AnasayfaBlogSatış Temsilcisi Nedir? Ne İş Yapar?
Satış - Pazarlama

Satış Temsilcisi Nedir? Ne İş Yapar?

14 Mayıs 2021
İyi aydınlatılmış bir ofiste masa başında oturan bir grup insan. Bir kişi takım elbise giyiyor ve sağ elinde bir telefon tutuyor. Başka bir kişi ise elinde bir pano tutmaktadır. Masanın üzerinde kırmızı çatılı bir kitap yığını, bir kutu ve bir hesap makinesi vardır. Arka planda bir kişi dizüstü bilgisayar ekranına bakmaktadır. Masanın yanındaki duvarda bir ev çizimi var. İnsanlar rahat ve işlerine odaklanmış durumdalar. Odanın rahat ve davetkâr bir atmosferi var.
Satış Temsilcisi BilgileriSatış Temsilcisi GörevleriSatış Temsilcisi Maaş Bilgileri
Kurumun ürün ve hizmetlerini müşterilere sunar.Ürün ve hizmetlerin tanıtımını yapmak, Müşteri ile etkili iletişim kurarak markayı temsil etmekMaaş ve sektöre bağlı olarak değişir, genellikle maaş+prim usulüdür.
Müşterilerin ihtiyaçlarına göre ürün ve hizmet önerisi sunar.Müşterilerin isteklerini anlamak ve doğru yönlendirmek, Gerekirse satış ekibinin yönetimiPrimler genellikle satış performansına dayalıdır.
Markayı ve şirketi iyi bir biçimde temsil eder.Hedef kitle analizi yapmak, Sektör ihtiyaçlarını doğru analiz ederek hizmetler sunmakMaaş düzeyi, işletmenin hiyerarşik yapısına göre değişir.
Bulunduğu şirketi ve ürün/hizmetlerini iyi tanımalıdır.Aldığı bilgileri hızlı ve doğru bir şekilde müşteriye sunmak, Gerektiğinde satış ekibine eğitim vermekSatışta ne kadar başarılı olunursa kazanç o kadar artar.
Markayla ilgili tüm mesajları doğru ve etkili bir şekilde aktarır.Sürdürülebilir müşteri ilişkileri kurmak, Marka bağlılığını artırmayı amaçlarHiyerarşik düzen bazında maaş değişikliği söz konusudur.

Satış, bir kurumun ürün ve hizmetlerini müşterilerine sunma şeklidir. Bu nedenle de firmanın en önemli birimlerinden biridir. Satış ekibi, şirketin ürün ve hizmetlerini müşterilerle buluşturan kişilerdir. Bugün birçok mağaza ve şirketlerde satış temsilcileri bulunmaktadır. Bankalar, mağazalar, şirketler ve hizmet sektörünün tamamında satış departmanı vardır. Bu departmanlarda bulunan bir satış ekibi ve bu ekipte çalışan her bir kişiye de satış temsilcisi denmektedir. Bugün satış temsilcisi ne iş yapar? Satış temsilcisi nedir? Satış temsilcisi maaşları nelerdir? Bunlara göz atalım.

Satış Temsilcisi Nedir?

Pek çok şirketin ürün ve hizmetlerini müşterileriyle buluşturması ve bu ürünleri iyi pazarlaması gerekir. Geçmişten günümüze satış ve pazarlama alanında insan gücünden yararlanılmaktadır. Günümüzde bu durum biraz daha sanal bir hale geldi. Ancak hala şirketlerin müşterileriyle biürünürebir ilgileneceği satış temsilcilerine ihtiyaç büyüktür. Artık web üzerinden rahatlıkla online olarak kendinize ait satış temsilcinize ulaşabiliyorsunuz.

Satış temsilcisi, kurumun müşterilerle olan ilişkisinde bir köprüdür. Bunun yanında kurumun toptan ve perakende satış ilişkisinde de rolü büyüktür. Adından da anlaşıldığı gibi satış temsilcisi markayı temsil eden kişidir. Teknolojinin gelişmeye devam ettiği ve her geçen gün hızla geliştiği dünyada pazarın gelişmesi ve değişmesiyle markaların rekabeti de arttı. Bu rekabetin artması da satış personelinin tüm stratejilerini değiştirmeye zorladı. Şirketler bu noktada reklam stratejilerini ve satışa dair birçok noktada kendilerini geliştirmeye devam etmektedir. Bunların başında satış temsilcilerinin mevcut yaptığı işlere bazı ek özellikler getirilmiştir. Satış temsilcisinin görevleri kısaca şu şekildedir;

  • Satış temsilcisi markanın vitrinidir. Bu vitrinde ürün ve hizmetlerin kusursuz görünmesi gerekir. Ürünü ve hizmeti müşterilere satış temsilcisi sunar. Yani, müşterilerle olan diyaloglarına özen göstermeli ve sabırlı olmalıdır.

  • Kurumun geniş bir müşteri portföyüne sahip olabilmesi için toptancıların dağıtımını organize eder ve çalışanları olabildiği gibi kendisi de müşterilerine birebir ulaşmaktadır.

  • Bazı sektörlerde ise örneğin; bankacılık sektöründe özel olarak bireysel müşterilerine hizmet verebilmektedir.

  • Müşterilerin bir ürün veya hizmet hakkında bilgisi ne kadar fazla ise ürünü satın alma isteği de o kadar fazla olacaktır. Bu nedenle bazı sektörlerde satış temsilcileri aynı zamanda kendi satış ekibini de markanın ürün ve hizmetlerini doğru tanıtabilmesi için bilgilendirmelidir.

  • Yine sektöre bağlı olarak satış temsilcilerinin yabancı dil bilmesi oldukça önemlidir.

  • Satış temsilcisi her müşteri profiline uyum sağlayabilen kişilerdir. Her müşterinin kişiliği ve beklentileri aynı değildir. Bu nedenle satış temsilcileri müşterilerle empati kurabilmelidir.

  • Satış temsilcileri mevcut satış ekibinin satış bilgisini de arttırmalıdır. Satış ekibinin satış stratejilerini oluşturmalı ve doğru teknikleri öğretmelidir.

Satış Temsilcisi Ne İş Yapar?

Satış alanında çalışan kişilerin müşteri odaklı olduğunu her fırsatta belirttik. Satış temsilcilerinin de müşteri analizi yapabilmesi ve müşterinin isteklerine doğru cevaplar verebilmesi oldukça önemlidir. Satış temsilcisinin öncelikle satış kavramını iyi bilmesi, satış alanında becerilerinin bulunması ve iletişim becerilerinin kuvvetli olması beklenir. Aynı zamanda bulunduğu şirketi iyi tanıması, ürün veya hizmetlerini iyi bilmesi gerekir. Satış temsilcisinin genel hatlarıyla yaptığı işler şu şekildedir;

  • Müşteriye doğru ve hızlı bilgi verebilmek

  • Hedef kitleyi doğru tanımak

  • Müşterinin isteklerini anlamak ve doğru yönlendirmek

  • Gerektiğinde satış ekibinin başında olabilecek yönetim becerisi

  • Ekibin satış stratejilerini belirlemek ve ekip içi satış eğitimleri düzenlemek

  • Müşterilerle sürdürülebilir diyaloglar kurmak

  • Mevcut sektörün ihtiyaç ve isteklerini doğru analiz etmek

  • Şirket içi düzenli ve eksiksiz satış raporlaması yapmak

Bu maddelerden de görüyoruz ki satış temsilcisi sadece müşterilere ürün satışı yapmıyor, şirketin vizyonunu ve tüm vermek istenen mesajları doğru aktaran kişi görevini de üstleniyor. Aynı zamanda şirketin müşteriyle arasında olan bağlılığı arttırarak, markanın daha sağlıklı bir müşteri portföyüne sahip olmasını amaçlıyor.

Satış Temsilcisi Maaşları

Bu alanda satış temsilcilerinin maaşları hakkında net, keskin bilgiler vermek doğru değildir. Bu durum sektöre ve yapılan işe bağlı olarak değişmektedir. Ancak sistem maaş ve prim şeklinde verilmektedir. Satış temsilcisi olacak ve prim usulü çalışacak kişilerin işlerinde bilmesi gereken konulardan biride satışta ne kadar başarılı olunursa o kadar kazanç artacaktır.

Satış temsilcilerinin maaşları sektörel bazda değişiklik gösterdiği gibi hiyerarşik düzene bağlı olarak da değişmektedir. Örneğin satış temsilcisi bir firmanın satış ekibinin başında yer alıyorsa, iş tanımı da diğer satış ekibinde bulunan çalışanlara göre farklı olacaktır. Buna bağlı olarak da maaş skalası değişecektir. Prim usulü çalışılıyorsa da tamamen satış oranlarına bağlı olarak maaşınıza ek bir maaş daha ekleme şansınız olacaktır.

Satış temsilcisi günümüzde oldukça yaygın ve aranan meslekler arasındadır. Bu nedenle şirketler arasında iyi satış temsilcilerine ihtiyaç duyulur. Bu durum rekabeti arttırır ve şirketler mevcut satış temsilcilerinden memnun kalırlarsa kolay kolay kaybetmek istemezler. Oldukça yaygın olan bu meslek aynı zamanda birçok genç tarafından tercih edilmektedir. Ancak profesyonel bir satış temsilcisi olmak öncelikle eğitim almaktan geçer. Bunun için satış ve pazarlama eğitimi veya satış yönetimi eğitimi gibi eğitimleri enstitüde alabilir ve bu anlamda kendinizi geliştirebilirsiniz. Aldığınız eğitimleri de sertifika ile belgelendirebilirsiniz. Özellikle satış temsilcisi olarak kendinizi geliştirmek ve mesleğinize bu alanda yön vermek istiyorsanız, öz geçmişinizde bulunması gereken önemli eğitim sertifikalarındandır.

Satış Temsilcisi Nasıl Olunur?

Birçok sektörde satış temsilcisi olmak isteyebilirsiniz. Ancak öncelikle hangi alanda ilerleyeceğinizi iyi bilmelisiniz. Sonrasında satış ve pazarlama, müşteri ilişkileri, yönetim, halkla ilişkiler gibi alanlarda üniversitelerin ilgili bölümlerinde eğitim alabilirsiniz. Bunun yanında kendinizi geliştirebileceğiniz kitap ve online eğitimlerle de eğitiminizi desteklemelisiniz. Satış ve pazarlama gibi alanlar insan ilişkilerine dayalıdır. Bu nedenle sadece eğitim almak değil pratik kazanmakta önemlidir. Satış alanında ne kadar iş deneyimi kazanırsanız o kadar bu alanda tanınır ve iş sahanızı genişletebilirsiniz.

İyi bir satış temsilcisi olmak için bilmemiz gereken bazı unsurlar bulunuyor. Bunlar;

  • Bulunduğunuz şirketi iyi araştırın ve tanıyın

  • Hedef kitleyi (müşterileri) iyi tanımak

  • Müşteri ilişkilerinde hızlı ve doğru iletişim kurmak

  • Satılan ürün veya hizmetleri iyi tanımak

  • Satış gerçekleşirken ve gerçekleştikten sonra da takip etmek

  • Satış raporlaması yapabilmek

  • Sonuç odaklı olmak

Tüm bu maddeler bir satış temsilcisinin bilmesi gereken ve kendisini en iyi şekilde gösterebileceği özelliklerdir. Bu nedenle satış temsilcisi mesleğine adım atmak isteyen her öğrencinin ilk olarak bu alana karşı ilgi duyması ve iletişim becerilerinin güçlü olması gerekir. Sonrasında eğitimini aldığınız ve azimle çalıştığınız her alanda başarılı olacaksınız.

Kurumun ürün ve hizmetlerini müşterilere sunar, Ürün ve hizmetlerin tanıtımını yapmak, Müşteri ile etkili iletişim kurarak markayı temsil etmek, Maaş ve sektöre bağlı olarak değişir, genellikle maaş+prim usulüdür, Müşterilerin ihtiyaçlarına göre ürün ve hizmet önerisi sunar, Müşterilerin isteklerini anlamak ve doğru yönlendirmek, Gerekirse satış ekibinin yönetimi, Primler genellikle satış performansına dayalıdır, Markayı ve şirketi iyi bir biçimde temsil eder, Hedef kitle analizi yapmak, Sektör ihtiyaçlarını doğru analiz ederek hizmetler sunmak, Maaş düzeyi, işletmenin hiyerarşik yapısına göre değişir, Bulunduğu şirketi ve ürün/hizmetlerini iyi tanımalıdır, Aldığı bilgileri hızlı ve doğru bir şekilde müşteriye sunmak, Gerektiğinde satış ekibine eğitim vermek, Satışta ne kadar başarılı olunursa kazanç o kadar artar, Markayla ilgili tüm mesajları doğru ve etkili bir şekilde aktarır, Sürdürülebilir müşteri ilişkileri kurmak, Marka bağlılığını artırmayı amaçlar, Hiyerarşik düzen bazında maaş değişikliği söz konusudur
Satış Temsilcisi Satış Temsilcisi nedir Satış Temsilcisi ne iş yapar Satış Temsilcisi maaşları Satış Temsilcisi nasıl olunur
Parlak bir gülümsemeye sahip genç bir kadın doğrudan kameraya bakıyor. Omuz hizasında, koyu kahverengi saçları ve açık bir teni var. Gözleri kapalı, dudakları hafifçe ayrık ve yanakları sevinçten yuvarlak. Beyaz bir tişört ve mavi bir kot pantolon giyiyor ve elleri kalçalarının üzerinde duruyor. Mutluluk ve memnuniyet hissi yayıyor ve ifadesi davetkâr ve davetkâr. Yirmili yaşlarının ortalarında görünüyor ve neşeli, kaygısız bir tavır yayıyor.
Burcu Ayan
Blog Yazarı

Halkla İlişkiler mezunu. Uzun yıllar yurt dışı eğitim sektöründe eğitim danışmanı olarak çalıştı. Özellikle Lisans ve Master öğrencilerinin yurt dışı başvuru süreçleri, dil okulu ve üniversite yerleşimi, vize işlemleri gibi konularla ilgili tecrübe sahibi. Eğitim danışmanlığı dışında içerik üretiyor ve blog yazarlığı yapıyor.

Benzer Yazılar
Doğru ve faydalı bilgiler sağlama konusunda kararlı olan uzman ekibimizle blogumuzu her zaman yeni makaleler ve videolarla güncelliyoruz. Güvenilir tavsiyeler ve bilgilendirici içerikler arıyorsanız, blog sayfamıza mutlaka göz atın.
Bu görüntü bir çevrimiçi Satış Yönetimi Kursunu tasvir etmektedir. Bir adam kameraya doğru gülümsüyor ve arkasında mavi bir arka plan var. Görselde ayrıca bir tabela, bir harf, bir logo ve birkaç kağıt parçası yakın plan çekilmiştir. Bu detaylar kursun satış yönetimi konularına odaklandığını gösteriyor. Adamın ifadesi, kursa olan hevesini ve bağlılığını yansıtıyor ve bir coşku ve motivasyon duygusu sergiliyor. Bu görüntü, başarıya ulaşmak için gereken ciddiyet ve adanmışlığı yansıttığı için kursun ideal bir temsilidir. Ayrıca, belirli bir konu hakkında bilgili ve bilgili olmanın önemini de aktarmaktadır. Bu imaj ile kurs, öğrenciye başarılı bir satış yöneticisi olmak için gerekli araçları ve kaynakları sağlamayı amaçlamaktadır. Çevrimiçi bir kurs sunarak, öğrenciler satış yönetimi alanında mükemmelleşmek için gereken bilgi ve becerileri kazanabilirler.
5
(21)

Satış Yönetimi Eğitimi

18 Konu5 Saat
Bu, siyah tişört giyen bir adamın görüntüsüdür. Beyaz bir arka planın önünde duruyor. Yüzünde ciddi bir ifade ile dümdüz karşıya bakıyor. Kolları yanlarında rahat bir şekilde duruyor. Yakası v yakalı, vücuda oturan siyah bir tişört giyiyor. Koyu kahverengi saçları yüzünden uzakta geriye taranmış. Koyu renk gözleri yoğun ve odaklanmış görünüyor. Güçlü bir çene çizgisi ve ince bir bıyığı var. Cildi hafif bronzlaşmış. Sol koluna gümüş bir saat takıyor. Kendinden emin ve kontrollü görünüyor.Ali Kayacan
1245464
Resimde muhtemelen bir CV görüşmesine hazırlanan takım elbiseli bir adam görülüyor. Gözlüklü, sakallı ve düğmeli gömleğiyle kendinden emin ve iyi giyimli görünüyor. Arka planda metal bir kutunun yakın çekimi, bir saat ve bir kol görülebiliyor. Bu görüntü, bir CV görüşmesine nasıl hazırlanılması gerektiğine dair mükemmel bir örnektir.
4.6
(50)

CV Hazırlama Eğitimi

6 Konu3 Saat
Bu, koyu mavi takım elbise giyen bir adamın fotoğrafı. Arkasında beyaz bir duvar olan parlak ışıklı bir odada durmaktadır. Adamın kısa siyah saçları var ve yüzünde ciddi bir ifadeyle önüne bakıyor. Beyaz bir elbise gömleği, mavi çizgili bir kravat ve koyu mavi bir takım elbise ceketi giymektedir. Ayrıca siyah elbise pantolonu ve siyah elbise ayakkabıları giymektedir. Elleri yanındadır ve sol bileğinde bir saat takılıdır. Adam kendinden emin ve sakin görünüyor.Dr. Bilal Şentürk
1162464