AnasayfaBlogZaman Yönetimi Sanatı: Günü 25 Saate Çıkarın
Online Eğitim

Zaman Yönetimi Sanatı: Günü 25 Saate Çıkarın

08 Kasım 2023
Sertifika Programları
KonuAçıklamaÖnerilen Çözüm
Zaman HırsızlarıZamanımızı alıp karşılığında bize verimli bir şey sunmayan etmenler.Zaman hırsızlarını tespit etmek ve onları nasıl yöneteceğimizi belirlemek.
Önceliklendirme TeknikleriZaman hırsızlarını belirledikten sonra, zamanımızı nasıl önceliklendireceğimizi belirlemek gerekiyor.Eisenhower Matrisi, Ivy Lee Metodu ve Pomodoro Tekniği gibi teknikler kullanılabilir.
Görevleri Hızlı Yerine GetirmeGörevin ne olduğu, ne zaman ve nasıl yapılacağı belirlenmeli.Görevi bölümlemek ve her bölümü bitirdikten sonra kendimizi ödüllendirmek.
Zaman Yönetimi Becerileri İçin Sertifika ProgramlarıZaman yönetimi konusunda kendinizi geliştirmeye karar verdiniz.Online olarak sunulan sertifika programlarından faydalanabilirsiniz.
Yapılacaklar Listesi YenilikleriZamanı en verimli şekilde değerlendirmek ve günlük süreyi optimize etmek için yapılacaklar listesine yepyeni bir yaklaşım getirilmeli.Görevlerin önceliklerini ve boyutlarını doğru bir şekilde belirlemek, görevleri görselleştirmek.
Verimliliği Arttıran UygulamalarVerimliliği arttırmada teknolojiyi kullanma.Toggl, Blinkist, Evernote vb. uygulamalar kullanılabilir.
Kesintileri Engelleme StratejileriÇalışma sürecindeki olası kesintileri engellemek.Zaman dilimlerini belirleyip bu zaman dilimlerine sadık kalmak.
Sosyal MedyaSürekli sosyal medya kontrolü zaman hırsızı olabilir.Sosyal medyayı belirli zaman dilimlerinde kontrol etme.
ToplantılarAşırı toplantı yapmak ve toplantıların çok uzun sürmesi zaman hırsızlarını davet eder.Toplantı süresini ve sayısını sınırlamak.
E-postalarSürekli e-posta kontrolü ve e-postalarla vakit geçirmek zamanımızı çalar.E-postaları belirli zaman dilimlerinde kontrol etme.

Öncelikle, zaman hırsızları nedir diye sormamız gerekiyor. Zaman hırsızları, gün içinde bize hiçbir değer katmayan, zamanımızı alıp karşılığında bize verimli bir şey sunmayan etmenlerdir.

Zaman Hırsızlarını Tanıma

Mail kutunuzun kontrolünden sosyal medya hesaplarınıza kadar her şey zaman hırsızı olabilir. Gelin zaman hırsızlarını birlikte tanıyalım...

  • Sosyal Medya: Telefonlarımız, bilgisayarlarımız hayatımızın bir parçası haline geldi. Bu durum sonucunda sosyal medya kullanımı da oldukça arttı. Ancak sürekli sosyal medya kontrolü yapan birisiysek, saatlerimize mal olan bu durum bizim zaman hırsızımız olabilir.

  • Toplantılar: Görüşmeler, toplantılar iş hayatının olmazsa olmazları. Ancak aşırı toplantı yapmak, toplantıların çok uzun sürmesi zaman hırsızlarını davet etmemize neden olabilir.

  • E-postalar: Sürekli e-posta kontrolü yapmak, e-postalarla vakit geçirmek de zamanımızı çalan unsurlardan...

Önceliklendirme Teknikleri

Zaman hırsızlarını belirledikten sonra, yapmamız gereken en önemli şey zamanımızı nasıl önceliklendireceğimizi belirlemektir. Sana bu konuda oldukça faydalı bilgiler verebilecek birkaç yöntemden bahsetmek istiyorum:

  • Eisenhower Matrisi: Bu teknikle birlikte önemli ve acil olanlarla, önemli ancak acil olmayanlar arasında farkı belirleme şansınız olur.

  • Ivy Lee Metodu: Bu yöntem, bir önceki gün yarın yapılacak en önemli 6 görevin belirlenip, bunlara odaklanılmasını önerir.

  • Pomodoro Tekniği: 25 dakikalık çalışma ve 5 dakikalık mola silsilesinden oluşan bu teknik, sürekli çalışma ve verimli mola süreleriyle günü daha verimli hale getirmeyi teklif eder.

Görevleri Hızlı Yerine Getirme

Bir görevi hızlı yapmakla, bir görevi etkin yapmak farklı şeylerdir. Verimliliği artırmak ve zamanı etkin kullanabilmek için görevin ne olduğu, ne zaman ve nasıl yapılacağı belirleyin. Bununla birlikte, görevinizi bölümleyin. Her bir bölümü bitirdiğinizde kendinizi ödüllendirin. Hem motivasyonunuzu artırmış olur, hem de görevlerinizi daha hızlı tamamlayabilirsiniz.



Zaman Yönetimi Becerileri İçin Sertifika Programları

Evet, zaman yönetimi konusunda kendinizi geliştirmeye karar verdiniz. Bu süreçte birçok sertifika programından faydalanabilirsiniz. Zaman yönetimi becerilerinizi geliştirecek bu programlar genellikle online olarak sunuluyor ve size esnek bir öğrenim imkanı sağlıyor. Geriye kalan tek şey hangi programın size en uygun olduğunu bulmak ve başlamak. Bu zamana kadar verimliliğinizi bozan etmenlerle savaşmaktan daha heyecan verici bir şey var mı?

Bu bilgiler doğrultusunda, zamanı kendi lehinize kullanmayı öğrenin. Çünkü unutmayın, zaman en değerli varlığımızdır.

İlgili eğitim: Sertifika Programları

Yapılacaklar Listesi Yenilikleri

Zamanı en verimli şekilde değerlendirmek ve günü 25 saate çıkarmanın sanatı, yapılacaklar listesine yepyeni bir yaklaşım getirmekle başlar. Daha etkili bir yapılacaklar listesi oluşturmanın yöntemleri aslında oldukça basittir.

İlk olarak, görevlerin önceliklerini doğru bir şekilde belirlememiz gerekiyor. Acil ve önemli olmayan görevler yerine, acil ve önemli olan görevlerin üzerine eğilmeliyiz.

Yapılacaklar listesinin ikinci yeniliği, görevlerin boyutlarını değerlendirmektir. Tüm görevleri bir arada düşünmek bizi endişelendirebilir. Ancak bunları küçük adımlara ayırırsak daha kolay ve yalın bir liste elde ederiz. Bu küçük adımları tamamlayarak büyük görevleri tamamlamanın keyfi ise paha biçilemezdir.

En önemli yeniliklerden bir diğeri ise, görevlerinizi visualleştirmektir yani görselleştirmektir. Görevlerinizi yazıp onları görselleştirdiğinizde, onları tamamlama ihtimaliniz katbekat artar. İçsel motivasyonunuzun artması ise tamamen size bağlıdır ve bu da yapılacaklar listesinde kaçınılmaz bir yenilik getirecektir.

Verimliliği Arttıran Uygulamalar

Verimliliği arttırmada teknolojiyi kullanmak ise dijital çağın nimetlerinden biridir. Zaman yönetimi konusunda çeşitli uygulamalar bulunmaktadır. Örneğin, Toggl adlı uygulama, zamanı takip etme ve rapor bir aracıdır. Bu uygulama ile nerede ve ne kadar zaman harcadığınızı görüp, zamanınızı en verimli şekilde kullanabilirsiniz.

Blinkist adlı uygulama da verimliliği arttıran bir başka örnektir. Bu uygulama, uzun kitapları kısa sürelerde okumamızı sağlayan bir özet hizmeti sunmaktadır. Böylece çok fazla zaman harcamadan geniş bir okuma yelpazesine ulaşabilirsiniz.

Son olarak, Evernote adlı uygulama ise not, görev ve projelerinizi organize edebileceğiniz mükemmel bir platformdur. Her türlü bilgiyi depolayabilir, düzenleyebilir ve bulabilirsiniz.

Kesintileri Engelleme Stratejileri

Zamanı en etkin şekilde kullanmanın bir diğer yolu ise çalışma sürecindeki olası kesintileri engellemektir. Bu konuda kesintilerin en çok sebep olan faktörü belirleme ve bunun önüne geçme oldukça önemlidir.

Öncelikle, zaman dilimlerini belirleme ve bu zaman dilimlerine sadık kalma stratejisi uygulanabilir. Ancak bu süre zarfında karşılaştığınız kesintileri en aza indirgemek için her türlü önlemi almalısınız.

Çalışma sürenizi bölmek ve belirli sürelerle ara vermek de son derece etkili bir stratejidir. Pomodoro Tekniği bu konuda oldukça popülerdir. Bu teknikle 25 dakikalık çalışma sürelerini, 5 dakikalık kötü aralar izler; böylece hem yüksek verimlilik sağlar hem de kesintileri engeller.

Zaman Baskısı Altında Karar Verme

Zaman yönetiminde en belirgin zorluklardan biri, zaman baskısı altında karar verme yeteneğidir. Ancak bu yetenek, pratikle geliştirilebilir ve zamanla daha hızlı ve etkili kararlar vermeyi sağlar.

Öncelikle, baskı altında iken karar verme sürecinde olabildiğince mantıklı ve duygusal olmayan bir yol seçmeye çalışın. Bu, durumu net bir şekilde gözlemlemeyi ve mevcut seçenekleri değerlendirmeyi içerir.

Karar verme aşamasında bilgi toplayın, ancak doğru bilgilere odaklanın. Zaman baskısı altında genellikle gereksiz bilgilere takılırız; ancak bu durumu aşmak, zamanı daha verimli kullanmamızı sağlar.

Son olarak, her zaman bir B Planı'nın olmasını sağlayın. Planınızın başarısız olması durumunda, zamanınızın çoğunu bir sonraki adıma geçmeye ve yeni bir plan yapmaya harcamazsınız. Çünkü zaman yönetiminde her saniye önemlidir.

Rutinleri Optimize Etme

Rutinlerin Farkında Olmak

Çoğumuzun her gün yaptığı belirli eylemleri veya aktiviteleri vardır. Bunlara "rutinler" diyoruz. Rutinlerinize bakın ve hangi aktivitelerin ne kadar zaman aldığını belirlemeye çalışın. Rutinlerinizi optimize etmek, zamanınızı daha etkili ve verimli bir şekilde kullanmanın ilk adımı olabilir. Mesela, sabahları kahvaltınızı hazırlarken 10 dakika harcıyorsanız, bu süreyi 7 dakikaya indirgebilmek zamanınızı daha etkin kullanmanızı sağlayacaktır.

Rutinleri Optimize Etmenin Yolları

Rutinlerinizi nasıl optimize edebilirsiniz? Sayısız yol bulunur. Örneğin, çamaşırlarınızı daha hızlı katlayabilir, yemeklerinizi önceden pişirip buzdolabına koyabilir ya da toplantılarınızı daha etkili bir şekilde planlayabilirsiniz. Bu değişiklikler küçük görünebilir, ancak biriktikçe gününüzdeki boş zamanı artırır.

Rutinlerde İyi Zamanlama

Rutinlerinizi planlarken, onları etkin bir şekilde zamanlamanın önemli olduğunu unutmayın. Zamanlama, rutinlerinizi daha hızlı tamamlamanıza yardımcı olabilir. Örneğin, trafik sıkışıklığından kaçınmak için erken saatlerde çalışmaya gitmek; ya da enerjinizin en yüksek olduğu saatlerde en önemli veya en zor işleri yapmak gibi...

Enerji Yönetimi ve Zamanlama

Enerji Akışınızı Tanıyın

Zamanı etkili bir şekilde kullanmanın bir diğer yolu da enerji yönetimine odaklanmaktır. Enerji seviyelerimiz gün boyunca dalgalanır ve bu dalgalanmalar, ne zaman en verimli olduğumuzu belirler. Bunun bilincinde olan bireyler, enerjilerinin zirvede olduğu zamanlarda en önemli işlerini yapmayı tercih ederler.

Görevleri Önem Derecesine Göre Sıralayın

Enerji yönetimi ve zamanlamanın birleşimi, görevleri önem sırasına göre yerine getirmek demektir. Örneğin, en enerjik olduğunuz zamanlarda, en önemli görevlerinizi halletmek, enerjinizi en etkili şekilde kullanmış olursunuz. Böylelikle hem özgüveninizi arttırır, hem de zamanınızı etkili bir şekilde kullanmış olursunuz.

Kendinize Zaman Ayırın

Her insanın, enerji seviyesini yükselten belirli aktiviteleri vardır. Bu aktiviteler genellikle kişinin kendini iyi hissettiği ve keyif aldığı eylemlerdir. Kendinize bu tür aktiviteler için zaman ayırmak, enerji seviyenizi yükseltir ve sonuç olarak daha verimli bir zaman kullanımına imkan sağlar.

Delegasyon ve Otomasyon

Delegasyonun Gücü

Delegasyon, başkalarına işlerinizi teslim etme yeteneğidir ve zamanınızı daha etkin kullanmanın bir diğer yoludur. İşlerinizi başkalarına devretmek, sizin kendinize ve daha önemli işlere daha fazla zaman ayırmanızı sağlar. Ancak delegasyonun doğru kişilere ve doğru şekilde yapılması gerekir.

Otomasyonun Etkinliği

Otomasyon, tekrarlayan görevlerin otomatik olarak gerçekleştirilmesini sağlar. Otomasyon, zamanınızı daha etkin kullanmanın en önemli yollarından biridir. Tekrarlayan, düşük seviyedeki işlerin otomatikleştirilmesi, sizin daha önemli ve yaratıcı işler için daha fazla zamanınızın olmasını sağlar.

Delegasyon ve Otomasyonun Birleşimi

Delegasyon ve otomasyonun birleşimi, zamanınızı en etkili şekilde kullanmanıza yardımcı olabilir. Ne zaman delegasyon yapmanız, ne zaman otomasyon yapmanız gerektiğini bilmek, zamanınızı en iyi şekilde kullanmanın anahtarı olabilir.

İş ve Yaşam Dengesi için Zaman Yönetimi

İş ve Yaşam Arasında Dengenin Önemi

İş ve yaşam dengesi, modern hayatın en büyük zorluklarından biridir. İyi bir iş ve yaşam dengesi, daha sağlıklı ve daha mutlu bir yaşam sürdürmek için en önemli unsurlardan biridir. Zaman yönetimi, bu dengenin sağlanmasında büyük rol oynar.

Zamanınızı Nasıl Dengeleyebilirsiniz

Zamanınızı dengelemenin yollarından biri, hem işinizle hem de kişisel yaşamınızla ilgili etkinliklere zaman ayırmaktır. İşte geçirdiğiniz zamanı azaltıp, ailenize ve hobilere daha çok zaman ayırmanız, iş ve yaşam dengenizi sağlar.

Kendi Zamanınızı Yaratmak

Zamanınızı dengeleyebilmenin bir diğer yolu ise kendi zamanınızı yaratmaktır. Bu, belki daha erken kalkmak, belki daha verimli bir şekilde çalışmak, belki de toplantılarınızı daha etkin bir şekilde yönetmek anlamına gelebilir. Kendinize ait bir zamanı yaratmak, hayatta daha fazla kontrol sahibi olmanızı sağlar ve sizi daha mutlu kılar.

Zaman Hırsızları, Zamanımızı alıp karşılığında bize verimli bir şey sunmayan etmenler, Zaman hırsızlarını tespit etmek ve onları nasıl yöneteceğimizi belirlemek, Önceliklendirme Teknikleri, Zaman hırsızlarını belirledikten sonra, zamanımızı nasıl önceliklendireceğimizi belirlemek gerekiyor, Eisenhower Matrisi, Ivy Lee Metodu ve Pomodoro Tekniği gibi teknikler kullanılabilir, Görevleri Hızlı Yerine Getirme, Görevin ne olduğu, ne zaman ve nasıl yapılacağı belirlenmeli, Görevi bölümlemek ve her bölümü bitirdikten sonra kendimizi ödüllendirmek, Zaman Yönetimi Becerileri İçin Sertifika Programları, Zaman yönetimi konusunda kendinizi geliştirmeye karar verdiniz, Online olarak sunulan sertifika programlarından faydalanabilirsiniz, Yapılacaklar Listesi Yenilikleri, Zamanı en verimli şekilde değerlendirmek ve günlük süreyi optimize etmek için yapılacaklar listesine yepyeni bir yaklaşım getirilmeli, Görevlerin önceliklerini ve boyutlarını doğru bir şekilde belirlemek, görevleri görselleştirmek, Verimliliği Arttıran Uygulamalar, Verimliliği arttırmada teknolojiyi kullanma, Toggl, Blinkist, Evernote vb uygulamalar kullanılabilir, Kesintileri Engelleme Stratejileri, Çalışma sürecindeki olası kesintileri engellemek, Zaman dilimlerini belirleyip bu zaman dilimlerine sadık kalmak, Sosyal Medya, Sürekli sosyal medya kontrolü zaman hırsızı olabilir, Sosyal medyayı belirli zaman dilimlerinde kontrol etme, Toplantılar, Aşırı toplantı yapmak ve toplantıların çok uzun sürmesi zaman hırsızlarını davet eder, Toplantı süresini ve sayısını sınırlamak , E-postalar, Sürekli e-posta kontrolü ve e-postalarla vakit geçirmek zamanımızı çalar, E-postaları belirli zaman dilimlerinde kontrol etme
zaman hırsızları sosyal medya toplantılar e-postalar önceliklendirme teknikleri Eisenhower Matrisi Ivy Lee Metodu Pomodoro Tekniği görevleri hızlı yerine getirme zaman yönetimi becerileri sertifika programları
Sarı saçlı bir kadın, beyaz arka plan, renkli gözlü
Beyza Keskin
Sosyolog, Blog Yazarı

Dokuz Eylül Üniversitesi Psikoloji bölümünden sonra Ege Üniversitesi'nde Sosyal Psikoloji bölümünden de mezun olmuştur. Sonrasında Marmara Üniversitesi'nde Sosyal Psikoloji bölümünü bitirmiştir. 

Benzer Yazılar
Doğru ve faydalı bilgiler sağlama konusunda kararlı olan uzman ekibimizle blogumuzu her zaman yeni makaleler ve videolarla güncelliyoruz. Güvenilir tavsiyeler ve bilgilendirici içerikler arıyorsanız, blog sayfamıza mutlaka göz atın.