Arama motoru, internet üzerinden erişilebilen ve kullanıcının yapacağı sorguya göre kayıt altına alınmış bilgilerin toplandığı dizini tarayan, programlama diliyle hazırlanmış bir yazılımdır. Arama motoru, kullanıcının sorgu için kullandığı anahtar kelime ile en iyi eşleşen sonuçları bir liste haline getirerek kullanıcıya sunar. Her ne kadar internette, kendi yetenek ve özelliklerine sahip birden fazla arama motoru olsa da günümüzde en popüler ve tanınmış arama motoru Google arama motorudur. Google, arama motoru pazarında %70’den fazla bir paya sahip olduğundan Bing, Yahoo, Yandex vb. diğer popüler arama motorları daha çok kendi aralarında rekabet etmektedirler.
Kullanıcılar arama motorlarına; bilgisayar, akıllı telefon, tablet vb. cihazlarda bulunan bir internet tarayıcısı aracılığıyla erişebilirler. Kullanıcılardan edinilen tecrübelerle doğru orantılı olarak yeni nesil internet tarayıcıları, kullandıkları arayüzün en üst kısmında çok amaçlı adres çubuğu kullanmaktadır. Çok amaçlı adres çubuğu, kullanıcıların bir URL veya anahtar kelimeyi hızlı bir biçimde tarayıcıya girmelerini sağlar.
İnternetin içerisinde milyonlarca belki de milyarlarca sayfa barındırıldığından, pek çok arama motoru yalnızca sayfaları taramakla kalmaz aynı zamanda sayfaların önem derecelerini de belirler. Bir web sayfasının önem derecesi genellikle çeşitli algoritmalar kullanılarak belirlenir. Arama motorlarına veri toplayan araç ise, URL bağlantıları kanalıyla web sayfalarını otomatik olarak ziyaret eden ve gezdiği sayfaların içeriklerini arama motorunun dizinine ekleyen, örümcek adıyla da bilinen küçük bir bot yazılımıdır.
Bir sayfa tarandıktan sonra, sayfadaki veriler işlenir ve dizine eklenir. Büyük arama motorları; tarama esnasında kullanılan algoritmaya yönelik süreçleri içeren bir yönerge hazırlar ve bunu kullanıcılara rehber olacak şekilde ilan ederler. Bu süreçte tarayıcı botlar özetle;
arama motorunun dizinine eklemek üzere toplar ve kayıt altına alırlar. Sayfaların önem derecesi toplanan bu veriler sayesinde belirlenir ve sayfalar belirlenen önem derecesine göre sıralanarak dizine eklenir. Daha sonra bu sıralamalar, yapılacak bir arama sonrasında sonuçların hangi sırayla gösterileceğini belirler. Sonuç olarak arama motorları, yapılan her aramada tüm interneti taramazlar. Kendi dizinlerinde oluşturdukları bu kayıtlar sayesinde, kullanıcıların yaptıklara sorguya yönelik bulduğu sonuçları çok hızlı bir şekilde kullanıcılara sunarlar.
Gerçekte bir arama motorunun diğerinden daha iyi olduğunu söylemek çok da doğru değildir. Esasen diğerlerinden daha iyi bir arama motoru yoktur. Bazı insanlar Google arama motorunun en iyisi olduğunu söylerler. Aslında bunun sebebi, Google’ın ticari ve yönetimsel başarısı sayesinde arama motoru pazar payının yüksek olmasıyla gelen popülerliğidir. Öyle ki bir şeyi merak ettiğinizde ya da nasıl yapılacağını öğrenmek istediğinizde karşınızdaki kişi size Google’ı önerecektir. Artık fiil olarak da sözlüğe giren Google terimi, Google arama motorunu kullanarak sonuçları aramak anlamına gelmektedir.
Microsoft’un Bing arama motoru da popüler ve birçok kişi tarafından kullanılmaktadır. Bing de Google gibi aradığınız bilgiye ulaşmak ve merak ettiğiniz soruları cevaplamak için mükemmel sonuçlar verir. Yahoo arama motoru, eskisi kadar popüler olmasa da, hala tercih edilmektedir. İnternet arama motorları, verileri indekslemek ve ilişkilendirmek maksadıyla özel olarak geliştirdikleri algoritmaları kullanırlar.
Bu nedenle her arama motorunun kullanıcı tarafından yapılan arama sorgusu sonrası sonucu bulmaya yönelik kendi yaklaşımları vardır. Yapılan sorgunun sonuçları, kullanıcının nerede bulunduğa, başka ne aradığına ve aynı sonuçları arayan diğer kullanıcılar tarafından hangi sonuçların tercih edildiğine göre değişebilir. Her arama motoru, topladıkları verileri benzersiz bir şekilde işler ve sorguyu yapan kullanıcıya farklı sonuçlar sunar.
Arama motoru pazarlaması, bir web sitesini arama sonuçlarında daha iyi konumlandırmak ve ziyaretçileri web sitesine yönlendirmek için tasarlanmış önlemleri ifade eder. Bunlar, arama motoru optimizasyonu ve arama motoru reklamcılığını içerir. Arama motoru reklamcılığı sayesinde sektörünüze yönelik yapılan aramalar sonrası kullanıcıya gösterilecek şekilde arama motorlarına reklam vermek mümkündür. Bu reklamlar sonuçların gösterildiği sayfanın, reklamın amacına ulaşmasını sağlayacak en uygun yerine yerleştirilir. Bu bazen, sanki yapılan aramanın doğal sonucuymuş gibi kullanıcıya gösterilir.
Reklamlara ayrılacak bütçeyi, çeşitli faktörlere göre sınıflandırarak ayarlabilirsiniz. Ayrıca, reklamın yerel mi yoksa ülke genelinde mi görüneceğini belirleyebilirsiniz. Bu reklamların ücreti, reklamın aldığı tıklama sayısı kullanılarak hesaplanır. Reklam bütçesi ne kadar yüksek olursa, web sitesinin belirli bir arama sonucu elde edeceği pozisyon da o kadar iyi olur. Özellikle, henüz iyi bilinmediğinden dolayı web siteniz arama sonuçlarının en üstünde görünmüyorsa veya kullanılan arama terimi için çok fazla rekabet varsa arama motoru reklamcılığını kullanmak ve ona bütçe ayırmak çok faydalı olabilir. Arama motorlarına reklam vermeden önce Google Adwords Reklam Verme detaylarını incelemeniz size zaman kazandıracaktır. Bu konuda Enstitü kapsamında Google Ads eğitimi de almanız mümkün.
Arama motoru optimizasyonu, bir web sitesinin arama motorunun doğal arama sonuçlarındaki konumunu iyileştirmeyi amaçlayan önlemleri uygulanması gereken ayarları ifade eder. Arama motoru optimizasyonu ile web sitenize fayda sağlamak, deneyimle beraber sürekli çalışma gerektirir. Web sitenizin arama sonuçlarının en üstünde görünmesini sağlasanız bile, özellikle rakibiniz de aynı zamanda arama motoru optimizasyonunu etkin bir biçimde kullanıyorsa, sonuçları takip etmeye ve almanız gereken önlemleri uygulamaya devam etmeniz gerekecektir.
Arama motoru optimizasyonunu doğru uygulamadığınız takdirde bu durum, rakibinizin arama sonuçlarında sizin üstünüzde çıkmasına sebep olabilir. Bu nedenle arama motoru optimizasyonunun dijital pazarlama sektöründeki önemi çok büyük. Enstitü tarafından online eğitim olarak verilen Ücretsiz SEO Eğitimi ile arama motoru ne demek tam olarak hakim olabilirsiniz.
Arama motorlarının çoğunun genellikle kullandıkları algoritmayı açıkladıkları kendi yönergeleri vardır. Bu yönergelerde bir web sitesi yöneticisinin, arama motoru tarafından web sitesinin nasıl bulunacağı, nasıl indeksleneceği ve arama sonuçlarında üst sıralara çıkmasının nasıl kolaylaştırabileceği anlatılmaktadır. Bu yönergeler ayrıca yasaklanmış hususlar hakkında da yöneticiye bilgi sağlar. Yasaklanan faaliyetler, bir web sitesi için, arama motorunun dizininden daimi olarak dışlanmasına, dolayısıyla bir daha arama sonuçlarında gösterilmemesine neden olabilir. Arama motoru optimizasyonuna ilişkin aşağıdaki terimleri bilmek de ayrıca size fayda sağlayacaktır.
Arama Motoru Kaydı
Arama Motoru Spamı
Arama Terimi
sitemap.xml
Arama motoru nedir?
Arama motoru; internet üzerinden erişilebilen ve kullanıcının yapacağı sorguya göre kayıt altına alınmış bilgilerin toplandığı dizini tarayan bir yazılımdır. Programlama diliyle hazırlanmıştır. Kullanıcının sorgu için kullandığı anahtar kelime ile en iyi eşleşen sonuçları bir liste haline getirerek kullanıcıya sunar.
Tüm arama motorlarının verdiği sonuç aynı mıdır?
Arama motorları, verileri indekslemek ve ilişkilendirmek maksadıyla özel olarak geliştirdikleri algoritmaları kullanırlar. Bu nedenle her arama motorunun kullanıcı tarafından yapılan arama sorgusu sonrası sonucu bulmaya yönelik kendi yaklaşımları vardır. Her arama motoru, topladıkları verileri benzersiz bir şekilde işler ve sorguyu yapan kullanıcıya farklı sonuçlar sunar.
Web sitemi arama motoruna kayıt etmezsem ne olur?
İnternet içinde tarama yapan Googlebot’lar bu taramayı URL aracılığıyla yapmaktadır. Bir web sitesi, dizinde zaten kayıtlı olan diğer web siteleriyle bağlantı kurduğunda, Googlebot’lar tarafından otomatik olarak arama motorunun dizinine dahil edilir. Bu durumda, tarama esnasında karşılaşılan web sitesi ziyaret edilerek dizine ekleneceğinden arama motoruna ayrıca kayıt yapmaya gerek kalmaz.