AnasayfaBlogİş Deneyimi Nasıl Yazılır?
Mülakat Teknikleri

İş Deneyimi Nasıl Yazılır?

09 Mart 2018
Beyaz gömlekli, gözlüklü bir kadın parlak sarı bir arka planın önünde durmaktadır. Doğrudan kameraya bakıyor, gözleri gözlükle çerçevelenmiş. Koyu renk saçları yüzünden geriye doğru toplanmıştır. Ön planda, üzerinde simgeler bulunan beyaz karelerden oluşan bir ızgara ve siyah bir büyüteç görülüyor. Görüntünün sağ tarafında siyah metinli gri dikdörtgen bir işaret görülüyor. Sağ alt köşede kadının göğsünün yakın çekimi görülüyor. Son olarak, siyah dikdörtgenli beyaz bir nesne ile bir cep telefonunun ekran görüntüsü de görülebiliyor. Birlikte ele alındığında, bu görüntü parlak sarı bir ortamda gözlüklü bir kadın portresi yakalıyor.
KonuAçıklamaEk Bilgi
İş Deneyimi Ne Zaman Sunulur?İş başvurusu yaptığınızda genellikle iş deneyimlerinizi sunmanız beklenir. İşverenler genellikle son iki veya beş işiniz hakkında bilgi sahibi olmak isteyebilir.İşverenler genel olarak çalıştığınız şirket, unvanınız ve çalıştığınız süre hakkında bilgi isterler.
İşverenler Ne Arıyor?İşverenler iş deneyimini, başvuranın sahip olduğu işler ve edindiği deneyimin şirketin gereklilikleri ile iyi bir eşleşme olup olmadığına karar vermek için gözden geçirir.Potansiyel işverenler aynı zamanda iş deneyiminizi verdiğiniz bilginin doğru olup olmadığını teyit etmek için de kullanırlar.
İş Deneyimi Nasıl Yazılır?İş geçmişi yazarken, belirli tarihler veya detayları hatırlamada zorluk çektiğinizde, tahmini tarihler yazmaktan kaçının.İş deneyimi geçmişini tekrar oluşturmak için önceki işverenlerinizin insan kaynakları departmanları ile iletişime geçin veya İŞKUR ve SGK kayıtlarınızı kontrol edin.
İş Geçmişini Özgeçmişte Nasıl Göstermeli?İş geçmişi genellikle ‘’deneyim’’ veya ‘’iş geçmişi’’ bölümünde bulunur. Bu bölümde, işveren adı, göreviniz ve çalışma tarihlerinizi listelemelisiniz.İş geçmişinize ek olarak, her bir işteki başarı ve sorumluluklarının maddeli bir listesini de ekleyebilirsiniz.
İş Deneyimlerini Listeleyin ve Kaydedinİş deneyimlerinizi düzenli olarak kaydedin ve güncelleyin. Bu bilgileri ileride iş geçmişi yazmak için kullanabilirsiniz.Başarılı bir iş geçmişi için hangi işlere, stajlara ve hatta gönüllü çalışmalara odaklanacağınıza dair stratejik kararlar alın ve bu bilgileri bir araya getirin.
İş Başvurusu ve Özgeçmiş Uyumuİş başvurusunda bulunduğunuz bilgilerin, özgeçmişinizle ve LinkedIn profilinizle eşleştiğinden emin olun.Bilgilerin tutarsız olması, işverenler tarafından güvenilirliğinizin sorgulanmasına neden olabilir.
Doğru Bilgi Kontrolleriİşverenler sıklıkla bilgilerin doğru olup olmadığını kontrol ederler. Yanlış veya yalan bilgi vermek, iş fırsatlarını kaybetmenize neden olabilir.Doğru bilgiler sunmanız, iş başvurunuzun ve sonrasındaki süreçlerinin daha başarılı olmasını sağlar.
Ödeme Taleplerine Dikkat!İstihdam tarihlerinizi öğrenmek için kimseye ödeme yapmayın. Bu bilgileri vermek için sizden para talep edemezler.Herhangi bir yetkili tarafından söz konusu bilgiler için para talep edilmesi yasal değildir ve bu durumda yetkililere başvurabilirsiniz.
Deneyim Bilgisiİş deneyimi bilgisinin iş başvurusu süreçlerinde önemli bir rol oynadığını unutmayın. Deneyimlerinizi, becerilerinizi ve yeteneklerinizi yansıtan bir deneyim bölümü hazırlayın.İşe alım sürecinde sizi bir adım öne çıkarabilecek olan, iş deneyimlerinizin yanı sıra özellikle elde ettiğiniz başarıları ve üstlendiğiniz sorumlulukları da belirtin.
İş Deneyimi Kontrolleriİş deneyimini kontrol etmek, bütün iş sektörlerinde yaygınlaşmıştır. Bu nedenle, doğru ve açık bir şekilde iş deneyiminizi belirtmeniz önemlidir.İş deneyimi doğrulama, işverenlerin işe alım sürecinde aday hakkında daha doğru ve geniş bilgi sahibi olmasını sağlar.

İş deneyiminiz, aynı zamanda istihdam geçmişiniz olarak da bilinen, sizin şirket ismi, unvanınız ve istihdam tarihleri dahil olmak üzere sahip olduğunuz işlerin detaylı bir raporudur. Ne zaman iş deneyiminizi sunmanız gerektiği, nasıl sağlamanız gerektiği ve özgeçmişinizde bulundurmak için ipuçlarına dair aşağıdaki bilgileri okuyun.

İş deneyimi ne zaman sunulur?

Herhangi bir iş başvurusu yaptığınızda, şirketler genel olarak başvuru yapanların özgeçmişlerinde ve bazen iş başvuru formlarında görmek isterler. Bazen de ikisinde birden adayların iş deneyimlerini isterler. İş başvurusu yaptığınız şirket genel olarak iki veya beş arası en son işleriniz hakkında bilgi sahibi olmak isteyebilir. Veya, işveren beş ve on yıl arası arasında deneyim yılınızı sorabilir. İşverenler genel olarak çalıştığınız şirket, unvanınız ve çalıştığınız süre hakkında bilgi isterler. Bununla birlikte, bazen, işveren detaylı bir istihdam tarihi ve sahip olduğunuz işler hakkında daha fazla bilgiyi işe alım sürecinin bir parçası olarak isteyebilir. Örneğin, sizden önceki süpervizörlerinizin ismini ve iletişim bilgisini isteyebilir.

İşverenler Ne Arıyor?

İşverenler iş deneyimini başvuranın sahip olduğu işler ve edindiği deneyimin şirketin gereklilikleri ile iyi bir eşleşme olup olmadığına karar vermek için gözden geçirir. Aynı zamanda bireyin her bir işte ne kadar süre kaldığına da bakarlar. Çok kısa süreli birçok iş sizin işten işe atladığınızı ve işe alındığınızda çok uzun süre kalmayacağınızı belirtir. Potansiyel işverenler aynı zamanda iş deneyiminizi verdiğiniz bilginin doğru olup olmadığını teyit etmek için de kullanırlar. Birçok işveren bilginin doğru olup olmadığını kontrol etmek için kontroller yapar. İş deneyimi kontrolleri bütün çalışma endüstrilerinde çok yaygın hale geldi, yani verdiğiniz bilginin doğru olduğundan emin olun.

İş deneyimi nasıl yazılır?

Bazen, iş deneyiminizin her detayını hatırlamanız zor olabilir, örneğin bir şirkette çalıştığınız belirli tarihler gibi. Eğer tam tarihleri hatırlamıyorsanız tahmine dayalı olarak yazmayın. Yani "atmayın". Çünkü iş deneyimi kontrolleri genellikle yapılır ve büyük ihtimal işveren sizin geçmişinizdeki yanlışı fark eder ve bu da sizin işi kaybetmenize sebep olabilir. İş geçmişinizi hatırlayamadığınızda, iş deneyimi geçmişinizi tekrar oluşturmak için kullanabileceğiniz bilgiler mevcuttur. İş deneyiminizi yeniden oluşturabilmeniz için bazı öneriler:

Önceki işyerinizle iletişime geçin.

Önceki işverenlerinizin insan kaynakları departmanları ile iletişime geçin. Şirket ile olan istihdamızın tam tarihlerini doğrulamak istediğinizi belirtin.

İş bulma kurumunu arayın.

Eğer özel istihdam bürosu ya da İŞKUR aracılığıyla işe başladıysanız, iş bulma ofisleri bireylere istihdam tarihlerini verirler.

Sosyal Güvenlik Kurumuyla iletişime geçin.

Sosyal Güvenlik Kurumundaki sigorta girişinizle birlikte işe girdiğiniz ve çıktığınız tarihleri kolaylıkla öğrenebilirsiniz. ÖNEMLİ: Bu bilgileri öğrenmek için kimseye ödeme yapmayın. Herhangi bir yetkili işe giriş-çıkış tarihlerinizi söylemek için sizden para talep edemez. Daha önce bir arkadaşımdan istihdam bürosundaki görevli "fotokopi parası" adı altında 100 TL gibi bir para istediği için bunu söyledim. İş deneyiminizi özgeçmişinizde sürekli olarak kaydedin. İş deneyimilerinizi liste yapın ve kaydedin. Düzenli aralıklarla güncellediğinizden emin olun.

Özgeçmişimde iş deneyimim nasıl gözükmeli?

İş arayanlar iş geçmişini ‘’deneyim’’ veya ‘’iş geçmişi’’ bölümünde bulundurur. Bu bölümde, çalıştığınız şirketlerin isimlerini, unvanlarınızı, istihdam tarihlerinizi listeleyin. İş geçmişinize ekleyebileceğiniz başka bir şey de her bir işteki başarı ve sorumluluklarınızın bir (genelde maddeli olur) listesidir. Her iş deneyiminizi ‘’deneyim’’ kısmında belirtmek zorunda değilsiniz. İşlere, stajlara ve hatta iş ile alakalı olabilecek gönüllü yaptığınız işlere odaklanın. İşinize yarayabilecek bir ipucu da iş başvurularınızda bulundurduğunuz iş geçmişinizin özgeçmişinizle ve LinkedIn profilinizle eşleştiğinden emin olun. 

İş Deneyimi Ne Zaman Sunulur?, İş başvurusu yaptığınızda genellikle iş deneyimlerinizi sunmanız beklenir İşverenler genellikle son iki veya beş işiniz hakkında bilgi sahibi olmak isteyebilir, İşverenler genel olarak çalıştığınız şirket, unvanınız ve çalıştığınız süre hakkında bilgi isterler, İşverenler Ne Arıyor?, İşverenler iş deneyimini, başvuranın sahip olduğu işler ve edindiği deneyimin şirketin gereklilikleri ile iyi bir eşleşme olup olmadığına karar vermek için gözden geçirir, Potansiyel işverenler aynı zamanda iş deneyiminizi verdiğiniz bilginin doğru olup olmadığını teyit etmek için de kullanırlar, İş Deneyimi Nasıl Yazılır?, İş geçmişi yazarken, belirli tarihler veya detayları hatırlamada zorluk çektiğinizde, tahmini tarihler yazmaktan kaçının, İş deneyimi geçmişini tekrar oluşturmak için önceki işverenlerinizin insan kaynakları departmanları ile iletişime geçin veya İŞKUR ve SGK kayıtlarınızı kontrol edin, İş Geçmişini Özgeçmişte Nasıl Göstermeli?, İş geçmişi genellikle ‘’deneyim’’ veya ‘’iş geçmişi’’ bölümünde bulunur Bu bölümde, işveren adı, göreviniz ve çalışma tarihlerinizi listelemelisiniz, İş geçmişinize ek olarak, her bir işteki başarı ve sorumluluklarının maddeli bir listesini de ekleyebilirsiniz, İş Deneyimlerini Listeleyin ve Kaydedin, İş deneyimlerinizi düzenli olarak kaydedin ve güncelleyin Bu bilgileri ileride iş geçmişi yazmak için kullanabilirsiniz, Başarılı bir iş geçmişi için hangi işlere, stajlara ve hatta gönüllü çalışmalara odaklanacağınıza dair stratejik kararlar alın ve bu bilgileri bir araya getirin, İş Başvurusu ve Özgeçmiş Uyumu, İş başvurusunda bulunduğunuz bilgilerin, özgeçmişinizle ve LinkedIn profilinizle eşleştiğinden emin olun, Bilgilerin tutarsız olması, işverenler tarafından güvenilirliğinizin sorgulanmasına neden olabilir, Doğru Bilgi Kontrolleri, İşverenler sıklıkla bilgilerin doğru olup olmadığını kontrol ederler Yanlış veya yalan bilgi vermek, iş fırsatlarını kaybetmenize neden olabilir, Doğru bilgiler sunmanız, iş başvurunuzun ve sonrasındaki süreçlerinin daha başarılı olmasını sağlar, Ödeme Taleplerine Dikkat!, İstihdam tarihlerinizi öğrenmek için kimseye ödeme yapmayın Bu bilgileri vermek için sizden para talep edemezler, Herhangi bir yetkili tarafından söz konusu bilgiler için para talep edilmesi yasal değildir ve bu durumda yetkililere başvurabilirsiniz, Deneyim Bilgisi, İş deneyimi bilgisinin iş başvurusu süreçlerinde önemli bir rol oynadığını unutmayın Deneyimlerinizi, becerilerinizi ve yeteneklerinizi yansıtan bir deneyim bölümü hazırlayın, İşe alım sürecinde sizi bir adım öne çıkarabilecek olan, iş deneyimlerinizin yanı sıra özellikle elde ettiğiniz başarıları ve üstlendiğiniz sorumlulukları da belirtin, İş Deneyimi Kontrolleri, İş deneyimini kontrol etmek, bütün iş sektörlerinde yaygınlaşmıştır Bu nedenle, doğru ve açık bir şekilde iş deneyiminizi belirtmeniz önemlidir, İş deneyimi doğrulama, işverenlerin işe alım sürecinde aday hakkında daha doğru ve geniş bilgi sahibi olmasını sağlar
iş deneyimi nasıl yazılır iş deneyimi iş deneyim güncellemesi nasıl yapılır iş deneyimi güncelleme iş deneyimi nasıl düzenlenir
Ellerini dua veya tefekkür için bir araya getirmiş, gözleri kapalı ve başı hafifçe eğik bir adam. Yüzünde huzurlu ve dingin bir ifade, nazik ve kibar bir tavır var. Teni açık kahverengi, saçları siyah, üzerinde beyaz bir gömlek ve koyu renk bir pantolon var. Huzurlu bir atmosferle çevrili düz beyaz bir arka planın önünde duruyor. Derin düşüncelere dalmış, anlamlı bir konu üzerinde kafa yoruyor gibi görünüyor. Duruşu alçakgönüllülük ve saygı hissi uyandırıyor.
Bilal Şentürk
Blog Yazarı

Celal Bayar Üniversitesi, Anadolu Üniversitesi ve İstanbul Üniversitesinde Lisans eğitimleri, Yıldız Teknik Üniversitesi İnsan Kaynakları Yönetimi ve Beykent Üniversitesinde İşletme Yönetimi üzerine Tezli Yüksek Lisans yapmıştır. Halen insan kaynakları üzerine doktora tezi yazmakta ve işletmelere insan kaynakları üzerine danışmanlık yapmaktadır.

Benzer Yazılar
Doğru ve faydalı bilgiler sağlama konusunda kararlı olan uzman ekibimizle blogumuzu her zaman yeni makaleler ve videolarla güncelliyoruz. Güvenilir tavsiyeler ve bilgilendirici içerikler arıyorsanız, blog sayfamıza mutlaka göz atın.
Genç bir kadın dikkatle bir dosyaya bakıyor. Gülümsüyor ve yüzü yakın çekimle yüz hatlarını vurguluyor. Kısa, siyah saçları var ve beyaz bir bluz giyiyor. Klasörün içindekilere odaklanırken gözleri geniş ve kaşları konsantrasyonla çatılmış. Bulacağı şeyi beklerken dudakları hafifçe aralanmıştır. Etrafı düz bir arka planla çevrili, odak noktası kendisi ve üzerinde çalıştığı dosya. Işık parlak, yüzünün ve baktığı dosyanın detaylarını ortaya çıkarıyor.
CV - Özgeçmiş

Doğru CV Nasıl Olmalıdır?

25 Haziran 2018
Bir kişinin bilgisayar klavyesi üzerindeki elinin yakın plan görüntüsü gösterilmektedir. El, siyah yüzlü sarı bir saat takmaktadır. Görüntünün sağ alt köşesinde bir fare görülmektedir. Klavye beyaz ve siyah tuşlardan oluşmaktadır. El, parmaklar yazma pozisyonunda bükülmüş olarak klavyenin üzerine yerleştirilmiştir. El klavyenin sol tarafında, merkezin biraz üzerinde konumlandırılmıştır.
Özgeçmiş Hazırlama

Özgeçmiş Hazırlamanın Altın Kuralları

29 Kasım 2019
Gözlüklü bir kadın elinde bir dosya tutuyor. Kısa saçları var ve elindeki nesneye bakıyor. Sağ elinde, üzerinde küçük karelerden oluşan bir desen bulunan siyah beyaz bir klasör tutmaktadır. Arka planda, köşede saksıda bir bitki ve görüntünün sağ tarafında üzerinde siyah bir ünlem işareti bulunan kırmızı beyaz bir üçgen işareti görülüyor. Sol tarafta, bir takım elbisenin yakın çekimi ve görüntünün üst köşesinde gri ve beyaz bir logo görülüyor. Görüntünün ortasında metin içeren bir işaretin yakın çekimi de görülebilir.
Özgeçmiş Hazırlama

Özgeçmiş Hazırlarken Yapılan Hatalar

23 Ağustos 2017
Bu görüntü, beyaz yüzeyli ve üzerinde gölge olan bir masanın yakın çekimini göstermektedir. Masanın üzerinde bir yığın kitap, bir kalem ve bir gözlük bulunmaktadır. Kalem siyahtır ve bir kağıt parçasının üzerinde durmaktadır. Gözlük siyahtır ve kâğıdın üzerinde durmaktadır. Kalemin ve kağıdın sağında bir mouse pad'in yakın çekimi vardır. Kağıdın solunda, üzerinde yazılar olan bir tabelanın yakın çekimi yer alıyor. Görüntünün arka planı odak dışıdır ve derinlik hissi yaratır. Kağıt, kalem, gözlük, kitap ve tabelanın birleşimi ilginç bir görsel kompozisyon oluşturuyor.
Özgeçmiş Hazırlama

Özgeçmiş Hazırlamanın Önemli Detayları

14 Ekim 2019