlara uyum sağlayabilme gibi sosyal becerilerinizi geliştirmeniz mümkün. Bu gibi yetenek ve becerileri geliştirmeniz sizin bireysel anlamda daha özgüvenli olmanızı sağlar. Öte yandan iş alımlarında yetenek ve beceriler de önemli yere sahiptir. Ne kadar çok beceriye sahip olursanız iş bulmada o kadar fazla kolaylık yaşarsınız. 

Finansal Farkındalığınızı Kazanmak

Bütçe yönetimi her yerde olduğu gibi hiç şüphesiz gap year için de önemlidir. Aylarca dünyayı gezerken kendi bütçenizi yönetebilmeniz gerekecektir. Bundan dolayı, parayı doğru şekilde tasarruf edebilmek, harcamaları kontrol altında tutabilmek için finansal yönetiminizi en iyi şekilde yapabilmeniz sizin için artı olacaktır. Bütçenizi planlayıp o plan dahilinde hareket etmeyi öğrenmek, hayatta edinmeniz gereken en önemli becerilerdendir. 

Hayatına yaklaşık 1 yıl ara verdikten sonra dünyayı gezmek, çalışma deneyimleri elde etmek, yeni diller öğrenmek, gönüllü çalışmalarda bulunmak ve yeni deneyimler kazanmak, Akademik başarını artırabilir, sevdiğin işi keşfedebilir, yabancı dili daha iyi öğrenebilir, sosyal beceriler kazanabilir ve finansal farkındalık edinebilir, Sırt çantanı alıp dünyayı gezebilir, gönüllü çalışmalara katılabilir, Nepal'de Himalayalar arasında, Peru'da Amazon yağmur ormanlarını gezebilir veya İngilizce pratiği yapabilirsin, Genellikle 9-12 ay süren bir ara süresi, Kişisel gelişim ve farkındalık sağlar, Her yaştan ve her kariyerden insanın katılabileceği bir deneyim, Lise veya üniversite sonrasında belirli bir süre ara verme süreci, Hayatın keşfi ve deneyim kazanımı için eşsiz bir fırsat, Dünyayı gezip, farklı kültürleri tanıma ve yeni insanlarla tanışma imkanı, Bireysel düzeyde kendini bulma, yeni yetenekler keşfetme ve kendine yatırım yapma süreci, Kendini keşfetme, yeni yetenekler ve beceriler kazanma imkanı, Dil öğrenme ve dil yeteneklerini geliştirme fırsatı, Finansal farkındalığı artırma ve bütçe yönetim becerileri kazanma süreci, Finansal yönetim ve bütçe planlama yeteneklerinin geliştirilmesine yardımcı olur, Bütçenizi planlama ve yönetme tecrübesi
gap year gap year organization
Koyu kıvırcık saçlı, olgun bir kadın aydınlık bir odada duruyor. Karmaşık beyaz işlemeleri olan kırmızı bir başörtüsü takıyor. Başörtüsü başının etrafına sarılmış ve çenesinin altına sıkıştırılarak yüzünü çerçeveliyor. Hafif bir gülümsemeyle önüne bakıyor, ifadesi nazik ve düşünceli. Elleri önünde kenetlenmiş, krem rengi bir üst ve uzun, desenli bir etek giyiyor. Otuzlu yaşlarının sonunda ya da kırklı yaşlarının başında gibi görünüyor.
Merve Nur Cengiz
İçerik Editörü

Kişisel gelişimle ilgili blog içerikleri ve tanıtım yazıları yazıyor.

Benzer Yazılar
Doğru ve faydalı bilgiler sağlama konusunda kararlı olan uzman ekibimizle blogumuzu her zaman yeni makaleler ve videolarla güncelliyoruz. Güvenilir tavsiyeler ve bilgilendirici içerikler arıyorsanız, blog sayfamıza mutlaka göz atın.
Bu görsel Excel hakkında bir çevrimiçi kursu tasvir etmektedir. Gözlük takan ve sakallı bir adam, konu hakkında bilgili ve deneyimli olduğunu gösteriyor. Gri arka plan üzerinde Excel Kursu - Excel Öğrenimi yazan metin de bunu doğruluyor. Yüzünün yakın çekimi, konuya olan güvenini gösteriyor. Ayrıca, gri arka plan üzerindeki beyaz metin, kursun kapsamlı ve bilgilendirici olduğunu gösteriyor. Adamın gözlükleri ve siyah gömleği profesyonel olduğunu, burnunun yakın çekimi ise son derece odaklanmış olduğunu gösteriyor. Bu görsel, öğrencinin deneyimli ve bilgili bir eğitmen tarafından verilen kapsamlı ve ilgi çekici bir çevrimiçi Excel kursu alacağını iletir.
4.9
(558)

Excel Eğitimi

10 Konu5 Saat
Bu görüntü SEO (Arama Motoru Optimizasyonu) hakkında bir çevrimiçi kursu yansıtıyor. Bir ekranın önünde konuşan takım elbiseli bir adam görülüyor. Adam gözlük ve kahverengi bir gömlek giyiyor ve sağ eliyle bir şeyi işaret ediyor. Arka planda, beyaz metinli bir tabelanın yakın çekimi ve beyaz zemin üzerinde sarı bir sayı var. SEO eğitimi ve kursları, işletmelerin web sitelerini ve içeriklerini arama motorları için nasıl optimize edeceklerini daha iyi anlamalarına yardımcı olabilir. Doğru SEO teknikleri sayesinde işletmeler arama motoru sonuç sayfalarında daha üst sıralarda yer alarak web sitelerine daha fazla trafik çekebilir ve daha fazla müşteri kazanabilirler. SEO kurslarının yardımıyla işletmeler, anahtar kelimeleri stratejik olarak nasıl kullanacaklarını, arama motoru algoritmalarına hitap eden içerikleri nasıl oluşturacaklarını ve çevrimiçi pazarlamanın nüanslarını nasıl anlayacaklarını öğrenebilirler.
4.9
(28)

SEO Eğitimi

11 Konu5 Saat
Gözlüklü ve kırmızı ceketli beyaz bir adam mavi bir duvarın önünde durmaktadır. Yüzünde ciddi bir ifadeyle dosdoğru ileriye bakıyor. Saçları kısa ve kahverengidir ve gözleri gözlüklerin arkasında gizlidir. Kırmızı ceketinin altında açık mavi bir gömlek, siyah pantolon ve siyah ayakkabılar giyiyor. Kollarını önde kavuşturmuş ve ayaklarını hafifçe açarak ayakta duruyor. Yirmili yaşlarının sonunda ya da otuzlu yaşlarının başında gibi görünüyor.Yemliha Toker
550419