AnasayfaBlogDışa Dönük Kişiler İçin Kariyer Fikirleri
Kariyer Planlama

Dışa Dönük Kişiler İçin Kariyer Fikirleri

16 Mayıs 2019
Bir grup insan bir masanın etrafında toplanmış, ilgi odağı ise karşısındaki adama geniş ve mutlu bir gülümsemeyle bakan bir kadın. Adam da kendi gülümsemesiyle kadına bakmaktadır. Önlerindeki masada bir dizüstü bilgisayar ve ekranına dikkatle bakan bir kadın var. Solunda bir erkek ve kadın birlikte bir tablete bakıyor. Sağdaki kişi elinde bir fincan tutuyor ve onun solundaki kadın kameraya gülümsüyor. Bir erkek ve kadın masada oturuyor ve sağda mavi bir kâse tutan bulanık bir el var. Ön planda bir kişi bir fincan ve bir tablet tutuyor. Son olarak, arka planda beyaz bir nesnenin yakın çekimi görülebiliyor.
MeslekGörevlerBeceriler
DanışmanBaşkalarının zorlukların üstesinden gelmelerine ve hedeflerine ulaşmalarına yardımcı olmak.İyi iletişim becerileri ve başkalarının sorunlarını anlama yeteneği
ÖğretmenBilgi ve becerilerin aktarılması, öğrencilerin potansiyellerine ulaşmalarına yardımcı olmak.İyi iletişim becerileri, bilgi ve beceri aktarabilme, sabır
AkademisyenOrijinal araştırmalar yapmak, bulgularını yayınlamak.Araştırma ve analiz yeteneği, öğretme yeteneği, yazma becerileri
Satış TemsilcisiMüşterilerle toplantılar düzenlemek, ürünler hakkında bilgi vermek, satış yapmak.İyi iletişim becerileri, ikna yeteneği, müşteri hizmetleri becerileri
Proje YöneticisiProje planlama ve uygulama, takım yönetimi, iletişim ve çözüm yönetimiOrganizasyonel beceriler, analitik düşünme, iletişim ve liderlik becerileri
Klinik veya Danışman PsikologBirey ve grup terapisi, değerlendirme ve teşhis.İyi dinleme ve iletişim becerileri, sabır, empati
Etkinlik PlanlayıcısıEtkinlikleri planlama ve uygulama, müşteri ve tedarikçi ile koordinasyonOrganizasyonel beceriler, yaratıcılık, müşteri hizmetleri becerileri
Arabulucuİki taraf arasındaki anlaşmazlıkları çözmek, bilgi toplama ve rapor yazma.İletişim ve çözümleme becerileri, sabır, objektiflik
Saç StilistiMüşterinin saçını kesmek, boyamak ve şekillendirmek.El-göz koordinasyonu, estetik anlayışı, insan becerileri
Rehberlik DanışmanıÖğrenci ve velilere rehberlik ve danışmanlık hizmetleri sunmak.İyi iletişim ve danışmanlık becerileri, sabır, olumlu tutum

Kendinizle olmaktansa diğer insanlarla mı vakit harcamayı seviyorsunuz? Peki kariyer hedefleriniz ne durumda? Başkaları ile birlikte mi çalışmak istiyorsunuz? Odak merkezi olmaktan rahatsızlık duymuyor musunuz? Eğer bunlara cevabınız evet ise, büyük ihtimal dışa dönük bir insansınız. Durum böyle ise, diğer insanlar ve dışarıdan gelen deneyimler size enerji veriyor demektir. Dışa dönük veya daha sosyal kişiler için, kariyer planlama nasıl yapılmalıdır?

Dışa Dönük Kişiler İçin Hangi Meslekler Var?

Mutlaka diğer insanlarla çalıştığınız bir mesleği seçmenizde yarar var. Bu bir takımın parçası olmak veya müşterilerle birebir iş ortamında bulunmak demektir. Kendinizi içine kapanık bir insan olarak tanımlamasanız bile, yeri geldiğinde bağımsız olarak çalışabilirsiniz. Hepimizin içinde biraz içe ve dışa dönüklük vardır. O zaman, dışa dönük insanların kariyer planlamalarında rahatlıkla yapabilecekleri işlere bir göz atalım.

Uzmanından kariyer fikirleri

Alanınızda uzman olarak ilerleyebileceğiniz birçok tatmin edici kariyer yolu vardır. Geleneksel bir ofis ortamında çalışmayı seçebilir veya daha yaratıcı bir ortamı tercih edebilirsiniz. Ayrıca belirli bir müşteri kitlesiyle çalışmayı seçebilir veya daha geniş bir kitleye hizmet sunabilirsiniz. İşte size başlamanız için birkaç fikir:

İnsanlarla çalışmaktan hoşlanıyorsanız, danışmanlık veya koçluk alanında bir kariyer düşünebilirsiniz. Başkalarının zorlukların üstesinden gelmelerine ve hedeflerine ulaşmalarına yardımcı olabilirsiniz.

Eğitime karşı bir tutkunuz varsa, öğretmen veya özel öğretmen olmak isteyebilirsiniz. Öğrencilerin potansiyellerine ulaşmalarına yardımcı olarak hayatlarında bir fark yaratabilirsiniz.

Güçlü araştırma becerileriniz varsa, akademide kariyer yapmak isteyebilirsiniz. Orijinal araştırmalar yaparak ve bulgularınızı yayınlayarak alanınızdaki bilgi birikimine katkıda bulunabilirsiniz.

Bunlar, alanlarındaki uzmanlar için mevcut olan birçok ödüllendirici kariyer yolundan sadece birkaçıdır. İlgi alanlarınız ve becerileriniz ne olursa olsun, muhtemelen sizin için mükemmel olan bir kariyer vardır. Bu yüzden tüm seçeneklerinizi keşfetmekten ve sizin için doğru olan yolu bulmaktan korkmayın.

Satış Temsilcisi

Satış temsilcisi olmak, yeni insanlarla tanışmaktan ve ürünler hakkında konuşmaktan hoşlanan dışa dönük kişiler için harika bir kariyer seçimidir. Bir satış temsilcisi olarak, müşterilerle toplantılar düzenlemekten, onlara ürünleri göstermekten ve ihtiyaçlarını nasıl karşılayabileceklerini açıklamaktan sorumlu olursunuz.

Ayrıca fiyat pazarlığı yapmaktan ve müşterilerin sorularını yanıtlamaktan da sorumlu olacaksınız. Bu kariyer, bağımsız çalışmaktan hoşlanan ve müşterilerle uzun vadeli ilişkiler kurmakla ilgilenenler için mükemmeldir. Hem zorlu hem de ödüllendirici bir kariyer arıyorsanız, satış temsilcisi olarak kariyer yapmak sizin için doğru seçim olabilir.

Proje Yöneticisi

Proje yöneticisi olarak bir kariyer hem zorlu hem de ödüllendirici olabilir. İnşaat projelerini denetlemekten sorumlu kişi olarak proje yöneticileri, mimarlar ve mühendislerden mülk sahipleri ve tedarikçilere kadar geniş bir yelpazedeki insanlarla etkili bir şekilde etkileşim kurabilmelidir. Ayrıca bina planlarını iyi anlamaları ve doğru bütçeler ve sözleşmeler hazırlayabilmeleri gerekir. İş zorlu olsa da, bir projenin baştan sona bir araya geldiğini görmek de çok tatmin edici olabilir. Organize, verimli ve iyi insan becerilerine sahipseniz, proje yöneticisi olarak bir kariyer sizin için mükemmel bir seçim olabilir.

Klinik veya Danışman Psikologlar

Klinik veya Danışman Psikologlar, bilgilerini insanların duygusal/davranışsal problemlerini çözmek için kullanırlar. Bu meslek grubunda olanlar kesinlikle dışa dönük kişilerdir. Çünkü kimi psikologlar gruplar ile çalışıp, müşterilerinin aileleri ile de tanışırlar. Ayrıca değerlendirme ve teşhis için bireylerle tanışıp sonrasında terapi de verirler. Müşteriler ile seansları olmadığında, zamanlarını rapor yazarak ve sigorta şirketlerine verilmesi gereken belgeleri hazırlayarak geçirirler.

Etkinlik Planlayıcısı

Etkinlik planlayıcıları, iş toplantıları, ticari gösteriler, işletmeler ve bireyler için özel partiler düzenlerler. Etkinlikler için müşterilerin ne düşündüklerini öğrenmek adına onlarla konuşur ve devamlı iletişim halinde kalırlar. Tedarikçilerle teklifleri tartışmak, sözleşme üzerinden pazarlık yapmak, bütçe ve faturaları gözden geçirip onaylamak yine bu kişilerin görevleri arasındadır.

Arabulucular

Arabulucular, dışa dönük insanlara en iyi örnektir. Bu kişiler, mahkemeye gitmek istemeyen insanlar arasındaki anlaşmazlıkları çözer, bilgi toplar ve aralarındaki iletişimi sağlamak için iki taraf ile de tanışır. Arabulucular, aynı zamanda araştırır, konu hakkında rapor yazar, yazılı fikirlerini hazırlar ve ödemeleri onaylar.

Saç Stilistleri

Saç stilistleri, saç kesmenin yanı sıra saçlara stil verir, boyar ve düzleştirir. Neredeyse bütün günlerini müşterilerle konuşarak geçirir. Saç stilistleri çok az bir zaman işte yalnız olur. Bu kişiler tam da dışa dönük insan modeline uymuyorlar mı? Kesinlikle, evet.

Konuşma Patoloğu

Konuşma patoloğu, konuşma ile alakalı rahatsızlıklara sahip olan insanlara belirli sesleri çıkarmada, akıcı konuşmada, ritim bozukluklarında ve ses kalite problemlerinde yardımcı olur. Aynı zamanda teşhis koyar ve müşterilere terapi verir. Terapide olmadığı zamanda ise, tedavi planları geliştirip rapor yazmakla uğraşırlar.

Şehir Planlayıcısı

Şehir planlayıcıları, devlete, avukatlara ya da özel gruplara danışarak, toplulukların alanlarını ve diğer kaynaklarını kullanma planlarına yardımcı olur. Mimarlar ve aynı projelerde yer alan diğer profesyoneller ile birlikte çalışırlar. Topluluğun üyeleri arasındaki anlaşmazlıklara arabuluculuk yapmak, çevresel etki raporları ve sunumlar hazırlamak da görevleri arasındadır.

Hemşire

Hemşireler, hastalara bakım verirken, ailelerine de duygusal destek sağlar. İlaçları yönetir, kıyafetleri değiştirir ve hastanın hayati bulgularını kontrol ederler. Aynı zamanda, diğer sağlık çalışanları ile süreçler hakkında tartışıp rapor yazarlar.

Danışman, Başkalarının zorlukların üstesinden gelmelerine ve hedeflerine ulaşmalarına yardımcı olmak, İyi iletişim becerileri ve başkalarının sorunlarını anlama yeteneği, Öğretmen, Bilgi ve becerilerin aktarılması, öğrencilerin potansiyellerine ulaşmalarına yardımcı olmak, İyi iletişim becerileri, bilgi ve beceri aktarabilme, sabır, Akademisyen, Orijinal araştırmalar yapmak, bulgularını yayınlamak, Araştırma ve analiz yeteneği, öğretme yeteneği, yazma becerileri, Satış Temsilcisi, Müşterilerle toplantılar düzenlemek, ürünler hakkında bilgi vermek, satış yapmak, İyi iletişim becerileri, ikna yeteneği, müşteri hizmetleri becerileri, Proje Yöneticisi, Proje planlama ve uygulama, takım yönetimi, iletişim ve çözüm yönetimi, Organizasyonel beceriler, analitik düşünme, iletişim ve liderlik becerileri, Klinik veya Danışman Psikolog, Birey ve grup terapisi, değerlendirme ve teşhis, İyi dinleme ve iletişim becerileri, sabır, empati, Etkinlik Planlayıcısı, Etkinlikleri planlama ve uygulama, müşteri ve tedarikçi ile koordinasyon, Organizasyonel beceriler, yaratıcılık, müşteri hizmetleri becerileri, Arabulucu, İki taraf arasındaki anlaşmazlıkları çözmek, bilgi toplama ve rapor yazma, İletişim ve çözümleme becerileri, sabır, objektiflik, Saç Stilisti, Müşterinin saçını kesmek, boyamak ve şekillendirmek, El-göz koordinasyonu, estetik anlayışı, insan becerileri, Rehberlik Danışmanı, Öğrenci ve velilere rehberlik ve danışmanlık hizmetleri sunmak, İyi iletişim ve danışmanlık becerileri, sabır, olumlu tutum
dışa dönük kişiler için kariyer planlama dışa dönük kişiler için meslekler kariyer fikirleri
Bu resimde ikisi de gözlük takan bir erkek ve kadın görülüyor. Adam mavi bir gömlek ve siyah bir pantolon giyerken, kadın beyaz bir gömlek ve mavi bir kot pantolon giymektedir. Her ikisinin de gözlükleri takılı ve dümdüz ileriye bakıyorlar. Adamın kolu kadının beline dolanmış ve yüzleri birbirine yakın göründüğü için birlikte bir anı paylaşıyor gibi görünüyorlar. Arka plan yumuşak, kirli beyaz bir renktedir. Işık hafif loş, görüntüye yumuşak ve sıcak bir his veriyor. Gözlüklerine rağmen, gözleri hala bir duygu belirtisi gösteriyor. Birbirlerinin varlığından memnun ve mutlu görünüyorlar.
Konuk Yazar
Blog Yazarı

İstanbul İşletme Enstitüsünde yazılarının yayınlanmasını isteyen konuk yazarlarımız için oluşturulan bilgi kartıdır. Birçok alanda ve disiplindeki yazıları bu hesap üzerinde bulabilirsiniz.

Benzer Yazılar
Doğru ve faydalı bilgiler sağlama konusunda kararlı olan uzman ekibimizle blogumuzu her zaman yeni makaleler ve videolarla güncelliyoruz. Güvenilir tavsiyeler ve bilgilendirici içerikler arıyorsanız, blog sayfamıza mutlaka göz atın.