AnasayfaBlogYurt Dışı Tur Planı Yapmadan Bu Önerilere Göz Atın
Nasıl Yapılır?

Yurt Dışı Tur Planı Yapmadan Bu Önerilere Göz Atın

22 Haziran 2021
Görüntünün ön planında, yemyeşil ağaçlarla çevrili, kırmızı kubbeli büyük beyaz bir bina duruyor. Binanın çok sayıda penceresi ve kubbenin etrafında siyah bir süslemesi var. Arka planda, kenarına yakın bir yerde duran bir insanla birlikte geniş bir nehir görüntüyü boydan boya kat ediyor. Gökyüzü masmavi ve güneş sahnenin üzerinde parlıyor. Resmin tamamı çok huzurlu ve dingin, nehir ve bina güzel bir kontrast oluşturuyor.
ÜlkeDestinasyonlarÖneriler
FransaParis, Disneyland, Nice, MarsilyaFarklı bir kültür ve lezzet tecrübesi arayanlar için ideal. Türklerin yoğun yaşadığı yerlere gitmek yerine daha az bilinen bölgelere gitmeyi tercih edebilirsiniz.
AlmanyaHamburg, DüsseldorfTürklerin yoğunlukta olduğu bölgeler, farklı bir kültür tecrübesi isteyenler için ideal olmayabilir. Almanya'nın diğer bölgelerini tercih edebilirsiniz.
Avrupa GenelFarklılık gösterirHedefiniz farklı kültür ve lezzetler tanımaksa, Avrupa'nın daha az bilinen destinasyonlarını tercih edebilirsiniz.
Orta AvrupaFarklılık gösterirOrta Avrupa turları genellikle farklı bir deneyim sunar. Bu bölgenin kültürel zenginliklerini keşfedebilirsiniz.
Doğu AvrupaFarklılık gösterirDoğu Avrupa, tarihi açıdan zengin ve farklı bir kültür deneyimi sunar. Tur seçerken bu bölgeleri de göz önünde bulundurabilirsiniz.
AtmosferFarklılık gösterirFarklı bir atmosfer arıyorsanız, tipik turistik yerlerden ziyade, az bilinen destinasyonları seçebilirsiniz.
LezzetlerFarklılık gösterirYeni lezzetler denemek için çeşitli mutfakların olduğu destinasyonları tercih edebilirsiniz.
KültürFarklılık gösterirYeni bir kültür keşfetmek istiyorsanız, yerel halkın yaşam tarzını ve geleneklerini deneyimleyebileceğiniz destinasyonları tercih edebilirsiniz.
Gezi PlanlamaHer yeri kapsarVize ve pasaport işlemlerini zamanında tamamlayınız. Planlamayı erken yaparak istediğiniz tura rahatça katılabilirsiniz.
BütçeHer yeri kapsarGezi bütçenizi önceden planlayın. Fiyatları karşılaştırıp, en uygun seçeneği bulmaya çalışınız.

Pasaportunuz var mı? Geçerlilik süresi yeterli mi? Vize alma konusunda sorun yaşamayacak pozisyondaysanız hatta ve hatta yeşil pasaportluysanız o zaman yurt dışına seyahat etmeniz için hiçbir engel yok demektedir. Maddi olarak bütçeden, eurodan ve dolardan bahsetmeyeceğim. Çünkü eğer şuan Google arama motorunda "Yurt dışında nerelere gidilir?" diye aratma yaptığına göre ya her şeyi planlamışsındır ya da birikim yapmaya başlayacaksındır.

Bir ülkeden vize almak elbette çok kolay değil bizim ülkemiz için. Tamamlamanız gereken bir sürü evrak, eksiksiz paylaşmanız gereken bir takım maddi durumu gösteren dokümanlar derken biraz zaman isteyen bir süreç. Ancak şuan birçok firmanın insan kaynakları birimi, gerek vize için gerekse kredi çekmek için evrakları sizin adınıza hazırlayıp size veriyorlar. Geriye sadece sizin kendi şahsi eklemeniz gereken dokümanlar kalıyor. Bu yazımda size yurt dışı tatil planınızı yaparken yardımcı olacak bir takım bilgiler paylaşacağım. Öncelikle kıta kıta, bölge bölge ayırarak başlayalım. Daha sonrasında birkaç tur içeriği ve muhakkak görmeniz gereken yerleri de öneri olarak paylaşacağım.

Ülkelere Göre Turlar Nasıl Ayrılır?

Evet bu sorunun cevabı her yere gidilir. Ancak her yere gidilmez de şeklinde yanıtlanabilir. Farklı bir kültür, farklı bir ülke, farklı bir lezzet tatmak için gidiyorsanız Almanya’da Türklerin yoğun yaşadığı Hamburg veya Düsseldorf’a gitmeniz size çok farklı bir atmosfer havası yaşatmayabilir. Almanya’da da gezilecek ve görülecek fazlasıyla yer var. Ama hedefiniz farklı kültür tanımak ve farklı lezzetlerse Avrupa’nın farklı şehirlerine rotanızı oluşturabilirsiniz. 

Öncelikle hangi ülke nerede, gerçekten gitmek istediğiniz destinasyonu biliyor musunuz? Avrupa, Orta Avrupa ve Doğu Avrupa turlarının farklı olduğunu ve hepsinin ayrı bir kategoride olduğunu biliyor musunuz? Gelin öncelikle turları destinasyonlarına göre inceleyelim.

  • Avrupa Turları

Fransa: Paris, Disneyland, Nice, Marsilya
İtalya: Roma, Venedik, Floransa, Milano, Napoli
İspanya: Barcelona, Madrid, Endülüs, Mollarco
Yunanistan: Atina, Selanik, Kalambaka, Kavala, İskeçe
Bulgaristan: Sofya
Avusturya: Viyana
Almanya: Berlin, Dresden, Münih, Salzburg
Hollanda: Amsterdam

  • Orta Avrupa Turları

Macaristan: Budapeşte
Avusturya: Viyana
Çekya (Eski adı Çek Cumhuriyeti): Prag
Polonya: Varşova, Krakow
Letonya: Tallinn, Riga

  • Doğu Avrupa Turları

Rusya: St Petersburg, Moskova

  • Balkanlar Turları

Makedonya: Üsküp, Ohrid, Tetova (Kalkandelen)
Kosova: Priştine
Arnavutluk: Tiran, İşkodra
Karadağ: Budva, Kotor
Hırvatistan: Dubrovnik 
Bosna Hersek: Saray Bosna, Mostar, Trebinje, Poçitel
Sırbistan: Belgrad
Bulgaristan: Plovdiv, Sofya

  • Uzakdoğu Turları

Tayland: Bangkok, Pattaya, Phuket 
Çin: Shanghai, Pekin, Xian

  • Asya Turları

Hindistan: Yeni Delhi
Malezya: Kualalumpur

  • Ortadoğu Turları

Birleşik Arap Emirlikleri
Dubai: Abu Dhabi
Mısır: Kahire & Nil / Sharm El Sheikh, İskenderiye
Tunus: Hammamet
Fas: Marakes /Kazablanka
Lübnan: Beyrut

  • İskandinavya Turları

Danimarka: Kopenhang, Helsingor 
İsveç: Stockholm, Karlstad, Göteborg
Norveç: Oslo, Gudvangen, Flam

Yurt Dışında Nerelere Gidilir?

Evet ülkelere göre turları ayırdıktan sonra şimdi biraz gidilecek yerlerde nereler nasıl gezilir kısmına gelelim. Gezilecek yerler ve turlar bu kadar değil. Afrika turları, Egzotik turlar (Bali, Zanzibar, Phuket, Maldivler vb.), Malta (Temel reis kasabası görülmeye değer), Nepal gibi farklı turlara da dahil olabilir veya program yapabilirsiniz. Avrupa turlarından popüler olan turlarda, gezilecek yerleri inceleyelim.

  • Fransa (Paris, Disneyland, Nice)

Saat olarak Türkiye’den 1 saat geridedir. Yanınızda döviz olarak Euro bulundurmanız gerekiyor. Fransızlar, çok fazla İngilizce konuşmayı sevmedikleri için gitmeden önce Fransızca Kursuna (A1) katılmanız size fayda sağlayacaktır. Yarı İngilizce, yarı Fransızca konuşabilirseniz en azından derdinizi anlatabilme şansınız olacaktır. Otelleri tarihi doku bozulmadan restore edilir burada. Ağırlıklı olarak 9. Bölge Opera Binasının çevresinde ki oteller tercih edilir. Dünyanın en gelişmiş metro ağına sahip olan ülkelerden biri olduğu için rahatlıkla kaldığınız şehri gezebilirsiniz.

Paris’te sadece Eyfel Kulesini gezerseniz çok şey kaybedersiniz. Size özellikle Seine Nehri’ni görmenizi de tavsiye ederim. Burası şehri ikiye bölen, üzerinde 37 tane köprüsü olan ve üstü camlarla kaplı teknelerle gezilen turistlerin dikkatini çeken özellikte bir turistlik bölgedir. Disneyland için bilmeniz gereken otellerin belirlediği saatlerde (15 yada 20 dk arayla) Disneyland’a ücretsiz shuttle servisleri bulunmaktadır. Park içinde ki aletlere biniş ise rezervasyonla olmaktadır. Binilmek istenilen alete gidip rezervasyon fişi alınmaktadır. Nice ise Fransa’nın turizm olarak en gelişmiş sahil bölgesinden biridir. Nice’ın ünlü caddesi La Promenade des Anglais da görebilirsiniz. 

  • İtalya (Roma, Venedik, Floransa, Milano)

Genellike tur firmaları misafirlerin alış veriş yaparak geri dönmesi için tur programını modanın kalbi Milano bitişli yapmayı tercih ederler. Para birimi olarak Euro geçerlidir ve saat olarak aynı Fransa gibi 1 saat geridedir. Şehir içi ulaşım, yoğun olarak metro ile yapılmaktadır. Tramvay ve otobüslerinde kullanma imkanınız var. Yılın 12 ayı boyunca aktif olduğundan dolayı özellikle Roma, Milano gibi büyük şehirlere metro ile uygun fiyatlarda seyahat etmeniz mümkündür. Ek bilgi olarak İtalya’da restaurantta yâda kafelerde oturduğunuz an yiyecek haricinde ekstra masa parası da alınmaktadır bunu bilerek oturmanız da fayda var.

Muhakkak görmeniz gereken (kalabalıktan biraz zor ama) Vatikan müzesi dünyanın en güzel müzesi olarak kabul edilmektedir. İtalya’nın en güzel pizzası ise Napoli’de yapılmaktadır. Yalnız Napoli’ye tek başınıza gitmemenizde fayda var. Her an bir soyguna uğrayabilir veya size bir daha ulaşılamama gibi bir durumla karşılaşabilirsiniz! Aşk Çeşmesinde dilek dileyebilir, Vezüv Yanardağının patlaması sonucu efsane olmuş Pompei’de külleşen kenti gezebilirsiniz. Ya da Venedik’e gitmişken Murano ve Burano adaları da gezilebilirsiniz. Murano adasının en dikkat çekici özelliği cam işlemeciliğidir. Burano adasının ise rengarenk evleridir. Ayrıca Venedik’te gondolda gezerken gondolcuların içinden geldiği gibi söylediği Barkarol’lara da kulak vermeyi ihmal etmeyin. Bir mimar hatası olan Pisa kulesinin etrafında ki kafelerde kahvenizi içebilirsiniz ama burada kule dışında bulabileceğiniz farklı bir alan da olmadığını belirtmek isterim.

  • İspanya (Madrid, Barcelona, Endülüs)

Para birimi olarak yine yanınıza Euro alabilirsiniz. Şehirlerde metro ağları yine otobüs duraklarıyla birleşmiş ve bu sayede hiç bilmediğiniz bir yerden diğerine gitmek oldukça kolay bir hal almaktadır. Madrid’ten başlayacaksak UNESCO Dünya Miras Listesinde olan tarihi bir şehri olan Toledo’yu da geziniz lütfen. Her sokağı buram buram tarih kokan nadide güzel bir şehirdir. Barcelona’da Katalunya Meydanı ve Kristof Kolomb Heykeli, Kale Semti, Kraliyet Sarayı, Barcelona Limanı, İspanya ve Colon Meydanı gibi bir çok gezebileceğiniz yer var.

Endülüs ise başlı başına ayrı bir tur programı aslında. Çünkü Endülüs deyince İberya Yarımdası olarak geçen Granada, Cordoba ve Sevilla akla gelir. UNESCO dünya kültür mirası listende yer alan meşhur Elhamra Sarayı Granada’da yer alır. Yapımına 785 yılında başlanan ve 987 de tamamlanan, batı İslam sanatının en etkili yapılarından biri olan bin sütunlu ve otuz bin kişilik Cordoba camiide Cordoba’da ziyaret edilmesi gereken yerlerden biridir. 

  • Portekiz (Porto, Lizbon)

Para birimi olarak Euro geçeli. Portekiz(Lizbon), Türkiye’den 2 saat geride. Toplu taşıma son derece dakik ve iyi. Otobüs ve taksi sık kullanılıyor. Ayrıca Lizbon ve Porto arasında ki metro ağıda sık kullanılmakta. Porto, UNESCO tarafından tarihi kent olarak kabul edilmiş. Borsa Sarayı, Porto Katedrali , Tarihi şarap mahzenleri, Liberdade Meydanı ,Batalha Meydanı ,şehrin en eski ve tipik yerleşim merkezi olan Riberia bölgesi,Tore dos Clerigos Kulesi, şehrin en ünlü alışveriş caddesi olan Santa Catarina gezilebilecek yerler arasında.

Geceleri ışıl ışıl olan ise Lizbon’da ise Rossio Av, St. Georges Şatosu’nun Bulunduğu Şehrin Tarihi Bölümü, Alfama Meydanı, Belem Kulesi, Keşifler Anıtı (en çok fotoğraf çektirilen yer), Jeronımus Manastırı, Sao Jorge Kulesi, Alfama görülecek yerler arasında.

  • Avusturya (Viyana), Macaristan (Budapeşte), Çekya (Prag) 

Avusturya Viyana’da para birimi olarak yanınızda Euro bulundurabilirsiniz. Metro, tramvay ve otobüs ağı sayesinde, hemen hemen her köşesine kolayca ulaşım mümkün. Kentin bütünleşik bir bilet sistemi bulunuyor. Tek bir bileti, kentteki tüm toplu taşıma araçlarında kullanabiliyorsunuz (tabi değişmişte olabilir, gitmeden teyit etmekte fayda var). Viyana’ya gitmişken yaklaşık 50km kadar uzaklıkta olan Bratislava’yı ziyaret edebilirsiniz. Ya da Viyana da Hofburg Sarayı ve Müzeler bölgesini de gezebilirsiniz.

Çekya başkenti Prag! Genellikle Çek Korunası kullanılıyor. Tren, metro ve tramvay ulaşımı oldukça yoğun kullanılıyor. Karlovy Vary’ye gidebilirsiniz ya da ortaçağ eğlencelerine katılabilirsiniz. Prag gerçekten hareketli bir şehir. Macaristan, Budapeşte’ye gidecekseniz para birimleri Forint. Şehir içerisinde ulaşım metroyla rahatlıkla sağlanıyor. 1884-1904 yılları arasında yapılan 700 oda’lı Parlamento Binası Budapeşte’nin simgesi halindedir. Tuna Nehri ve kıyılarını, Kahramanlar Meydanı ve Opera ve Sinagog Binaları gezebileceğiniz yerler arasında. Ayrıca yaklaşık 150 yıl boyunca Osmanlı hakimiyetinde kalan bu şehirde Osmanlı izlerine de sıklıkla rastlayabilirsiniz.

Yurt Dışına Giderken Nelere Dikkat Edilmeli?

Öncelikle münferit (bireysel) olarak gidecekseniz ulaşıma yakın otelleri seçmeniz önemli. Gitmeden o ülkenin diline de bir göz atmanız da fayda var. Havalimanına en az 3 veya 4 saat öncesinde gitmeniz gerekiyor. Yurt dışı çıkış harcını havalimanında da ödeyebilirsiniz ama resmi ve dini tatillerde gidiyorsanız yoğun olacağını unutmamalısınız. Bazı Uzakdoğu ülkeleri kendi para birimlerini kullanıyor. Hangi ülkeye giderseniz gidin kendi Ülke topraklarınızdan çıkmadan paranızı çevirin. Ve asla paranızı bavulunuza koymayın.

Yurt Dışı Turlarında Vize Zorunlu Mu?

Hepsinde değil. Vizesiz gezebileceğiniz ülkeler var. Ancak çoğu Avrupa ülkesi bordo pasaportlardan Schengen Vizesi istemektedir. Pasaportunuzun en az dönüş tarihinizden itibaren 6 ay geçerliği olması gerekiyor. Schengen vizesi olmayan kendi ülkesine ait vizeyi isteyen (İngiltere, Hindistan vb.) ülkelerde var. Gideceğiniz ülkenin güncel vize süreçlerini kontrol etmeniz önemli. Vize başvuruları esnasında; konsolosluk bir mülakat yapabilir, başvuru sebeplerini açıklamasını isteyebilir. İlk kez başvuru yapacaklar muhakkak parmak izi için randevuya çağrılıyor.

Yurt Dışında Ne Yenir?

Her ülkenin kendi yeme içme kültürü var. Eğer yurt dışına gidiyorsanız damak tadınızın biraz dışına çıkmayı göze almalısınız. Bir çok ülke de sokak yemekleri çok fazla karşınıza çıkabilir. Ülkeye göre değil gideceğiniz şehire göre yöresel yemeklerini araştırabilirsiniz. Ama şunu bilmelisiniz ki hiçbiri damak zevkine uymuyorsa bile elbet bir McDonalds veya BurgerKing bulabileceğiniz ve karnınızı doyurabileceğiniz yerler var. 

Fransa, Paris, Disneyland, Nice, Marsilya, Farklı bir kültür ve lezzet tecrübesi arayanlar için ideal Türklerin yoğun yaşadığı yerlere gitmek yerine daha az bilinen bölgelere gitmeyi tercih edebilirsiniz, Almanya, Hamburg, Düsseldorf, Türklerin yoğunlukta olduğu bölgeler, farklı bir kültür tecrübesi isteyenler için ideal olmayabilir Almanya'nın diğer bölgelerini tercih edebilirsiniz, Avrupa Genel, Farklılık gösterir, Hedefiniz farklı kültür ve lezzetler tanımaksa, Avrupa'nın daha az bilinen destinasyonlarını tercih edebilirsiniz, Orta Avrupa, Farklılık gösterir, Orta Avrupa turları genellikle farklı bir deneyim sunar Bu bölgenin kültürel zenginliklerini keşfedebilirsiniz, Doğu Avrupa, Farklılık gösterir, Doğu Avrupa, tarihi açıdan zengin ve farklı bir kültür deneyimi sunar Tur seçerken bu bölgeleri de göz önünde bulundurabilirsiniz, Atmosfer, Farklılık gösterir, Farklı bir atmosfer arıyorsanız, tipik turistik yerlerden ziyade, az bilinen destinasyonları seçebilirsiniz, Lezzetler, Farklılık gösterir, Yeni lezzetler denemek için çeşitli mutfakların olduğu destinasyonları tercih edebilirsiniz, Kültür, Farklılık gösterir, Yeni bir kültür keşfetmek istiyorsanız, yerel halkın yaşam tarzını ve geleneklerini deneyimleyebileceğiniz destinasyonları tercih edebilirsiniz, Gezi Planlama, Her yeri kapsar, Vize ve pasaport işlemlerini zamanında tamamlayınız Planlamayı erken yaparak istediğiniz tura rahatça katılabilirsiniz, Bütçe, Her yeri kapsar, Gezi bütçenizi önceden planlayın Fiyatları karşılaştırıp, en uygun seçeneği bulmaya çalışınız
Yurt Dışı Tur Planı Yapmadan Bu Önerilere Göz Atın Ülkelere Göre Turlar Nasıl Ayrılır Yurt Dışında Nerelere Gidilir Yurt Dışı Tur Planı Avrupa Turları
Uzun, dalgalı kahverengi saçları olan genç bir kadın beyaz bir duvarın önünde duruyor. Yüzünde dostça bir ifade var ve saçları yumuşak dalgalar halinde sırtından aşağı dökülüyor. Gözleri koyu kahverengi ve dudakları hafif bir gülümsemeyle kıvrılmış. Beyaz kemerli açık mavi bir elbise giyiyor ve takımını bir çift beyaz sandaletle tamamlıyor. Yumuşak saçları pencereden içeri süzülen güneş ışığıyla aydınlanıyor. Doğal ve rahat görünüyor, güzelliğin ve zarafetin bir resmi.
Münevver Birol
Blog Yazarı

Eğitim Yetkilisi olarak çağrı merkezine yeni başlayan personellere iş başı eğitimleri, çağrı yönetimi ve diğer mesleki eğitimleri vermektedir. Türkiye’nin önde gelen kargo firmalarından birinde çalıştı ve bu firmada kalite birimi kurdu. Butik çağrı merkezi hizmeti veren acentelere satış eğitimi, kalite ve koçluk destekleri vermeye devam etmektedir.

Benzer Yazılar
Doğru ve faydalı bilgiler sağlama konusunda kararlı olan uzman ekibimizle blogumuzu her zaman yeni makaleler ve videolarla güncelliyoruz. Güvenilir tavsiyeler ve bilgilendirici içerikler arıyorsanız, blog sayfamıza mutlaka göz atın.