AnasayfaBlogKariyer Seçimi İçin 8 İpucu
Kariyer Hedefi

Kariyer Seçimi İçin 8 İpucu

15 Mayıs 2019
Bir kadın parmağıyla çeşitli insanların farklı görüntülerini işaret ediyor. Beyaz bir tişört ve mavi bir kot pantolon giymektedir. Sol kolu göğsünün üzerinde çapraz duruyor ve sağ elinde bir çift ağırlık tutuyor. Bir görüntüde kollarını kavuşturmuş bir kişiyi işaret ediyor. Başka bir görüntüde, elinde defter tutan bir kişiyi işaret ediyor. Üçüncü bir görüntüde, elinde kalem ve defter tutan bir kadını işaret ediyor. Dördüncü bir görüntüde, bir doktorun göğsünün yakın çekimi görülebiliyor. Son olarak, beşinci görüntüde gitar çalan bir kişi görülüyor. Tüm görüntüler beyaz bir arka plan üzerinde gösteriliyor ve kadın doğrudan kameraya bakıyor.
AdımAçıklamaÖnem
Kendinizi DeğerlendirmeDeğerlerinizi, ilgi alanlarınızı, becerilerinizi ve yeteneklerinizi belirleyerek, size uygun meslekleri tespit etmek.Doğru kariyer seçimi yapabilmeniz için kendinizi tanımanız gereklidir.
Keşfedilecek İşlerin Listesini YapmaDeğerlerinize, ilgi alanlarınıza, becerilerinize ve yeteneklerinize uygun meslekleri içeren bir liste oluşturun.Bu sayede potansiyel meslekleri belirlemiş olur ve hangi alanı araştıracağınıza karar verebilirsiniz.
Listenizdeki İşleri KeşfetmeListede yer alan meslekler hakkında bilgi toplama adımı.Bu adımın sonunda listenizi daha fazla daraltabilirsiniz.
Kısa Bir Liste OluşturmaAraştırmalarınız sonucunda en fazla ilginizi çeken meslekleri belirler ve bir kısa liste oluşturursunuz.Kısa listeniz, ileride odaklanmanız gereken alanları belirler.
Bilgilendirici Görüşmeler YürütmeKısa listenizde bulunan mesleklerle alakalı kişilerle görüşme yapar ve ayrıntılı bilgi edinirsiniz.Bu adım, meslek hakkında derinlemesine bilgi sahibi olmanızı sağlar.
Kariyer Seçimi YapmaYaptığınız tüm araştırmalar ve topladığınız bilgiler doğrultusunda, sizin için en uygun olan kariyeri seçersiniz.Kendinize en uygun kariyeri belirleyerek, doğru adımlar atabilirsiniz.
Hedef BelirlemeSeçtiğiniz kariyerle ilgili kısa ve uzun dönemli hedefler belirlersiniz.Hedef belirleme, ilerlemenizi ölçebilmeniz ve motivasyonunuzu yüksek tutabilmeniz için gereklidir.
Kariyer Hareket Planı YazmaBelirlediğiniz hedeflere ulaşmanızı sağlayacak adımları içeren bir plan oluşturursunuz.Bu sayede ne yapacağınızı bilir ve hedeflerinize sistematik bir şekilde yönelirsiniz.
Bilgi EdinmeKariyer seçiminizle ilgili bilgi edinir ve gelişmeye devam edersiniz.Kariyer geliştirme sürecinde bilgi edinmek ve bu bilgileri uygulamak çok önemlidir.
Kendinizi Sürekli GeliştirmeSeçtiğiniz kariyer alanında gelişme ve ilerleme yolundaki adımlarınızın sürekli olması.Yeteneklerinizi geliştirerek, kariyerinizde başarıya ulaşabilirsiniz.

Kariyer seçme aşamasına geldiğinizde, çok sayıda seçeneğiniz olduğunu keşfedeceksiniz. Seçim yapmak zor olabilir, özellikle de ne yapmak istediğinizi bilmiyorsanız ya da birçok şey ilginizi çekiyorsa. Aşılmaz bir görev gibi mi görünüyor? Aslında değil. Evet, karar aşamasında biraz çaba sarfetmeniz gerekecek ancak gösterdiğiniz çabaya sonunda değecek.

Peki kariyer hatalarından nasıl dönebiliriz? Eğer bu adımları izlerseniz, başarılı bir şekilde kariyerinizi seçebilir ve hayatınızı etkileyecek büyük hatalar yapmaktan kaçınmış olursunuz.

Kendinizi Değerlendirin

Doğru kariyeri seçmeden önce, kendinizi öğrenmeniz gerekir. Değerleriniz, ilgi alanlarınız, nadir becerileriniz ve yetenekleriniz, kişiliğinizin türüyle bir araya gelince size bazı mesleklerin daha uygun olduğunu bazılarının ise olmadığını gösterecektir.

Bunun için genelde ‘’kariyer testleri’’ denilen öz değerlendirme araçlarını kullanabilirsiniz. Bazı insanlar bir kariyer danışmanı ile ya da bu süreçte yardımı dokunabilecek başka kariyer geliştirme profesyonelleriyle çalışmayı tercih eder.

Keşfedilecek İşlerin Listesini Yapın

Öncelikle, birçok listede yer alan mesleklere bakın ve onları boş bir sayfaya kopyalayın. ‘’İşler’’ başlığını verin. Bu noktada, muhtemelen önünüzde birden fazla iş listesi bulunacaktır; her biri kullandığınız öz değerlendirme araçlarını tarafından üretilmiştir.

Kendinizi toplu tutmak için, hepsini ana bir listeye aktarmalısınız. Daha sonra listenizde size hitap eden meslekleri bulun. Bazıları, hakkında çok az şeyler bildiğiniz ve daha fazlasını öğrenmenizi gerektirecek meslekler olabilirler. Ayrıca çok bilmediğiniz meslekleri de ekleyin. Beklenmedik bir şeyle karşılaşabilirsiniz. Hepsini ana listenize ekleyin.

Listenizdeki İşleri Keşfedin



Şimdi, listenizdeki işler hakkında bazı temel bilgileri öğrenmenin tam zamanı. Bu adım, listenizi 10 ila 20 seçeneğe kadar daraltmayı başardığınız için sizi heyecanlandıracaktır. Orijinal listenizdeki tüm işler hakkında bilgi toplamak istemezsiniz değil mi?

Yayınlanmış kaynakları, iş tanımlarını ve iş için gerekli eğitim bilgilerini bulmak için kullanın. Terfi seçenekleri hakkında bilgi edinin.

Kısa Bir Liste Yaratın

Bu noktada listenizi daha da küçültmeye başlamalısınız. Şu ana kadar araştırmanızda öğrendiklerinizi temel alarak, hayalini kurmadığınız kariyer seçeneklerini elemeye başlayabilirsiniz.Kısa listenizde 2 ile 5 arasında meslek kalmış olmalıdır.

Bilgilendirici Görüşmeler Yürütün

Listenizde sadece birkaç meslek kalmışken, daha derinlemesine araştırma yapmaya başlayabilirsiniz. Bunu yapmak için en iyi yol, kısa listenizdeki meslekler hakkında birinci elden bilgiye sahip insanlarla bilgilendirici görüşmeler yapmaktır.

Şu anda bu alanlarda çalışan insanlar bulmak için LinkedIn dahil olmak üzere kendi ağınıza erişmelisiniz. 

Kariyer Seçiminizi Yapın

Son olarak araştırmanızı yaptıktan sonra, kafanızda artık bir seçim yapmaya hazır hissetmelisiniz. Toplanan tüm bilgilere dayanarak size en fazla memnuniyeti getireceğini düşündüğünüz mesleği seçin.

Önemli olan hayatınızda bir karar değişikliği yaşadığınızda, tekrar değişim yapabileceğinizin farkına varmaktır. Birçok kişi kariyerini en az birkaç kez değiştirir.

Hedeflerinizi Belirleyin

Şimdi kendiniz için doğru olan kariyeri seçtiğinize göre, kısa ve uzun dönemli hedeflerinizi belirleme zamanı geldi. Eğer belirlemezseniz, seçtiğiniz alanda çalışmanız zor olacaktır. Kısa dönemli hedefler altı aydan üç yıla uzanırken, uzun vadeli hedefler genellikle üç yıldan beş yıla kadar uzanabilir.

Kariyer Hareket Planı Yazın

Kariyer hareket planı seçtiğiniz alandaki kariyerinizde öncelikli hedefinize ulaşmanız için gerekli adımların yazıldığı belgedir. Bunu sizi A noktasından B'ye sonra da C ve D'ye götürecek bir yol haritası olarak düşünebilirsiniz. Bu plan kısa ve uzun vadeli planlarınızı, hedeflerinize ulaşmanız için gereken adımları da içermelidir.

Bu adımlardan ilki kariyer hedefinize yardımcı olacak sertifikalar edinmek olabilir. Hedeflerinize ulaşmak için öngörülen tüm engelleri ve bunların üstesinden gelme yollarını da planınıza dahil etmeniz gerekir.

Kendinizi Değerlendirme, Değerlerinizi, ilgi alanlarınızı, becerilerinizi ve yeteneklerinizi belirleyerek, size uygun meslekleri tespit etmek, Doğru kariyer seçimi yapabilmeniz için kendinizi tanımanız gereklidir, Keşfedilecek İşlerin Listesini Yapma, Değerlerinize, ilgi alanlarınıza, becerilerinize ve yeteneklerinize uygun meslekleri içeren bir liste oluşturun, Bu sayede potansiyel meslekleri belirlemiş olur ve hangi alanı araştıracağınıza karar verebilirsiniz, Listenizdeki İşleri Keşfetme, Listede yer alan meslekler hakkında bilgi toplama adımı, Bu adımın sonunda listenizi daha fazla daraltabilirsiniz, Kısa Bir Liste Oluşturma, Araştırmalarınız sonucunda en fazla ilginizi çeken meslekleri belirler ve bir kısa liste oluşturursunuz, Kısa listeniz, ileride odaklanmanız gereken alanları belirler, Bilgilendirici Görüşmeler Yürütme, Kısa listenizde bulunan mesleklerle alakalı kişilerle görüşme yapar ve ayrıntılı bilgi edinirsiniz, Bu adım, meslek hakkında derinlemesine bilgi sahibi olmanızı sağlar, Kariyer Seçimi Yapma, Yaptığınız tüm araştırmalar ve topladığınız bilgiler doğrultusunda, sizin için en uygun olan kariyeri seçersiniz, Kendinize en uygun kariyeri belirleyerek, doğru adımlar atabilirsiniz, Hedef Belirleme, Seçtiğiniz kariyerle ilgili kısa ve uzun dönemli hedefler belirlersiniz, Hedef belirleme, ilerlemenizi ölçebilmeniz ve motivasyonunuzu yüksek tutabilmeniz için gereklidir, Kariyer Hareket Planı Yazma, Belirlediğiniz hedeflere ulaşmanızı sağlayacak adımları içeren bir plan oluşturursunuz, Bu sayede ne yapacağınızı bilir ve hedeflerinize sistematik bir şekilde yönelirsiniz, Bilgi Edinme, Kariyer seçiminizle ilgili bilgi edinir ve gelişmeye devam edersiniz, Kariyer geliştirme sürecinde bilgi edinmek ve bu bilgileri uygulamak çok önemlidir, Kendinizi Sürekli Geliştirme, Seçtiğiniz kariyer alanında gelişme ve ilerleme yolundaki adımlarınızın sürekli olması, Yeteneklerinizi geliştirerek, kariyerinizde başarıya ulaşabilirsiniz
kariyer seçimi kariyer hedefi kariyer planı uzun vadeli hedefler kariyer hataları öz değerlendirme
Bu resimde ikisi de gözlük takan bir erkek ve kadın görülüyor. Adam mavi bir gömlek ve siyah bir pantolon giyerken, kadın beyaz bir gömlek ve mavi bir kot pantolon giymektedir. Her ikisinin de gözlükleri takılı ve dümdüz ileriye bakıyorlar. Adamın kolu kadının beline dolanmış ve yüzleri birbirine yakın göründüğü için birlikte bir anı paylaşıyor gibi görünüyorlar. Arka plan yumuşak, kirli beyaz bir renktedir. Işık hafif loş, görüntüye yumuşak ve sıcak bir his veriyor. Gözlüklerine rağmen, gözleri hala bir duygu belirtisi gösteriyor. Birbirlerinin varlığından memnun ve mutlu görünüyorlar.
Konuk Yazar
Blog Yazarı

İstanbul İşletme Enstitüsünde yazılarının yayınlanmasını isteyen konuk yazarlarımız için oluşturulan bilgi kartıdır. Birçok alanda ve disiplindeki yazıları bu hesap üzerinde bulabilirsiniz.

Benzer Yazılar
Doğru ve faydalı bilgiler sağlama konusunda kararlı olan uzman ekibimizle blogumuzu her zaman yeni makaleler ve videolarla güncelliyoruz. Güvenilir tavsiyeler ve bilgilendirici içerikler arıyorsanız, blog sayfamıza mutlaka göz atın.