AnasayfaBlogBlogger Ne Demek? Nasıl Blogger Olunur?
Nedir?

Blogger Ne Demek? Nasıl Blogger Olunur?

08 Ocak 2020
Blogger Ne Demek? Nasıl Blogger Olunur?
KavramAçıklamaÖrnekler
Bloggerİnternet ortamında kişisel gelişim, moda, stil, sağlık ve daha pek çok çeşitli konuda içerik üreten kişilere denir.Kişisel blog yazarı, seyahat bloggerı, moda bloggerı
BlogBir kişinin ya da grubun bireysel bir konu hakkında görüşlerini ve bilgilerini paylaştığı yerdir.Gazete blogları, kitap blogları, film/dizi blogları, seyahat blogları, proje blogları, makyaj/güzellik blogları
Bloggerlık Nedir?Bireylerin hobi veya para kazanma amaçlı kendi web sitelerinde ya da başka web sitelerinde içerikler üretmesi durumuna denir.Sadece yazılı içerik oluşturan bloggerlar, fotoğraf veya video içerikleri de oluşturabilen bloggerlar
Bloggerlık TeknikleriBloggerlık hakkında teknik bilgilerin bilinmesi ve iyi bir araştırma süreci ile çok sayıda konuda içerik üretmekSEO bilgisi, anahtar kelime kullanımı, içeriklerin düzenli hale getirilmesi
Blogger Nasıl Olunurİlgilenilen konuda bilgilenmek, blog açmak, düzenli içerik üretmeye başlamak ve okuyucuların ilgisini çekmekMakale yazarı blogger, Fotoğrafçı blogger, Videolu içerik blogger
Blog Yazarlığı EğitimiBloggerlık teknik bilgilerini edinmek için alınabilecek online eğitimlerİçerik yazarlığı eğitimi, SEO eğitimi, sosyal medya yönetimi eğitimi
SEOYazıların Google aramalarında üst sıralarda görünmesi ve tık alabilmesi için SEO konusunda teknik bilgilerin bilinmesi gerekliliğiAnahtar kelime kullanımı, bağlantı oluşturma, düzenli içerik güncellemesi
Sosyal MedyaBloggerlar için önemli bir platform. Sosyal medyada aktif olunması ve içeriklerin burada paylaşılması trafik artışına yardımcı olabilir.Twitter, LinkedIn, Facebook
Organik TrafikBloggerın, blog dünyasında tanınmasını sağlayan ve blogunuze gelecek ziyaretçi sayısını artıran unsur.Arama motorlarından gelen ziyaretçiler, sosyal medya platformlarından gelen ziyaretçiler
Blog GüncellemesiBloggerların, bloglarını güncel tutmak ve insanları etkilemek için düzenli aralıklarla yeni içerikler üretmeli ve yayınlamalıdır.Haftalık içerik güncellemesi, belirli periyotlarda içerik güncellemesi

İnternet ortamında kişisel gelişim, moda, stil, sağlık ve daha pek çok çeşitli konuda içerik üreten, blog yazan kişilere blogger denir. peki, bloggerların içerik ürettiği yer olan blog nedir? bir kişinin ya da grubun bireysel bir konu hakkında görüşlerini ve bilgilerini paylaştığı yerdir. blogları aslında çok fazla konuda görebiliriz. bilgi öncelikli blogların yanı sıra, kişisel bloglar da söz konusudur. önemli olan düzenli ve nitelikli içerikler üretmektir. biz bu yazımızda daha çok bloggerlık üzerinde duracağız. blogger olmak nedir? blogger para kazanma yolları neler?

Blogger Olmak Nedir?

Blog yazan bireylere günümüzde blogger denmektedir. Kendi web sitelerinde ya da başka web sitelerinde hobi veya para kazanma amaçlı içerikler üretebilirler. Bloggerlar, hemen hemen her alanda içerik üretebilen bireylerdir. Ancak tabii, tüm konuları tek bir kişinin bilmesi mümkün değil. Ancak bloggerlık hakkında teknik bilgilerin bilinmesi ile ve iyi bir araştırma süreci ile çok sayıda konuda içerik üretmek mümkün. Teknik bilgileri edinmek ise, Enstitü tarafından verilen blog yazarlığı eğitimi ile mümkün. Üstelik farklı alanlarda da online eğitimler alabilir, eğitimlerin ardından sertifika almaya hak kazanabilirsiniz.

Bloggerların pek çok alanda yazı yazması mümkün. Bunlardan başlıcaları şu şekilde sıralanabilir:

  • Gazete blogları

  • Kitap blogları

  • Film/dizi blogları

  • Seyahat blogları

  • Proje blogları

  • Kişisel bloglar

  • Makyaj/güzellik blogları 

  • Kişisel gelişim blogları

  • Dijital günlükler gibi çok sayıda çeşitli alanda içerik üretilebilir. 

Bloglar daha önceleri "weblog" şeklinde bilinirdi. daha çok, insanların günlük eylemlerini paylaştığı yerlerdi. günlük yaptıkları işler, fikir ve düşünceler, başlarından geçen olaylar, fotoğraf ve videolar burada paylaşılırdı. bu siteler daha sonra belirli nitelikler kazandı ve blog yazarlığı doğdu.

Günümüzde insanlar ilgi çeken konularda yazılar paylaşıyor. Ve bu sayede, blog ve bloggerlık çok daha fazla değer kazanan, ilgi gören bir alan haline geldi.

Bir blog yazarı içeriğini yazmadan önce, nitelikli bir konu belirlemelidir. Konu belirleme ve yazma aşamasında birçok kaynaktan, makaleden de araştırma yapmak için faydalanabilir. Bunlar; çeşitli blog yazıları, blog makaleleri, internet makaleleri, web sitesi içerikleri, haber sayfaları, araştırma makaleleri gibi kaynaklar olabilir. Bloglar kişisel amaçlar ile kullanılabildiği gibi, işletmeler, haber siteleri ya da çeşitli profesyonel alanlarda da kullanılabilir.

Örneğin bir e-ticaret sitesinin blog sayfasına da sahip olması gibi. Bu blog sayfasında ürünler hakkında yazılar yazılabilir, ürün tanıtımları ya da kullanım alanlarından bahsedilebilir. Böylece, sitedeki trafik artar ve satışlar yükselebilir. Tabii bunun için de SEO gibi önemli bir unsuru da atlamamak gerekir. Yazıların Google aramalarında üst sıralarda görünmesi ve tık alabilmesi için SEO konusuna önem verilmelidir. Aksi halde verilen emekler karşılık göremeyebilir. Bunu da kimse istemez. 

İnternet, son derece geniş bir dünyadır. Önemli olan onu nasıl değerlendirebildiğiniz. Eski dönemlerle bugünü kıyasladığımızda, günümüzdeki kadar geniş kitlelere ulaşmak bu kadar kolay değildi. Ancak internet gibi küresel bir güç sayesinde dakikalar içerisinde binlerce, milyonlarca kişiye erişmek mümkün hale geldi. Bloggerlar da her gün yüzlerce hatta binlerce insana ulaşabilir. Kelimenin tam anlamıyla çevrim içi milyonlarca blog var. Bloglama hızla bilgi ve haberleri iletmenin ve yaymanın en popüler yollarından biri haline geldi.

Bir blogger olmak, serbest çalışan bir sanatçı olmaya benzer. İster yazar ister fotoğrafçı, ister bilgi deposu olun. Blog, belirli bir kitleye ve belirli bir konuya (veya konulara) yakından bakabilir. Sanat yazılarından tutun da, fotoğraflardan, videolardan, kitaplardan, diğer bilgilere bağlantılardan ya da aklınıza gelebilecek her şeyden bir şeyler olabilir. Bu son derece ilgi çekici ve iyi bir şey. Çok sayıda kategori ve konu zenginliği mevcut. Bloggerlara düşen ise, bu engin denizde bir deniz feneri bulmak ve o yönde kendini geliştirip çalışmak.

Bloggerların, bloglarını güncel tutmak ve insanları etkilemek için yapabilecekleri neler?

  • Her hafta muhakkak içerik üretmeye çalışın. Haftada birkaç kez yeni, orijinal içerik oluşturun. Yazıları belirli zaman aralıklarında yayınlayın.

  • İçeriklere uygun görseller ya da videolar seçmeye özen gösterin.

  • Benzer içerikleri ve çeşitli web sitelerinden araştırma yapmayı ihmal etmeyin.

  • Twitter, LinkedIn, Facebook platformları gibi sosyal medya platformlarında da bir kimliğiniz olsun. Yazılarınızı buralarda paylaşmak, sitenizin bilinirliğini arttıracağı gibi sitenize organik trafik artışı sağlar.

  • Sosyal medya platformlarının her birindeki değişiklikleri ve gelişmeleri takip edin.

  • İçeriklerinizi sosyal medyada paylaşarak takipçilerinizi sohbete teşvik edin.

  • Yorumları, şikayetleri okuyun ve yanıtlamaya çalışın. Takipçileriniz ile etkileşimde kalın. Sizinle temasa geçen veya soru soran takipçilerinizi yanıtsız bırakmayın.

  • Arka planı düzgünce çalıştırın. Tasarım, kod, eklentileri başarılı bir şekilde yönetmeye özen gösterin.

  • Sizin gibi bloggerlar ile iletişim kurun ve birbirinize destek olun. Telefon veya video görüşmesi yapmak için Skype veya diğer telefon sesli arama hizmetlerini kullanabilirsiniz.

  • Röportaj taleplerine aksi bir durum olmadıkça olumlu yanıt verin. 

  • Eklentiler için beta testi ve sitelerindeki uygulamaları test etmek için geliştiricilerle birlikte çalışın. Gerekirse profesyonel destek alın.

  • Diğer blogları takip ederek ve bilgilerini paylaşarak topluluklarını destekleyin. İyi bağlantılar kurabilirsiniz.

  • Google Analytics'i kullanarak istatistiklerinizi takip edin, Google'ın bulabildiğinden, yönlendirmelerinin nereden geldiğini ve sitelerinde neler olduğunu doğrulayın.

Blogger Para Kazanma Yolları Neler?

Blog yazarak para kazanma yolları çeşitlidir. Önemli olan hangi alanda blog yazdığınız ve bu alanda nitelikli bilgiler vermektir. Kişisel gelişim bloglarında durum biraz daha farklı olsa da, en azından daha profesyonel bloglarda durum böyle. Peki, blog yazarak nasıl para kazanılır?

Google Ads reklamları ile para kazanmak, akla gelen ilk yöntemlerden biridir. Adsense reklamlarını blogunuzda yayınlamak için google adsense tarafından blogunuzun onaylanması gerekmektedir.  Onay almak zor değil, önemli olan telif haklarını çiğnemeyen blog yazılarınızın olmasıdır. Diğer bir yöntem, dijital pazarlama ile içerikler oluşturmak. Anlaştığınız markaların reklamlarını gerek viral gerekse reklam alarak tanıtımlarını yapabilirsiniz. Bu sayede iyi bir gelir elde etmek mümkün. 

İçerik pazarlama yöntemi ile para kazanmak için blogunuzun ciddi bir trafiğe ve trafiği oluşturan ziyaretçilerinizinde sadık, sözünüzün geçtiği bir takipçi kitlesinden oluşması gerekmektedir. Bir nevi fenomenlik noktasında olmanız gerekir. Bu konuma gelebilmek için ise düzenli ve nitelikli içerikler üretmek gerekir. Özellikle daha niş, daha spesifik alanlarda blog yazmak, bu konuda size daha yardımcı olur. Örneğin kitap eleştirileri, yorumları yaparak kitap mağazası reklamı almak gibi. Bu yöntem, satış ortaklığına da örnek verilebilir.

Blogger, İnternet ortamında kişisel gelişim, moda, stil, sağlık ve daha pek çok çeşitli konuda içerik üreten kişilere denir, Kişisel blog yazarı, seyahat bloggerı, moda bloggerı, Blog, Bir kişinin ya da grubun bireysel bir konu hakkında görüşlerini ve bilgilerini paylaştığı yerdir, Gazete blogları, kitap blogları, film/dizi blogları, seyahat blogları, proje blogları, makyaj/güzellik blogları, Bloggerlık Nedir?, Bireylerin hobi veya para kazanma amaçlı kendi web sitelerinde ya da başka web sitelerinde içerikler üretmesi durumuna denir, Sadece yazılı içerik oluşturan bloggerlar, fotoğraf veya video içerikleri de oluşturabilen bloggerlar, Bloggerlık Teknikleri, Bloggerlık hakkında teknik bilgilerin bilinmesi ve iyi bir araştırma süreci ile çok sayıda konuda içerik üretmek, SEO bilgisi, anahtar kelime kullanımı, içeriklerin düzenli hale getirilmesi, Blogger Nasıl Olunur, İlgilenilen konuda bilgilenmek, blog açmak, düzenli içerik üretmeye başlamak ve okuyucuların ilgisini çekmek, Makale yazarı blogger, Fotoğrafçı blogger, Videolu içerik blogger, Blog Yazarlığı Eğitimi, Bloggerlık teknik bilgilerini edinmek için alınabilecek online eğitimler, İçerik yazarlığı eğitimi, SEO eğitimi, sosyal medya yönetimi eğitimi, SEO, Yazıların Google aramalarında üst sıralarda görünmesi ve tık alabilmesi için SEO konusunda teknik bilgilerin bilinmesi gerekliliği, Anahtar kelime kullanımı, bağlantı oluşturma, düzenli içerik güncellemesi, Sosyal Medya, Bloggerlar için önemli bir platform Sosyal medyada aktif olunması ve içeriklerin burada paylaşılması trafik artışına yardımcı olabilir, Twitter, LinkedIn, Facebook, Organik Trafik, Bloggerın, blog dünyasında tanınmasını sağlayan ve blogunuze gelecek ziyaretçi sayısını artıran unsur, Arama motorlarından gelen ziyaretçiler, sosyal medya platformlarından gelen ziyaretçiler, Blog Güncellemesi, Bloggerların, bloglarını güncel tutmak ve insanları etkilemek için düzenli aralıklarla yeni içerikler üretmeli ve yayınlamalıdır, Haftalık içerik güncellemesi, belirli periyotlarda içerik güncellemesi
blog blogger içerik üretme yazar online eğitim
Koyu kıvırcık saçlı, olgun bir kadın aydınlık bir odada duruyor. Karmaşık beyaz işlemeleri olan kırmızı bir başörtüsü takıyor. Başörtüsü başının etrafına sarılmış ve çenesinin altına sıkıştırılarak yüzünü çerçeveliyor. Hafif bir gülümsemeyle önüne bakıyor, ifadesi nazik ve düşünceli. Elleri önünde kenetlenmiş, krem rengi bir üst ve uzun, desenli bir etek giyiyor. Otuzlu yaşlarının sonunda ya da kırklı yaşlarının başında gibi görünüyor.
Merve Nur Cengiz
İçerik Editörü

Kişisel gelişimle ilgili blog içerikleri ve tanıtım yazıları yazıyor.

Benzer Yazılar
Doğru ve faydalı bilgiler sağlama konusunda kararlı olan uzman ekibimizle blogumuzu her zaman yeni makaleler ve videolarla güncelliyoruz. Güvenilir tavsiyeler ve bilgilendirici içerikler arıyorsanız, blog sayfamıza mutlaka göz atın.