İş Arama Sürecinde İzlemeniz Gereken Adımlar

İş arama süreci, birçoğumuz için pek de kolay bir süreç değildir. Nereden başlayacağınız konusunda bir fikriniz yoksa ve bir an önce yeni bir iş aramanız gerektiğinin farkındaysanız endişelenmeyin. İş arama; zaman, planlama, özveri, beyin gücü gerektiren bir süreçtir.
İş arama evresi yorucu ve stresli gelebilir. Kolay bir süreç olduğu söylenemez. Dilediğiniz gibi bir iş bulabilecek misiniz, bulduğunuz işten memnun kalacak mısınız, beklentinizi karşılayacak mı, iş arkadaşlarınız iyi olacak mı, patronunuz destek veren mi yoksa yıldırmayı mı seven birisi? Bu sorulara bağlı endişeler uzar gider.
Ancak iş arama sürecine sistematik şekilde ve sabırla yaklaşırsanız, içerisinde bulunduğunuz süreç daha kolay yönetilebilir. Ve böylece, hak ettiğiniz teklifi alma konusunda daha başarılı olacaksınız. İş arama izninden faydalanabileceğinizi de unutmayın.
İş Arama İzni Nedir?
4857 Sayılı İş Kanununun 27. maddesine göre, “Bildirim süreleri içinde işveren, işçiye yeni bir iş bulması için gerekli olan iş arama iznini iş saatleri içinde ve ücret kesintisi yapmadan vermeye mecburdur. İş arama izninin süresi günde iki saatten az olamaz ve işçi isterse iş arama izin saatlerini birleştirerek toplu kullanabilir. Ancak iş arama iznini toplu kullanmak isteyen işçi, bunu işten ayrılacağı günden evvelki günlere rastlatmak ve bu durumu işverene bildirmek zorundadır. İşveren yeni iş arama iznini vermez veya eksik kullandırırsa o süreye ilişkin ücret işçiye ödenir. İşveren, iş arama izni esnasında işçiyi çalıştırır ise işçinin izin kullanarak bir çalışma karşılığı olmaksızın alacağı ücrete ilaveten, çalıştırdığı sürenin ücretini yüzde yüz zamlı öder.”
İş arama sürecinde izlenecek adımlar neler?
Geçiş Planınızı Yapın
Üniversiteden yeni mezun olmuş ya da daha iyi bir kariyer değişikliği için istifa etmeyi planlıyor olabilirsiniz. Veya mevcut işinizden memnun kalmadınız ve ayrılmayı düşünüyorsunuz. Durumunuzu bunlardan biri olabilir. Yapmanız gereken, bir geçiş planlaması ile birlikte önünüzdeki mevcut engelleri gidermek.
İstifa Ederken
İstifa ettikten sonra ekstra bir finansal geliriniz yoksa ya da şartlarınız buna müsait değilse acele etmeyin. Yeni bir pozisyon bulana kadar istifa etmeyin. Bu süreçte istifa mektubu yazabilirsiniz. Ayrıca, istifanızın zamanlamasını ve yeni işe başlama tarihinizi iyi ayarladığınızdan emin olun.
İşten Çıkarıldığınızda ya da Kovulduğunuzda...
İşten çıkarıldıysanız ya da kovulduysanız işvereninizin sizin için iyi bir referans olmayacağını düşünebilirsiniz. Böyle bir durumda da mevcut işvereninizi referans olarak göstermekten kaçının.
Hangi İşi İstediğinizden Emin Olun
İş arama sürecine başlamadan evvel, hangi alanda çalışmak istediğinizi keşfetmeniz ve bulmanız gerekir. Kafanızda bir iş pozisyonu ve unvanı belirleyin. İş aramaya başladığınızda da belirlediğiniz alan hakkında gereken nitelikleri araştırın.
İş aramaya başladığınızda; iş tanımı, sorumlulukları ve gereklilikleri, başlıklar ve roller şirketler arasında farklılık gösterdiğinden dolayı, yalnızca tek başlıktan daha fazlasını size söyleyecektir. İdeal pozisyonunuzu özetleyen örnek bir iş tanımı yazmak da yararlı bir alıştırma olabilir.
Sosyal Medya Hesaplarınızı Gözden Geçirin
İş arama sürecinde sosyal medya hesaplarınızı tazelemek, gözden geçirmek önemli. Argo-küfür içeren, uygunsuz paylaşımlar yapmamanız gerekir. İşverenler ve işe alım uzmanları isminizi dijitalde muhakkak aratacaktır.
İş ararken, tüm sosyal medya hesaplarınızı mümkün olduğunca gizli tutmanız tavsiye edilir. Bunun tek istisnası, LinkedIn. LinkedIn profiliniz profesyonel bir fotoğraf içermeli ve en son deneyiminiz ile nitelikleriniz ilgili güncel olmalıdır. İşe alım yöneticilerinin dikkatini çekecek ilgi çekici bir özet yazmak iyi bir ilk izlenim verebilir.
Özgeçmişinizi Güncelleyin
Özgeçmişinizi güncellediğinizden emin olun. Başvuracağınız her pozisyon ve iş için küçük düzeltmeler yapabilirsiniz. Bunun için CV Hazırlama eğitiminden faydalanabilirsiniz.
Referanslarla İletişime Geçin
Başvurduğunuz işler, yetkinliklerinize referans olabilecek profesyonelleri gerektirir. Referanslarınız ile önceden iletişim kurun ve iş arama sürecinde olduğunuzdan, kendilerini referans olarak bildirmek istediğinizi belirtin.
Mülakata Hazırlık
Mailleşmenin, telefon görüşmesinin ileri ki aşaması olan mülakat, işe alım aşamanızın artık son adımıdır. Mülakat, kendinizi en iyi şekilde ifade edebilmeniz için büyük bir fırsattır. İş tanımına, gerektirdiği niteliklere uygun bir hazırlık yapmanız iyi olacaktır. Online Mülakat Teknikleri Eğitimi ile bu görüşmeye en iyi şekilde hazırlanabilirsiniz.
İş Aramaya Hazırsınız
İstediğiniz pozisyonu belirlediniz, hangi niteliklerinizin üzerinde durmanız gerektiğini öğrendiniz. Sosyal medya hesaplarınızı gözden geçirdiniz. Referanslar ile iletişime geçtiniz. Özgeçmişinizi güncellediniz ve sıra geldi uygulama kısmına.
Tüm bu süreçleri iyi değerlendirdiğinize eminseniz iş arama aşamasına geçebilirsiniz. Kariyer.net, LinkedIn gibi dijital platformlara göz atın.
İş Tekliflerini Değerlendirmek
Sabırla uzun uğraşlar sonrası aldığınız teklifleri değerlendirme vakti. Maaş, sosyal haklar, kurum kültürü, sosyal haklar gibi faktörleri göz önünde bulundurun. Artıların ve eksilerin listesini yapın. Ardından sizin için en uygun olanı belirleyin.

Kişisel gelişimle ilgili blog içerikleri ve tanıtım yazıları yazıyor.