AnasayfaBlogGünü Kurtarmak mı? Geleceğe Yatırım Yapmak mı?
Yeni Mezun

Günü Kurtarmak mı? Geleceğe Yatırım Yapmak mı?

12 Nisan 2019
Bir grup insan masanın ortasına yerleştirilmiş bir dizüstü bilgisayarın etrafında oturmaktadır. Dizüstü bilgisayara en yakın kişi, sol elinde bir kupa tutarken gülümseyen rasta saçlı bir kadın. Onun arkasında sarı kapüşonlu bir çocuk dikkatle dizüstü bilgisayara bakıyor. Sağ tarafta, arka planda bulanıklaştırılmış bir el görülüyor. Ön planda, bir fincan ve bir telefonun yakın çekimi görülebiliyor. Son olarak, dizüstü bilgisayara bakan bir kişinin gözlerinin yakın çekimi görülebiliyor. Tüm insanlar konsantre bir şekilde odaklanmış, dizüstü bilgisayarın ekranındaki görüntünün büyüsüne kapılmış durumda.
KategoriÖneriFayda
Kendine YatırımKişisel gelişim için zaman ayırın, yeni beceriler öğrenin.Kendinize yaptığınız yatırım, ilerideki kariyer fırsatlarınızı artırır.
Gelecek KaygısıKaygılarınızı yönetmek için profesyonel yardım alabilirsiniz.Gelecek kaygısıyla başa çıkmak, mental sağlığınızın korunmasına yardımcı olur.
Nitelikli İşsizlikBoş zamanlarınızı verimli kullanın, kişisel hobiler ve beceriler geliştirin.İş arama sürecinde kendinizi geliştirmeye devam edersiniz.
Atik ve İnançlı OlmakFırsatları kaçırmamak adına gündemi takip edin ve hızlı hareket edin.İş bulma şansınızı maksimuma çıkarabilirsiniz.
KararlılıkSeçtiğiniz yolda ısrarcı olun ve pes etmeyin.Kararlılık sayesinde hedefinize ulaşma ihtimaliniz artar.
Hedef BelirlemeHedefinizi belirlediğinizde, bunu ayrıntılı bir şekilde hayal edin.Hedeflerinize daha kolay ulaşabilirsiniz.
Eyleme GeçmePlani yapmak yetmez, harekete geçmeniz gerekir.Hedefinize ulaşmak için gereken adımları atabilirsiniz.
ÖzgüvenBilgi ve farkındalığınızı artırarak özgüveninizi yükseltin.Özgüven, yaşamın her alanında başarıyı artıran önemli bir faktördür.
Adım AtmakYeni şeyler öğrenmek ve denemekten korkmayın.Adım atmak, gelişim ve ilerleme getirir.
Online EğitimBilgi erişiminin kolay olduğu çağımızda online eğitimlerden faydalanın.Online eğitimlerle zaman ve mekan sınırlaması olmadan kendinizi geliştirebilirsiniz.

Eğitim sürecimizin bittiği ve en sancılı sürecin başlangıcı olan mezun olmak hepimizin bir gün başına gelecek olan şey. Ben bu süreci anne karnından çıktıktan sonraki gibi, kendimizi en savunmasız hissettiğimiz dönüm noktamız olarak adlandırıyorum. Maalesef günümüz piyasası büyük umutlar, işe atılma heyecanı veya güvenli bir gelecek vaat etmiyor.

Onun yerine mezun olduğunuz andan itibaren hiç işveren olmasa da deneyimli olmamızı bekliyor. Deneyimsiz bir yeni mezunu hiçbir firma işe almazsa nasıl deneyim kazanır? Yapılan stajlar, edinilmiş akademik bilgilerin çöp kadar değersiz sayıldığının bu kadar altı çizilen bir sektör işleyişi daha olamaz diye düşünüyor ve sitemimi dile getiriyorum. 

Kendine Yatırım

Bir seminerde duymuştum: “Kâr marjı en yüksek yatırım, insanın kendine yaptığı yatırımdır.”. Gelecek kaygınızı bir yana bırakıp, piyasayı analiz etmeli ve kendinizi geliştirmelisiniz. Teknoloji çağında yaşıyoruz ve bu bize altın tepside sunulan bir nimet. Bilgi erişimimiz oldukça kolay. Unutmayın, öğrenebileceğimiz her şeyi kendimiz belirler ve sınırlarız. 

Gelecek Kaygısıyla Nasıl Başa Çıkılır?

Hiç alışık olmadığınız bir düzene adapte olmak tabi ki kolay değil. Fakat günü kurtarmak amaçlı bir rota çizerseniz, kendi benliğinizi beslemeyi unutur ve yerinizde saymaya başlarsınız. Söylemek istediğim şey, iş her zaman bulunur önemli olan elzem olan nitelikli bir iş arayan olmak. Bu yolda yürürken adımlarınızı doğru yöne atmak, şimdiyi değiştirmeyebilir fakat yarınınızı belirler. Kendinize katabildiğiniz her şey sizi bir üst seviyeye taşıyacaktır. 

Nitelikli İşsiz

Sizi doyuracak olan şeylere yönelin. Boş durmayın ve daima ilerlemeye bakın. Kitap okuyun, yeni bir aktivite edinin, yürüyüş yapın, spora başlayın, düzenli uyuyun, bol bol dizi izleyin, vizyondaki filmlere ve tiyatro oyunlarına göz atın, yeni bir dil öğrenmeye başlayın ve eğitim programlarını takip edin. Ve asla kendinizi sevmeyi ve değer katmayı unutmayın!

Atik ve İnançlı Olun

Her gün kendi branşına yönelik iş arayışları, web site ziyaretleri, online başvurular, CV bırakmalar ve niceleri. Fırsatları kaçırmamak adına gündemi takip etmeli ve eğer başka bir branşa yönelmek istiyorsak hızlı bir takvim belirlemeliyiz. Her zaman bir şansı hak ettiğinizi unutmayın. Kendi alanınızı belirleyin ve gerekli donanımı sağlayabilmek adına araştırma yapın.

Karar verme aşamasından sonra en önemli adım istikrar. Beynimiz bizi sürekli konfor alanında tutmaya, iç sesimiz bizi yıldırmaya çalışıyor farkındayım ama pes etmek yok! 

Olmak İstediğin Yer

Hedefini belirledin ise, şimdi sıra henüz yola çıkmadan yolun sonunu yani varış noktasını hayal etmekte. Kendini olmak istediğin yerde hayal et. İstediğin statüye ulaştığın ana odaklan, kendini orada konumlandır ve bunun için elinden geleni yap!

Düşün ve Yap

İstediğimiz sürece her şeyi mümkün kalabiliyor oluşumuz elimizdeki en muazzam güç. Düşündün, planladın, hayal ettin ve kendini konumlandırdın. Seçtiğin alan, girdiğin yeni bir dünya. O dünyaya yetebilmek için yapacaklarını artık biliyorsun. Bol bol araştırma, kendine yapacak olduğun yatırımlar, bilgi birikimi gün geçtikte artacak ve seni olmak istediğin yere taşıyacak. Şimdi sıra bilgi ve farkındalıkla doğru orantılı olan özgüven konusunda.

Adım Atmak

Bir şeyi öğrendikçe, diğerinin eksik olduğunu hissediyorsan doğru yoldasın demektir. Bu his omuzlarını asla düşürmesin. Vazgeçmek isteyecek, kendini yetersiz bulacaksın. Fakat unutma ki asıl vazgeçer ve adım atmazsan yetersiz kalacaksın. Ne kadar çok kendini itersen, o kadar yükseğe sıçrayacaksın. Umutsuzluğa kapılıp, kendini yerin dibine sokmak hiçbir işe yaramayacak ve vazgeçtiğini her düşündüğünde pişmanlık duyacaksın. 

Nereden Başlamalıyım?

Canın tatlı bir şeyler istiyor. Elinde unun, yumurtan, sütün var fakat sen kek yemek istediğin halde yapmıyorsun. Bu örneğe en uygunu, bilgi erişimini en kolaya indirgeyen online eğitimler veren Enstitü. Öğrenmen gereken bir sürü konu var ve işte karşında sana bunları sunabilecek bir işletme. Harekete geç, artık kek yapma vakti!

Kendine Yatırım, Kişisel gelişim için zaman ayırın, yeni beceriler öğrenin, Kendinize yaptığınız yatırım, ilerideki kariyer fırsatlarınızı artırır, Gelecek Kaygısı, Kaygılarınızı yönetmek için profesyonel yardım alabilirsiniz, Gelecek kaygısıyla başa çıkmak, mental sağlığınızın korunmasına yardımcı olur, Nitelikli İşsizlik, Boş zamanlarınızı verimli kullanın, kişisel hobiler ve beceriler geliştirin, İş arama sürecinde kendinizi geliştirmeye devam edersiniz, Atik ve İnançlı Olmak, Fırsatları kaçırmamak adına gündemi takip edin ve hızlı hareket edin, İş bulma şansınızı maksimuma çıkarabilirsiniz, Kararlılık, Seçtiğiniz yolda ısrarcı olun ve pes etmeyin, Kararlılık sayesinde hedefinize ulaşma ihtimaliniz artar, Hedef Belirleme, Hedefinizi belirlediğinizde, bunu ayrıntılı bir şekilde hayal edin, Hedeflerinize daha kolay ulaşabilirsiniz, Eyleme Geçme, Plani yapmak yetmez, harekete geçmeniz gerekir, Hedefinize ulaşmak için gereken adımları atabilirsiniz, Özgüven, Bilgi ve farkındalığınızı artırarak özgüveninizi yükseltin, Özgüven, yaşamın her alanında başarıyı artıran önemli bir faktördür, Adım Atmak, Yeni şeyler öğrenmek ve denemekten korkmayın, Adım atmak, gelişim ve ilerleme getirir, Online Eğitim, Bilgi erişiminin kolay olduğu çağımızda online eğitimlerden faydalanın, Online eğitimlerle zaman ve mekan sınırlaması olmadan kendinizi geliştirebilirsiniz
enstitu hedef işsiz karar verme mezun
Bu resimde ikisi de gözlük takan bir erkek ve kadın görülüyor. Adam mavi bir gömlek ve siyah bir pantolon giyerken, kadın beyaz bir gömlek ve mavi bir kot pantolon giymektedir. Her ikisinin de gözlükleri takılı ve dümdüz ileriye bakıyorlar. Adamın kolu kadının beline dolanmış ve yüzleri birbirine yakın göründüğü için birlikte bir anı paylaşıyor gibi görünüyorlar. Arka plan yumuşak, kirli beyaz bir renktedir. Işık hafif loş, görüntüye yumuşak ve sıcak bir his veriyor. Gözlüklerine rağmen, gözleri hala bir duygu belirtisi gösteriyor. Birbirlerinin varlığından memnun ve mutlu görünüyorlar.
Konuk Yazar
Blog Yazarı

İstanbul İşletme Enstitüsünde yazılarının yayınlanmasını isteyen konuk yazarlarımız için oluşturulan bilgi kartıdır. Birçok alanda ve disiplindeki yazıları bu hesap üzerinde bulabilirsiniz.

Benzer Yazılar
Doğru ve faydalı bilgiler sağlama konusunda kararlı olan uzman ekibimizle blogumuzu her zaman yeni makaleler ve videolarla güncelliyoruz. Güvenilir tavsiyeler ve bilgilendirici içerikler arıyorsanız, blog sayfamıza mutlaka göz atın.